Tzatziki – pochodzenie i zastosowanie

24 przepisów

Tzatziki to gęsty dip, który w kuchni polskiej uważany jest za akcent grecki. W rzeczywistości jednak sos ten znany jest pod różnymi nazwami i w różnych wariantach na całych Bałkanach, na które dotarł dzięki Osmanom. W naszym kraju obecnie cieszy się bardzo dużą popularnością i serwowany jest na wiele różnych sposobów. Jego siłą jest prostota: im mniej składników, tym lepiej. Liczy się świeżość produktów oraz odpowiednie doprawienie. Warto także poszukać gęstego jogurtu greckiego, który - jako baza - odpowiedzialny jest za specyficzny smak dipu oraz jego właściwości zdrowotne. Oto zebrane przepisy z dodatkiem sosu tzatziki.

Tzatziki – pochodzenie i zastosowanie

Czas przygotowania: 25 min.
Proste,smaczne i zdrowe

Kasiulka82

tzatziki

Sos tzatziki - skąd pochodzi?

Sos tzatziki powszechnie uważany jest za element kuchni greckiej. Takie skojarzenie jest, oczywiście, zasadne, choć niepełne. Rzeczywiście, Grecy mogą poszczycić się zdrowymi i smacznymi daniami, a przepis na sos tzatziki stanowi ważny element tamtejszych kulinariów. Sos wykorzystywany jest o różnych porach dnia i do różnych potraw. W Grecji tzatziki jada się przeważnie z mięsem, rybami, warzywami świeżymi i pieczonymi, a nawet pieczywem.

Niewiele osób jednak wie, że grecka nazwa sosu pochodzi od tureckiego wyrazu cacik, który również jest wykorzystywany na określenie aromatycznego dipu. Oficjalną datą jego powstawania jest rok 1876, kiedy to wyraz uwzględniono po raz pierwszy w słowniku turecko-tureckim jako określenie oznaczające „sałatkę jogurtowo-ziołową”. Jak się więc okazuje, Grecy zapożyczyli to słowo, a prawdopodobnie i całą potrawę, od znienawidzonych przez siebie Turków.

Przepis na tzatziki przybierać może różne formy, w zależności od tego, do którego kraju trafia. Podstawowa grecka wersja składa się tylko z jogurtu, czosnku, ogórka i oliwy. W Turcji skład jest modyfikowany poprzez dodatek octu winnego oraz świeżej, drobno posiekanej mięty. Turecki sos tzatziki podawany jest jako zakąska lub dodatek do grillowanych mięs różnego typu. W takim wydaniu koniecznie trzeba go posypać sumakiem oraz turecką papryką pul biber. W różnych rejonach Grecji tzatziki przepis mogą mieć wzbogacony o koperek, natkę pietruszki czy sok z cytryny... Wszystko zależy od głównej potrawy, której sos towarzyszy. Na Bałkanach i Cyprze przygotowuje się chłodnik tarator, nawiązujący składem i smakiem do tzatzików.

Sos tzatziki - z czego się go przygotowuje?

Jeśli chodzi o sos tzatziki przepis powinien być jak najprostszy. Siłą tego dipu jest wyrazisty smak oraz krótka lista składników. Bazę stanowi gęsty jogurt typu greckiego. Zawiera on niewiele tłuszczu i korzystnie oddziałuje na przewód pokarmowy. Do tej kremowej podstawy dodaje się drobno poszatkowany lub starty na tarce ogórek, wcześniej posolony i odciśnięty z nadmiaru soku, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wierzch polewa się oliwą.

Jeśli chodzi o sos tzatziki, jak zrobić go w podstawowej wersji już wiadomo. Warto natomiast zadać sobie pytanie, jak zrobić sos tzatziki z aromatycznymi dodatkami, aby nie zepsuć jego smaku. Często wykorzystywane są zioła, najczęściej koperek lub mięta. Można dodać także odrobinę octu winnego, soku z cytryny albo pieprzu.

Przygotowując tzatziki, przepis powinniśmy wybierać jak najprostszy w zakresie dodatków. Nie powinno się sięgać po produkty takie jak papryka, cebula, twaróg lub feta, aby nie zabić właściwego smaku dipu.

Tzatziki - do czego pasuje?

Mając przygotowany sos tzatziki, do czego najlepiej go podać? Pierwszym, całkiem naturalnym skojarzeniem są dania z grilla oraz mięsa pieczone. Znakomicie smakować będą steki, boczek czy szaszłyki z kurczaka z sosem tzatziki. Dodatek ten sprawdza się także w przypadku warzyw pieczonych, z rusztu oraz surowych. Dip świetnie komponować się będzie z pieczywem: im świeższe, tym lepsze.

Połączenie tzatzików z warzywami sprawia, że z powodzeniem można stosować ten sos jako dressing do sałatek i surówek. Na konsystencję można wówczas wpłynąć większą ilością jogurtu lub oliwy z oliwek. Godna polecenia jest sałatka z fasolką i tzatzikami lub sałatka z pomidorów w sosie tzatziki zamiast tradycyjnie wybieranej do tej roli śmietany.

Artykuły powiązane

Kuchnia bałkańska w Ruza Roza
03.09.2020

Kuchnia bałkańska nie tylko na wakacjach - Warszawa ma Ruza Roza

Doskonałe owoce morza, grillowane mięsa z jagnięciną na czele, chłodnik z orzechami włoskimi, a także ajran w dużych porcjach i rakija na lepsze trawienie po posiłku. Ruza Roza na warszawskiej Saskiej Kępie to miejsce dla fanów kuchni bałkańskiej - i nasz punkt obowiązkowy w cyklu "Smaczne miejsca".

Korfu
28.08.2020

Aromatyczne jedzenie na wyspie Korfu. Kumkwat, sofrito i musaka to tylko początek!

Grecka wyspa Korfu to istny raj na Ziemi. Na Korfu interesujące zabytki znajdą miłośnicy historii, lubiący aktywny tryb życia znajdą okazję do pływania, a lubiący kąpiele słoneczne mogą wybrać jedną z wielu malowniczych plaż. Dla wytrawnych smakoszy wyspa Korfu proponuje wiele greckich przysmaków. Ten sposób szczególnie polecamy. Oto nasza podróż kulinarna po wyspie Korfu.

Ogórki małosolne
18.05.2020

Ogórki małosolne, kiszone, konserwowe - przepisy na wspaniałe przetwory

Ogórki małosolne czy kiszone? Latem zajadamy się tymi pierwszymi, ale zapobiegliwie na zimę przygotowujemy już te drugie. Ogórki mogą mieć jednak o wiele więcej oblicz - sprawdźcie jakich!

Tzatziki z ogórków małosolnych
09.10.2019

Tzatziki z ogórków małosolnych

Nowy powód, żeby nie móc się doczekać sezonu ogórkowego.

Tawerna Patris - zestawe mezedes czyli greckie przekąski
03.07.2019

Taverna Patris - grecka kuchnia pełna smaku

Marynowane oliwki, skordalia, tzatziki, ser feta i halloumi, chrupiące owoce morza - od tego zaczynamy smakowanie w greckiej restauracji Taverna Patris. Nowa lokalizacja, ciekawe promocje i odświeżona karta menu. Czy poczuliśmy się, jak na wyjeździe do Grecji? I czy któryś kęs odświeżył nam wspomnienia z Krety? Oto recenzja w cyklu "Smaczne miejsca".

Shrimp House
15.05.2019

Shrimp House, czyli z wizytą w królestwie krewetek

Kochamy krewetki z włoskim makaronem, hiszpańską paellą, japońskim sushi, tajskim curry… Są popularne w wielu kuchniach świata – i słusznie, bo to niezwykle wdzięczny przysmak. Sprawdziliśmy menu restauracji, która specjalizuje się w ich przyrządzaniu – poznajcie Shrimp House.

miesny-deli
19.09.2018

Nie taki zwykły sklep Mięsny. Mięsny Deli & Bistro to raj dla mięsożerców

Mięsny Deli & Bistro to z jednej strony sklep mięsny z chłodnią, ladą i tasakami, a z drugiej gastronomiczny lokal, w którego menu rządzi mięso. Za miejsce odpowiadają Piotr Szczęsny i Paweł Suwała, a wśród smakołyków króluje m.in. jagnięcina lubelska, wołowina rasy Angus lub Hereford i wieprzowina rasy Złotnicka Pstra karmioną żołędziami. Co jeszcze? Oto nasza recenzja "Mięsnego" w cyklu "Smaczne miejsca".