REKLAMA

Sos pieczarkowy

Kremowy sos pieczarkowy to doskonały dodatek do makaronów, mięs czy placków ziemniaczanych. Ten przepis jest bardzo prosty i nie zabiera wiele czasu. Doprawiony tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem sos grzybowy jest wyśmienity! Zobacz, jak przygotować pieczarki do sosu pieczarkowego i jak gotować sos pieczarkowy by nabrał wyjątkowego aromatu i głębokiego smaku.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sosy

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.29 z 223 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pieczarki 1.

    Jak zrobić pyszny sos pieczarkowy? Zaczynamy od przygotowania pieczarek, które myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. Następnie obieramy cebule i kroimy ją w kostkę. Patelnię rozgrzewamy i dodajemy na nią masło, czekamy aż się roztopi. Dodajemy pokrojoną cebulę i szklimy kilka minut. Po chwili dorzucamy pieczarki i dusimy. Doprawiamy do smaku solą i smażymy około 8 minut aż ładnie się zarumienią. Tymianek siekamy.

  • Tymianek świeży 2.

    W kolejnym kroku wlewamy na patelnie śmietanę kremówkę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posiekanym, świeżym tymiankiem. Całość mieszamy drewnianą łopatką i dusimy do pierwszego zabulgotania sosu. Gotowy sos pieczarkowy podajemy na ciepło z ulubionymi składnikami.

Porady

Za gęsty sos pieczarkowy? Przed podgrzaniem możemy dolać bulionu, mleka lub wody. A co, jeśli nasz sos jest za rzadki? Jak zagęścić sos pieczarkowy? Możemy w tym celu dodać do niego łyżkę mąki wymieszanej z 50 ml wody lub dodać gęstszego nabiału. Dobrze sprawdzi się w tym wypadku np. mascarpone albo gęsty jogurt grecki.

Notka redakcyjna

Przepisy z dodatkiem sosu pieczarkowego

Sos pieczarkowy to doskonały dodatek do wielu dań. Możemy dodać go do takich potraw jak krokiety, placki ziemniaczane czy różnego rodzaju mięsa. Przepis na kotlety ziemniaczane z włoską kapustą i sosem pieczarkowym to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Takim daniem są też pierogi ze słodkiej kapusty, które w towarzystwie sosu z pieczarkami smakują jeszcze lepiej. Sos grzybowy to również doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju pulpetów, karkówek i schabów. Dzięki niemu mięso nie jest suche, a jeszcze bardziej soczyste. Sos pieczarkowy pasuje również jako dodatek do kasz, które z jego dodatkiem smakują jeszcze lepiej. Domowy sos pieczarkowy z pieczarek to przepis, który warto znać. Możemy nim wzbogacić wiele potraw i uzyskać dzięki temu pyszne i nietuzinkowe dania.

Sos pieczarkowy ze śmietaną 18

Sekretem pysznego sosu pieczarkowego jest dodatek śmietany. Dzięki niej sos staje się bardzo kremowy i delikatny w smaku. Jaką śmietanę wybrać? Najlepszym wyborem będzie śmietana 18%. Idealnie sprawdzi się ona w tego typu sosie, nada mu odpowiednią konsystencję i wyrazisty smak. Sos pieczarkowy ze śmietaną 18 to pyszny dodatek do wielu potraw. W jego towarzystwie potrawy nabiorą jeszcze lepszego charakteru.

Sos grzybowy z mrożonych pieczarek

Sos pieczarkowy możemy przygotować zarówno ze świeżych pieczarek jak i z tych mrożonych. Przygotowanie takiego sosu z pieczarek mrożonych jest bardzo proste i jest on równie pyszny jak ten zrobiony ze świeżych grzybów. Wystarczy, że wrzucimy na patelnię mrożone pieczarki i będziemy je dusić do momentu aż się rozmrożą. Następnie dodajemy do nich zeszkloną wcześniej cebulę przyprawy i dusimy kilka minut. Dolewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy jeszcze do smaku i gotujemy chwilę. Sos pieczarkowy z mrożonych pieczarek to alternatywa dla tych, którzy nie mają w domu świeżych pieczarek lub chcą zaoszczędzić trochę czasu. 

Wypróbuj też nasz przepis na sos grzybowy!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy