Składniki

Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Masło orzechowe to produkt, który zwykle kupujemy w sklepie. Ekonomiczniej i zdrowiej jest jednak przygotować je samemu w domu. Nie jest to w końcu nic skomplikowanego, kilka chwil i gotowe. Do zrobienie masła będziemy potrzebować orzeszki ziemne. Możemy sami wyłuskać je z łupinek lub kupić już obrane. Zwróćmy uwagę, by orzeszki nie były solone ani nie zawierały innych dodatków, np. karmelu - masło orzechowe powinno mieć w miarę neutralny smak. Przed przygotowaniem masła, orzeszki warto podprażyć (lub kupić już uprażone) na suchej patelni. Potrząsamy nią cały czas, aby orzeszki się nie przypaliły.

Masło orzechowe mielemy w dobrym blenderze. Sprawdźcie w instrukcji urządzenia, czy na pewno poradzi sobie z orzechami - musi mieć do tego zadania naprawdę mocne ostrze. Do orzeszków możemy dodać szczyptę soli, mielemy je do momentu aż utworzą mniej lub bardziej gładką masę. Masło orzechowe można dodawać do deserów, np. sernika lub dań słonych - świetnie sprawdzi się jako sos do sajgonek czy we wszelkich daniach azjatyckich.

Polecane przepisy