Ciasto z owocami

6 kolekcji przepisów

380 przepisów

iStock-1269362326

Ciasto z owocami to słodki, lekki i zdrowy deser, idealny na poprawę humoru. Może być przygotowany na różnym cieście. Przedstawiamy ciekawe inspiracje na owocowe ciasto. Wskazujemy również, jakie owoce i dodatki najlepiej sprawdzą się do wypieku, a także jakie ciasto nadaje się pod owoce.

Ciasto z owocami: pomysły 

Prezentujemy kilka pomysłów na pyszne ciasto z owocami. Wśród nich znajdą się wersje na różne okazje, idealne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Wypieki z owocami zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia witamin, a także błonnik. Są zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą dla kremowych ciast. 

Dzieciom przypadnie zapewne do gustu ciasto z truskawkami i galaretką. Jest to bardzo słodki, delikatny wypiek biszkoptowy, z którego przygotowaniem nikt nie powinien mieć większych problemów. Ciasto wyróżnia się również wyrazistym kolorem czerwieni. Nie jest wysokokaloryczne, ponieważ śmietanę zastępuje jogurt naturalny. Najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu, zwłaszcza w upalne dni. 

Świetnym pomysłem na deser dla całej rodziny okaże się również ciasto z rabarbarem i truskawkami. Wychodzi bardzo lekkie, ponieważ nie zawiera kremu ani śmietany. Biszkoptowe ciasto jest mięciutkie i delikatne, dlatego rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie jest proste, a także nie wymaga poświęcenia wiele czasu. 

Jeszcze inny warty uwagi przepis to ciasto ucierane z owocami. Świetnie smakuje z jagodami. Dzięki skropieniu biszkoptu sokiem z cytryny, wypiek ten wychodzi wyjątkowo wilgotny i rozpływa się w ustach. Ciasta jest także bardzo puszyste, delikatne, a zarazem lekkie oraz niskokaloryczne. Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego. 

Pyszne ciasto owocowe to również tradycyjna szarlotka z pianką. Podstawą tego wypieku są oczywiście jabłka, które należy zetrzeć i wykorzystać jako farsz w połączeniu z pianką na bazie kisielu. Ten deser na kruchym cieście wychodzi maślany oraz delikatny. Ciasto posiada zwartą strukturę, a także delikatny, waniliowy aromat. Idealnie sprawdza się jako lekki podwieczorek. Świetnie smakuje wtedy, gdy piankę posypiemy wiórkami kokosowymi. Można również wypróbować wersji ze zmielonymi migdałami lub orzechami, a także suszonymi owocami i przyprawami korzennymi. 

Jakie owoce do ciasta? 

Ciasto czy placek z owocami będą najlepiej smakować, jeżeli do ich upieczenia zostaną użyte owoce sezonowe. Latem i jesienią warto sięgać zwłaszcza po występujące lokalnie jabłka, gruszki, jagody, brzoskwinie, agrest, rabarbar, truskawki, maliny, jeżyny, śliwki czy poziomki. Poza sezonem można dodać do ciasta owoce egzotyczne, takie jak np. banany, winogrona, kiwi czy mandarynki. 

Jakie ciasto pod owoce?

Owocowe ciasta można upiec na różnym cieście – np. drożdżowym, biszkoptowym, sernikowym, ucieranym, kruchym czy ciemnym. Wypieki takie smakują świetnie zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Można przygotować je również bez pieczenia.  

Ciasto z owocami: dodatki  

Ciasto z owocem smakuje wyśmienicie, jeżeli zostanie wzbogacone o pyszne dodatki. Do tego typu wypieków świetnie pasują m.in. wiórki kokosowe, cukier puder, cukier waniliowy, jogurt naturalny, galaretka, budyń, kakao, karob, orzechy, cynamon czy imbir.