Przepisy z drobiem

5 kolekcji przepisów

5527 przepisów

Drób to szerokie określenie na udomowione ptactwo hodowlane. Utrzymywane jest ze względu na ich mięso, jajka, pióra oraz często w ramach walorów estetycznych. W tym zbiorze znajdują się kury, gęsi, kaczki, indyki, przepiórki i gołębie. Do drobiu często ze względów kulinarnych wlicza się również dzikie ptaki np.: bażanty. Zobaczcie przepisy na dania z drobiu.

Przepisy w kolekcji Przepisy z drobiem

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 15 min.
Ciepła sałatka z konfitowaną kaczką

mojegotowanie

Ciepła sałatka z konfitowaną kaczką

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 20 min.
Azjatycki makaron z konfitowaną kaczką

Azjatycki makaron z konfitowaną kaczką to kolejny przepis z wykorzystaniem konfitowanej piersi kaczki i nogi gęsi. Warto przygotować więcej na zapas, aby móc szybko przyrządzić taką azjatycką potrawę. 

mojegotowanie

Azjatycki makaron z konfitowaną kaczką

Nazwa drób pochodzi od słowa drobić. Najczęściej przypisując mu grzebanie w ziemi. Z ptaków hodowlanych na pierwszą myśl przychodzą kury, które są ptactwem grzebiącym. Zgodnie z obowiązującymi normami mięso drobiowe powinno być wolne od antybiotyków, sterydów i innych środków mających poprawić wygląd i przyspieszyć wzrost masy. Jednak dla pewności o bezpieczeństwo kupowanego mięsa, najlepiej wybierać certyfikowany drób z hodowli zagrodowych. Warto pamiętać o wybieraniu mięsa drobiowego o różowym, błyszczącym odcieniu. Wtedy będą najświeższe. Warto wybierać także mięso z żółtymi, wyraźnie widocznymi kawałkami tłuszczu lub całkiem pomarańczowym. To znak, że zwierzę było odpowiednio karmione i posiada charakterystyczną warstwę tłuszczu. Po upieczeniu kurczak czy indyk będzie miał szansę mieć pożądaną chrupiącą skórkę. Mięso drobiowe zawiera mało tłuszczu i dużo białka w porównaniu do innych mięs. Warto po nie sięgać, gdy brakuje witamin z grupy B. Poza tym uzupełnione zostaną składniki mineralne np. cynk, selen, magnez i fosfor.

Artykuły powiązane

Kuchnia indyjska - najpopularniejsze dania
31.07.2019

Kuchnia indyjska – orient pełen smaku

Potrawy kuchni indyjskiej charakteryzują się bogactwem aromatów, smaków i barw. Nigdzie nie używa się tak wielu przypraw, których harmonijne zestawienie daje niepowtarzalny efekt. Nic dziwnego, że hinduskie restauracje cieszą się popularnością na całym świecie.

Kaczka w polskiej kuchni
07.04.2019

Kaczka na talerzu – konkurencja dla kurczaka i gęsiny

Nieprzypadkowo kaczka uznawana jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Odpowiednio przygotowana jest krucha i soczysta, a w smaku bardziej wyrazista niż kurczak czy indyk. Co jeszcze warto wiedzieć, zanim kaczka pojawi się w naszym menu? Podpowiadamy w cyklu „Przy wspólnym stole”.

Kuchnia azjatycka
01.03.2019

Kuchnia azjatycka - przepisy z książek na obiady i desery

Kiedy jak grzyby po deszczu pojawiły się bary z wietnamskimi specjałami, a później Polacy pokochali sushi, pad thai, pierożki na parze i kaczkę po pekińsku, zaczęła się moda na orientalne jedzenie. Dziś kuchnia azjatycka ma duże grono miłośników nie tylko jedzących w restauracjach, ale też gotujących tak w domu. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zestawienie książek z przepisami, którymi może pochwalić się kuchnia azjatycka.

Gęś pieczona - przepisy na gęsinę
15.10.2018

Gęś pieczona - gęsina smakuje nie tylko na świętego Marcina

Gęsina zdecydowanie za rzadko gości na polskich stołach. O ile kiedyś gęś pieczona była serwowana regularnie na elegancki obiad, o tyle obecnie o gęsi przypominamy sobie jesienią, z okazji dnia świętego Marcina. Gęś pieczona w całość, gęsie udka lub faszerowana gęś to pyszny sposób na drób, który warto odkryć na nowo. W cyklu "Smak" polecamy nasze najlepsze przepisy na gęś!