106 przepisów

salatka-z-arbuzem-i-feta

Zdrowy jadłospis przewiduje spożywanie pięciu posiłków dziennie, tymczasem drugie śniadanie z reguły jest przez nas pomijane. To spory błąd, który może być bezpośrednią przyczyną niepożądanego wzrostu masy ciała - wykluczając z dziennego menu jeden posiłek, doprowadzamy do podjadania, a zwykle sięgamy po szybkie przekąski, które akurat mamy pod ręką. To jeden z najgorszych nawyków, który bezsprzecznie należy wyeliminować. Co jeść na drugie śniadanie? Możliwości jest nieskończenie wiele, więc z całą pewnością nikomu nie grozi kulinarna nuda.

Pomysły na drugie śniadanie

Drugie śniadanie powinno pokrywać ok. 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego, warto więc zadbać o to, żeby lekkie potrawy stopniowo uwalniały energię. Dzięki temu zachowamy uczucie sytości aż do obiadu i z całą pewnością nie zabraknie nam siły do wykonywania codziennych obowiązków.

Mówiąc o drugim śniadaniu, na myśl przychodzą nam przede wszystkim kanapki. To dobry pomysł, ale białe pieczywo warto zastąpić pełnoziarnistym. Taki produkt nie uwalnia węglowodanów gwałtownie, a stopniowo, więc poniekąd eliminuje lub choćby minimalizuje ryzyko podjadania przed obiadem. Alternatywą jest chleb kukurydziany, który smakuje wybornie i wykazuje wiele cennych właściwości. W tym miejscu należy wskazać choćby na zdolność mąki kukurydzianej do redukcji poziomu złego cholesterolu i wspomaganie funkcji układu odpornościowego.

Jeżeli drugie śniadanie możemy zjeść w domu, warto postawić na coś ciepłego. Omlet z serem i szynką smakuje doskonale i jest idealnym daniem w sytuacji, w której obiad zjemy dopiero w późniejszych godzinach popołudniowych. Alternatywną opcją jest omlet bananowy, który do drugiego śniadania wprowadza wyraźnie deserową nutkę.

Drugie śniadanie w wersji fit

Co jeść na drugie śniadanie na diecie? Także osoby liczące każdą kalorię mają do dyspozycji niezwykle szeroki wachlarz zdrowych dań śniadaniowych. Świetnie sprawdzą się kanapki z awokado. Ten owoc dosłownie obfituje w witaminy i niezwykle pożądane w codziennej diecie nienasycone kwasy tłuszczowe. Można zestawiać go z chudym twarożkiem, drobiową wędliną lub z ulubionymi warzywami i każda z tych kompozycji rozpieści podniebienie bogactwem smaku. 

Dobrym pomysłem na drugie śniadanie w stylu fit jest też sałatka ze świeżych owoców. Każdej miłośniczce rześkich smaków z całą pewnością posmakuje wyśmienita sałatka z arbuzem i fetą. Dodaj do niej oliwki i świeże zioła, a zachwyci cię kompozycja słodko-słono-gorzkich smaków. Tak przygotowane danie nie tylko doskonale smakuje, dostarcza też do organizmu kompleks niezbędnych witamin i solidną porcję protein.
Osobom dbającym o linię z całą pewnością przypadnie też do gustu wakacyjna sałatka z agrestem i jeżynami. Okres letni dosłownie rozpieszcza nas bogactwem owoców sezonowych, więc warto skorzystać ze wszystkich ich dobrodziejstw. Dodaj do nich czerwoną kapustę, szpinak i czosnek, a otrzymasz niezwykle oryginalną sałatkę, która zachwyci cię niebanalnym smakiem.

Sałatki mają jeszcze jedną niepodważalną zaletę - przygotujesz je w kilka minut, więc stanowią świetne rozwiązanie nie tylko dla osób dbających o linię, ale także dla tych z nas, dla których czas jest dobrem luksusowym. 

Drugie śniadanie do szkoły i pracy

Drugie śniadanie do szkoły i pracy powinno być nie tylko smaczne i pożywne. Mając jedynie kilka minut na posiłek, który najprawdopodobniej i tak będziemy konsumować w biegu, warto postawić na coś wygodnego. Nie będzie zaskoczeniem, że na pierwszym miejscu wskażemy kanapkę, która nie zajmuje zbyt dużo miejsca w torbie lub plecaku i może być jedzona bez użycia sztućców. Rzecz w tym, że kanapki po pewnym czasie stają się nudne. Na szczęście i na to znajdzie się sposób.

Zamiast między dwie kromki chleba kłaść kilka plasterków ulubionej wędliny lub sera, postaw na coś oryginalnego. Hiszpańskie kanapki z pastą z kurczaka i jajkiem nie są trudne w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie.
Jeżeli w domu jesteś w stanie wygospodarować ok. 30 min na przygotowanie drugiego śniadania, postaw na spring rolls z dorszem i kolendrą. To wyśmienite danie zachwyca swoim smakiem (zwłaszcza polane lekkim sosem orzechowym) i jest przyjemnie lekkie.