Pomysły na dania jednogarnkowe

9 kolekcji przepisów

423 przepisów

potpourri-z-kurczakiem

Dania jednogarnkowe przygotowują się "same", są szybkie, pożywne i bardzo kreatywne. Należy do nich wiele znanych, a nawet tradycyjnych potraw, takich jak bigos, flaki czy leczo. Nie brakuje też przepisów nowych i nowatorskich. Latem z pewnością warto wypróbować lekkie, aromatyczne wegetariańskie dania jednogarnkowe. Zimą z kolei można postawić na gęste potrawki z soczewicą, ciecierzycą lub mięsem, ugotować ich więcej i przez dwa dni cieszyć się gotowym obiadem. Dania jednogarnkowe nie muszą być "alternatywą obiadu" z braku czasu. Mogą być pełnowartościowymi posiłkami. Podpowiadamy, jak je przyrządzić.

Pomysły na dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe, zwane regionalnie "eintopfami", to bardzo szybki pomysł na pożywny, pyszny obiad. Co więcej, można je przygotować od razu na dwa dni. Do ich przyrządzenia wystarczy spory garnek lub patelnia. Kolejne składniki wrzuca się do nich stopniowo, tak, by powstało jednogarnkowe danie. Szybkie obiady jednogarnkowe znajdują uznanie w niejednym domu.

Wbrew pozorom, dania na jeden garnek to nie tylko specjalne, dość wyszukane przepisy. To także wiele potraw znanych, tradycyjnych lub regionalnych, z polskiej kuchni bądź kuchni świata. Do znanych i lubianych dań jednogarnkowych należą między innymi bigos czy leczo. W jednym garnku przyrządza się flaczki, stanowiące kompletne danie obiadowe. Szybka opcja na obiad prosto z kuchni polskiej to mięsny lub warzywny gulasz, a z kuchni meksykańskiej - chili con carne. Przepisy na potrawy jednogarnkowe stanowią w wielu internetowych magazynach kulinarnych osobny dział.

Dania jednogarnkowe na lato

Dania jednogarnkowe to także dobry sposób na letnie gotowanie, gdy każda godzina spędzona w kuchni stanowi wyzwanie. Przepis na danie jednogarnkowe idealne na upalną pogodę to między innymi garnek warzyw z klopsikami. W składzie dania znajduje się cebula, kapusta, marchewka, seler i ziemniaki. Dodatkiem, który podnosi kaloryczność dania są wołowe klopsiki (w wersji wegetariańskiej klopsiki sojowe lub warzywne). Do tego dania można użyć różnych warzyw, najlepiej sezonowych. Zimą sprawdzą się mrożonki.

Pomysł na danie jednogarnkowe, które będzie dobrze smakowało w największy upał to także risotto przygotowane na różne sposoby. Wśród letnich smaków prym wiedzie cukinia - dodana do risotto zapewni mu wyjątkową lekkość. Warto wypróbować potrawkę szpinakową z dodatkiem zielonej fasolki szparagowej i pieczarek, a także leczo z dodatkiem papryki w różnych kolorach, cebulki i cukinii w dużych kawałkach. Zamiast risotto można także przygotować kaszotto lub pęczotto (z kaszy pęczak).

Świetne dania na lato do przygotowania w jednym garnku lub patelni to także makaron z różnego rodzaju warzywami czy kurczakiem. Jako składniki podnoszące kaloryczność dania warto dodać soczewicy, ciecierzycy, mięsa lub tuńczyka z puszki. Letnie warzywa tworzą wręcz nieskończoną gamę możliwości, jeśli chodzi o komponowanie prostych, szybkich dań.

Lekkie dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe dobrze sprawdzają się też w dietach osób, które chcą zadbać o obniżenie zawartości produktów niezdrowych, a zarazem poprawić pożywność swoich posiłków. Zdrowy obiad jednogarnkowy to między innymi potrawka z kurczaka z dodatkiem warzyw, przygotowana na patelni. Do potrawki z chudej piersi kurczaka można dodać pieczarki, bataty, fasolkę szparagową czy pomidory - wiele zależy od wyobraźni gotującego. Takie lekkie dania w jednym garnku czy patelni mają dodatkowy atut - gotują się właściwie same, w czasie gdy gotujący może zająć się czymś całkiem innym.

Jako lekka alternatywa zwykłego, codziennego obiadu sprawdzają się różnorodne wegetariańskie dania jednogarnkowe. To między innymi różnego rodzaju potrawki z ciecierzycą, które są nie tylko zdrowe i lekkie, ale też bardzo pożywne. Inspiracją z kuchni francuskiej jest ratatouille, czyli danie z różnego rodzaju warzyw, z koniecznym dodatkiem bakłażanów. Warto wypróbować także komosę ryżową, która jest coraz popularniejsza w Polsce i bardzo zdrowa. Świetnie pasuje do dań o meksykańskim klimacie, z kukurydzą i czerwoną fasolą.