Przepisy na surówki

1 kolekcji przepisów

226 przepisów

surowka-z-kapusty-i-jablkami-min (1)

Surówki to powszechny dodatek do obiadu w polskich domach. Nic dziwnego - świetnie pasują do ryb i mięs. Ponadto są smaczne i zdrowe. Chcesz wiedzieć, jakie zalety ma jedzenie surówek? A może zastanawiasz się, które najlepiej sprawdzają się w przypadku poszczególnych mięs czy ryb? Odpowiedzi znajdziesz w tekście poniżej. Ponadto zebraliśmy przepisy na surówki, które urozmaicą każdy obiad.

Surówki: idealny sposób na więcej witamin

Surówka to nic innego jak sałatka ze świeżych lub kiszonych warzyw. Jest nie tylko smaczna, ale także niskokaloryczna i pełna witamin. Surówka z marchwi to źródło witaminy A wpływającej korzystnie m.in. na wzrok. Jeśli dodasz do mniej jabłko to dostarczysz sobie także witaminy C, wspomagającej odporność. Źródłem witaminy C są także papryka i pietruszka. Do surówek warto dodawać także pestki, np. słonecznika. Zawierają one nie tylko witaminę E, ale są także źródłem przydatnego tłuszczu. Prawdziwą bombą dla organizmu jest surówka z kiszonej kapusty, która zawiera nie tylko witaminę C, ale także magnez, żelazo, wapń i potas. Ponadto jest źródłem błonnika pokarmowego.

Surówki: rodzaje

Smaczne surówki można zrobić na wiele sposobów, z różnych warzyw, a nawet owoców. Jedną z najpopularniejszych bez wątpienia jest surówka colesław. Jest to nic innego jak surówka z białej kapusty, marchwi i cebuli z dodatkiem majonezu i przypraw. Można zrobić ją w kilka minut, a świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Jeśli chodzi o surówki, przepisy są zwykle proste i opierają się na warzywach, które możesz ze sobą niemal dowolnie łączyć. Jednym z najchętniej używanych w tego typu sałatkach jest kapusta. Surówka z czerwonej kapusty, marchwi i jabłka to proste i szybkie rozwiązanie do obiadu. Bardzo wartościowe są bez wątpienia surówki z kiszonych warzyw. Do surówek można dodać też owoce, takie jak wspomniane już jabłko, czy ananas. Świetnie sprawdzą się także orzechy. Surówka na obiad może być więc naprawdę różnorodna, a wybór jest wręcz nieograniczony.

Jaka surówka do ryby?

Surówka powinna być dobrana do pozostałych składników dania, gdyż mięso i ryby najlepiej komponują się z nieco innymi warzywami. Jaką sałatkę najlepiej przyrządzić do ryb? Najbardziej będzie pasować surówka z kapusty kiszonej lub świeżej, a także z marchewki, pora, czy sałatka selerowa podana na słodko lub wytrawnie. Główną zasadą w doborze surówki do ryby jest to, by nie była ona mdła, gdyż same ryby nie zawsze mają wyrazisty smak. Dlatego świetnie sprawdzą się tutaj kiszonki i po prostu dobrze doprawione sałatki. Słodka, słona czy kwaśna - pomysł na surówkę do obiadu zależy tylko od ciebie.

Jaka surówka do mięsa?

Surówka do mięsa wymaga nieco dokładniejszego doboru niż do ryby, gdyż to jaka sałatka będzie pasować najlepiej zależy po prostu od rodzaju mięsa. I tak też surówka do wątróbki powinna być równie wyrazista co do ryby. Wątróbka świetnie komponuje się z kapustą kiszoną, więc prosta surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka będzie dobrym i szybkim rozwiązaniem. Do drobiu sprawdzają się surówki na bazie marchewki, np. z jabłkiem, selerem i majonezem. Zaś colesław to świetna surówka do schabu. Oprócz niej można także postawić na klasyczną mizerię, a także inne surówki na bazie białej kapusty. Natomiast najlepsza surówka do kaczki to ta zrobiona z dodatkiem jabłek. Można zrobić ją na bazie selera i jabłek z dodatkiem majonezu i rodzynek. Jednak kaczka bardzo dobrze komponuje się także z popularnym colesławem oraz surówką z czerwonej kapusty. Jak widać, w przypadku mięsa wybór sałatki jest nieco trudniejszy. Jednak to, że marchew świetnie pasuje do drobiu, nie oznacza, że nie możesz zaserwować jej np. do kaczki. Tylko od ciebie zależy jak skomponujesz swój obiad, a w przyrządzaniu surówek nie ma kompletnie żadnych ograniczeń.

Surówka to nie tylko świetny dodatek do obiadu, ale również idealna przekąska w ciągu dnia. Dzięki temu, że warzywa i owoce to kopalnia witamin warto jeść surówki przez cały rok. Na dodatek są po prostu smaczne, co jeszcze bardziej zachęca do ich przygotowywania nie tylko przy okazji rodzinnych obiadów.