Naleśniki - przepisy i składniki

2 kolekcji przepisów

897 przepisów

nalesniki-przepis

Przepis na naleśniki to jeden z pierwszych kroków, które stawiają amatorzy w kuchni. Naleśniki smakują doskonale zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Dla miłośników tej potrawy pewne jest, że przepis na pyszne naleśniki zaczyna się od odpowiedzi na pytanie, jak zrobić ciasto naleśnikowe, a następnie jak smażyć naleśniki, aby wyszły przepyszne. Dodatki czy dekoracja to dalsze kwestie, które dobieramy pod indywidualne preferencje. Jeśli nie wiecie, jak zrobić dobre naleśniki, zapraszamy do lektury porad poniżej. Wybierzcie swój idealny przepis na domowe naleśniki.

Jak zrobić ciasto na naleśniki

Jeśli dopada nas ochota na naleśniki, pierwszy etap to ciasto naleśnikowe. Podstawowa baza potrawy, którą wbrew pozorom łatwo zepsuć. Ciasto na naleśniki powinno mieć idealną konsystencję, nie może być zbyt rzadkie, ale za gęste również nie ułatwia zadania. Ciasto do naleśników, a tym samym główne składniki na naleśniki, to mąka (najczęściej pszenna), jajka i mleko. Dla lepszej struktury często dodawana jest woda gazowana (wtedy dolewamy mniej mleka), a dla smaku odrobina soli (nawet jeśli robimy naleśniki na słodko). Najlepsze ciasto na naleśniki ma nam przede wszystkim ułatwić smażenie – w końcu naleśniki zazwyczaj smaży się w większej ilości, a nie 2-3 sztuk dla jednej osoby.

Jaka mąka do naleśników, czyli przepis na pyszne naleśniki

Jeśli mamy ochotę na klasyczne, cienkie, choć chrupkie na brzegach naleśniki, zazwyczaj sięgamy po mąkę pszenną. Jednak w dobie różnych alergii pokarmowych i preferencji żywieniowych, odpowiadając na pytanie jaka mąka do naleśników, możemy iść o krok dalej. Sprawdzi się zarówno mąka orkiszowa, jak i mąka gryczana czy mąka kokosowa. Diabeł tkwi jednak w szczegółach, a dokładniej w proporcjach. Dlatego tak ważne jest, aby ciasto na naleśniki, a tym samym przepis na domowe naleśniki był doprecyzowany i aby dokładnie trzymać się wskazanych liczb. Co ciekawe, można przygotować też naleśniki bez mąki.

Jak smażyć naleśniki, czyli odpowiednia patelnia do naleśników

Mówi się, że ten pierwsze jest zawsze nieudany. Jak smażyć naleśniki, żeby nawet ten pierwszy wyszedł perfekcyjnie? Powinniśmy nie tylko przygotować idealne ciasto naleśnikowej, ale również zadbać o dobry tłuszcz do smażenia, dobrać odpowiedni ogień. Przede wszystkim jednak, jeśli chcemy wiedzieć, jak smażyć naleśniki godne Masterchefa, przyda nam się patelnia do naleśników. Niższa od standardowej, ułatwiająca nakładanie ciasta i przerzucanie naleśnika na drugą stronę. To klucz do naleśnikowego sukcesu.

Jak zawijać naleśniki – prezentacja dania

Jeśli mamy już opracowane idealne ciasto na naleśniki, mamy pomysł na wersję i wiemy, jak smażyć naleśniki, to czas na prezentację dania. I tu pojawia się kwestia, jak zawijać naleśniki. Rozwiązań i pomysłów jest kilka – możemy zawijać naleśniki w typowe roladki, pamiętając, aby nie nakładać na ciasto zbyt dużo nadzienia, ponieważ pod naciskiem wypłynie. Ciekawym rozwiązaniem będzie też składanie naleśników w koperty – patent na naleśniki na słodko lub zawijanie naleśników w sakiewki – dobry pomysł na naleśniki z mięsem.

Z czym naleśniki mogą pojawić się na stole? Mamy do wyboru zarówno naleśniki na słodko: naleśniki z twarogiem czy naleśniki z bananem to klasyki, od których zaczyna się szereg słodkich przepisów. Możemy również podać naleśniki na słono w wersji wege takie jak naleśniki z ziemniakami lub naleśniki z mięsem np. naleśniki z kurczakiem.