Lasagne z sosem beszamelowym

Lasagne to rodzaj makaronu w postaci dużych prostokątnych i cienkich płatów przekładanych mięsnym farszem oraz sosem beszamelowym. Lasagne z sosem beszamelowym to sycące danie na obiad. Danie pochodzi z kuchni włoskiej  i zadowoli nawet największego smakosza. Zobacz jak zrobić lasagne z sosem beszamelowym. 

dodany przez: Kulinarna Ania

Sosy dania z makaronem

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.28 z 236 głosów)


Kroki przygotowania:

  • maslo-iStock 1.

    Lasagne bolognese to danie, które może wydawać się trudne w przygotowaniu, ale trzymając się poniższego przepisu nawet mało doświadczony kucharz jest w stanie poradzić sobie z tym zadaniem. Jak zrobić lasagne?  W pierwszej kolejności robimy sos beszamelowy. Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, oregano, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwile cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. Makaron na chwile wrzucamy na osolony wrzątek i odlewamy. Mięso wołowe i wieprzowe wrzucamy na patelnię i podsmażamy do odparowania wody.

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min 2.

    Dodajemy obrany i pokrojony drobno czosnek i cebulę. Pomidory przelewamy gorącą wodą obieramy ze skórki, podsmażamy na patelni razem z bazylią, pieprzem i solą. Wszystko razem mieszamy z podsmażonym mięsem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia najlepiej kwadratowa (średniej wielkości) smarujemy koncentratem pomidorowym. I nakładamy warstwami: makaron, farsz z mięsa, makaron, sos beszamelowy, farsz, sos beszamelowy, makaron. Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy około 50 min. Tak przygotowana lasagne z sosem beszamelowym zasmakuje każdemu. 

Porady

  • Lasagne bolognese to danie, które możesz przygotować wcześniej i podgrzać tuż przed podaniem. Jak podgrzać lasagne? Możesz podgrzać makaron np. w mikrofali lub w piekarniku: nagrzej piekarnik do 60-70 stopni. Polej lasagne kilkoma łyżkami wody, przykryj szczelnie papierem aluminiowym i włóż do piekarnika na 30-40 minut. 
  • Lasagne z sosem beszamelowym świetnie smakuje z zapieczoną dodatkową porcją warzyw np.: szpinakiem, bakłażanami lub cukinią. Na wierzch lasagne warto posypać świeżo startym parmezanem oraz cienko pokrojonym szczypiorkiem. 
  • Chcąc osiągnąć dobry smak dania, postaw na dobre składniki. Podstawowym składnikiem lasagne bolognese jest oczywiście mięso mielone - najlepiej kupić mięso w kawałkach i zemleć tuż przed zrobieniem lasagne. Jeśli nie masz w domu maszynki do mielenia mięsa, poszukaj w swojej okolicy sklepu, który świadczy usługę mielenia mięsa na miejscu. 
  • Makaron można przygotować własnoręcznie za pomocą specjalnej nakładki do robota kuchennego. Dzięki niej powstają długie i cienkie płaty ciasta. Jeśli nie masz możliwości, aby przygotować makaron w domu, sięgnij po gotowy makaron do lasagne. 
  • Lasagne zapiekać można w żaroodpornym naczyniu lub zwykłej blasze do ciasta. Jednak, aby wyjąć ładne porcje lazanii warto mieć łatwo wypinającą się łopatkę.
     

Notka redakcyjna

Sos beszamelowy do lasagne

Kolejnym ważnym składnikiem lasagne jest sos beszamelowy. Jak zrobić sos beszamelowy do lasagne? To proste. Do garnka włóż ¼ kostki masła i roztop na małym ogniu. Dodaj porcjami 3 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszaj (najlepiej ręczną trzepaczką). Do wymieszanej mąki wolno wlej 2 szklanki mleka 3,2% i mieszaj. Na końcu dodaj dużą szczyptę soli pieprzu oraz ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej. Wymieszaj i odstaw. sos beszamelowy gotowy. 

Jak układać lasagne

Lasagne to danie warstwowe, w którym kolejność układania warstw ma duże znaczenie zarówno estetyczne jak i smakowe. Na dnia formy powinien znaleźć się sos pomidorowy lub przecier pomidorowy następną warstwą powinien być makaron, dalej farsz z mięsa, znowu makaron, sos beszamelowy, farsz mięsny, sos beszamelowy, ostatnią warstwą powinien być makaron. Na wierzchu posypujemy lasagne startym żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy