Przepisy z drobiem

5 kolekcji przepisów

1330 przepisów

kurczak Drób to szerokie określenie na udomowione ptactwo hodowlane. Utrzymywane jest ze względu na ich mięso, jajka, pióra oraz często w ramach walorów estetycznych. W tym zbiorze znajdują się kury, gęsi, kaczki, indyki, przepiórki i gołębie. Do drobiu często ze względów kulinarnych wlicza się również dzikie ptaki np.: bażanty. Zobaczcie przepisy na dania z drobiu.
Nazwa drób pochodzi od słowa drobić. Najczęściej przypisując mu grzebanie w ziemi. Z ptaków hodowlanych na pierwszą myśl przychodzą kury, które są ptactwem grzebiącym. Zgodnie z obowiązującymi normami mięso drobiowe powinno być wolne od antybiotyków, sterydów i innych środków mających poprawić wygląd i przyspieszyć wzrost masy. Jednak dla pewności o bezpieczeństwo kupowanego mięsa, najlepiej wybierać certyfikowany drób z hodowli zagrodowych. Warto pamiętać o wybieraniu mięsa drobiowego o różowym, błyszczącym odcieniu. Wtedy będą najświeższe. Warto wybierać także mięso z żółtymi, wyraźnie widocznymi kawałkami tłuszczu lub całkiem pomarańczowym. To znak, że zwierzę było odpowiednio karmione i posiada charakterystyczną warstwę tłuszczu. Po upieczeniu kurczak czy indyk będzie miał szansę mieć pożądaną chrupiącą skórkę. Mięso drobiowe zawiera mało tłuszczu i dużo białka w porównaniu do innych mięs. Warto po nie sięgać, gdy brakuje witamin z grupy B. Poza tym uzupełnione zostaną składniki mineralne np. cynk, selen, magnez i fosfor.