Jajka w sosie musztardowym to wielkanocny przysmak, który można serwować również na przyjęcia i spotkania w gronie najbliższych. Sprawdzą się również na rodzinne śniadanie czy też kolację. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Podczas przygotowania warto pamiętać o wyborze dobrej jakości jaj, bowiem to one mają największy wpływ na końcowy smak naszej przystawki. Warto też postawić na wyrazistą i pikantną musztardę np. rosyjską, dijon czy też francuską. Jak zrobić jajka w sosie musztardowym? Poniżej podajemy przepis.
fot. iStock
(średnia 4.29 z 224 głosów)
Na początek jajka należy ugotować na twardo w 500 ml wody i obrać ze skorupki. Następnie pokroić na ćwiartki lub połówki.
Jak zrobić sos musztardowy do jajek? W garnku trzeba zagotować 200 ml bulionu. Kolejnym krokiem jest dodatnie do bulionu musztardy i dokładne wymieszane. Mąkę pszenną należy wymieszać ze śmietaną i 60 ml wody. Następnie zawiesinę należy dodać do garnka z sosem. Cały sos musztardowy należy gotować aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek na twardo należy ułożyć na talerzu i polać sosem. Jajka w sosie musztardowym należy na koniec hojnie posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem.
Porady
- Jeśli chcemy przygotować jajka w sosie musztardowym w wersji wegetariańskiej, to zamiast bulionu drobiowego, możemy wykorzystać bulion warzywny.
- Do przygotowania przepisu na jajka w sosie musztardowym, rekomendujemy wykorzystać wyrazistą w smaku musztardę. Świetnie sprawdzi się np. djon, rosyjska czy francuska.
- Jajka w sosie musztardowym najlepiej prezentują się na specjalnym talerzu/półmisku do serwowania jajek.
- Jajka najlepiej udekorować zieleniną – możemy użyć szczypiorku (jak rekomendujemy w naszym przepisie) lub pietruszki, rukoli czy też kolendry. Dobrze sprawdzą się również gałązki rozmarynu.
- Jeśli chcemy nieco odejść od tradycyjnego przepisu na jajka w sosie musztardowym, to możemy wykorzystać jajka przepiórcze, które są nieco delikatniejsze w smaku od jajek kurzych
Podstawą w przygotowaniu wszystkich potraw z jajek jest wybór odpowiedniego typu jajek, bowiem to właśnie one wpływają na docelowy smak naszej potrawy. Przy wyborze jajek należy zwracać uwagę przede wszystkim na ich oznakowanie, które powinno być widoczne zarówno na opakowaniu (etykiecie), jak i na samych jajkach. W świetle prawa, każde jajko, które jest wprowadzone do obrotu powinno posiadać stosowne oznaczenie (z tego obowiązku zwolnieni są właściciele poniżej 50 kur). Zdecydowanie najlepsze są jajka oznaczone cyferką „0”, która oznacza, że pochodzą one od kur, które żyją w kurniku, mając tam swoje gniazda oraz zagrodę. Karmione są one paszą ekologiczną, a także tzw. pokarmem naturalnym, czyli tym, co znajdą w ziemi (robakami). Dobre są również jajka oznaczone cyferką „1”, która wskazuje, że kury przebywają na świeżym powietrzu, mają też ściółkę oraz grzędy. Z kolei jajka oznaczone cyferką „2” pochodzą od kur z chowu ściółkowego, żyją one wyłącznie w kurniku i nigdy go nie opuszczają. Na rynku są dostępne także jajka „3”, które niestety nie słyną ze zbyt dobrego smaku – pochodzą one od kur żyjących w ciasnych klatkach, żywione są one paszami, do których niekiedy dodaje się antybiotyki (w celach profilaktycznych). Do potraw typowo jajecznych (np. jajek w sosie musztardowym) rekomendujemy wybierać jajka oznaczone cyferką „0” lub „1”. Z kolei tam, gdzie smak jajek jest nie wyczuwalny, np. do ciast, naleśników, tam możemy z powodzeniem wykorzystać jajka „2” lub nawet „3”.
Komentarze