Dania z pieprzem
5 kolekcji przepisów
18502 przepisów

W polskiej kuchni to niekwestionowany król przypraw. Sprawia, że wiele dań smakuje bardziej wyraziście i po prostu lepiej. W duecie z solą stoi na stole w chyba każdej kuchni. Mało kto wie jednak, że dodaje potrawom nie tylko smaku i wyrazistości. Ma wiele cennych właściwości, które warto znać. W naszej galerii znajdziecie najlepsze przepisy z dodatkiem pieprzu!
Przepisy na dania z pieprzem

Domowa pizza z kurczakiem to pomysł na obiad lub kolację na gorąco. Mozzarella, pieczarki i cebula świetnie komponują się z kurczakiem. Pizza z kurczakiem was zaskoczy, bo nie jest to typowy przepis. Dlaczego? Bo jest to tak zwana pizza biała. Co to jest, jak zrobić pizzę z kurczakiem i ile kalorii ma pizza z kurczakiem? Odpowiadamy poniżej. Gwarantujemy, że całość jest sycąca i smakowita! Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017.
Pizza z kurczakiem

Wegetariańskie leczo to smaczna alternatywa dla węgierskiej potrawy jednogarnkowej. Proste w wykonaniu, jest równie pikantne i aromatyczne co oryginalna potrawa.
Wegetariańskie leczo z cukinią i wędzonym tofu

Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem - przepis Pauliny Foremny, zwyciężczyni 4. edycji programu "MasterChef Junior". W debiutanckiej książce kulinarnej wydawnictwa Burda Książki poleca swój autorski sposób na pyszne krewetki tygrysie, podane z pomidorkami koktajlowymi i kaszą pęczak.
Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii to pyszny pomysł na wegetariański obiad. Łatwe w przygotowaniu kotlety z kaszy jaglanej stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Dodatek cukinii poprawi smak.
Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii

Muffiny wytrawne i spaghetti bolognese w jednym daniu? To możliwe! I choć rodowity Włoch może obrazić się na taką potrawę, to wszyscy miłośnicy makaronu spaghetti z sosem bolognese, którzy lubią eksperymenty w kuchni, będą zachwyceni! Danie jest sycące, bardzo aromatyczne i w dodatku ciekawie podane - sprawdźcie, jak zrobić muffiny jak spaghetti bolognese.
Muffiny jak spaghetti bolognese

Boeuf strogonow (a właściwie stroganow) to danie dobrze znane wszystkim miłośnikom mięsnych gulaszy. Boeuf strogonow to także danie często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Ulubiony gulasz rosyjskiego generała jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wypróbujcie nasz przepis na boeuf strogonow – zawsze wychodzi pyszny!
Boeuf strogonow

Zrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. W czasach Rzeczypospolitej szlacheckiej było to danie na swój sposób zerowaste'owe - zrazy były sposobem na wykorzystanie skrawków pieczeni z poprzedniego dnia nawet na dworze królewskim. Obecnie najczęściej przygotowuje się zrazy wołowe z rozbitych plastrów rostbefu lub antrykotu zawiniętych z ogórkiem kiszonym i suszonymi grzybami. Taki właśnie przepis na roladki wołowe mamy dla was. Sprawdzony!
Zrazy zawijane

Sałatka ziemniaczana inaczej, bo podana z połówkami ugotowanych na półtwardo jajek, kiełbasy czosnkowej, chrupiącym boczkiem i orzechami laskowymi.
Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym bardzo dobrze smakuje z dodatkiem pomidorów i pieczarek. Jest to danie kuchni włoskiej, które syci i smakuje każdemu! Zapiekanka z mięsem mielonym jest dobrym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Dzięki zbitej konsystencji łatwo można zabrać ją również do pracy i odgrzać na szybki lunch.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Dania jednogarnkowe należą do naszych ulubionych. Wystarczy w końcu wszystkie składniki wymieszać i upiec lub ugotować. To danie robi się praktycznie samo!
Kremowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Jak zrobić pulpety w sosie pieczarkowym? Przepis jest całkiem łatwy i przyjemny. Warto od razu przygotować ich więcej, ponieważ pulpety w sosie pieczarkowym to jedno z ulubionych dań Polaków. Można podać je z kaszą, ziemniakami, makaronem, a także z pieczywem. Zmieniając dodatki, można je jeść kilka dni z rzędu, nie mając wrażenia, że jemy to samo. Pulpeciki w sosie pieczarkowym można także zamrozić i podać na obiad jakiś czas później.
Pulpety w sosie pieczarkowym

Puszysty omlet z warzywami to pomysł na pożywne śniadanie lub ciepłą kolację. Jego przygotowanie zajmie krótką chwilę, a efekt zadowoli największych łakomczuchów. Przepis na omlet z warzywami to jeden z ulubionych przepisów osób, które nie są mistrzami patelni, ale nie tylko! To również świetny sposób, aby pozbyć się z lodówki lekko przywiędłych warzyw i starych serów. Omlet z warzywami to dobre rozwiązanie, gdy chcemy "wrzucić coś na ząb".
Omlet z warzywami

Pulpety w sosie koperkowym to jeden z najprostszych przepisów na szybki obiad. Klopsiki w sosie koperkowym możesz przyrządzić z dowolnego rodzaju mięsa, a także podawać z różnymi dodatkami. Kopytka, ziemniaki czy ryż – pulpeciki w sosie koperkowym będą świetnie smakować z każdym z nich. Pyszne pulpety w sosie koperkowym przygotujesz na obiad bez najmniejszych trudności – zwłaszcza mając sprawdzony przepis. Oto on!
Pulpety w sosie koperkowym

Pasta jajeczna to znakomity dodatek do kanapek, ale nie tylko! Można wykorzystać ją do również jako uzupełnienie innych dań, np. roladek z tortilli lub dip do krakersów. Przepis na pastę jajeczną jest prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Może z łatwością wykonać go każdy, nawet dzieci. Pasta jajeczna to pyszny smak, który podbije wasze serca.
Pasta jajeczna

Szukasz pomysłu na proste i pyszne danie obiadowe dla całej rodziny? Bitki wieprzowe w sosie własnym - to jest to! Bitki wieprzowe przyrządzone ze schabu to delikatne kawałki mięsa w esencjonalnym sosie. Przypadną do gustu nawet największym niejadkom. Oto nasz sposób na to, jak zrobić bitki.
Bitki wieprzowe w sosie własnym

Gulasz z łopatki wieprzowej to propozycja na sycący obiad. Gęsty sos z łopatki smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem. Kruche mięso oraz słodkawe marchewka i pietruszka tworzą pyszny i pożywny zestaw. Gulasz z łopatki wieprzowej składa się z prostych, tradycyjnych składników - wielu z nas ten smak skojarzy się z domowymi obiadkami u mamy.
Gulasz z łopatki

Żołądki drobiowe, podobnie jak inne żołądki, serca czy płucka, to rodzaj niedocenianych podrobów. Warto spróbować podać żołądki - przepis, który jest najpopularniejszy to gulasz z żołądków kurzych. Jeśli mamy pod ręką inny rodzaj żołądków, poniższa receptura również się sprawdzi, ale na pierwszy raz polecam zdecydowanie żołądki drobiowe ze względu na dostępność, smak i dość łatwe przygotowanie. Mój przepis zawiera też sos z żołądków drobiowych - dodatek bulionu i mąki sprawi, że całość smakuje doskonale. Klasyczny gulasz z żołądków drobiowych - można podać z ziemniakami, ulubioną kaszą lub chlebem - na obiad i kolację. Poniżej przepis na gulasz z żołądków krok po kroku.
Gulasz z żołądków

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą? Ten wytrawny przepis świetnie sprawdzi się na szybki obiad lub lunch. Naleśniki ze szpinakiem i serem feta są tanie, proste w przygotowaniu i pyszne. Farsz ze szpinaku i fety fantastycznie sprawdza się także jako nadzienie do pierogów, zapiekanek oraz wypieków z ciasta francuskiego. Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą? Podpowiadamy przepis na jeden ze smaczniejszych obiadów.
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Pasta z tuńczyka to najszybszy sposób na pyszne i zdrowe śniadanie. Ale nie tylko – pasta z tuńczyka to także smaczny dodatek do tortilli, grzanek czy wytrawnych babeczek. Pastę z tuńczyka przygotujesz nawet na ostatnią chwilę. Podpowiadamy sprawdzony przepis na pastę z tuńczyka.
Pasta z tuńczyka

Pasta z awokado – przepis na nią jest bardzo smaczny i zdrowy. Można ja wykorzystać jako dodatek do kanapek lub dip do nachos’ów lub surowych warzyw. Pasta z awokado jest idealna do podawania na zimno, jak i na ciepło – świetnie się sprawdza w zapiekankach! Jak zrobić pastę z awokado? Jakie są sposoby, aby przedłużyć jej świeżość?
Pasta z awokado
Inne z kolekcji: Przyprawy
- chili
- cząber
- czarnuszka
- czosnek
- gorczyca
- imbir
- jałowiec
- kakao
- karob
- kawa
- kminek
- kumin (kmin rzymski)
- kwasek cytrynowy
- liść laurowy
- mieszanka przypraw
- ocet
- papryka w proszku
- przyprawy korzenne
- sól
- sos hoisin
- sos ostrygowy
- sos sojowy
- tabasco
- tarty chrzan
- trawa cytrynowa
- vegeta
- zioła
- słodki sos chili
- ostry sos chili
- sos worcestershire
- pieprz kajeński (mielony)
- przyprawa do pizzy
- sos barbecue
- sos rybny
- asafetyda
- sos sriracha
- przyprawa 5 smaków
- cebula granulowana
- Harissa
- nasiona kopru włoskiego
- sos teriyaki
- kozieradka
- nasiona kolendry
- sumak
Czym jest pieprz?
To tropikalne, zdrewniałe pnącze osiągające 15 m długości. Przyprawę uzyskuje się z owoców – na początku zielonych stopniowo przechodzących w czerń – w tej postaci są najlepiej znane. Pieprz czarny jest z pewnością najczęściej spotykanym pieprzem w naszych kuchniach. Używamy do niemal do wszystkiego. Przed dodaniem do potrawy zmielony pieprz warto lekko podprażyć na suchej patelni. Dzięki temu wydobędziemy z niego pełnię smaku i aromatu.
W sklepach dostępny jest także pieprz o innym kolorze. Możemy kupić na przykład pieprz zielony. To po prostu młode owoce pieprzu, które można w tym stadium zrywać i konserwować w solance. Używa się ich głównie do sosów do mięs, pyszny jest sos z zielonego pieprzu serwowany na przykład ze stekiem. Innym pieprzem jest pieprz biały. Z w pełni dojrzałych ziaren pieprzu można bowiem usunąć całą zewnętrzną warstwę, w wyniku czego otrzymuje się najszlachetniejszy pieprz biały. Ma on dużo łagodniejszy smak, ale bardziej złożony, subtelny aromat. Pieprz biały jest szczególnie ceniony przez smakoszy.
Z kolei pieprz czerwony (różowy) w sensie botanicznym nie jest pieprzem. To bardzo podobne do niego nasiona południowo-amerykańskiej rośliny schinus. Nie powinno się ich mleć, tylko lekko tłuc, są dużo łagodniejsze i bardziej aromatyczne niż ziarna pieprzu czarnego.
Gdzie rośnie pieprz?
W języku polskim istnieje popularne powiedzenie „uciec, gdzie pieprz rośnie”. Oznacza ono odległe, nieznane miejsce. I rzeczywiście – pieprz kojarzony jest z uprawami w dalekich krajach. To właśnie dlatego, że był importowany jego ceny w średniowieczu potrafiły być absurdalnie wysokie.
Pieprz pochodzi z Indii, ale obecnie uprawiany jest w wielu krajach tropikalnych. To przyprawa na tyle uniwersalna, że jest stosowana na całym świecie, a jej cena dzisiaj jest niska.
Czy pieprz jest zdrowy?
Pieprz – właściwości tej przyprawy mogą was zaskoczyć. U wielu osób pieprz powoduje kichanie, odtykając zapchany przez katar nos i zatoki, ma także właściwości wykrztuśne, pomoże więc rozprawić się z infekcjami dróg oddechowych i często związanym z nimi kaszlem. Uważa się go za przyprawę ciężką i silnie drażniącą, choć tak naprawdę ułatwia trawienie, stymulując wydzielanie kwasu solnego. Lepsze trawienie to lepsza kondycja: nie męczą nas zgaga, gazy, biegunki czy zaparcia, łatwiej nam utrzymać prawidłową wagę ciała oraz... ładniejszy wygląd. Bynajmniej nie dlatego, że jesteśmy szczupli, tylko dlatego, że pieprz pomaga pozbyć się także wielu toksyn – z potem i moczem, których wydzielanie przyspiesza, zapobiegając jednocześnie obrzękom wynikającym z zatrzymywania przez organizm wody.
Naukowcy odkryli, że odpowiedzialna za jego ostry smak piperyna wpływa blokująco na geny, dzięki którym tworzą się komórki tłuszczowe. Ponadto pomaga w ich rozpadzie, dzięki czemu są wykorzystywane w wielu procesach chemicznych zachodzących w naszym ciele, zamiast odkładać się w formie sadełka. Odkryto także, że piperyna stymuluje produkcję dopaminy i serotoniny – substancji, dzięki którym mamy dobry nastrój. Podobno zwiększa też wydolność organizmu i wspomaga koncentrację; zaczęto się zastanawiać nad wykorzystaniem tych właściwości w lekach na Alzheimera. Dzięki temu, że pieprz działa pobudzająco i rozgrzewająco jest uznawany za afrodyzjak.
Pieprz – na co jeszcze pomaga?
Naukowcy uważają, że pomaga też utrzymać drożne tętnice, działając w podobny sposób co błonnik, czyli „zdrapując” z ich ścian blaszki cholesterolowe i zapobiegając w ten sposób miażdżycy, zawałom i udarom. Aktualnie prowadzi się badania nad rolą piperyny w profilaktyce i leczeniu raka piersi – zaobserwowano, że dzięki niej zmniejsza się liczba komórek niezbędnych dla rozwoju guza. Stwierdzono także, że dzięki piperynie lepiej przyswajamy wiele witamin i minerałów oraz substancji leczniczych. A zatem – pieprzmy, ile wlezie! A jeśli to okaże się za mało, można przyjmować tabletki z ekstraktem piperyny w stężeniu od 60% do 95% – najlepiej oczywiście z jak najwyższym.
Pieprz – jak używać w kuchni?
Pieprzu w kuchni możemy używać na wiele różnych sposobów. Podkręca smak sałatek, dodaje pikantnego smaku mięsom i sosom, urozmaica kanapki. Ważne jednak, żeby używać go z umiarem. Jeśli przesadzimy potrawa będzie tak piekła nas w język i gardło, że stanie się niejadalna. Pieprz bardzo dobrze pasuje do dań, które same w sobie są dość mdłe, takich jak jajka czy sosy śmietanowe. Smak pieprzu dobrze uwypuklają też na przykład pieczone warzywa. Posypcie zgrillowane szparagi czy ziemniaki odrobiną pieprzu i soli – proste i pyszne! Warto eksperymentować ze stopniem zmielenia pieprzu. Większość młynków daje nam możliwość zmielenia go grubiej lub drobniej. Wybór grubości mielenia powinniśmy uzależniać od potrawy i naszych preferencji dotyczących tego, jak bardzo wyczuwalny ma być w niej pieprz.
Lubicie pieprz? Przygotujcie sobie klasykę kuchni włoskiej, czyli cacio e pepe – makaron z pieprzem i tartym serem pecorino – bajecznie proste, przepyszne i rozgrzewające danie. Wystarczy ugotować al dente długi makaron (spaghetti, tagliatelle, linguine, bucatini – na osobę 1/4 standardowego opakowania). Na patelni rozgrzać oliwę (aby dno było całkowicie przykryte), wsypać świeżo zmielony pieprz – dużo, przynajmniej czubatą łyżkę, i chwilę przysmażyć, po czym wlać ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, wrzucić odcedzony makaron i starte pecorino (ilość zależy od upodobań) i wymieszać na gorącej patelni, aż makaron pięknie oblepi się pieprzno-serowym sosem. Danie już na talerzu (najlepiej go ogrzać, aby trzymał ciepło) można sobie dodatkowo posypać serem i pieprzem.
Jak zniwelować pieprz w zupie?
Może się zdarzyć, że do potrawy sypniemy nieco za dużo pieprzu. Co w takiej sytuacji? Czy będziemy zmuszeni wyrzucić danie? Nie, nie musimy się go pozbywać. Potrawę, która jest zbyt ostra da się uratować. Możemy dosypać do niej niewielką ilość cukru, ale lepszym sposobem jest dodanie nabiału. Świetnie sprawdzi się jogurt naturalny, śmietana czy mleko.
Jak przechowywać pieprz?
Najzdrowszy i najbardziej aromatyczny jest pieprz ziarnisty – kupujmy tylko taki i mielmy bezpośrednio do potrawy, najlepiej tuż przed podaniem. Pieprz ziarnisty przechowujemy tak samo jak inne przyprawy. Bardzo ważne jest, żeby pojemnik na pieprz był szczelnie zamknięty – możemy użyć zarówno zwykłego zakręcanego słoika, jak i specjalnych pojemników na przyprawy.
Pieprz już zmielony przechowujmy w ten sam sposób. Najlepiej jednak zużyć go od razu po zmieleniu. Podobnie jak na przykład kawa, im dłużej pieprz będzie zmielony, tym więcej cennego aromatu i smaku straci.
Artykuły powiązane
Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Znamy 7 niezastąpionych składników
Domowa przyprawa do piernika nie musi być trudna w przygotowaniu. Najczęściej wystarczy połączyć ze sobą kilka korzennych przypraw, które kojarzą się z zapachem świąt Bożego Narodzenia. Warto pamiętać, że przyprawy korzenne niegdyś były symbolem dobrobytu i kojarzyły się z towarami luksusowymi. Obecnie większość składników jest dostępnych na każdą kieszeń. Zdradzamy, jakie 7 składników stworzą idealną domową przyprawę do piernika.
Grzaniec galicyjski i nie tylko. Napoje dla dorosłych na rozgrzanie
Ciepłe wino z korzennymi przyprawami to idealny drink na zimne, jesienne wieczory. Taki napój nie tylko rozgrzewa, ale również uodparnia organizm, oczywiście jeżeli pijamy go z umiarem. W Polsce najbardziej jest znany grzaniec galicyjski, który oprócz półsłodkiego wina, zawiera między innymi goździki, cynamon i imbir. Nie musimy kupować gotowego grzańca galicyjskiego w sklepie. Z łatwością zrobimy go w domu.
Najostrzejsza papryczka świata. TOP 7 ostrych przypraw
Już sam ich zapach powoduje niekiedy podrażnienie oczu czy dróg oddechowych. Jednak nawet najostrzejsze przyprawy świata mogą stać się ciekawym dodatkiem do potraw, oczywiście w minimalnych ilościach.
Sól - jak ją wybierać i czy jest szkodliwa?
Sól to przyprawa, która znajduje się w każdej kuchni. Dodajemy ją do niemal wszystkich dań, ponieważ znacząco poprawia i podkreśla smaki. Mówi się jednak, że jest tak samo niekorzystna dla naszego zdrowia jak cukier. Czy rzeczywiście tak jest? Postanowiliśmy to sprawdzić i dowiedzieć się, jaką sól wybierać, żeby nam nie szkodziła i była smaczna.
Młynki do przypraw - wybierz najlepszy dla siebie
Młynki do przypraw to nie tylko przydatne kuchenne urządzenia, ale często również efektowna ozdoba stołu. W sklepach znajdziemy różne ich rodzaje, od klasycznych po te bardziej nowoczesne. W cyklu Dobre rzeczy podpowiadamy, jaki młynek wybrać, by cieszyć się świeżo zmielonymi przyprawami w pięknym opakowaniu.
Kuchnia musi pachnieć przyprawami - wywiad z Samar Khanafer
W swoich przepisach czerpie z dwóch tradycji - polskiej i libańskiej. Jej sekretem są przyprawy, dozowane w odpowiednich ilościach potrafią zamienić banalne danie w przysmak. Samar Khanafer w cyklu "Człowiek od kuchni" opowiada nam o swojej nowej książce "Szafran, mięta i kardamon", podaje przepis na uniwersalną przyprawową mieszankę i zdradza, kto jest jej kulinarnym mistrzem.
Solniczka i pieprzniczka - zestaw idealny na stół
Nawet najlepsze danie czasem wymaga odrobiny soli lub pieprzu. Dlatego nikogo nie dziwi zestaw solniczka i pieprzniczka, który znajdziemy w większości polskich kuchni czy na stołach. To gadżet, który może podkreślić charakter pomieszczenia - minimalistycznie lub oryginalnie. W cyklu "Dobre Rzeczy" prezentujemy zestaw solniczka i pieprzniczka w różnych wariantach cenowych i kilku stylach.
Pojemniki na przyprawy, czyli jak prawidłowo przechowywać aromatyczne dodatki
Szczypta, łyżeczka, a czasem nieco więcej - przyprawy to nieodłączny element gotowania. Aby w pełni korzystać z ich aromatu i właściwości, należy je odpowiednio przechowywać. W tym pomogą nam odpowiednie pojemniki na przyprawy. Ale lepiej wybrać słoiczki czy organizer? W cyklu "Dobre rzeczy" prezentujemy wybrane modele i praktyczne porady w galerii.
Różowy pieprz w kuchni wegetariańskiej
Pieprz różowy zachęca do kulinarnych eksperymentów. Idealnie podkreśla smak potraw wegetariańskich i wegańskich.
Czarna sól czyli kala namak
Czarna sól to przyprawa kuchni indyjskiej o jajecznym smaku. Jest bardzo popularna w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.