Dania na różne okazje
16 kolekcji przepisów
9204 przepisów

Nasze przepisy dopasowane są do różnych okazji towarzyskich. W galerii znajdziecie przepisy na spotkania mniej formalne. Będą to na przykład spotkania rodzinne, imprezy w małym gronie, przyjacielskie grillowanie. Często przed takimi okazjami brakuje nam pomysłów, co przygotować - podpowiemy!
Z drugiej strony w naszym życiu jest wiele okazji formalnych. Z pewnością zaliczyć do nich należy chrzciny i komunię. Jeśli organizujecie je w domu, nasze przepisy wam się przydadzą. A nawet jeśli wybierzecie zorganizowanie przyjęcia w restauracji, warto na nie zerknąć - dostarczą inspiracji do komponowania pysznego menu.
Przepisy na różne okazje

Pulpety wieprzowe to pomysł na bardzo proste danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone w ulubionym przez wielu sosie pomidorowym zasmakują każdemu, nawet najmłodszym niejadkom. Pulpety w sosie pomidorowym można podać na wiele sposobów - z kaszą, ziemniakami czy ryżem, a także zawekować i spokojnie przechowywać, aż znowu najdzie nas ochota na pulpeciki wieprzowe. Oto nasz sprawdzony przepis na pulpety wieprzowe w sosie.
Pulpety wieprzowe

Gulasz z cielęciny to smaczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej jest przyrządzać gulasz z cielęciny z mięsa z łopatki – pod wpływem duszenia staje się ono wyjątkowo delikatne i kruche. Gulasz cielęcy to bardzo proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny.
Gulasz z cielęciny

Szarlotka bezglutenowa to pyszny deser nie tylko dla osób zmagających się z celiakią. Szarlotka bez glutenu, laktozy i cukru świetnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję – czy to rodzinne spotkanie, czy spokojny wieczór z filiżanką herbaty i dobrą książką. Nasz przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami na pewno przypadnie wam do gustu!
Szarlotka bezglutenowa z budyniem bez cukru

Domowa pizza z kurczakiem to pomysł na obiad lub kolację na gorąco. Mozzarella, pieczarki i cebula świetnie komponują się z kurczakiem. Pizza z kurczakiem was zaskoczy, bo nie jest to typowy przepis. Dlaczego? Bo jest to tak zwana pizza biała. Co to jest, jak zrobić pizzę z kurczakiem i ile kalorii ma pizza z kurczakiem? Odpowiadamy poniżej. Gwarantujemy, że całość jest sycąca i smakowita! Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017.
Pizza z kurczakiem

Ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą to propozycja duetu Dziewczyny z wypiekami - Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat - prosto z książki "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku" z wydawnictwa Burda Książki. Ciasteczka z masłem orzechowym kuszą ciekawym smakiem orzechów, a dodatek białej czekolady doda im słodyczy, z kolei słone precelki lub paluszki - charakterystycznego, smakowitego kontrastu.
Ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą

Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem - przepis Pauliny Foremny, zwyciężczyni 4. edycji programu "MasterChef Junior". W debiutanckiej książce kulinarnej wydawnictwa Burda Książki poleca swój autorski sposób na pyszne krewetki tygrysie, podane z pomidorkami koktajlowymi i kaszą pęczak.
Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem

Brownie z batatów to jeden z przepisów z książki "Healthy sweets by Ann" Anny Lewandowskiej. Trenerka podpowiada, jak wykorzystać słodkie ziemniaki do przygotowania jednego z najpopularniejszych ciast czekoladowych w zdrowszej wersji. Brownie z batatów z polewą czekoladową to doskonały przepis na rodzinny podwieczorek i specjalne okazje w trakcie spotkań przy stole.
Brownie z batatów

Muffiny wytrawne i spaghetti bolognese w jednym daniu? To możliwe! I choć rodowity Włoch może obrazić się na taką potrawę, to wszyscy miłośnicy makaronu spaghetti z sosem bolognese, którzy lubią eksperymenty w kuchni, będą zachwyceni! Danie jest sycące, bardzo aromatyczne i w dodatku ciekawie podane - sprawdźcie, jak zrobić muffiny jak spaghetti bolognese.
Muffiny jak spaghetti bolognese

Dorada po tajsku to danie o orientalnym rodowodzie.Apetyczny wygląd ryby równocześnie zachwyca smakiem. Dorada po tajsku to przepis, który otworzy na nowe smaki. Przepis na doradę po tajsku pochodzi z książki "Zawierucha w kuchni" autorstwa Grzegorza Zawieruchy.
Dorada po tajsku

Sernik wiedeński to elegancki i klasyczny wypiek, ale jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu i niewymagający skomplikowanych składników.Sernik wiedeński jest lekki jak chmurka, a po upieczeniu zachowuje swój kształt. Marzy wam się pyszny sernik wiedeński, puszysty, który nie opada i smakuje każdemu? Dobrze się składa – z naszym przepisem przyrządzicie sernik wiedeński, który zawsze się udaje!
Sernik wiedeński

Boeuf strogonow (a właściwie stroganow) to danie dobrze znane wszystkim miłośnikom mięsnych gulaszy. Boeuf strogonow to także danie często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Ulubiony gulasz rosyjskiego generała jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wypróbujcie nasz przepis na boeuf strogonow – zawsze wychodzi pyszny!
Boeuf strogonow

Zrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. W czasach Rzeczypospolitej szlacheckiej było to danie na swój sposób zerowaste'owe - zrazy były sposobem na wykorzystanie skrawków pieczeni z poprzedniego dnia nawet na dworze królewskim. Obecnie najczęściej przygotowuje się zrazy wołowe z rozbitych plastrów rostbefu lub antrykotu zawiniętych z ogórkiem kiszonym i suszonymi grzybami. Taki właśnie przepis na roladki wołowe mamy dla was. Sprawdzony!
Zrazy zawijane

Mało które ciasto doczekało się tylu sposobów podania i przygotowania, co sernik. Jednym z nich jest sernik chałwowy. Przepis na sernik chałwowy to nic innego, jak receptura na klasyczny wypiek z mielonego twarogu wzbogacona o orientalny przysmak. Sernik chałwowy będzie pyszny z każdym rodzajem chałwy - waniliową, sezamową, orzechową czy każdą inną, którą lubimy. Podpowiadamy, jak zrobić sernik chałwowy.
Sernik chałwowy

Czekolada, kawa, domowe biszkopty i śmietanowy krem z mascarpone - to warstwy na smakowity tort tiramisu. Warto przygotować go na rodzinne spotkanie, imieniny lub urodziny. Aksamitne ciasto tiramisu rozpływa się w ustach!
Tort tiramisu

Migdałowy król z ciasta filo. Ciasto inspirowane jest tradycyjnym francuskim wypiekiem o nazwie galette de rois, ale przygotowane z ciasta filo. Takie ciasto wypełnione po brzegi pysznym, migdałowym nadzieniem.
Galette de rois z ciasta filo

Pasta jajeczna to znakomity dodatek do kanapek, ale nie tylko! Można wykorzystać ją do również jako uzupełnienie innych dań, np. roladek z tortilli lub dip do krakersów. Przepis na pastę jajeczną jest prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Może z łatwością wykonać go każdy, nawet dzieci. Pasta jajeczna to pyszny smak, który podbije wasze serca.
Pasta jajeczna

Ciasta czekoladowe to jedne z najchętniej zjadanych ciast! Przykładem przepisu prostego, a jednocześnie bardzo smacznego jest murzynek. Ciasto jest intensywnie kakaowe, pyszne i wilgotne. Przepis na murzynka składa się głównie z mąki, jaj, masła, cukru, wody i kakao – są to składniki, które zwykle mamy pod ręką. Świetnie nada się więc on na spotkania rodzinne lub gdy mamy ochotę na „coś słodkiego”.
Ciasto murzynek

Racuchy bez drożdży to szybkie, smaczne i tanie danie dla całej rodziny! Najczęściej szybkie racuchy to placki z proszkiem do pieczenia i dodatkiem jabłek. Proszek do pieczenia właśnie składnik, którym łatwo zastąpimy drożdże, a uzyskamy podobny efekt wizualny - puszyste racuchy. Smak też będzie idealny! Taki tani przepis na racuchy na proszku to ratunkowa opcja na każdy dzień i posiłek dla całej rodziny. Łączymy składniki, nie czekamy, aż ciasto urośnie jak w przypadku przepisu na racuchy drożdżowe, tylko partiami smażymy racuchy bez drożdży i podajemy na gorąco - takie są najsmaczniejsze. Poniższa propozycja to przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży, ale w sezonie możecie wykorzystać też inne owoce - najlepsze takie, które nie puszczą wody, aby szybkie racuchy udały się idealnie bez bałaganu. Gwarantuję, że jak dowiecie się, jak zrobić racuchy bez drożdży, to ten przepis uratuje Wam niejedno śniadanie czy podwieczorek.
Szybkie racuchy z jabłkami bez drożdży

Sezon na szparagi jest krótki, więc warto wykorzystać go w pełni! Okres od maja do czerwca jest najlepszym czasem na szparagi zawijane boczkiem. Jest to przepis na szybkie i efektowne danie, które sprawdzi się nie tylko na rodzinnym grillu lub zdrowym śniadaniu, ale również na spotkaniu ze znajomymi. Szparagi z boczkiem są jednocześnie lekkie i świeże, jak i pysznie tłuste i sycące.
Szparagi z boczkiem
Artykuły powiązane
Jak zaczarować stół – stylistka jedzenia podpowiada proste triki
Pyszne jedzenie - na święta lub specjalne okazje - to pierwszy etap udanego spotkania przy stole. Niemniej ważna jest prezentacja i forma podania. Ania Zięciowska, autorska książki "Jak zaczarować stół", podpowiada sprawdzone triki, jak serwować jedzenie, aby pięknie wyglądało i było wdzięcznym obrazkiem do uwiecznienia na zdjęciach. Zdradza też kulisy pracy stylisty jedzenia przy fotografowaniu produktów do reklam.