Dania z majonezem

837 przepisów

Majonez to jeden z tych dodatków do potraw, które od razu podnoszą ich walory smakowe. Jego charakterystyczny, lekko kwaskowy smak i aksamitna konsystencja sprawiają, że świetnie pasuje do sałatek, jajek na twardo czy jako dodatek do kanapek. Majonez możecie z łatwością przygotować w domu – będzie jeszcze lepszy od tego ze sklepu. W naszej galerii znajdziecie zarówno przepisy na majonez, jak i dania z majonezem. Koniecznie je wypróbujcie, bo są pyszne!

Przepisy z majonezem

Majonez – pyszny, ale czy zdrowy?

Majonez gości na naszych stołach podczas świątecznych uczt, ale nie tylko. Jemy go także na co dzień. Jego delikatna, kremowa konsystencja powoduje, że majonez nie ma sobie równych w kuchni. Majonez pochodzi z kuchni francuskiej. Mimo, że pierwsze wzmianki o tym sosie pojawiają się dopiero w książkach kucharskich z XIX wieku, można przypuszczać, że był znany ludzkości od dawna. We Francji należy do kanonu sosów. Ten sos podstawowy powinien umieć przygotować każdy szef kuchni.

Majonez jest bardzo smaczny, ale jednocześnie dość kaloryczny i ciężkostrawny. Ile kalorii ma majonez? Przyjmuje się, że standardowo 100 g majonezu to 700 kcal. Osoby odchudzające się powinny więc go raczej unikać. Pamiętajmy jednak, że jeśli jemy majonez z umiarem, w niewielkich ilościach, nie powinien nam zaszkodzić i możemy włączyć go do naszej diety. Warto także pomyśleć o ewentualnych zamiennikach majonezu – informacje, czym zastąpić majonez znajdziecie poniżej.

Majonez – przepis prosty

Jak zrobić majonez domowy? Przepis na majonez domowy jest banalnie prosty. Z czego robi się majonez? Do zrobienia domowego majonezu potrzebujemy oleju, żółtka, octu, wody i musztardy. Jeśli kupujecie majonez w sklepie koniecznie sprawdźcie, czy w składzie nie ma dodatkowych konserwantów czy polepszaczy smaku. Ważne jest, żeby wszystkie składniki wyjąć z lodówki co najmniej godzinę przed robieniem majonezu, żeby miały czas ogrzać się do temperatury pokojowej.

Do dwóch żółtek jaj dodajemy łyżeczkę musztardy i łyżkę octu. Jeśli nie lubimy octowego posmaku, możemy wykorzystać sok z cytryny. Całość mieszamy ze szczyptą soli i odrobiną cukru. Przy pomocy ręcznego blendera ucieramy masę, powoli wlewając około półtora szklanki oleju. Majonez powinien szybko zgęstnieć – po kilku minutach miksowania będzie gotowy! Majonez powinniśmy przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie.

Domowy majonez – inne sposoby

Innym sposobem przygotowania domowego majonezu jest użycie całego jajka zamiast tylko żółtka. Co nam to daje? Majonez będzie lżejszy i bardziej puszysty, dzięki dodaniu białka. Pamiętajmy, że ponieważ używamy surowych jajek, warto je wcześniej sparzyć, by zabić bakterie.

Jeśli boicie się, że majonez może nie wyjść, kiedy będziecie wlewać do masy olej, wykorzystajcie prostszy patent. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i zaczynamy je miksować. Blender trzymamy przy samym dnie naczynia, a po mniej więcej dwóch minutach zaczynamy powoli go podnosić – składniki powinny połączyć się w kremową masę.

Majonez domowy – co może pójść nie tak?

Podczas robienia domowego majonezu może się zdarzyć, że majonez się zwarzy. Zwarzony majonez – co robić w takiej sytuacji? Wbrew pozorom taki majonez można uratować, nie trzeba od razu go wyrzucać. Rozrabiamy żółtko z niewielką ilością musztardy i powoli wlewamy ok. trzy łyżki oleju. Kiedy powstanie jednolita emulsja, porcjami dodajemy zwarzony majonez i całość dokładnie mieszamy. Możemy również do zwarzonego majonezu dodać niewielką ilość octu, wody lub soku z cytryny i dalej intensywnie go ubijać. Sos powinien zacząć gęstnieć aż do kremowej konsystencji. Innym sposobem na uratowanie zwarzonego majonezu jest umieszczenie naczynia z majonezem w garnku z wrzącą wodą – majonez podgrzewamy i mieszamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

Domowy majonez może też wyjść nam nieco za rzadki. Jak zagęścić majonez domowy? Tutaj również sprawdzą się wszystkie trzy z powyższych sposobów. Dzięki podgrzewaniu majonezu, dodaniu do niego płynu lub wlaniu majonezu do nowej emulsji zagęścimy go – uważajmy tylko, żeby nie przesadzić. Majonez dodatkowo i tak nieco zgęstnieje w lodówce.

Majonez – jak go urozmaicić?

Majonez możemy też urozmaicać. Do podstawowego sosu dodajmy na przykład świeżo zmielony pieprz. Dobrym pomysłem jest też użycie ulubionych ziół. Sprawdzi się zarówno oregano czy rozmaryn, jak i koperek czy estragon. Poza tym wystarczy, że zastąpimy olej oliwą z oliwek i nasz majonez już będzie miał nieco inny, bardziej wyrazisty smak. Możemy eksperymentować z olejami i użyć oleju lnianego czy oleju z orzechów włoskich.

Do majonezu możemy też wkroić różne dodatki. Uzyskamy wtedy bardzo smaczne sosy. Użyjmy na przykład drobno pokrojonych kaparów czy kiszonych lub konserwowych ogórków, pieczarek czy cebulek.

Jak zrobić majonez dietetyczny?

Czy majonez musi być kaloryczny? Niekoniecznie. Możemy też przygotować jego wersję dietetyczną. Bazą takiego majonezu będzie… serek wiejski. Serek wiejski miksujemy z dwoma łyżeczkami musztardy i dwoma łyżeczkami octu. Dodajemy szczyptę soli. Następnie do masy dodajemy jajko ugotowane na twardo – możemy ugotować je na półtwardo, żeby łatwiej było je utrzeć lub obrać zaraz po ugotowaniu. Całość dokładnie ucieramy i po chwili możemy cieszyć się „odchudzonym” majonezem!

Jak zrobić majonez wegański?

Majonez jest produktem, w którym wykorzystujemy składniki odzwierzęce, takie jak jajka. W związku z tym nie jest wegański. Czy da się go przygotować w wersji wegańskiej? Oczywiście, że tak!

Zamiast żółtek czy całego jajka wykorzystajmy na przykład wodę po cieciorce, tak zwaną aquafabę, która dobrze się ubija i z dodatkiem octu, musztardy i oleju, smakiem będzie przypominać klasyczny majonez. Weganie dodają także do majonezu płatki drożdżowe, które podnoszą walory smakowe końcowego produktu. Majonez wegański można również przygotować na bazie mleka sojowego.

Innym pomysłem jest zastąpienie żółtek ugotowanym ziemniakiem. Brzmi może dziwnie, ale się sprawdza. A taki majonez ma wyjątkowy, lekko ziemniaczany smak. Są też tacy, którzy majonez przygotowują z awokado. Jak zrobić majonez z awokado? Rozdrobnione awokado miksujemy z wodą, sokiem z cytryny i olejem. Taki majonez nie dość, że jest smaczny, to jeszcze ma piękny zielony kolor.

Majonez – do jajek, sałatek i wielu innych dań

Majonez możemy jeść na wiele różnych sposobów. Bardzo popularne są jajka w majonezie – połówki lub ćwiartki jajek na twardo dekorujemy niewielką ilością majonezu. Poza tym z majonezem przygotujemy też pasty do chleba, w tym pastę jajeczną. Majonez nawet prostym składnikom doda smaku i połączy je w całość.

Majonez jest również nieodłącznym elementem sosów. Sos czosnkowy, sos chrzanowy czy sos tatarski to dobre uzupełnienie dań mięsnych czy dodatek do pieczonych lub grillowanych warzyw. Majonez możemy też jeść jako dodatek do kanapek. Majonez podaje się także na przykład do frytek.

Majonez najczęściej gości na naszym stole w okresie świątecznym. Jemy go zarówno podczas świąt Bożego Narodzenia, jak i świąt wielkanocnych. Na Wielkanoc dodajemy majonez do jajek i sosów, a podczas obu świąt pojawia się jako składnik sałatki jarzynowej.

Czym zastąpić majonez?

Majonez w wielu potrawach można zastąpić innym produktem. W sałatkach czy pastach jako zamiennik majonezu możemy wykorzystać gęsty jogurt. Sprawdzi się zarówno jogurt typu greckiego lub zwykły gęsty naturalny. Jeśli musimy ograniczyć ilość spożywanego w diecie majonezu, ale nie chcemy zupełnie z niego zrezygnować, zmieszajmy go z jogurtem w proporcji pół na pół.

Majonez można też zastąpić kremowym serkiem lub wegańskimi odpowiednikami. Za każdym razem będzie pysznie!

Artykuły powiązane

Sos
08.04.2020

5 bazowych sosów w kuchni

Nie tylko sos pomidorowy czy sos beszamelowy. 5 bazowych sosów w kuchni to wiedza niezbędna do gotowania coraz to lepszych potraw. Poznajcie ich sekrety.

Sałatka jarzynowa
07.04.2020

Sałatki na święta - klasyczne przepisy i nowe smaki

Sałatka jarzynowa, sałatka śledziowa czy sałatka gyros - to dopiero początek pomysłów na sałatki na święta. Zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie przygotowujemy sałatki na święta, które sprawdzą się na okazjonalne śniadanie czy kolacje. Jakie rodzaje sałatek warto uwzględnić, przygotowując menu na specjalną okazję? Podpowiadamy nasze sprawdzone przepisy na sałatki na święta.

Pyszne sałatki na imprezę
02.04.2020

Pyszne sałatki na imprezę - proste i sprawdzone przepisy

Co przygotować na imprezę? Sprawdzą się kanapki i coś na gorąco, ale hitem będą pyszne sałatki na imprezę. Proponujemy kilka klasyków - w tym warstwowe sałatki na imprezę. Inne przepisy to sałatka makaronowa czy sałatka ryżowe - takie sałatki na imprezę na pewno szybko znikną ze stołu. Musi być smacznie, kolorowa i dość prosto do przygotowania. Sprawdźcie nasze najlepsze przepisy na pyszne sałatki na imprezę.

Podróż na sto stóp
28.12.2018

Smakowita Podróż na sto stóp i przepisy na francuskie sosy

Francuska kuchnia uwodzi smakami, elegancją i tradycją, która przemawia również w restauracjach z gwiazdkami Michelin. Film "Podróż na sto stóp" zabiera nas na francuską prowincję, gdzie spotkają się drogi Madame Mallory, dla której wyborna kuchnia francuska i gwiazdki Michelin to świętość życia, z rodziną Hassana z kuchnią indyjską w sercu i apetytem na europejskie smaki. Dlaczego warto obejrzeć ten film i jakie przepisy można wynieść z seansu? O tym w cyklu "Kulturalnie kulinarnie"

majonez
15.09.2018

Majonez domowy - do jajek, sałatki, past

Dla wielu osób majonez jest tak samo niezbędny w kuchni jak ketchup. I pełni podobną rolę - można dodać go niemal do wszystkiego, bo wspaniale podkręca i wzbogaca smak. Najlepiej przygotować majonez samemu - to bardzo proste!

sos holenderski
21.03.2018

Sos holenderski - król wśród sosów!

Sos holenderski podkręci każde danie. Zjedzmy z nim jajka na twardo, dodajmy do sałatki lub świeżych szparagów. Będzie pysznie!

Jak zrobić majonez z dodatkiem awokado
04.04.2017

Majonez z awokado

Nie od dziś wiadomo, że majonez i awokado to doskonałe dodatki do jaj. Postanowiliśmy więc połączyć je - podajemy oczywiście z jajkami na twardo.