Półprodukty

97 kolekcji przepisów

11875 przepisów

Półprodukty znacznie skracają czas przygotowywania domowych posiłków. To świetnie rozwiązanie dla osób, które nie chcą jadać w restauracjach i barach szybkiej obsługi, jednak w ciągu tygodnia są zbyt zabiegane, aby przyrządzać obiad czy kolację od podstaw. Półprodukty spożywcze dostępne w sklepach coraz częściej są tworzone przez producentów z myślą o zdrowiu oraz zachowaniu najważniejszych wartości odżywczych. W niektórych znajdują się, oczywiście, dodatki i ulepszacze przedłużające ich świeżość, w każdym przypadku warto zatem weryfikować skład zawarty na etykietach.

Czym jest półprodukt?

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 510 min.
Wołowina z kluskami kładzionymi

Wołowina z kluskami kładzionymi to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wołowina to nie tylko steki i burgery. To przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso, które z uwagi na dość wysoką cenę warto przygotować z rozmysłem. Kluski kładzione są puszyste i proste w przygotowaniu. Będą wyśmienitą alternatywą do gotowanych ziemniaków. Wypróbujcie ten prosty przepis na wołowinę z kluskami kładzionymi. 

mojegotowanie

Wołowina z kluskami kładzionymi

Wypada zacząć od odpowiedzi na pytanie, co to jest półprodukt? Mówiąc najprościej, jest to produkt, który przeszedł już wcześniej wstępną obróbkę, w związku z czym czas przygotowania posiłku z jego wykorzystaniem znacznie się skraca. Na rynku dostępne są różne rodzaje produktów, za pomocą których można zamienić zwykłą zupę w eleganckie danie lub dzięki którym obiad może pojawić się na stole kwadrans po powrocie do domu.

Najczęściej półprodukt nie jest niczym obcym osobom, które gotują w domu. Większość z nich ma w szafkach i chłodziarkach żelazne zestawy, pozwalające na szybkie działanie.

Półprodukty: przykłady

Półprodukty można podzielić na kilka najważniejszych typów. Z jednej strony mamy bowiem dodatki w wersji instant, w formie suszu lub kostek, które wymagają tylko rozrobienia w wodzie. Na drugim biegunie znajdują się półprodukty cukiernicze i piekarnicze. Osobną kategorię stanowią gotowe mieszanki przyprawowe oraz bazy do sosów, Dużą popularnością cieszą się również mrożonki oraz przetwory.

Cieszące się największą popularnością półprodukty to: kostki bulionowe oraz buliony w butelkach, zupy i sosy w proszku, bazy do sosów sałatkowych wymagające rozrobienia w oleju. Wśród mrożonek znaleźć można paczki z jednym typem warzyw i owoców, mieszanki kilku różnych rodzajów, ale także gotowe dania, takie jak: pyzy, kluski, pierogi oraz mieszanki chińskie, azjatyckie i gotowe zestawy warzyw do zup o różnych smakach. W dziale z mrożonkami znaleźć można również wymagające podsmażenia potrawy na bazie ryżu lub makaronu. Do często wykorzystywanych produktów zaliczane są także warzywa konserwowe: pojedyncze i w mieszankach.

Osobną kategorię stanowią półprodukty cukiernicze. To mrożone lub odpowiednio zapakowane ciasta różnego rodzaju, masy przeznaczone do przekładania, napełniania i ozdabiania placków oraz tortów, a także masy w puszkach, np. masa makowa, serowa czy kajmakowa. W sklepach można znaleźć także kremy w proszku, które wystarczy zmiksować ze śmietaną lub mlekiem. Na półkach z dodatkami do pieczenia bez trudu znaleźć można owocowe lub smakowe konserwy przeznaczone do dekoracji i wykańczania ciast, gotowe lukry, syropy, kuwertury i galaretki.

Półprodukty: co można przyrządzić?

Możliwości zastosowania półproduktów w kuchni są naprawdę bardzo szerokie. Z mrożonych warzyw i dań można przygotować samodzielny, pełnowartościowy obiad. Buliony występujące w formie gotowego płynu lub kostki wymagającej rozpuszczenia w wodzie to znakomita baza do zup oraz wielu sosów. Z kolei sosy instant można potraktować jako gotowy dodatek lub punkt wyjścia do dalszych własnych eksperymentów.

Gotowe ciasta to znakomite pole do tworzenia własnych wypieków.Biszkopt wystarczy przełożyć prostą masą śmietankową albo gotowym kremem, aby w kilka minut uzyskać idealny poczęstunek dla gości. Mrożone ciasto to spód, na którym w kilka minut może powstać pizza lub krucha tarta. Z rolki ciasta francuskiego tworzyć można spody do słodkich poczęstunków lub pikantne paszteciki i ciasteczka.

Szerokie zastosowanie w kuchni znajdują także owocowe i warzywne przetwory: sosy, soki, kompoty, marmolady, dże­my i konfitury. Wystarczy mieć w szafce gotowe pesto i ugotowany w kilka minut makaron, aby wyczarować błyskawiczną i sycącą kolację. Polki i Polacy bardzo często sięgają również po gotowe mieszanki przyprawowe, dzięki którym bez kłopotu można zyskać pożądany, nawet najbardziej egzotyczny smak dania.