Fleksitarianizm - dieta fleksitariańska

361 przepisów

Fleksitarianizm to kolejny sposób odżywiania, który pozwoli kontrolować, co, w jakiej formie i jak często pojawia się na naszych talerzach. Dieta fleksitariańska to dieta elastyczna, bez znacznych wykluczeń konkretnych składników. Głównymi zasadami, które określa fleksitarianizm jest kontrola spożywanego mięsa i systematyczne zmniejszanie jego ilości. Początkowo od kilku razy w tygodniu do okazjonalnego spożycia 1-2 razy w tygodniu. Dieta fleksitariańska pozwala tak komponować jadłospis, że zawiera zarówno spore ilości sezonowych warzyw i owoców, ale też odpowiednią porcję strączków, kasz, nasion, orzechów - dzięki czemu bilans wartości odżywczych, w tym witamin i minerałów, jest korzystny dla naszego organizmu. W dodatku fleksitarianizm to smaczne i łatwe do przygotowania przepisy.

Dieta fleksitariańska - praktyczne przepisy

Fleksitarianizm - jedz mniej mięsa

Dieta fleksitariańska to racjonalne menu z założeniem, że czerwone mięso, ryby oraz drób pojawia się w jadłospisie okazjonalnie. W zależności od tego, jaki poziom fleksitarianizmu się zdecydujemy, możemy spożywać mięso od jednego do kilku razy w tygodniu - wliczając w to nie tylko mięso na obiad, ale także mięsne przekąski w trakcie dnia. Fleksitarianizm bazuje na sezonowych produktach, od sprawdzonych dostawców. Liczy się różnorodność przepisów, aby dieta fleksitariańska nie kojarzyła się z ograniczeniami, a ze zbilansowanymi posiłkami

Artykuły powiązane

Billie Eilish postawiła na dietę wegańską
24.11.2020

Billie Eilish postawiła na dietę wegańską. Znamy 4 ulubione przekąski znanej piosenkarki

Billie Eilish to piosenkarka, która przebojem wdarła się na listy przebojów. Z dnia na dzień stała się wzorem do naśladowania dla pokolenia Z. Wykonawczyni hitu „Bad guy” śmiało wypowiada się na tematy polityczne i społeczne. Poprzez piosenki zwraca uwagę na tematy samoakceptacji i zmagania się z depresją. Odważnie opowiada o losie zwierząt, zmianach klimatycznych i szerzy wiedzę na temat weganizmu. Oto kilka smakołyków, które uwielbia podjadać Billie Eilish.

trendy kulinarne na 2021 rok
19.09.2020

Jak będzie smakował 2021? Kulinarne trendy na nadchodzący rok

Co roku obserwujemy nowe trendy kulinarne. Jedne z nich przyjmują się na stałe, podczas gdy inne są typowo sezonowe. Co będziemy jeść w przyszłym roku? Jakie nowości kulinarne wkroczą na rynek? Czym zaskoczą nas restauracje? Oto prognozy kulinarne na rok 2021.

Dieta fleksitariańska
06.05.2020

Fleksitarianizm w praktyce, czyli na czym polega flexitarianizm

Flexitarianizm (połączenie dwóch słów: „elastyczny” i „wegetariański”) jest z jedną z najzdrowszych i najłatwiejszych diet na świecie. Nie ma w niej reżimu, a jest mnóstwo smaku i dowolności. To elastyczne podejście do żywienia stawia na pierwszym miejscu warzywa oraz owoce i pozwala na spożywanie mięsa w mniejszych ilościach, ale lepszej jakości. Główne założenia diety to proste przepisy z dostępnych składników, zachęca ona również do eliminowania żywności przetworzonej. Prosto z książki Kingi Paruzel "Flexitarianizm" podpowiadamy najważniejsze zasady i... sprawdzony przepis.

Lekko na wiosnę
28.04.2020

8 powodów, dlaczego warto kupić wydanie specjalne Moje Gotowanie Lekko na wiosnę

Dieta na wiosnę to m.in. lekkie propozycje na śniadania, obiad czy kolację. Lekkie przekąski z sezonowych składników też powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Dużo propozycji na proste dania znajdziecie w nowym wydaniu specjalnym Moje Gotowanie Lekko na wiosnę. Oto 8 smakowitych powodów, dlaczego warto mieć swój egzemplarz!

kinga-paruzel-slider
05.12.2019

Kinga Paruzel: "fleksitarianizm jest dla każdego"

Kinga Paruzel to miłośniczka gotowania, która edukuje i podpowiada, jak przygotowywać wartościowe i kolorowe posiłki. W najnowszej książce "Flexitarianizm" Kinga Paruzel przedstawia, na czym polega dieta fleksitariańska. W rozmowie z nami do cyklu "Człowiek od kuchni" opowiedziała, jak zaczęła się jej kulinarna przygoda z fleksitarianizmem i jakie pyszności znajdziemy w książce.