Kuchnie świata - przepisy

28 kolekcji przepisów

8732 przepisów

Kuchnie świata, dzięki globalizacji możemy dziś poznawać i smakować łatwiej niż kiedykolwiek dotąd. W wielu miastach tuż obok siebie, funkcjonują restauracje podające dania na wzór włoski, tajski czy chiński. W Internecie bez problemu znajdziemy zaś tysiące przepisów z całego świata, a supermarkety oferują nam półprodukty i przyprawy, które pozwalają przyrządzić dowolną potrawę. Zebraliśmy przepisy z różnych stron świata. 

Kuchnie świata - przepisy

Jakie są kuchnie świata?

Dziś dostępne są dla nas praktycznie wszystkie kuchnie świata. Bez względu na to, czy mamy ochotę, na pad tai, carpaccio, stir fry, curry czy potpourri, w kilka minut w dużych miastach znajdziemy restauracje oferującą nam stosowne danie. Jednocześnie bez trudu możemy w sieci znaleźć przepisy, jeśli chodzi o wszelkie smaki świata, wraz z dokładnym opisem przygotowania dania. Jakie kuchnie cieszą się największą popularnością na świecie?

Wyjątkowość kuchni tajskiej polega na tym, że łączy ona tradycje Chin, Indii i Oceanii. W rezultacie powstała specyficzna technika przyrządzania dań i komponowania smaków. W Tajlandii potrawy są tradycyjnie obficie doprawione chili i czosnkiem. Warto choć raz spróbować pasty z krewetek lub słynny sos rybny. Z Tajlandii blisko do Chin. Chińska kuchnia oferuje jedne z najlepszych potraw na świecie. W chińskiej kuchni obowiązuje koncepcja yin i yang (równowaga i harmonia). Wyraża się to w połączeniu zimnych produktów jak owoce i warzywa z rozgrzewającymi przyprawami i mięsem. Mówiąc o azjatyckiej kuchni, nie możemy zapomnieć o Indiach i Japonii. Półwysep Indyjski jest obszarem wielokulturowym i taka jest też indyjska kuchnia. O ile ryż jest głównym elementem dań na południu półwyspu, to roti lub indyjskie wypieki królują na północy. Z reguły łączy się je z warzywami lub dal. Dla nas japońska kuchnia to sushi, ale na wsi lokalne restauracje serwują mniej znane, specjalne potrawy. Może to być yakitori (grillowany kurczak na szaszłykach), tempura (bita i smażona ryba).

Przenosząc się na kontynent europejski nie sposób nie wspomnieć o kuchni greckiej. Prawdziwy smak greckiej żywności to świeże warzywa, owoce i skarby morza. Kuchnia kieruje się prostymi zasadami, nie ma zwyczaju maskowania oryginalnego smaku.

Francuskie jedzenie jest znane na całym świecie - od ślimaków i bagietek po sery i szampana. Kuchnia tutaj flirtuje z nami, oferując różnorodność smaków. Nie mniejszą sławą cieszy się kuchnia włoska. Chociaż istnieją tutaj dość silne różnice kulinarne między regionami kraju, z łatwością można wymienić kilka produktów, które podkreślają kulinarny status państwa. Pizza, makaron, risotto. Te potrawy podkreślają charakter kuchni włoskiej.

Kuchnie świata: popularne potrawy

Istnieją potrawy, jak zupa ribollita, które zdobyły popularność na całym świecie. Takie „sztandarowe produkty” ma w swoim arsenale między innymi kuchnia azjatycka, kuchnia francuska, a także kuchnia włoska i kuchnia indyjska. Wymienimy te potrawy, które uważane są za najsmaczniejsze na świecie.

- Austria: Wiedeński sznycel

Wiedeński sznycel jest synonimem Austrii. Jest to bardzo cienka polędwica cielęca panierowana z chleba, która jest głęboko smażona.

- Chiny: pierogi z Szanghaju

Trudno wybrać tylko jedno najlepsze danie w tak ogromnym kraju, jak Chiny, ale być może pierożki z Szanghaju (xiaolongbao) zasługują na ten tytuł. To danie pojawiło się w Szanghaju w formie pierogów z nadzieniem mięsnym.

- Egipt: Moloch

To danie jest podawane w całej Afryce Północnej, ale jest szczególnie popularne w Egipcie, gdzie po raz pierwszy się pojawiło. W egipskiej wersji tego dania stosuje się liście Molocha (rodzaj gorzkiego warzywa) - usuwa się z nich łodygi, a następnie drobno kroi i gotuje z kolendrą, czosnkiem i bulionem.

- Francja: pot - au- feu (czyt. potofo)

Narodowe danie Francji - pot-au-feu - jest produktem wiejskiej kuchni - rosołu z mięsem, warzywami korzennymi i przyprawami. Zgodnie z tradycją kucharze filtrowali bulion przez sito i podawali z mięsem.

- Niemcy: carrivurst

To popularne danie typu fast food składa się ze smażonych kiełbasek (podawanych w całości lub pokrojonych na kawałki) przyprawionych keczupem. Jako przystawkę podaję frytki. Eksperci twierdzą, że najlepiej spróbować kiełbasy norymberskiej.

- Grecja: Gyros

Gyros są wytwarzane z mięsa (wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub kurczaka), które gotuje się na pionowym szaszłyku i podaje z pomidorami, cebulą i różnymi sosami. Na południu częściej podaje się je z sosem czosnkowym, a na północy z ostrym sosem.

- Węgry: gulasz

Popularna węgierska potrawa - gulasz - to połączenie zupy i dania mięsnego. Ma bardzo gęstą konsystencję.

- Indie: kurczaki tandoori

W Indiach kuchnia różni się znacznie w zależności od regionu, dlatego prawie niemożliwe jest wybranie tylko jednego dania opisującego cały kraj. To danie składa się z kurczaków, które są marynowane w tandoorimasala i smażone w specjalnym piekarniku tandoori.

- Włochy: pizza

Pizza pojawiła się po raz pierwszy we Włoszech - dokładnie w Neapolu. Pizza neapolitańska jest bardzo gęsta, z chrupiącą skórką i wysokiej jakości składnikami, takimi jak świeże pomidory, mozzarella, bazylia i mięso.

Kuchnie świata: charakterystyczne przyprawy i zioła

Doświadczeni szefowie kuchni z przyjemnością wykorzystują różne przyprawy świata do gotowania kulinarnych arcydzieł. Czy jest to kuchnia hiszpańska, kuchnia bałkańska czy tym bardziej kuchnia egzotyczna – żadna nie może obejść się bez przypraw.

Analizę głównych rodzajów przypraw na świecie musimy rozpocząć się od kuchni francuskiej. Najczęściej kucharze tego kraju używają takich przypraw jak estragon, czosnek, lawenda czy cynamon. Przyprawy te są używane w kuchni francuskiej do przygotowywania potraw mięsnych, warzywnych i rybnych.

Tradycyjna kuchnia rosyjska obejmuje również stosowanie wielu rodzajów przypraw. To przede wszystkim koperek, czosnek i chrzan.

Odmienną od rosyjskiej jest kuchnia kaukaska. Do przygotowania pilawu, zupy kharcho, satsivi, grilla, lobio, chaczapuri, chinkali i innych dań rasy kaukaskiej zaleca się stosowanie specjalnego zestawu przypraw. Najbardziej znane z nich to berberys pospolity, imbir i dziki czosnek;

Wymieniając najsmaczniejsze i najbardziej pachnące przyprawy na świecie, po prostu nie można zignorować tych, które są używane w kuchni włoskiej. To oregano i bazylia. W ostatnich latach tradycyjna kuchnia japońska stała się bardzo popularna wśród naszych rodaków. Przyprawy są w tej kuchni kluczowym elementem przygotowania potraw. Najbardziej znane z nich to imbir i wasabi.

Artykuły powiązane

Gry o gotowaniu
19.08.2020

Gry o gotowaniu - nauka i zabawa dla całej rodziny

Prowadzenie własnej pizzerii, tworzenie autorskiej czekolady, a może kuchenny poker z przepisami Magdy Gessler? Twórcy gier planszowych z gotowaniem w tle prześcigają się w pomysłach, ale najważniejsza jest rozrywka! W cyklu Dobre rzeczy polecamy przegląd, jakie gry o gotowaniu mogą zawojować spotkania w gronie rodziny lub znajomych.

staycation (1)
14.08.2020

Staycation, czyli jak podróżować we własnym mieście

Wiele osób w tym roku rezygnuje z dalekich wyjazdów. Jak w związku z tym spędzić czas w domu, we własnym mieście? Nie musicie wyjeżdżać, żeby poznać egzotyczne smaki i wspaniale się bawić. Zagwarantuje wam to staycation, czyli wakacje bez ruszania się z domu. Oto 5 sprawdzonych sposobów na podróże, także kulinarne, bez konieczności wyjeżdżania!

makłowicz2
21.07.2020

Robert Makłowicz poleca ulubione knajpy i opowiada o kuchni krakowskiej [WIDEO]

Robert Makłowicz opowiada o tym, czym jest dla niego kuchnia polska oraz dlaczego warto postrzegać ją przez pryzmat kuchni regionalnych. Udało nam się też namówić go, żeby zdradził nam, do jakich lokali sam chodzi najczęściej i gdzie warto zabrać przyjeżdżających do Polski gości z zagranicy.

makłowicz1
14.07.2020

Robert Makłowicz o kanale na YouTube i podróżach kulinarnych [WIDEO]

Robert Makłowicz to człowiek-instytucja. Jako pierwszy w Polsce prowadził program o kulinarnych podróżach i stworzył swój niepowtarzalny styl gotowania i mówienia o jedzeniu. Zapytaliśmy go o pracę w telewizji, niedawno powstały kanał na You Tube i najlepsze podróże kulinarne.

Piotr Beczała
14.07.2020

Piotr Beczała – polski tenor o smakach w swojej kuchni

Piotr Beczała, światowej sławy tenor z Czechowic-Dziedzic, to nie tylko utalentowany śpiewak, ale też pasjonat dobrej kuchni. W rodzinnych stronach wraca do smaków z dzieciństwa, ale podróżując po świecie, odkrywa coraz to nowe produkty i wyśmienite dania. Chętnie eksperymentuje jako degustator, ale również w roli domowego kucharza. W cyklu Kulturalnie kulinarnie rozmawiamy z Piotrem Beczałą z okazji premiery jego najnowszego albumu „Vincerò!".

Magdalena Żelazowska
09.07.2020

Magdalena Żelazowska o podróżach kulinarnych i nie tylko!

Chyba każdy choć raz chciał się wyprowadzić w jakieś fajne miejsce i zacząć wszystko od początku. Magdalena Żelazowska, autorka książki "Rzuć to i jedź, czyli Polki na krańcach świata" zna wiele takich osób. Dziesięć Polek, które porzuciły dotychczasowe życie i wyjechały na antypody, opowiedziało jej o swoich przygodach. Dla magazynu "Moje Gotowanie" autorka opowiedziała

Szef Tomek Karolak i szef Robert Sowa
03.07.2020

Chef kuchni to nie zawód, to styl życia. Kwestionariusz kulinarny Tomek Karolak

W naszym cyklu kulinarnym "Człowiek od kuchni" Tomek Karolak, chef de cuisine w N31 Restaurant by Robert Sowa, odpowiada na nasze pytania o kulinarne inspiracje, smaki dzieciństwa i metodę przygotowywania potraw, którą najbardziej lubi. Uchyla też rąbka tajemnicy, co pojawi się w menu na wakacje 2020 w N31.

Granita - sposób na orzeźwienie
30.06.2020

Granita - przepis na pyszną ochłodę

Granita kojarzy się z wakacjami i słodkim orzeźwieniem. I słusznie! Granita jako zmrożona konkurencja dla lodów będzie dobrym pomysłem na deser. Wersji jest całkiem sporo - dla fanów espresso sprawdzi się granita kawowa, a dla wielbicieli owocowych smaków granita brzoskwiniowa. Jak granitę w wersji dla całej rodziny i dla dorosłych? Podpowiadamy!

bawarchi-sg
21.06.2020

Kuchnia indyjska, nepalskie specjały - debiut Bawarchi na Restaurant Week!

Festiwal Restaurant Week to wyśmienita okazja do odkrywania nowych smaków i ciekawych miejscówek na kulinarnej mapie polskich miast. Po lockdownie festiwal wraca z hasłami #WiwatGoście, a także #WiwiatDebiut witając nowe lokale, które zapraszają na specjalne festiwalowe menu. Odwiedzamy Bawarchi na warszawskim Muranowie, gdzie króluje kuchnia indyjska i nepalska, z tajskimi akcentami. Za sterami lokalu szef kuchni Prakash Tiwari, który mimo maseczki ze względów bezpieczeństwa obsługi i gości, obdarza nas radością i zaprasza na prawdziwą ucztę.

Andora
17.05.2020

Andora – jeden z najmniej odkrytych krajów Europy

Księstwo Andory trudno znaleźć na mapie, bo to kraj wielkości Warszawy, wciśnięty między Francję i Hiszpanię. Warto się tam wybrać, aby poszusować na nartach lub desce, odpocząć w luksusowym spa i skosztować wyśmienitej kuchni. Wyjątkowość andorskiej kuchni wynika z połączenia naturalnej prostoty dań pasterskich z katalońską tradycją i francuską finezją. Dodatkowo każda niemal restauracja oferuje własne wariacje rozmaitych potraw.