Przepisy na potrawy wielkanocne

2875 przepisów

Potrawy wielkanocne należą do klasyków kuchni polskiej. Wielkanocw polskiej kuchni nie tylko wyjątkowo smakuje, ale i wygląda! Głównie za sprawą słodkości - babki wielkanocne o różnych kształtach i kolorach, mazurki bogato zdobione lukrami, kremami i owocami, a także delikatna pascha. Potrawy wielkanocne zazwyczaj podajemy w wersji klasycznej, ale zdarzają się nam także eksperymenty. Szczególnie istotnym momentem podczas świąt wielkanocnych jest niedziela wielkanocna. Poranek rozpoczynamy od śniadania wielkanocnego, które spędzamy z rodziną przy stole. Śniadanie wielkanocne nie przypomina tego codziennego, ma być uroczyste, dlatego na stole pojawiają się różne pyszności. W naszej galerii znajdziecie mnóstwo pomysłów na świetne potrawy wielkanocne, które nadadzą się nie tylko na śniadanie, ale także na obiad czy deser.

Przepisy na potrawy wielkanocne

Wielkanoc – przepisy na pyszne święta

Przepisy na potrawy wielkanocne zwykle wymagają nieco więcej czasu na przygotowanie. Potrawy świąteczne od zawsze potrzebowały dużo naszej uwagi, a także dobrego planowania. To właśnie od planowania tego, jakie dania wielkanocne znajdą się na naszym stole zależy nasz kulinarny sukces. Chyba nikt nie lubi przygotowywać śniadania dla kilku lub kilkunastu osób bez wcześniejszego przygotowania. Zanim pójdziecie do sklepu po zakupy, przemyślcie więc dokładnie swoje menu.

Jeśli nie zapraszacie wielu gości lub na śniadanie wielkanocne jedziecie do rodziny, nie przygotowujcie dużych ilości jedzenia. Dokładnie zaplanujcie, jakie potrawy wielkanocne zrobicie, a także ilu porcji potrzebujecie. Planujmy zgodnie ze swoimi możliwościami - trzyosobowa rodzina nie zje sama czterech czy pięciu mazurków, mając do dyspozycji jeszcze inne smakołyki. Warto także od razu zaplanować, co zrobimy z resztkami. Często po świętach organizowane są akcje, w których możemy oddać potrawy wielkanocne potrzebującym lub po prostu chętnym na nie osobom.

Wytrawne potrawy wielkanocne

Najważniejszym posiłkiem wielkanocnym jest z pewnością śniadanie wielkanocne. Najpopularniejsze potrawy wielkanocne, które na nie przygotowujemy to żurek z jajkiem, biała kiełbasa, domowe pasztety. Na polskich stołach mięsne przystawki i dania główne często są bardzo ważnym elementem. Na stole powinny znaleźć się między innymi potrawy wielkanocne na zimno. Należą do nich wspomniane pasztety, ale także wędliny czy sery. Nie może zabraknąć potraw z jajek. Jajka faszerowane, pasta jajeczna, jajka po prostu ugotowane na twardo i podzielone na ósemki – wszystkie smakują wspaniale. Inna popularną przystawką jest sałatka jarzynowa, koniecznie serwowana z majonezem, najlepiej domowej roboty. Potrawy wielkanocne to również pasztety. Tradycyjnie zrobimy je z mieszanki różnych rodzajów mięs – wybierzmy takie z różną zawartością tłuszczu. Warto także rozważyć przygotowanie pasztetu wegetariańskiego z soczewicy lub fasoli.

Możemy zaserwować również dania wielkanocne na ciepło. Takim daniem będzie na przykład żurek lub barszcz biały. Czym się różnią? Żurek przyrządzany jest na bazie mąki żytniej, z kolei barszcz biały na bazie mąki pszennej. Do obydwu dań chętnie dodajemy kawałek kiełbasy i ugotowane jajko. Biała kiełbasa to kolejne danie, które ląduje na wielkanocnym stole. Może być ugotowana, upieczona lub zgrillowana. Jajka także mogą zostać podane na ciepło. Przekrawamy ugotowane jajko ostrym nożem na pół, a skorupki faszerujemy ulubionym nadzieniem. Wierzch obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na maśle.

Potrawy wielkanocne nie mogą się obejść bez dwóch dodatków do dań - ćwikły i chrzanu. Te przepisy na Wielkanoc cieszą się wielką popularnością, bo wspomniane sosy i pasty wzbogacają smak jaj, mięs, pasztetów. Wielkanocny stół często zdobią też cukrowe lub chlebowe baranki oraz kiełkująca rzeżucha. Dodatkowo, możemy zaserwować świeże zioła, szczypiorek czy rzodkiewki. Przepisy na Wielkanoc są proste i pyszne!

Słodkie dania wielkanocne

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt w ciągu roku. O ile na Boże Narodzenie przygotowujemy pierniki i pyszne ciasteczka na choinkę, o tyle słodkie potrawy na Wielkanoc będą obejmować wspaniałe baby, mazurki czy serniki.

Wielkanocne baby są w Polsce wypiekane od wieków. Dawniej wielkość i odpowiednie wypieczenie baby świadczyło o umiejętnościach gospodyni. Dzisiaj nadal pieczemy baby cytrynowe, drożdżowe czy majonezowe. Możemy wybierać w zależności od tego, jaki rodzaj ciasta najbardziej lubimy. Babka majonezowa będzie bardziej wilgotna od drożdżowej, z kolei ta druga może być nieco bardziej aromatyczna i wyrośnięta. Babkę koniecznie udekorujcie cukrem pudrem lub lukrem. Aby nie była zbyt słodka, do lukru warto dodać trochę soku z cytryny albo użyć cukru pudru zmiksowanego z suszonymi owocami, np. malinami.

Przepisy wielkanocne to także mazurki. Jednym z najpopularniejszych mazurków jest ten ze słodkim kajmakiem. Kajmak wspaniale komponuje się z migdałami i kruchym ciastem, które powinno znaleźć się na spodzie mazurka. Inną opcją jest użycie gotowego ciasta francuskiego albo ciasta półkruchego. Popularne będą również mazurki z masą czekoladową czy orzechową. Powinniśmy zadbać o to, by nasze wypieki były udekorowane. Słodkie dania wielkanocne powinny nie tylko świetnie smakować, ale i pięknie wyglądać. Najprostsze dekoracje zrobimy używając bakalii, możemy też wykorzystać kandyzowane owoce lub lukier.

Dania wielkanocne obejmują także serniki. Lubimy te ciężkie od twarogu, ze spodem lub bez, za to koniecznie z polewą – czekoladową lub karmelową. Wielkanoc musi być słodka! Do sernika możecie dorzucić garść rodzynek, ale pamiętajcie, że nie wszyscy goście je lubią!

Menu na Wielkanoc – jak komponować?

Komponując menu na Wielkanoc powinniśmy uwzględnić liczbę gości i dopasować do niej przygotowywane dania. Warto też wziąć pod uwagę gust gości – jeśli żaden z nich nie lubi sernika z rodzynkami, po prostu ich nie dodawajmy lub zrezygnujmy z tego dania. W przypadku zarówno dań ciepłych, jak i zimnych, dbajmy o kontrasty. Smak słodki powinien kontrastować ze słonym i kwaśnym, a kremowe składniki z chrupkimi. Charakteru daniom dodadzą sosy i dodatki, takie jak marynowane pieczarki czy ogórki.

Podczas śniadania wielkanocnego lub obiadu na stole stawiamy najpierw przystawki zimne i sałatki, później natomiast serwujemy dania ciepłe. Niech nie będzie ich więcej niż dwa-trzy, pamiętajmy, że jeszcze czeka nas deser! Na koniec na stole pojawiają się ciasta i słodkości.

Potrawy wielkanocne w Polsce – co do koszyczka?

W koszyczku powinno znaleźć się jajko lub raczej jajka, zgodnie z tradycją wkładamy do środka tyle jajek, żeby każde odpowiadało jednemu członkowi rodziny. Jajko jest symbolem życia i najważniejszym elementem święconki.

Do tego dokładamy kawałek chleba, czyli symbol pomyślności oraz sól i pieprz. Koniecznie także włóżmy do koszyczka kawałek kiełbasy lub kilka plasterków wędliny. Przyda się też korzeń chrzanu, który jest symbolem siły i ma zagwarantować nam dobre zdrowie.

Potrawy wielkanocne, które możemy włożyć do koszyczka to również baba wielkanocna i inne ciasta. Pamiętajmy jednak, by były to ciasta suche, raczej pozbawione np. słodkiego kremu (mogą się zepsuć będąc długo poza lodówką). Do koszyczka dodajmy baranka, cukrowego, chlebowego lub po prostu figurkę oraz zajączka.

Potrawy wielkanocne na stałe wpisały się w tradycyjną kuchnię polską, a Polacy nie wyobrażają sobie świąt bez bab, mazurków, jajek i żurku. Wielkanoc okazuje się być nie tylko wspaniałą okazją do świętowania w rodzinnym gronie, ale także kosztowania doskonałego jedzenia.

Artykuły powiązane

mazurek
03.04.2020

Mazurek wielkanocny - przepisy na pyszne i piękne wypieki

Mazurek wielkanocny jest ozdobą świątecznego stołu, ale musi też świetnie smakować. Niektórzy zarzucają tym ciastom, że są zbyt słodkie, więc warto nadać im więcej lekkiego, orzeźwiającego smaku. Oto sprawdzone przepisy na to wielkanocne mazurki i garść inspiracji, jak można je ozdobić.

nakrycie wielkanocne
03.04.2020

Jak nakryć stół na Wielkanoc? Radzi Anna Zięciowska [WIDEO]

Świąteczne nakrycie stołu to nie lada wyzwanie! O pomoc postanowiliśmy poprosić specjalistkę. W naszym wideo Anna Zięciowska, stylistka jedzenia i autorka książki "Jak zaczarować stół" radzi, w jaki sposób udekorować stół na Wielkanoc.

Babka staropolska z szafranem
02.04.2020

Babka wielkanocna na 10 pysznych sposobów

Babka wielkanocna to tradycyjny wypiek na świąteczny stół. Kawałek babki wielkanocnej powinien znaleźć się również w koszyczku ze święconką. Babka drożdżowa czy babka piaskowa to wypiek, który nastraja wielkanocnie. Babka wielkanocna to świąteczne ciasto, które uda się nawet początkującym cukiernikom. Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto? Polecamy dziesięć przepisów pochodzących od naszych użytkowników i z magazynu "Moje Gotowanie". Babka wielkanocna niejedno ma imię!

moje-gotowanie-kwiecie-2020
19.03.2020

"Moje Gotowanie" na kwiecień. Wielkanocne dania i inne pyszności

Kwietniowe numer "Moje Gotowanie" to mnóstwo inspiracji, jak zaplanować tegoroczne święta wielkanocne. Ciasta, paschy, faszerowane jajka czy domowe wędliny - to tylko część przepisów na domowe pyszności. Magazyn można zamówić na www.kultowy.pl z darmową wysyłką!

ewa-wachowicz- mazurki-wielkanoc
02.03.2020

Potrawy wielkanocne Ewy Wachowicz. Mazurki wiodą prym

Ewa Wachowicz kojarzy się widzom z kuchnią nawiązującą do tradycji. Z kuchnią domową, która nawiązuje do nowoczesności. Dania przez nią serwowane są aromatyczne, a ich wygląd sprawia, że na sam widok rośnie apetyt. Wiele osób zastanawia się, jakie są potrawy wielkanocne Ewy Wachowicz. Odpowiedzi postanowiliśmy poszukać u źródła.

sg-wielkanoc
29.02.2020

Ozdoby wielkanocne – pomysły na świąteczne dekoracje

Jedzenie jedzeniem, ale dobrze wiemy, że pyszne potrawy najlepiej smakują w pięknym otoczeniu. Dlatego nasz wielkanocny stół dekorujemy na różne sposoby. Ozdoby wielkanocne przygotowujemy z tego, co mamy pod ręką – własnoręcznie zrobione mają dodatkową wartość! Do ich przygotowywania warto też zaangażować dzieci, będą miały dużo dobrej zabawy. Jakie ozdoby na Wielkanoc przygotować? Podpowiadamy!

Śniadanie wielkanocne - jajka faszerowane
19.04.2019

Śniadanie wielkanocne - co podać w ten wyjątkowy dzień?

Śniadanie wielkanocne jest posiłkiem szczególnym. Kończy post i jest znakiem do rozpoczęcia świętowania. Na stole króluje żurek, pieczony schab i babka wielkanocna. Smacznego!

Mazurek wielkanocny
19.04.2019

Pyszne ciasta (nie tylko) na Wielkanoc: babka, sernik, mazurek w nowej odsłonie

Nie ma co się oszukiwać - pyszne ciasta są tym, na co czekamy najbardziej. Przed wami babka, sernik i mazurek w oryginalnych wydaniach. Nie dorównają im inne dania - sprawdźcie sami!

pascha
19.04.2019

Pascha wielkanocna na 6 sposobów

Babka i pascha wielkanocna to dwie królowe stołu. Jedna drożdżowa i pokryta lukrową skorupką (sprawdźcie nasze sposoby, jak zrobić lukier!), druga bardzo aromatyczna, kremowa i wypakowana bakaliami.

Żurek
15.04.2019

Wielkanoc coraz bliżej – zaplanuj menu już teraz

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem podczas Świąt Wielkiej Nocy. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań takich jak żurek czy pasztet domowy ani różnorodnych sałatek, schabu pieczonego oraz oczywiście jajek w różnych postaciach. Czym jeszcze warto uraczyć naszych gości? Jak dobrze zaplanować menu wielkanocne?