Sos Alfredo

Ocena:

4.48 (188)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sos Alfredo to prosty w przygotowaniu dodatek do makaronu. W jego skład wchodzą masło, śmietana kremówka i parmezan. Świetnie łączy się ze wstążkami fettuccine, ale można też wykorzystać go do pizzy, pieczonego drobiu lub ziemniaków. Jest sycący i wysokokaloryczny, więc to rozwiązanie raczej na chłodniejsze dni. Jeśli szukacie pomysłu na prosty i szybki dodatek do głównego dania, wypróbujcie sos Alfredo. Przepis przyda się na spotkania w gronie rodziny lub przyjaciół.  

Składniki:

  • śmietana 30%  150 ml

  • masło  50 g

  • parmezan  50 g

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Sos alfredo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: śmietanę kremówkę wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miała temperaturę pokojową. Ząbek czosnku obieramy i bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę (można też wykorzystać suszoną przyprawę). Parmezan ścieramy na małych oczkach tarki.

    tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1)
  • Krok 2:

    Masło: rozpuszczamy na głębokiej patelni. Wrzucamy czosnek. Podsmażamy go krótko, aż zmięknie i uwolni aromat. Nie powinien się zarumienić. 

    Sos Alfredo – smażenie na maśle
  • Krok 3:

    Sos Alfredo: wlewamy śmietankę na patelnię. Zagotowujemy ją. Wsypujemy starty parmezan oraz sól i pieprz. Podgrzewamy sos, mieszając, aż zgęstnieje, a ser się rozpuści. Podajemy z ulubionym makaronem. Możemy udekorować parmezanem i natką pietruszki. 

    Sos Alfredo – gotowy do podania

Porady

  • Tradycyjny włoski przepis na sos Alfredo składa się tylko z dwóch składników – masła i parmezanu. Do tego dolewa się niewielką ilość wody z gotowania makaronu, która pomaga otrzymać aksamitną emulsję. Słodką śmietankę zaczęto wykorzystywać, kiedy receptura trafiła do szerszego grona odbiorców. Zdecydowanie ułatwia uzyskanie kremowego sosu.  
  • Do przygotowania sosu możemy wykorzystać dowolny twardy ser dojrzewający typu włoskiego, czyli parmigiano reggiano, grana padano lub pecorino romano
  • Sos najlepiej doprawić białym pieprzem, który nie przełamie kolorystyki dania. Do maślano-śmietanowego dodatku warto także wsypać szczyptę gałki muszkatołowej. 
  • Najczęściej spotykane danie z wykorzystaniem tej receptury to makaron Alfredo. Sos zwykle łączy się z fettuccine (wstążkami), ale można też wykorzystać spaghetti lub bucatini. Sprawdzą się też krótsze formy, takie jak kolanka lub kokardki. 
  • Proste danie z makaronem, w którym główną rolę odgrywa śmietankowy sos, warto uzupełnić o warzywa lub porcję białka. Na pożywny obiad można przyrządzić na przykład makaron z sosem Alfredo z kurczakiem, krewetkami lub łososiem. Świetnie komponuje się z kalafiorem lub brokułem.   
  • Danie można posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżymi ziołami prowansalskimi, takimi jak bazylia lub tymianek. Chociaż nie jest tradycyjnym składnikiem Alfredo, wyjątkowy smak wniesie posiekana szalotka. Polecamy podsmażyć ją na maśle i podlać białym wytrawnym winem.   
  • Kremowy sos na bazie masła, śmietanki i parmezanu pasuje nie tylko do makaronu. Można polać nim grillowaną pierś kurczaka, duszoną wieprzowinę lub pieczone ziemniaki. Jest uniwersalnym dodatkiem. Z powodzeniem zastąpi zasmażkowy sos śmietanowy lub klasyczny beszamel w wielu kompozycjach mięsnych i wegetariańskich. Warto urozmaicać nim domowe posiłki.  
  • Delikatnym, białym sosem można także posmarować pizzę domowej roboty. Polecamy położyć na niej wędzony boczek lub szynkę parmeńską.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne