Dania do różnych rodzajów diety

8 kolekcji przepisów

18548 przepisów

Współcześnie żyjemy w świecie, w którym rodzaj diety, jaką stosujemy ciągle się zmienia. W dużej mierze jest to uzależnione od dietetycznych trendów i nowych doniesień naukowych, ale także od naszego zdrowia i upodobań kulinarnych. Coraz więcej osób ogranicza spożycie glutenu i laktozy - przepisy na dania bezglutenowe i bez laktozy znajdziecie w naszej galerii.

Wybierając między dietą mięsną i wegetariańską, nierzadko decydujemy się na fleksitarianizm. Oznacza to ograniczenie jedzenia mięsa, ale nie całkowitą z niego rezygnację. Wśród naszych przepisów są i przepisy kuchni roślinnej - jesteśmy zdania, że z powodzeniem mogą konkurować z potrawami mięsnymi. 

Przepisy na różne rodzaje diety

Artykuły powiązane

Drugie śniadanie do szkoły
01.09.2020

Drugie śniadanie do szkoły - dla młodszych i starszych dzieci

Drugie śniadanie do szkoły powinno być jedną ze smaczniejszych chwil dnia. I nie musi być wyzwaniem dla rodzica - pyszne i wartościowe drugie śniadanie do szkoły można zrobić w kilka chwil. Wystarczy kilka produktów, najlepiej sezonowych, i kilka chwil przygotowania, aby powstało zdrowe śniadanie do szkoły. Bo jak się okazuje - pomysłów nie brakuje. Sprawdźcie, co na śniadanie do szkoły mogą zabrać najmłodsi i starsi amatorzy dobrych smaków.

klimatarianizm
21.08.2020

Ta dieta może uratować planetę! Na czym polega klimatarianizm?

Co chwilę słyszymy o nowej diecie. Ledwo zdążymy oswoić się z jednym nowym terminem, a już pojawiają się kolejne. Kolejną dietetyczną nowością jest klimatarianizm, czyli dieta, która powstała w trosce o planetę i środowisko. Jak jeść zgodnie z jej zasadami? Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, a z czego zrezygnować? Sprawdzamy!

dzem-mirabelkowy-z-werbena
17.08.2020

Mirabelka – niedoceniana śliwka od kuchni

W Polsce częściej zalega na chodnikach i ulicach niż gości w kuchni. Mirabelka zasługuje jednak na znacznie większe zainteresowanie, gdyż jest owocem nie tylko smacznym, ale również zdrowym. W cyklu "Smak" podpowiadamy najlepsze przepisy, w jakiej formie mirabelka może pojawić się na naszym stole.

Daria Gradziuk
06.08.2020

Kobiety bez diety: Daria Gradziuk poleca swoje przepisy

Kobiety bez diety udowadniają, że "diety" to tylko hasło, a rygorystyczne podporządkowanie reżimowi dietetycznemu nie musi wyjść nam na zdrowie. W książce "Kobiety bez diety" 6 wyjątkowych dietetyczek i psychodietetyczek rozmawia o swoich obserwacjach na temat jadłospisu Polaków, diet-cud i podejścia do jedzenia. To niestandardowy poradnik, lektura obowiązkowa, aby poznać m.in. zasady jedzenia intuicyjnego.

Hanna Stolińska
04.08.2020

Kobiety bez diety: Hania Stolińska poleca swoje przepisy

Kobiety bez diety - to tytuł książki, wyjątkowego zapisu rozmów dietetyczek, ekspertek ds. żywienia i psychodietetyczek. Hanna Stolińska, dietetyk, z okazji premiery książki poleca specjalnie dla nas swoje ulubione przepisy - na owsiankę, ciasteczka i placki z piekarnika.

Wspomagamy opalanie
12.06.2020

Wspomagajmy opalanie - zacznij od diety

Wszyscy mówią o szkodliwości słońca, a opalenizna jakoś nie wychodzi z mody. Korzystajmy więc z lata, ale róbmy to z głową! Nadmiar słońca szkodzi skórze. Wszystkiemu są winne wolne rodniki - agresywne cząsteczki, które powstają w organizmie m.in. na skutek działania promieni słonecznych. Sprawdzamy, jak dietą i jadłospisem można wspomóc rozsądne opalanie się.

Agata Ziemnicka
24.05.2020

Agata Ziemnicka: Dążę do prostoty

Agata Ziemnicka, dietetyczka i psycholożka. Uważa, że „zwyczajna” żywność może być też pokarmem dla duszy. Sama zaczyna dzień od soku. – To znak dla organizmu: „widzę cię i dbam o ciebie” – przekonuje. W wywiadzie dla magazynu "Moje Gotowanie" opowiedziała Dorocie Filipkowskiej  nie tylko o sokach i koktajlach z książki "Soki i koktajle w minutę".

Dieta fleksitariańska
06.05.2020

Fleksitarianizm w praktyce, czyli na czym polega flexitarianizm

Flexitarianizm (połączenie dwóch słów: „elastyczny” i „wegetariański”) jest z jedną z najzdrowszych i najłatwiejszych diet na świecie. Nie ma w niej reżimu, a jest mnóstwo smaku i dowolności. To elastyczne podejście do żywienia stawia na pierwszym miejscu warzywa oraz owoce i pozwala na spożywanie mięsa w mniejszych ilościach, ale lepszej jakości. Główne założenia diety to proste przepisy z dostępnych składników, zachęca ona również do eliminowania żywności przetworzonej. Prosto z książki Kingi Paruzel "Flexitarianizm" podpowiadamy najważniejsze zasady i... sprawdzony przepis.

Lekko na wiosnę
28.04.2020

8 powodów, dlaczego warto kupić wydanie specjalne Moje Gotowanie Lekko na wiosnę

Dieta na wiosnę to m.in. lekkie propozycje na śniadania, obiad czy kolację. Lekkie przekąski z sezonowych składników też powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Dużo propozycji na proste dania znajdziecie w nowym wydaniu specjalnym Moje Gotowanie Lekko na wiosnę. Oto 8 smakowitych powodów, dlaczego warto mieć swój egzemplarz!

Zdrowe śniadanie
31.03.2020

Jak wzmocnić odporność? Dietetyk poleca naturalne sposoby

O odporność powinniśmy dbać cały rok. Pomoże w tym przede wszystkim zbilansowana, przemyślana dieta. Dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, podpowiada, jak dodatkowo możemy wzmacniać odporność, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Ekspertka poleca m.in. przepis na syrop z cebuli, czyli babciny odświeżony trik, a także przepis na sok imbirowy, czyli gwiazdę ostatnich sezonów w temacie odporności. W jakie inne produkty warto się zaopatrzyć? O tym w poradniku poniżej.