Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy doprawiony tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem jest niezwykle kremowy i aromatyczny. To doskonały dodatek do makaronów, mięs lub placków ziemniaczanych. Przepis na sos pieczarkowy jest bardzo prosty, a do tego robi się go jedynie w 30 minut. Tego rodzaju sos grzybowy to świetna propozycja na szybki obiad, ale też doskonała baza, do której można dodawać inne składniki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sosy sos pieczarkowy

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.29 z 225 głosów)

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Pieczarki: myjemy je, obieramy ze skórki (małych i jędrnych nie trzeba obierać) i kroimy w plasterki.

  • 2.

    Cebula: zdejmujemy łupiny i kroimy ją w kostkę. Patelnię rozgrzewamy i dodajemy na nią masło, czekamy aż się roztopi. Dodajemy pokrojoną cebulę i szklimy kilka minut.

  • 3.

    Tymianek: myjemy go, osuszamy siekamy, ewentualnie rwiemy na małe kawałki.

  • 4.

    Duszenie: do zeszklonej cebuli dorzucamy pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i smażymy około 8 minut, aż ładnie się zarumienią.

  • 5.

    Sos pieczarkowy: wlewamy na patelnie śmietanę kremówkę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posiekanym, świeżym tymiankiem. Całość mieszamy drewnianą łopatką i dusimy do pierwszego zabulgotania sosu. Gotowy sos pieczarkowy podajemy na ciepło z ulubionymi składnikami.

Porady

  • Za gęsty sos pieczarkowy? To się da łatwo uratować. Przed podgrzaniem wystarczy dolać bulion warzywny, mleko lub wodę.
  • Z kolei, jeśli sos grzybowy wyszedł za rzadki, możemy zagęścić go, dodając do niego łyżkę mąki wymieszanej z 50 ml wody lub dodać gęstszy nabiał. Dobrze sprawdzi się w tym wypadku np. mascarpone albo jogurt grecki
  • Sos pieczarkowy można zrobić również z pieczarek brązowych. Są one nieco droższe od białych, ale za to również zdrowsze.
  • Sekretem pysznego sosu pieczarkowego jest dodatek śmietany. Dzięki niej sos staje się bardzo kremowy i delikatny w smaku. W naszym przepisie stosujemy słodką śmietankę kremówkę, ale równie dobrze sprawdzi się też ukwaszona, 12% lub 18%. Jednak przed dodaniem jej do grzybów, trzeba ją wcześniej zahartować.
  • W wersji niskokalorycznej odpowiedni będzie jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego.
  • Białą cebulę możemy zastąpić czerwoną lub szalotką, ale sos będzie wyśmienity również bez tego składnika. Tymianek z kolei możemy zamienić na posiekany koperek lub natkę pietruszki.

Notka redakcyjna

Do czego pasuje sos pieczarkowy?

Klasyczny sos pieczarkowy to doskonały dodatek do wielu dań. Możemy podać go z:

  • krokietami z mięsem,
  • plackami ziemniaczanymi,
  • różnego rodzaju mięsami, np. ze schabem pieczonym, szynką, ale też z gulaszem,
  • makaronem - dobrze smakuje z penne,
  • kotletami ziemniaczanymi - polewamy je sosem
  • kopytkami, kluskami śląskimi i pyzami,
  • kaszą - gryczaną, jaglaną, jęczmienną, bulgur.

Sos grzybowy z mrożonych pieczarek

Sos pieczarkowy możemy przygotować zarówno ze świeżych pieczarek, jak i z tych mrożonych. Wystarczy, że wrzucimy na patelnię mrożone pieczarki i będziemy je dusić do momentu aż się rozmrożą. Następnie dodajemy do nich zeszkloną wcześniej cebulę, przyprawy i dusimy kilka minut. Dolewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy jeszcze do smaku i gotujemy chwilę. Sos pieczarkowy z mrożonych pieczarek to alternatywa dla tych, którzy nie mają w domu świeżych pieczarek lub chcą zaoszczędzić trochę czasu. 

Wypróbuj też nasz przepis na sos grzybowy!

Jak wybierać pieczarki?

Pieczarki to cenne źródło wielu składników, są bogate w witaminy - D, B, E (więcej mają ich brązowe), a także minerały, jak cynk i selen. Są istotnym elementem potraw wegetariańskich, ze względu na wysoką zawartość białka. Ale, żeby skorzystać z tych wszystkich dobrodziejstw, musimy wybierać świeże grzyby, bo tylko w nich je znajdziemy. Na co zwrócić uwagę przy wyborze pieczarek?

  • kapelusz powinien być zamknięty i nieuszkodzony,
  • ważne, żeby miały jednolity kolor, bez ciemnych przebarwień i plamek,
  • zwróćmy też uwagę na zapach, ma być przyjemny, bez aromatu stęchlizny,
  • wskazówką jest też skórka, która ma być sucha - nie może się kleić.

Najlepiej jest spożywać je bezpośrednio po kupieniu. W lodówce przetrwają przez 2-3 dni. Jeśli wiemy, że nie zdążymy ich zjeść w tym czasie, warto je zamrozić. Wcześniej należy je oczyścić, umyć, wysuszyć i pokroić w plasterki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy