Przepisy na dania główne

12 kolekcji przepisów

13776 przepisów

Dania główne często trudno sobie wyobrazić bez sztuki mięsa. Co prawda pieczone, duszone i smażone mięsiwa wciąż królują wśród dań głównych, ale na horyzoncie widać nadchodzące zmiany! Pokochaliśmy takie dania główne jak włoskie makarony, pizze i risotto. Kuchnie śródziemnomorskie uczą nas też przyrządzać i serwować dania główne z ryb i owoców morza. Szanujemy jednak i kochamy polską kuchnię, w której królują takie dania główne jak pulchne kluski, delikatne naleśniki, pierogi i złociste placki, nie tylko ziemniaczane! Dania główne dają mnóstwo możliwości - wystarczy wybrać ulubione składniki i gotować.

Przepisy w kolekcji Przepisy na dania główne

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 45 min.
Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi to smak i aromat orientu. Popularne danie w wersji mięsnej proponujemy w nowej, roślinnej odsłonie. Wegański przepis na king pao tofu to propozycja na przekąskę lub w większej porcji - na wegetariański obiad. Marynowane tofu jest pożywną bazą, ryż jaśminowy uzupełnia kaloryczność, a chrupiące orzeszki i papryczki podkręcają teksturę i smak dania, jakim jest king pao tofu. Wypróbujcie koniecznie ten wegański przepis na specjał kuchni syczuańskiej!

mojegotowanie

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Dania główne na słodko i na słono
Dania główne mogą być zarówno klasyczne, jak i bardziej oryginalne. Do klasyków należą wszelkie dania oparte na mięsie, serwowanym najczęściej z gotowanymi ziemniakami i surówką. Lubimy też pikantne gulasze, które podajemy z kaszami czy kluskami. Polska kuchnia lubi mączne dania główne. Pierogi, pyzy, kluski śląskie są niesamowicie smaczne i są stałym elementem naszej kulinarnej kultury. Coraz częściej też próbujemy dań innych kuchni i np. inspirujemy się kuchnią azjatycką. Dania główne możemy również zrobić na słodko. Naleśniki i placki z owocami czy dżemem, słodkie kluski na parze czy ryż na mleku z jabłkiem to propozycje, które kojarzą nam się z dzieciństwem i będą smakować zawsze!

Artykuły powiązane

Dania z grilla - szef Piotr Wójcik
13.09.2020

Grillowanie przez cały rok – szef Piotr Wójcik i jego przepisy

Grillowanie to sport narodowy Polaków. W lecie grillujemy dużo i często. Czy warto i jak przedłużyć sezon grillowy? Piotr Wójcik, szef kuchni w restauracji Koneser Grill i pop’up-u NEO(N) Bistro, zapewnia, że sezon grillowy może trwać cały rok. Podpytaliśmy o wskazówki, jak grillować ryby, wypytaliśmy o patenty na szaszłyki z grilla i grillowe odkrycie sezonu.

Gazpacho
21.06.2020

Gorąco! Chłodnik to nasz pomysł na obiad i kolację

Zdecydowanie przyszła pora na chłodnik. Nie stój w nagrzanej kuchni! Krój, siekaj, blenduj i mieszaj, a później poczekaj, aż osiągnie pożądaną, naprawdę niską temperaturę - chłodnik litewski, gazpacho i inne cuda. Na co masz największą ochotę?

policzek-wolowy
20.06.2020

Casablanca - kuchnia śródziemnomorska na Mokotowie

Casablanca to dwupoziomowa restauracja na warszawskim Mokotowie. W menu króluje kuchnia śródziemnomorska, ale lokal tętni życiem nie tylko za dnia! Szef Kuchni Grzegorz Wroński w menu zawiera wszystkie sezonowe pyszności na przystawki, dania główne i desery. W ramach Restaurant Week wiosna 2020 odwiedzamy to miejsce i sprawdzamy, czy jest tak smacznie, jak się zapowiada. To też czas, aby wesprzeć ten lokal i inne, które biorą udział w edycji #WiwatGoście!

bb
13.10.2019

Jak nie marnować jedzenia? 5 sposobów Grzegorza Łapanowskiego

Codziennie wyrzucamy jedzenie. Najczęściej chleb, w koszu jednak równie często lądują warzywa i owoce. Grzegorz Łapanowski, kucharz i edukator, podpowiada, jak uniknąć marnowania jedzenia. Sprawdźcie jego 5 patentów na mądre zakupy i planowanie posiłków.

Pierogi z kaszanką
25.09.2019

Niedaleko pada jabłko od… Lobo Bistro

Gdybym miała wybrać jeden kulinarny symbol naszego kraju, istnieje duże prawdopodobieństwo, że postawiłabym na jabłko. Ciągle wydaje mi się ono jednak trochę niedoceniane, zwłaszcza w restauracjach. Tym bardziej cieszy, że powstało miejsce, które całą kartę oparło na daniach z jabłkiem – w cyklu Smaczne miejsca odwiedzamy Lobo Bistro.

Kotlet mielony - klasyk nie tylko na obiad
17.02.2019

Kotlet mielony - jak powstał przepis na domowy obiad

Tak jak rosół czy kotlet schabowy, tak i kotlet mielony zajmuje jedno z ważniejszych miejsc w polskiej kuchni i świadomości Polaków, co można podać na domowy, rodzinny obiad. Kotlet mielony największą popularność zdobył w czasach PRL, ale o daniu z mielonego mięsa rozpisywano się już w książkach sprzed ponad stu lat. Jak zrobić najlepszy kotlet mielony - o tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Magdalena Gembacka, autorka "Więcej warzyw na talerzu"
11.10.2018

Magdalena Gembacka uczy, jak jeść więcej warzyw. To prostsze niż myślisz

Magdalena Gembacka, blogerka i autorka książek kulinarnych, na przykładzie własnej rodziny radzi, jak jeść więcej warzyw bez grymaszenia czy gróźb przy stole. Jej roślinna kuchnia to nie tylko lekkie sałatki, ale pełnowartościowe dania główne, sycące zupy i wspaniałe desery. W cyklu „Człowiek od kuchni” przepytujemy ją, w czym tkwi sekret takiego warzywnego jadłospisu.

My New Roots- Letnia zupa Minestrone
14.07.2018

Sarah Britton i jej wegetariańskie przepisy. My new roots wraca naturalnie i zdrowo

My new roots to dobrze znane wegetariańskie dania dla każdego. Sarah Britton, blogerka i propagatorka sezonowych roślin w kuchni, proponuje jeszcze więcej wegetariańskich przepisów. Wzięłam pod lupę propozycje z książki "Naturalnie i zdrowo. My new roots". 5 dni, 5 potraw i 8 rożnych przepisów na główne propozycje i dodatki. W cyklu "Przyjemności na weekend" zdradzam, jak mi poszło.