Pizza - przepisy na danie

2 kolekcji przepisów

232 przepisów

Pizza z brokułami i serem

Pizza to jedno z bardziej znanych obecnie dań, które wywodzi się z Włoch. Najprostszy sposób na dobrą pizzę to doskonałej jakości ciasto drożdżowe posmarowane sosem pomidorowym, posypane serem mozzarella oraz posypane już po upieczeniu świeżą bazylią. W kuchni włoskiej pizza jest obecna od dawna. Przypuszcza się jednak, że pierwsze placki, które można uznać za przodków dzisiejszej pizzy wypiekane były na terenie starożytnej Grecji. Wówczas był to płaski placek posmarowany jedynie oliwą, natarty czosnkiem i posypany odrobiną ziół. To właśnie z Grecji pizza trafiła do Rzymu. Sos pomidorowy, bez którego pizza nie może dzisiaj istnieć, zaczął być stosowany dopiero w XVII wieku, kiedy to na Starym Kontynencie pojawiły się pomidory. Każdy przepis na pizzę jest inny. Wbrew panującym przekonaniom pizza wcale nie musi być wypiekana na cienkim cieście. Ta sycylijska to grube ciasto o prostokątnym kształcie.

Pizza - różne rodzaje pysznego placka

Pizza ma wiele lokalnych odmian. Każdy region we Włoszech przygotowuje placek w nieco inny sposób lub przy użyciu innych składników. Podstawowy podział, który możemy już zaobserwować również w polskich pizzeriach, to podział na pizzę neapolitańską i rzymską. Pizza neapolitańska ma grube brzegi, a sos pomidorowy tworzy na jej środku aromatyczną kałużę. Najlepiej jeść ją odrywając brzegi i maczając w sosie. Pizza rzymska z kolei jest cieniutka i chrupiąca. 

Pizza domowa najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. Warto przygotować ją nie tylko na Międzynarodowy Dzień Pizzy, który przypada na 9 lutego. Jeśli nie chcemy robić klasycznej pizzy, możemy zrobić ją w formie calzone. To nic innego jak pożywny pieróg z farszem, przygotowywany z ciasta pizzowego. Taka inna pizza z pewnością wam zasmakuje!

Sprawdź też: Najlepsza pizza na świecie? Pytamy specjalistkę!