Przepisy na Boże Narodzenie

3941 przepisów

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, kiedy spotykamy się w gronie całej rodziny przy wigilijnym stole. Możemy wtedy na chwilę zwolnić i zastanowić się nad tym, co naprawdę ważne w życiu. Skupić się na pielęgnowaniu relacji z najbliższymi i znaleźć czas na to, co lubimy. Czym byłoby jednak święto Bożego Narodzenia bez suto zastawionego stołu? Podpowiadamy więc, co ugotować na Święta Bożego Narodzenia. Co podać gościom, aby byli zadowoleni? Przedstawiamy ciekawe inspiracje na potrawy świąteczne, zarówno w tradycyjnej, jak i oryginalnej formie.

Przepisy na Boże Narodzenie

Czas przygotowania: 80 min.
Bażant z nadzieniem

pyszny

barara

Bażant z nadzieniem

Inne z kolekcji: Święta

Tradycyjne dania na Boże Narodzenie 

Jedną z tradycyjnych polskich potraw na Boże Narodzenie są buraczki z chrzanem. Świetnie smakują z dodatkiem cebuli i soku z cytryny. Najszybciej można je zrobić z buraczków malutkich, co pozwala znacząco skrócić czas gotowania. Aby wyszły mięciutkie i kremowe, warto dodać do nich jogurtu naturalnego. Buraczki z chrzanem świetnie smakują zwłaszcza do obiadu, podawane z ziemniakami i potrawami mięsnymi, a zwłaszcza pieczenią. 

Miłośnicy ponadczasowych dań wigilijnych nie wyobrażają sobie również świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnej sałatki jarzynowej z majonezem. Jest to sycące danie wegetariańskie, które może być podawane jako osobna potrawa, a także dodatek do mięsa lub ryby. Trzeba poświęcić sporo czasu na jej przygotowanie, jednak warto z uwagi na wyjątkowy smak. Podstawą takiej sałatki są warzywa, takie jak ziemniaki, seler, marchewka, pietruszka, cebula oraz ogórki kiszone. Można także dodać kukurydzę, zielony groszek, czosnek, jajko oraz odrobinę musztardy.  

Niezastąpione podczas tradycyjnych polskich Świąt Bożego Narodzenia są także pierogi z grzybami, które często podaje się razem z barszczem. Do farszu oprócz suszonych grzybów warto dodać cebulę oraz bułkę tartą. Najlepiej wychodzą smażone na maśle klarowanym. Doskonale sycą i wyróżniają się ciekawym aromatem. 

Podczas zimowym świąt na stole nie może również zabraknąć soczystego i sycącego mięsa. Świetnie sprawdzi się chociażby pieczeń rzymska z wołowiny, którą można usmażyć równie dobrze na Wielkanoc. Aby wyszła wyborna w smaku, warto przygotować ją z użyciem kremówki, cebuli oraz natki pietruszki. Niezastąpioną przyprawą będzie także gałka muszkatołowa. Pieczeń rzymska nadaje się zarówno do obiadu, jak i do pieczywa na śniadanie. Świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, buraczkami z chrzanem oraz ziemniaczanym puree. Najlepiej wychodzi z dobrze mielonego mięsa.

Desery na Boże Narodzenie 

Święta Bożego Narodzenia niezmiennie kojarzą się również ze słodkimi deserami. Wśród tradycyjnych polskich przysmaków znajdują się m.in. kutia, makówki, moczka, pierniki, strucla z makiem czy różnego rodzaju kruche ciasteczka – np. z żurawiną. Nie można także na stole zabraknąć staropolskiego sernika, szyszek z ryżu preparowanego i krówek oraz knedli ze śliwkami.  

Oryginalnym pomysłem na bożonarodzeniowy deser będzie wieniec drożdżowy z kardamonem. Jest to aromatyczne ciasto, które pięknie prezentuje się na stole i szybko rozpływa w ustach. Najlepiej smakuje w połączeniu z płatkami migdałowymi, które wyraźnie podkreślają smak ciasta. Dodatek przyprawy korzennej zwanej kardamonem sprawia dodatkowo, że deser ten dobrze rozgrzewa chłodną zimową porą. Wieniec można podać polany polewą czekoladową, dzięki czemu zasmakuje również dzieciom. 

Przepisy na Boże Narodzenie: nietypowe pomysły 

Przedstawiamy nietuzinkowe pomysły na potrawy bożonarodzeniowe, które zaskoczą wszystkich zaproszonych gości. Pierwszą propozycją jest pasztet z chleba razowego i orzechów, idealny do smarowania świeżego pieczywa. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać czerstwy chleb z poprzedniego dnia, dzięki czemu nie trzeba go będzie wyrzucać. Ten oryginalny pasztet najlepiej smakuje z dodatkiem miodu, pestek słonecznika, jabłka, miodu oraz gałki muszkatołowej. Można także upiec go z dodatkiem boczku i cebulki. 

Ostatnia nasza propozycja to polędwica na dziko, którą można przygotować w wyjątkowo krótkim czasie. Najlepiej wychodzi pieczona na maśle, dzięki czemu staje się miękka i soczysta. Można upiec ją w towarzystwie wędzonego boczku. Do wykonania marynaty dobrze sprawdzi się ocet winny, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, masło oraz goździki. Polędwica w tej wersji wybornie syci i wyróżnia się przyjemnym aromatem.

Artykuły powiązane

Gotuj jak MasterChef - Książki z programu
18.10.2020

Gotuj jak MasterChef - tylko teraz książki zwycięzców programu w specjalnej cenie

Gotuj jak MasterChef w swojej kuchni! Dania z programu i ulubione propozycje zwycięzców i uczestników programu "MasterChef Polska" są na wyciagnięcie ręki, a dokładniej na jeden klik na www.kultowy.pl. Sprawdźcie, które tytuły książek z programu MasterChef polecamy najbardziej i jak upolować je w specjalnej ofercie cenowej.

Sałatka jarzynowa
07.04.2020

Sałatki na święta - klasyczne przepisy i nowe smaki

Sałatka jarzynowa, sałatka śledziowa czy sałatka gyros - to dopiero początek pomysłów na sałatki na święta. Zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie przygotowujemy sałatki na święta, które sprawdzą się na okazjonalne śniadanie czy kolacje. Jakie rodzaje sałatek warto uwzględnić, przygotowując menu na specjalną okazję? Podpowiadamy nasze sprawdzone przepisy na sałatki na święta.

święta
23.12.2019

Święta u szefów kuchni - kwestionariusz świąteczny

Co przygotowują na świąteczny stół szefowie kuchni? Za jakim świątecznym smakiem dzieciństwa tęsknią, a o jakich smakach marzą? Przed świętami przy jednym stole zebraliśmy szefów kuchni, którzy podzielili się z nami swoimi bożonarodzeniowymi historiami. Jest smakowicie, nostalgicznie i radośnie. Właśnie tak jak powinno być w święta!

Boże Narodzenie  w PRL-u
22.12.2019

Barszcz z rurą i cytrusy, czyli święta w PRL-u

Na pewno były bardziej śnieżne i mroźne niż współczesne, ale jednocześnie kosztowały znacznie więcej wysiłku, niezbędnego do zdobywania nawet najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Mimo to święta w PRL-u do dzisiaj wspominane są często z sentymentem.

zawierucha-grzybowa
18.12.2019

MasterChef Grzesiek Zawierucha i trik na wigilijną zupę grzybową

Jakie wigilijne potrawy pojawią się na świątecznym stole MasterChefa? Oprócz pierogów i kapusty z przepisu babci, Grzesiek Zawierucha na pewno ugotuje wigilijną zupę grzybową. Autor książki "Zawierucha w kuchni" specjalnie dla nas poleca trik, który sprawi, że wigilijna zupa będzie aromatyczna i pyszna!

Prezentownik 2019 - gadżety do kuchni
01.12.2019

Prezentownik 2019 – gadżety do kuchni

W grudniu wzrasta potrzeba obdarowywania najbliższych osób. Jeżeli znamy ich upodobania, wiemy czego im brakuje albo chcemy spełnić ich marzenia to z pewnością wybranie prezentu będzie bułką z masłem. Zobaczcie, jakie upominki przygotowaliśmy w prezentowniku 2019 dla entuzjastów gadżetów kuchennych.

prezentownik 2019
30.11.2019

Prezentownik 2019 - książki kulinarne dla smakoszy

Pod choinką nie może zabraknąć książek kulinarnych! Postanowiliśmy wybrać te, które w kończącym się roku zachwyciły nas najbardziej. Książkowy prezentownik 2019 pełen jest dzieł z pięknymi zdjęciami, ale nie brakuje w nim też sprawdzonych przepisów i reportaży poświęconych jedzeniu. Sprawdźcie, o co warto uzupełnić biblioteczki waszych bliskich!

jadalne ozdoby na choinkę
30.11.2019

Jadalne ozdoby na choinkę - świąteczne drzewko będzie wspaniałe!

Przed świętami wpadamy zwykle w szał zakupów. Kupujemy prezenty, słodycze, świąteczne dekoracje. W tym roku zamiast zaopatrywania się w kolejne bombki i błyszczące łańcuchy proponujemy wam inne rozwiązanie - ozdoby, które możecie... zjeść. Jadalne ozdoby na choinkę zostały nieco wyparte przez sklepowe świecidełka, ale warto wrócić do dawnych tradycji. W końcu takie dekoracje są tanie, łatwe do zrobienia i pyszne!

książki o kuchni świątecznej
29.11.2019

Książki o kuchni świątecznej - Boże Narodzenie nigdy nie było tak smaczne

Książki o kuchni świątecznej to pozycje obowiązkowe w naszej domowej biblioteczce. Sięgamy po nie, kiedy chcemy przygotować zarówno tradycyjne polskie potrawy wigilijne i świąteczne, jak i coś specjalnego, czego nigdy wcześniej nie robiliśmy. Książki o kuchni świątecznej to również idealna propozycja na prezent. W cyklu Kulturalnie kulinarnie wybraliśmy te, które po prostu trzeba mieć.

Prezentownik 2019 - pomysły na kulinarne upominki do 30 zł
28.11.2019

Prezentownik 2019 – pomysły na kulinarne upominki do 30 zł

Czas obdarowywania prezentami zbliża się wielkimi krokami. Wielu z nas chciałoby podarować coś wyjątkowego dla bliskich i przy okazji nie wydać zbyt wiele. Można mieć wiele pomysłów, ale w gorącym czasie zakupów warto założyć sobie limit, jaki możemy przeznaczyć na prezenty. Wśród prezentów, które możemy stworzyć za niewielkie pieniądze liczy się wyobraźnia i znajomość osoby obdarowywanej. W naszym prezentowniku kulinarnym zebraliśmy pomysły na kulinarne upominki do 30 zł.