Dania do różnych rodzajów diety
8 kolekcji przepisów
15364 przepisów

Współcześnie żyjemy w świecie, w którym rodzaj diety, jaką stosujemy ciągle się zmienia. W dużej mierze jest to uzależnione od dietetycznych trendów i nowych doniesień naukowych, ale także od naszego zdrowia i upodobań kulinarnych. Coraz więcej osób ogranicza spożycie glutenu i laktozy - przepisy na dania bezglutenowe i bez laktozy znajdziecie w naszej galerii.
Wybierając między dietą mięsną i wegetariańską, nierzadko decydujemy się na fleksitarianizm. Oznacza to ograniczenie jedzenia mięsa, ale nie całkowitą z niego rezygnację. Wśród naszych przepisów są i przepisy kuchni roślinnej - jesteśmy zdania, że z powodzeniem mogą konkurować z potrawami mięsnymi.
Przepisy na różne rodzaje diety

Sezon na szparagi jest krótki, więc warto wykorzystać go w pełni! Okres od maja do czerwca jest najlepszym czasem na szparagi zawijane boczkiem. Jest to przepis na szybkie i efektowne danie, które sprawdzi się nie tylko na rodzinnym grillu lub zdrowym śniadaniu, ale również na spotkaniu ze znajomymi. Szparagi z boczkiem są jednocześnie lekkie i świeże, jak i pysznie tłuste i sycące.
Szparagi z boczkiem

Wegetariańskie leczo to smaczna alternatywa dla węgierskiej potrawy jednogarnkowej. Proste w wykonaniu, jest równie pikantne i aromatyczne co oryginalna potrawa.
Wegetariańskie leczo z cukinią i wędzonym tofu

Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem - przepis Pauliny Foremny, zwyciężczyni 4. edycji programu "MasterChef Junior". W debiutanckiej książce kulinarnej wydawnictwa Burda Książki poleca swój autorski sposób na pyszne krewetki tygrysie, podane z pomidorkami koktajlowymi i kaszą pęczak.
Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii to pyszny pomysł na wegetariański obiad. Łatwe w przygotowaniu kotlety z kaszy jaglanej stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Dodatek cukinii poprawi smak.
Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii

Brownie z batatów to jeden z przepisów z książki "Healthy sweets by Ann" Anny Lewandowskiej. Trenerka podpowiada, jak wykorzystać słodkie ziemniaki do przygotowania jednego z najpopularniejszych ciast czekoladowych w zdrowszej wersji. Brownie z batatów z polewą czekoladową to doskonały przepis na rodzinny podwieczorek i specjalne okazje w trakcie spotkań przy stole.
Brownie z batatów

Muffiny wytrawne i spaghetti bolognese w jednym daniu? To możliwe! I choć rodowity Włoch może obrazić się na taką potrawę, to wszyscy miłośnicy makaronu spaghetti z sosem bolognese, którzy lubią eksperymenty w kuchni, będą zachwyceni! Danie jest sycące, bardzo aromatyczne i w dodatku ciekawie podane - sprawdźcie, jak zrobić muffiny jak spaghetti bolognese.
Muffiny jak spaghetti bolognese

Dorada po tajsku to danie o orientalnym rodowodzie.Apetyczny wygląd ryby równocześnie zachwyca smakiem. Dorada po tajsku to przepis, który otworzy na nowe smaki. Przepis na doradę po tajsku pochodzi z książki "Zawierucha w kuchni" autorstwa Grzegorza Zawieruchy.
Dorada po tajsku

Sernik wiedeński to elegancki i klasyczny wypiek, ale jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu i niewymagający skomplikowanych składników.Sernik wiedeński jest lekki jak chmurka, a po upieczeniu zachowuje swój kształt. Marzy wam się pyszny sernik wiedeński, puszysty, który nie opada i smakuje każdemu? Dobrze się składa – z naszym przepisem przyrządzicie sernik wiedeński, który zawsze się udaje!
Sernik wiedeński

Soczewica ze świeżymi ziołami Baziółka nadającymi jej smak i aromat
Aromatyczna soczewica z pietruszką i kolendrą

Naleśniki z bananami są pysznym obiadem, który smakuje nie tylko dzieciom! Nadzieniem tych naleśników są miękkie, karmelizowane na patelni banany. Danie można przygotować bardzo szybko i prosto. Jak zrobić te pyszne naleśniki z bananami?
Naleśniki z bananami

Domowy kompot z winogron - orzeźwiający i smaczny! Przepis jest prosty, a kompot z winogron podany po obiedzie na pewno zadowoli rodzinę i gości przy stole. Kompot z winogron ogrodowych, ze sklepu, ciemnych, jasnych - każdy będzie smakować pysznie. Niezależnie od pory roku, kompot z winogron będzie hitem!
Kompot z winogron

Pieczona papryka o lekko wędzonym smaku i zapachu to znakomita samodzielna przekąska, składnik sałatek, a także produkt do faszerowania serem czy ryżem. Jest to pyszny dodatek do dań - papryka pieczona zmiksowana będzie podstawą wspaniałego chłodnika lub sosu do mięs i ryb. Pieczona papryka może być upieczona w większej ilości i przechowywana w słoikach z oliwą, wtedy nabierze nowego, ciekawego smaku
Papryka pieczona

Boeuf strogonow (a właściwie stroganow) to danie dobrze znane wszystkim miłośnikom mięsnych gulaszy. Boeuf strogonow to także danie często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Ulubiony gulasz rosyjskiego generała jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wypróbujcie nasz przepis na boeuf strogonow – zawsze wychodzi pyszny!
Boeuf strogonow

Owsianka z bananem jest bardzo dobrym przepisem na sycące śniadanie. Błonnik i spora dawka węglowodanów zapewnią nam zastrzyk energii z rana i nie obciążą układu trawiennego. Przepis na owsiankę z bananem urozmaici poranne menu – jest słodka, aromatyczna i pełna świeżych owoców. Owsianka na mleku z bananem to zdrowa i pyszna alternatywa dla kanapek. Ile kalorii ma owsianka z bananem i jak ją zrobić?
Owsianka waniliowa z bananami

Zrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. W czasach Rzeczypospolitej szlacheckiej było to danie na swój sposób zerowaste'owe - zrazy były sposobem na wykorzystanie skrawków pieczeni z poprzedniego dnia nawet na dworze królewskim. Obecnie najczęściej przygotowuje się zrazy wołowe z rozbitych plastrów rostbefu lub antrykotu zawiniętych z ogórkiem kiszonym i suszonymi grzybami. Taki właśnie przepis na roladki wołowe mamy dla was. Sprawdzony!
Zrazy zawijane

Mało które ciasto doczekało się tylu sposobów podania i przygotowania, co sernik. Jednym z nich jest sernik chałwowy. Przepis na sernik chałwowy to nic innego, jak receptura na klasyczny wypiek z mielonego twarogu wzbogacona o orientalny przysmak. Sernik chałwowy będzie pyszny z każdym rodzajem chałwy - waniliową, sezamową, orzechową czy każdą inną, którą lubimy. Podpowiadamy, jak zrobić sernik chałwowy.
Sernik chałwowy

Zupa-krem z dyni i selera to pikantna zupa, która rozgrzeje w chłodne dni. Dodatek chili i imbiru pobudzi krążenie krwi a karmelizowane jabłka i syrop klonowy nadadzą słodyczy. Zupa-krem z dyni i selera to pomysł na spotkanie w gronie przyjaciół.
Zupa-krem z dyni i selera
Artykuły powiązane
Drugie śniadanie do szkoły - dla młodszych i starszych dzieci
Drugie śniadanie do szkoły powinno być jedną ze smaczniejszych chwil dnia. I nie musi być wyzwaniem dla rodzica - pyszne i wartościowe drugie śniadanie do szkoły można zrobić w kilka chwil. Wystarczy kilka produktów, najlepiej sezonowych, i kilka chwil przygotowania, aby powstało zdrowe śniadanie do szkoły. Bo jak się okazuje - pomysłów nie brakuje. Sprawdźcie, co na śniadanie do szkoły mogą zabrać najmłodsi i starsi amatorzy dobrych smaków.
Ta dieta może uratować planetę! Na czym polega klimatarianizm?
Co chwilę słyszymy o nowej diecie. Ledwo zdążymy oswoić się z jednym nowym terminem, a już pojawiają się kolejne. Kolejną dietetyczną nowością jest klimatarianizm, czyli dieta, która powstała w trosce o planetę i środowisko. Jak jeść zgodnie z jej zasadami? Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, a z czego zrezygnować? Sprawdzamy!
Mirabelka – niedoceniana śliwka od kuchni
W Polsce częściej zalega na chodnikach i ulicach niż gości w kuchni. Mirabelka zasługuje jednak na znacznie większe zainteresowanie, gdyż jest owocem nie tylko smacznym, ale również zdrowym. W cyklu "Smak" podpowiadamy najlepsze przepisy, w jakiej formie mirabelka może pojawić się na naszym stole.
Kobiety bez diety: Daria Gradziuk poleca swoje przepisy
Kobiety bez diety udowadniają, że "diety" to tylko hasło, a rygorystyczne podporządkowanie reżimowi dietetycznemu nie musi wyjść nam na zdrowie. W książce "Kobiety bez diety" 6 wyjątkowych dietetyczek i psychodietetyczek rozmawia o swoich obserwacjach na temat jadłospisu Polaków, diet-cud i podejścia do jedzenia. To niestandardowy poradnik, lektura obowiązkowa, aby poznać m.in. zasady jedzenia intuicyjnego.
Kobiety bez diety: Hania Stolińska poleca swoje przepisy
Kobiety bez diety - to tytuł książki, wyjątkowego zapisu rozmów dietetyczek, ekspertek ds. żywienia i psychodietetyczek. Hanna Stolińska, dietetyk, z okazji premiery książki poleca specjalnie dla nas swoje ulubione przepisy - na owsiankę, ciasteczka i placki z piekarnika.
Wspomagajmy opalanie - zacznij od diety
Wszyscy mówią o szkodliwości słońca, a opalenizna jakoś nie wychodzi z mody. Korzystajmy więc z lata, ale róbmy to z głową! Nadmiar słońca szkodzi skórze. Wszystkiemu są winne wolne rodniki - agresywne cząsteczki, które powstają w organizmie m.in. na skutek działania promieni słonecznych. Sprawdzamy, jak dietą i jadłospisem można wspomóc rozsądne opalanie się.
Agata Ziemnicka: Dążę do prostoty
Agata Ziemnicka, dietetyczka i psycholożka. Uważa, że „zwyczajna” żywność może być też pokarmem dla duszy. Sama zaczyna dzień od soku. – To znak dla organizmu: „widzę cię i dbam o ciebie” – przekonuje. W wywiadzie dla magazynu "Moje Gotowanie" opowiedziała Dorocie Filipkowskiej nie tylko o sokach i koktajlach z książki "Soki i koktajle w minutę".
Fleksitarianizm w praktyce, czyli na czym polega flexitarianizm
Flexitarianizm (połączenie dwóch słów: „elastyczny” i „wegetariański”) jest z jedną z najzdrowszych i najłatwiejszych diet na świecie. Nie ma w niej reżimu, a jest mnóstwo smaku i dowolności. To elastyczne podejście do żywienia stawia na pierwszym miejscu warzywa oraz owoce i pozwala na spożywanie mięsa w mniejszych ilościach, ale lepszej jakości. Główne założenia diety to proste przepisy z dostępnych składników, zachęca ona również do eliminowania żywności przetworzonej. Prosto z książki Kingi Paruzel "Flexitarianizm" podpowiadamy najważniejsze zasady i... sprawdzony przepis.
8 powodów, dlaczego warto kupić wydanie specjalne Moje Gotowanie Lekko na wiosnę
Dieta na wiosnę to m.in. lekkie propozycje na śniadania, obiad czy kolację. Lekkie przekąski z sezonowych składników też powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Dużo propozycji na proste dania znajdziecie w nowym wydaniu specjalnym Moje Gotowanie Lekko na wiosnę. Oto 8 smakowitych powodów, dlaczego warto mieć swój egzemplarz!
Jak wzmocnić odporność? Dietetyk poleca naturalne sposoby
O odporność powinniśmy dbać cały rok. Pomoże w tym przede wszystkim zbilansowana, przemyślana dieta. Dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, podpowiada, jak dodatkowo możemy wzmacniać odporność, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Ekspertka poleca m.in. przepis na syrop z cebuli, czyli babciny odświeżony trik, a także przepis na sok imbirowy, czyli gwiazdę ostatnich sezonów w temacie odporności. W jakie inne produkty warto się zaopatrzyć? O tym w poradniku poniżej.
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »