Sos serowy - przepis i zastosowanie

14 przepisów

StockFood-sos-serowy-min

Sos serowy to smakowity dodatek do wielu potraw – zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Zazwyczaj jest wysokokaloryczny, jednak można przygotować go również w wersji dietetycznej. Podpowiadamy zatem, jak zrobić sos serowy i do jakich potraw można go dodać. Przedstawiamy także inspiracje na pyszne potrawy z użyciem sosu serowego, w tym zwłaszcza makaron z sosem serowym w różnych wersjach.

Jak zrobić sos serowy?

Sos serowy do makaronu i wielu innych dań można przygotować w stosunkowo prosty sposób. Wystarczy roztopić ser z masłem, mlekiem i śmietaną, a także dodać mąkę w celu zagęszczenia. Sos można wykonać nie tylko z żółtego sera, lecz także ze znacznie bardziej dietetycznych odmian, takich jak np. ser biały, parmezan czy ser pleśniowy. Dzięki temu otrzymujemy serowy sos w wersji fit. Do sosu warto dodać sok z cytryny, a także aromatyczne przyprawy, takie jak np. gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, curry, pieprz czy czosnek granulowany. 

Do czego pasuje sos serowy?

Sos serowy nadaje się do różnego rodzaju potraw – mięsnych, rybnych oraz wegetariańskich. Warto dodawać go np. do makaronów, potrawek, frytek, sałatek, zapiekanek, pizzy, kasz, ryżu, zapiekanek, jajek, pierogów, krokietów, ciast oraz różnego typu przekąsek w wersji wytrawnej. Serowy sos sprawia, że danie jest bardziej sycące i wyraziste w smaku. 

Przepisy z sosem serowym 

Prezentujemy warte uwagi pomysły na wykorzystanie sosu serowego w swojej kuchni. Makaron w sosie serowym to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Do jej przygotowania najlepiej wykorzystać makaron penne. Aby pięknie prezentował się na stole, warto udekorować go za pomocą natki pietruszki oraz szczypiorku, który dodatkowo wzbogaci smak. Makaron w serowym sosie można przygotować na obiad, zwłaszcza w okresie postnym. Sprawdzi się również jako danie na podwieczorek.

Nieco bardziej wykwintną potrawą jest makaron z kurczakiem w sosie serowym i ze szpinakiem. Danie takie można bez obaw podać na stół podczas różnego typu rodzinnych uroczystości. Szpinak nadaje potrawie wyraziście zieloną barwę. Najlepiej wykorzystać makaron typu świderki w połączeniu z piersią kurczaka. Sos można przygotować z sera topionego i pleśniowego, a także takich dodatków jak masło i mleko. Aby przybrał gęstą konsystencję, wystarczy dodać niedużą ilość mąki. Tego typu pierś z kurczaka w sosie serowym to potrawa w wersji dietetycznej.

Ciekawy pomysł na obiad to również ryba ze szpinakiem w sosie serowym. Wychodzi wyborna w smaku z użyciem sera pleśniowego gorgonzola w połączeniu z gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Aby sos wyszedł gęsty i kremowy, wystarczy użyć śmietany kremówki oraz masła. Można przygotować tę potrawę w wersji dla dorosłych – z dodatkiem alkoholu brandy. Sprawdzi się wtedy doskonale podczas takich uroczystości jak wesele, urodziny czy jubileusz ślubu.

Dania z sosem serowym

Polecamy także włoską specjalność, jaką jest tortellini w sosie serowym. Są to delikatne pierogi w połączeniu z pepperoni, cebulą i sosem z sera żółtego oraz parmezanu. Potrawa ta wybornie smakuje z dodatkiem szczypiorku, a także kurkumy lub curry – przypraw nadających jej wyraziście żółtego koloru. Jest to danie w wersji wegetariańskiej, idealne na takie okazje jak pierwsza komunia, chrzciny, wesela, urodziny czy imieniny.

W postaci mięsnej warty uwagi jest makaron w sosie serowym z boczkiem. Wychodzi smakowity z błękitnego sera pleśniowego. Warto dodać również do sosu śmietanę oraz aromatyczne przyprawy, takie jak np. bazylia, oregano, pieprz i imbir. Danie w tej wersji polecamy na takie okazje jak sylwester, wieczór panieński i rocznice ślubu.

Sos serowy można także wykorzystać w różnego typu wytrawnych wypiekach. Przykładem tego może być torcik ziemniaczany w sosie serowym. Wychodzi wyśmienity z dodatkiem pomidorów, cebuli, kiełbasy i startego żółtego sera. Sos najlepiej wykonać ze śmietankowego serka topionego. Danie to wychodzi bardzo sycące, dlatego pozwala odzyskać siły po ciężkiej pracy.

Na imprezy i uroczystości rodzinne polecamy faszerowane muszle ze szpinakiem i fetą w sosie serowym. Można przygotowywać je przez cały rok, wykorzystując mrożony szpinak. Do przygotowania farszu najlepiej użyć sera feta, a sos wykonać z użyciem sera żółtego, masła i czosnku. Jest to potrawa w klimacie słonecznej Italii.