Lasagne z sosem beszamelowym

Lasagne z sosem beszamelowym to sycące danie na obiad.Danie pochodzi z kuchni włoskiej. Wypróbujcie na rodzinny obiad lasagne z sosem beszamelowym.

Sosydania z makaronem

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.28 z 236 głosów)

Kroki wykonania:

  • maslo-iStock1.Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, oregano,sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwile cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos - pyszny sos beszamelowy. Makaron na chwile wrzucamy na osolony wrzątek i odlewamy. Mięso wołowe i wieprzowe wrzucamy na patelnie i podsmażamy do odparowania wody.
  • czosnek-zabki-fot.iStock-min2.Dodajemy obrany i pokrojony drobno czosnek i cebulę. Pomidory trzeba sparzamy gorącą wodą obieramy ze skórki,podsmażamy na patelni razem z bazylią, pieprzem i solą. Wszystko razem mieszamy z podsmażonym mięsem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia najlepiej kwadratowa (średniej wielkości) smarujemy koncentratem pomidorowym. I nakładamy warstwami: makaron, farsz z mięsa, makaron, sos beszamelowy, farsz, sos beszamelowy, makaron.Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy około 50 min. Pyszna lazania z sosem beszamelowym zasmakuje każdemu.

Porady

Lasagne z sosem beszamelowym świetnie smakuje z zapieczoną dodatkową porcją warzyw np.: szpinakiem, bakłażanami lub cukinią. Na wierzch lasagne warto posypać świeżo startym parmezanem.

Lasagne można przygotować własnoręcznie za pomocą specjalnej nakładki do robota kuchennego. Dzięki niej powstają długie i cienkie płaty ciasta. Zapiekać można w żaroodpornym naczyniu lub zwykłej blasze do ciasta. Jednak, aby wyjąć ładne i nierozpadające się porcje lazanii warto mieć łatwo wyginającą się łopatkę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy