Pizza

2 kolekcji przepisów

575 przepisów

Pizza to jedno z bardziej znanych obecnie dań, które wywodzi się z Włoch. Najprostszy sposób na dobrą pizzę to doskonałej jakości ciasto drożdżowe posmarowane sosem pomidorowym, posypane serem mozzarella oraz posypane już po upieczeniu świeżą bazylią. Kuchnia włoska pizzę zna już naprawdę od dawna. Przypuszcza się jednak, że pierwsze placki, które można uznać za przodków dzisiejszej pizzy wypiekane były na terenie starożytnej Grecji. Wówczas był to płaski placek posmarowany jedynie oliwą, natarty czosnkiem i posypany odrobiną ziół. To właśnie z Grecji pizza trafiła do Rzymu. Sos pomidorowy, bez którego pizza nie może dzisiaj istnieć, zaczął być stosowany dopiero w XVII wieku, kiedy to na Starym Kontynencie pojawiły się pomidory. Każdy przepis na pizzę jest inny. Wbrew panującym przekonaniom pizza wcale nie musi być wypiekana na cienkim cieście. Ta sycylijska to grube ciasto o prostokątnym kształcie.

Przepisy w kolekcji Pizza

Artykuły powiązane

Pizzeria Galicyjska
01.05.2019

Pizzeria galicyjska - odwiedź Przemyśl i zjedz wyjątkową pizzę

Receptura niezmienna od ponad 30 lat, niepozorny z zewnątrz lokal z barwnym wnętrzem i trzy rodzaje pizzy po przemysku. Przemyśl i pizzeria galicyjska to punkty obowiązkowe do odwiedzenia dla smakoszy wytrawnych wypieków z serem w roli głównej. W cyklu "Smaczne miejsca" przybliżamy specjały słynnej przemyskiej pizzerii.

Włochy
23.03.2019

Makarony, pizza i wiele innych - 5 kont z włoską kuchnią na Instagramie, które powinieneś znać

Lubicie kuchnię włoską? My bardzo! Szczególną przyjemność sprawia nam oglądanie zdjęć włoskich miasteczek i obłędnych przysmaków na Instagramie. W cyklu Przyjemności na weekend wybraliśmy 5 kont wartych obserwowania - jeśli jesteście wielbicielami makaronów, słodkich canoli i chrupiącej pizzy to coś dla was!

Pizza domowa
02.02.2019

Pizza domowa - włoski placek na prawdziwą ucztę

Niektórzy twierdzą, że przygotowywanie pizzy w domowych warunkach nie ma sensu. Rzadko kiedy mamy bowiem wielki piec opalany drewnem czy odpowiednie umiejętności, jeśli chodzi o wyrabianie ciasta. My jednak jesteśmy zwolennikami teorii, że pizza domowa, mimo, że nie zawsze smakuje jak ta z pizzerii, jest absolutnie przepyszna! W cyklu Przyjemności na weekend, nasze sposoby na świetną pizzę.

Pizza z warzywami
28.07.2018

Zdrowy fast food? Przygotujcie nietypową pizzę, spaghetti i burgera!

Fast food pojawia się na naszym stole rzadko. Mimo, że uwielbiamy burgery i ciasto czekoladowe, wiemy, że niekoniecznie są one zdrowe. Ten dylemat można jednak łatwo rozwiązać. Wystarczy zmodyfikować nieco przepisy.

Pinsa
28.06.2018

Pinsa - pizza, panini i cannoli. Sycylijskie pyszności i warszawska Saska Kępa w tle

Pinsa to lżejszy pierwowzór pizzy. Danie to na warsztat wziął lokal o tej samej nazwie na warszawskiej Saskiej Kępie. Pinsa to nie tylko pizza - w małym lokalu na ul. Francuskiej zjeść możemy też wyjątkowe kanapki - panini, sycylijskie arancini i tradycyjny sycylijski deser, czyli cannoli. A co w środku? O tym w kolejnej odsłonie cyklu "Smaczne miejsca" poniżej.

pizza
23.03.2018

Pizza najlepszą motywacją? Naukowcy są za!

To, że wizja darmowej pizzy może motywować do działania, wiedzieliśmy od dawna z własnego doświadczenia. Okazuje się, że potwierdzają to też profesjonalne badania.

Pizza do pizzy
01.02.2018

Rodzaje ciasta na pizzę. Zobacz, które wybrać

Mąka, drożdże, woda, odrobina cukru, oliwy i soli – tak niewiele potrzeba, aby przygotować ciasto na pizzę. Ale każdy, kto choć kilka razy w życiu jadł ten włoski przysmak, doskonale wie, że odmian ciasta jest co najmniej kilka. Pytanie zatem, który rodzaj wybrać, aby zjeść najlepszą pizzę na świecie?

Pizza Z Gruszkami I Serem Pleśniowym-1
29.11.2017

Pizza z gruszkami i serem pleśniowym

Taką pizzą zachwycą się wszyscy, jest delikatna, ale i charakterna dzięki dodaniu sera pleśniowego.

Pizza
25.10.2017

Pizza = endorfiny? Naukowcy udowadniają, że niekoniecznie

O tym, że jedzenie pizzy może dawać tyle samo przyjemności, co słuchanie dobrej muzyki wiemy od dawna. Naukowcy udowodnili jednak, że wbrew pozorom nasz mózg więcej endorfin wydziela po wypiciu bogatego w wartości odżywcze, ale pozbawionego smaku napoju.