Pizza - przepisy na danie

2 kolekcji przepisów

576 przepisów

Pizza to jedno z bardziej znanych obecnie dań, które wywodzi się z Włoch. Najprostszy sposób na dobrą pizzę to doskonałej jakości ciasto drożdżowe posmarowane sosem pomidorowym, posypane serem mozzarella oraz posypane już po upieczeniu świeżą bazylią. W kuchni włoskiej pizza jest obecna od dawna. Przypuszcza się jednak, że pierwsze placki, które można uznać za przodków dzisiejszej pizzy wypiekane były na terenie starożytnej Grecji. Wówczas był to płaski placek posmarowany jedynie oliwą, natarty czosnkiem i posypany odrobiną ziół. To właśnie z Grecji pizza trafiła do Rzymu. Sos pomidorowy, bez którego pizza nie może dzisiaj istnieć, zaczął być stosowany dopiero w XVII wieku, kiedy to na Starym Kontynencie pojawiły się pomidory. Każdy przepis na pizzę jest inny. Wbrew panującym przekonaniom pizza wcale nie musi być wypiekana na cienkim cieście. Ta sycylijska to grube ciasto o prostokątnym kształcie.

Przepisy na pizzę

Pizza - różne rodzaje pysznego placka

Pizza ma wiele lokalnych odmian. Każdy region we Włoszech przygotowuje placek w nieco inny sposób lub przy użyciu innych składników. Podstawowy podział, który możemy już zaobserwować również w polskich pizzeriach, to podział na pizzę neapolitańską i rzymską. Pizza neapolitańska ma grube brzegi, a sos pomidorowy tworzy na jej środku aromatyczną kałużę. Najlepiej jeść ją odrywając brzegi i maczając w sosie. Pizza rzymska z kolei jest cieniutka i chrupiąca. 

Pizza domowa najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. Warto przygotować ją nie tylko na Międzynarodowy Dzień Pizzy, który przypada na 9 lutego. Jeśli nie chcemy robić klasycznej pizzy, możemy zrobić ją w formie calzone. To nic innego jak pożywny pieróg z farszem, przygotowywany z ciasta pizzowego. Taka inna pizza z pewnością wam zasmakuje!

Sprawdź też: Najlepsza pizza na świecie? Pytamy specjalistkę!

Artykuły powiązane

Akcesoria do pizzy
03.03.2020

Akcesoria do pizzy, czyli jak upiec i podać włoski klasyk

Akcesoria do pizzy to gadżety, które przydadzą się każdemu, kto lubi i chce upiec domową pizzę. Mogą być też ratunkiem, kiedy pizzeria zapomni podzielić włoski placek na równe części. Jakie akcesoria do pizzy wybrać? Postawić na kamień do pizzy, a może na początek wystarczy łopatka do pizzy? Sprawdźcie nasze porady i konkretne produkty w cyklu "Dobre rzeczy".

Jak zrobić ciasto francuskie?
22.02.2020

Jak zrobić ciasto francuskie? Oto niezawodny sposób

Ciasto francuskie to wypiek, który onieśmiela miłośników domowych wypieków. Dla wielu osób ciasto francuskie jest zbyt pracochłonne, wymaga dużo cierpliwości i czasu. Jednak warto samemu zrobić ciasto francuskie. Zaletą wykonania ciasta francuskiego w domu jest pewność składu, który nie jest oczywisty w gotowych wersjach. Podpowiadamy, jak zrobić ciasto francuskie.

cristina-catese-pizzeria
07.02.2020

Cristina Catese na Międzynarodowy Dzień Pizzy

Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzimy 9 lutego, ale włoski klasyk możemy zjeść nie tylko w to święto! Warto wybierać lokale, w których pizza powstaje według tradycyjnych receptur i z jakościowych składników. Na poszukiwanie wyjątkowej pizzy w Warszawie wybrała się Cristina Catese z Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Pizza hawajska
20.01.2020

Pizza hawajska – jak powstała pizza z ananasem?

Pizza hawajska - jedna z najbardziej lubianych pizz świata - prawdopodobnie powstała przez przypadek i wbrew temu, co sugeruje jej nazwa, bynajmniej nie pochodzi za Hawajów. Odkąd wymyślono ją w Kanadzie, spór o dodatek w formie ananasa do dziś budzi spór.

Pizza
24.08.2019

Najlepsza pizza na świecie? Pytamy specjalistkę!

Od lat tropi pizzę. Podróżując po całym świecie szuka tej idealnej, zrobionej z małej ilości składników, pysznej. A potem swoje wrażenia opisuje na blogu - dzięki niej w czasie swoich podróży będziecie trafiać już tylko do dobrych miejsc! O to, gdzie zjeść najlepszą pizzę w Polsce i na świecie zapytaliśmy Annę Dudar z bloga Pizza Girl Patrol.

Pizzeria Galicyjska
01.05.2019

Pizzeria galicyjska - odwiedź Przemyśl i zjedz wyjątkową pizzę

Receptura niezmienna od ponad 30 lat, niepozorny z zewnątrz lokal z barwnym wnętrzem i trzy rodzaje pizzy po przemysku. Przemyśl i pizzeria galicyjska to punkty obowiązkowe do odwiedzenia dla smakoszy wytrawnych wypieków z serem w roli głównej. W cyklu "Smaczne miejsca" przybliżamy specjały słynnej przemyskiej pizzerii.

Włochy
23.03.2019

Makarony, pizza i wiele innych - 5 kont z włoską kuchnią na Instagramie, które powinieneś znać

Lubicie kuchnię włoską? My bardzo! Szczególną przyjemność sprawia nam oglądanie zdjęć włoskich miasteczek i obłędnych przysmaków na Instagramie. W cyklu Przyjemności na weekend wybraliśmy 5 kont wartych obserwowania - jeśli jesteście wielbicielami makaronów, słodkich canoli i chrupiącej pizzy to coś dla was!

Pizza domowa
02.02.2019

Pizza domowa - włoski placek na prawdziwą ucztę

Niektórzy twierdzą, że przygotowywanie pizzy w domowych warunkach nie ma sensu. Rzadko kiedy mamy bowiem wielki piec opalany drewnem czy odpowiednie umiejętności, jeśli chodzi o wyrabianie ciasta. My jednak jesteśmy zwolennikami teorii, że pizza domowa, mimo, że nie zawsze smakuje jak ta z pizzerii, jest absolutnie przepyszna! W cyklu Przyjemności na weekend, nasze sposoby na świetną pizzę.

Pizza z warzywami
28.07.2018

Zdrowy fast food? Przygotujcie nietypową pizzę, spaghetti i burgera!

Fast food pojawia się na naszym stole rzadko. Mimo, że uwielbiamy burgery i ciasto czekoladowe, wiemy, że niekoniecznie są one zdrowe. Ten dylemat można jednak łatwo rozwiązać. Wystarczy zmodyfikować nieco przepisy.

Pinsa
28.06.2018

Pinsa - pizza, panini i cannoli. Sycylijskie pyszności i warszawska Saska Kępa w tle

Pinsa to lżejszy pierwowzór pizzy. Danie to na warsztat wziął lokal o tej samej nazwie na warszawskiej Saskiej Kępie. Pinsa to nie tylko pizza - w małym lokalu na ul. Francuskiej zjeść możemy też wyjątkowe kanapki - panini, sycylijskie arancini i tradycyjny sycylijski deser, czyli cannoli. A co w środku? O tym w kolejnej odsłonie cyklu "Smaczne miejsca" poniżej.