Przepisy na Adwent

32 przepisów

adwent-iStock

Adwent to czas oczekiwania na Boże Narodzenie. Nie jest on tak ścisły w obostrzeniach jak Wielki Post, ale warto zrezygnować z niektórych produktów żywnościowych. Adwent ma charakter bardziej refleksyjny niż pokutny.W czasie adwentu obmyślane są przepisy na świąteczny stół, sprawdzane nowe potrawy i gromadzone składniki do wigilijnych przepisów. Każdy dom ma własne adwentowe tradycje. Najczęściej są to otwierane  okienka z kalendarza wypełnionego drobnymi słodkościami lub zadaniami na każdy dzień. Zobaczcie, zebrane przez nas przepisy na czas Adwentu. 

Adwent - kiedy się zaczyna?

Adwent ( z łac. oznacza przyjście) to czas, w którym chrześcijanie czekają na Boże Narodzenie. Adwent zaczyna się pierwszą niedzielą po Uroczystości Chrystusa Króla, a  kończy się 24 grudnia. Adwent składa się z czterech niedziel, które w Kościołach chrześcijańskich zaczynają nowy rok liturgiczny. 

Adwent - planowanie potraw

Od strony kulinarnej adwent nie wiele różni się od pozostałych dni w roku. Nie ma charakteru wielkopostnego. W tym czasie przygotowuje się długo dojrzewające ciasto na piernik staropolski, zakwas na barszcz czerwony lub z namaszczeniem powoli gotuje bigos świąteczny. Polska tradycja nakazuje post jedynie w Wigilię, co wyróżnia ją spośród innych krajów europejskich. W innych krajach Europy na wigilijnym stole serwuje się pieczone szynki lub indyki podobne do tych podawanych na Święto Dziękczynienia w USA. 

Wiele z potraw świątecznych można przygotować z wyprzedzeniem lub zaplanować przygotowywanie, aby zdążyć na czas. Czas adwentu ma również służyć przemyśleniom ile dań warto przygotować w tym roku. Tak, aby idea zero waste nie poszła na marne.