Przepisy na Boże Narodzenie

1099 przepisów

Przepisy na boże narodzenie

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, kiedy spotykamy się w gronie całej rodziny przy wigilijnym stole. Możemy wtedy na chwilę zwolnić i zastanowić się nad tym, co naprawdę ważne w życiu. Skupić się na pielęgnowaniu relacji z najbliższymi i znaleźć czas na to, co lubimy. Czym byłoby jednak święto Bożego Narodzenia bez suto zastawionego stołu? Podpowiadamy więc, co ugotować na Święta Bożego Narodzenia. Co podać gościom, aby byli zadowoleni? Przedstawiamy ciekawe inspiracje na potrawy świąteczne, zarówno w tradycyjnej, jak i oryginalnej formie.

Inne z kolekcji: Święta

Tradycyjne dania na Boże Narodzenie 

Jedną z tradycyjnych polskich potraw na Boże Narodzenie są buraczki z chrzanem. Świetnie smakują z dodatkiem cebuli i soku z cytryny. Najszybciej można je zrobić z buraczków malutkich, co pozwala znacząco skrócić czas gotowania. Aby wyszły mięciutkie i kremowe, warto dodać do nich jogurtu naturalnego. Buraczki z chrzanem świetnie smakują zwłaszcza do obiadu, podawane z ziemniakami i potrawami mięsnymi, a zwłaszcza pieczenią. 

Miłośnicy ponadczasowych dań wigilijnych nie wyobrażają sobie również świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnej sałatki jarzynowej z majonezem. Jest to sycące danie wegetariańskie, które może być podawane jako osobna potrawa, a także dodatek do mięsa lub ryby. Trzeba poświęcić sporo czasu na jej przygotowanie, jednak warto z uwagi na wyjątkowy smak. Podstawą takiej sałatki są warzywa, takie jak ziemniaki, seler, marchewka, pietruszka, cebula oraz ogórki kiszone. Można także dodać kukurydzę, zielony groszek, czosnek, jajko oraz odrobinę musztardy.  

Niezastąpione podczas tradycyjnych polskich Świąt Bożego Narodzenia są także pierogi z grzybami, które często podaje się razem z barszczem. Do farszu oprócz suszonych grzybów warto dodać cebulę oraz bułkę tartą. Najlepiej wychodzą smażone na maśle klarowanym. Doskonale sycą i wyróżniają się ciekawym aromatem. 

Podczas zimowym świąt na stole nie może również zabraknąć soczystego i sycącego mięsa. Świetnie sprawdzi się chociażby pieczeń rzymska z wołowiny, którą można usmażyć równie dobrze na Wielkanoc. Aby wyszła wyborna w smaku, warto przygotować ją z użyciem kremówki, cebuli oraz natki pietruszki. Niezastąpioną przyprawą będzie także gałka muszkatołowa. Pieczeń rzymska nadaje się zarówno do obiadu, jak i do pieczywa na śniadanie. Świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, buraczkami z chrzanem oraz ziemniaczanym puree. Najlepiej wychodzi z dobrze mielonego mięsa.

Desery na Boże Narodzenie 

Święta Bożego Narodzenia niezmiennie kojarzą się również ze słodkimi deserami. Wśród tradycyjnych polskich przysmaków znajdują się m.in. kutia, makówki, moczka, pierniki, strucla z makiem czy różnego rodzaju kruche ciasteczka – np. z żurawiną. Nie można także na stole zabraknąć staropolskiego sernika, szyszek z ryżu preparowanego i krówek oraz knedli ze śliwkami.  

Oryginalnym pomysłem na bożonarodzeniowy deser będzie wieniec drożdżowy z kardamonem. Jest to aromatyczne ciasto, które pięknie prezentuje się na stole i szybko rozpływa w ustach. Najlepiej smakuje w połączeniu z płatkami migdałowymi, które wyraźnie podkreślają smak ciasta. Dodatek przyprawy korzennej zwanej kardamonem sprawia dodatkowo, że deser ten dobrze rozgrzewa chłodną zimową porą. Wieniec można podać polany polewą czekoladową, dzięki czemu zasmakuje również dzieciom. 

Przepisy na Boże Narodzenie: nietypowe pomysły 

Przedstawiamy nietuzinkowe pomysły na potrawy bożonarodzeniowe, które zaskoczą wszystkich zaproszonych gości. Pierwszą propozycją jest pasztet z chleba razowego i orzechów, idealny do smarowania świeżego pieczywa. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać czerstwy chleb z poprzedniego dnia, dzięki czemu nie trzeba go będzie wyrzucać. Ten oryginalny pasztet najlepiej smakuje z dodatkiem miodu, pestek słonecznika, jabłka, miodu oraz gałki muszkatołowej. Można także upiec go z dodatkiem boczku i cebulki. 

Ostatnia nasza propozycja to polędwica na dziko, którą można przygotować w wyjątkowo krótkim czasie. Najlepiej wychodzi pieczona na maśle, dzięki czemu staje się miękka i soczysta. Można upiec ją w towarzystwie wędzonego boczku. Do wykonania marynaty dobrze sprawdzi się ocet winny, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, masło oraz goździki. Polędwica w tej wersji wybornie syci i wyróżnia się przyjemnym aromatem.