Ziemniaki - przepisy i właściwości
3 kolekcji przepisów
3363 przepisów

Ziemniaki w Polsce znane są od ponad 300 lat. Chyba żadne warzywo nie doczekało się tylu nazw literackich, gwarowych czy regionalnych – dość wspomnieć pyrki, pyry, grule. Ziemniaki są zdrowe, nadal dość tanie i łatwe do przyrządzenia. Za najsmaczniejsze odmiany ziemniaków uważa się: Milę, Bryzę, Marynę, Aster, Irysa i Irgę. Przeciętny Polak zjada rocznie 100 kg ziemniaków. Oto przepisy na ziemniaki na różne sposoby.
Ziemniaki - przepisy i właściwości

Przepis na żurek to idealne danie na Wielkanoc. Warto jednak sięgać po tę sycącą zupę zacznie częściej! Żurek z kiełbasą jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Świetnie rozgrzewa i ma bardzo charakterystyczny smak – w wersji dla najmłodszym można zmniejszyć ilość dodawanych do niego przypraw. Żurek jest potrawą staropolską. Idealnie sprawdzi się na uroczystych, rodzinnych obiadach.
Żurek z kiełbasą

Kuchnia Podlasia to przede wszystkim kartacze! Domowe, z mięsem i podane ze skwarkami. Kartacze robimy z ziemniaków surowych i ugotowanych. Polecam mój przepis na ciasto i nadzienie do kartaczy.
Kartacze

Brownie z batatów to jeden z przepisów z książki "Healthy sweets by Ann" Anny Lewandowskiej. Trenerka podpowiada, jak wykorzystać słodkie ziemniaki do przygotowania jednego z najpopularniejszych ciast czekoladowych w zdrowszej wersji. Brownie z batatów z polewą czekoladową to doskonały przepis na rodzinny podwieczorek i specjalne okazje w trakcie spotkań przy stole.
Brownie z batatów

Sałatka ziemniaczana inaczej, bo podana z połówkami ugotowanych na półtwardo jajek, kiełbasy czosnkowej, chrupiącym boczkiem i orzechami laskowymi.
Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Dania jednogarnkowe należą do naszych ulubionych. Wystarczy w końcu wszystkie składniki wymieszać i upiec lub ugotować. To danie robi się praktycznie samo!
Kremowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Zupa-krem z dyni i selera to pikantna zupa, która rozgrzeje w chłodne dni. Dodatek chili i imbiru pobudzi krążenie krwi a karmelizowane jabłka i syrop klonowy nadadzą słodyczy. Zupa-krem z dyni i selera to pomysł na spotkanie w gronie przyjaciół.
Zupa-krem z dyni i selera

Sałatka na Wigilię, która kusi roszponką, serowymi i warzywnymi gwiazdkami, czerwoną kapustą i pysznym dressingiem. Taka sałatka na Wigilię z pewnością zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Do sałatki sprawdzi się kolorowa sałata strzępiasta lub inny miks sałat kolorowych jako baza.
Sałatka na Wigilię

Chrupiące kuleczki z warzyw, czyli kofta, to wegańska przekąska do przygotowania dość szybko i naprawdę łatwo. Podane z ryżem lub kaszą będą także świetnym pomysłem na obiad. Panierowana sezamem kofta najlepiej smakuje z domowym sosem tzatziki.
Kofta (czyli warzywne pulpeciki) z kapustą

Piernikowe ciastka z ziemniakami to smakołyk z wyraźną korzenną nutą. Przygotowując je możecie wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Takie smakołyki mogą być również podane jako ciastka na święta. Ładnie zapakowane będą świetnym prezentem.
Piernikowe ciastka z ziemniakami

Kartoflak to prawdziwy przysmak. Ta babka ziemniaczana rodem ze Śląska może i nie jest niskokaloryczna, ale za to jaka smaczna! Kartoflak udowadnia, że ziemniaki to wcale nie takie zwykłe warzywo. Odpowiednio przygotowane potrafią smakować po królewsku. No i nie ma osoby, która by ich nie lubiła. Sprawdźcie nasz przepis na kartoflaka!
Kartoflak

Rosyjska sałatka śledziowa to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Warstwowa sałatka pięknie się będzie prezentować w szklanej misie lub porcjowana w mniejsze słoiczki.
Rosyjska sałatka śledziowa

Zupa brukselkowa jak u mamy to świetna odmiana zwykłej kartoflanki. Bardzo rozgrzewająca i prosta w przygotowaniu.
Zupa brukselkowa jak u mamy

Garnek warzyw z klopsikami to smaczna propozycja, która pozwala zachować smak lata na dłużej. W zimie warto korzystać z warzyw korzeniowych, kapustnych i ogromnej ilości mrożonek, które pozwolą zachować świeży smak. Niech was nie przestraszy dodatek tatara wołowego. Z tego mięsa powstaną aromatyczne pulpeciki. Garnek warzyw z klopsikami to danie, które wykonasz w jednym garnku.
Garnek warzyw z klopsikami

Zupa-krem z fasoli i czosnku to sycący i rozgrzewający pomysł na obiad lub kolację. Na bazie bulionu warzywnego będzie dobrą propozycją dla wegetarian. Dodatek śmietany kremówki i serka topionego nadaje zupie gładkiej konsystencji. Posypana grzankami z razowego chleba nabiera ciekawego kontrastu smakowego. Zupa-krem z fasoli i czosnku będzie dobrą propozycją na obiad w rodzinnym gronie.
Zupa-krem z fasoli i czosnku

Przepis na wegańską wersję tradycyjnych pierogów ruskich jest bardzo prosty. Uwielbiane przez wszystkich danie smakuje wyśmienicie również w roślinnej wersji. Takie pierogi ruskie z tofu to pomysł na danie na co dzień i od święta.
Wegańskie pierogi ruskie

Bezmięsna, efektowna, pachnąca ziołami zapiekanka ziemniaczana. Tymianek sprawi, że zapiekanka ziemniaczana będzie smakować wyjątkowo! Efektowne ciasto na wierzchu doda daniu elegancji. Taka zapiekanka ziemniaczana jest dość nietypowa - zwykle na wierzchu mamy ziemniaki lub ser. Tym razem postawcie na ciasto, nie zawiedziecie się!
Zapiekanka ziemniaczana z tymiankiem

Placki ziemniaczano-dyniowe to pyszna i sycąca propozycja na rodzinny obiad. Świetnie smakuje podana z łyżką kwaśnej śmietany i posypane mieloną papryką w proszku. Wypróbujcie przepis na placki dyniowo - ziemniaczane.
Placki ziemniaczano-dyniowe

Kiszka ziemniaczana lub kiszka kartoflana, to mało znany przepis z regionu Podlasia. Mimo mało atrakcyjnego wyglądu kiszka ziemniaczana pieczona w piekarniku to prawdziwy przysmak, który warto chociaż raz przyrządzić we własnej kuchni. Kiszka kartoflana to tanie, sycące i bardzo smaczne danie, a przepis na nią jest banalnie prosty. Zobaczcie jak zrobić kiszkę ziemniaczaną w piekarniku.
Kiszka ziemniaczana

Przepis na pyzy ziemniaczane to jedna z tradycyjnych receptur przygotowywanych w wielu domach. Pyzy domowe to danie, które od wielu lat smakuje wszystkim pokoleniom. Jak zrobić dobre pyzy ziemniaczane? Ile gotują się pyzy? Z czym je podawać? Zobaczcie nasz prosty przepis do klasyczne kluski ziemniaczane, które można podać w wielu odsłonach.
Pyzy ziemniaczane
Inne z kolekcji: Warzywa
- bakłażan
- biała rzodkiew
- bób
- brokuły
- brukiew
- brukselka
- buraki
- cebula
- chrzan
- ciecierzyca
- cukinia
- cykoria
- dynia
- fasola
- fenkuł (koper włoski)
- groszek
- jarmuż
- kabaczek
- kalafior
- kalarepa
- kapary
- kapusta
- karczochy
- kiełki
- kolendra
- koperek
- kukurydza
- marchewka
- mrożone warzywa
- ogórek
- oliwki
- papryka
- pasternak
- patison
- pietruszka
- pomidor
- por
- rabarbar
- roszponka
- rukola
- rzepa
- rzodkiewka
- sałata
- seler
- soczewica
- soja
- szczaw
- szczypiorek
- szparagi
- szpinak
- włoszczyzna
- koper
- skorzonera
Nazwa ziemniaki utrwaliła się dopiero w XX wieku. Do XIX wieku, nawet w książkach, występowały kartofle. Słowo to – wbrew naszym negatywnym skojarzeniom z językiem niemieckim – wywodzi się z Włoch: od tartufo, czyli trufli. Nic dziwnego, gdyż stare odmiany ziemniaków były uderzająco do nich podobne, no i rosły pod ziemią. U źródeł słowa ziemniak stoi francuskie pomme de terre – jabłko ziemne. Na świecie, statystycznie, człowiek zjada 33 kg ziemniaków rocznie, a przeciętny Polak – prawie 100 kg.
Właściwości ziemniaka
Ziemniaki same w sobie nie tuczą, zawierają bowiem śladowe ilości tłuszczu – w 100 g znajduje się go 0,1 g. Ponadto ziemniaki zawierają dużo potasu, a ten reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, wpływa korzystnie na pracę mięśni i układu nerwowego. Zawarty w ziemniakach błonnik ułatwia trawienie, chroni serce oraz dodaje energii. Ziemniaki zawierają też magnez, który koi nerwy oraz usprawnia krążenie. Ponadto fosfor znajdujący się w ziemniakach wpływa korzystnie na zdrowie kości i zębów oraz na układ nerwowy. Można się zastanawiać, ile kalorii ma ziemniak? Warto pamiętać, że 100 g ugotowanych ziemniaków dostarczy nam ok. 75 kcal. Sporo osób zadaje sobie pytanie, czy ziemniaki tuczą? Niestety, w połączeniu np. z sosem wartość ta rośnie nawet trzykrotnie.
Jak ugotować ziemniaki?
Najpierw trzeba wybrać rodzaj ziemniaka. W sklepach dostępny jest typ sałatkowy, typ uniwersalny oraz typ mączysty. Typ A nadaje się do sałatek, zapiekanek lub do zagęszczania zup. Po ugotowaniu nie rozpada się. Drugi typ nadaje się do purée ziemniaczanego. Trzecia wersja to natomiast rodzaj potrzebny do klusek, kopytek lub gnocchi.
Ile trzeba gotować ziemniaki?
W garnku należy zagotować tyle wody, aby przykrywała ziemniaki. Następnie gotujemy ziemniaki do miękkości, zwykle około 20-25 minut. Ziemniaki najczęściej gotowane są na średnim ogniu. Nie można dopuścić, aby woda kipiała. Podczas gotowania ziemniaków warto użyć pokrywki, aby przyspieszyć proces gotowania, a jednocześnie nie mieć nadmiaru pary w kuchni.
Ile soli do ziemniaków?
Wodę powinno się posolić przed włożeniem do niej ziemniaków. Średnio na dwa litry wody użyjemy ok 1,5 łyżeczki soli. Dzięki soleniu podczas gotowania, ziemniaki będą odpowiednio doprawione. Wtedy nie trzeba dosalać ziemniaków przed podaniem.
Podczas gotowania ziemniaków najlepiej korzystać z minutnika. Jeżeli wciąż nie jesteśmy pewni, czy ziemniaki na pewno się już ugotowały, sprawdźmy je przy pomocy widelca. Możemy też wyciągnąć ziemniaka z wody i go po prostu spróbować.
Co zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia?
Ziemniaki z obiadu warto wykorzystać ponownie jako składnik zupy – krem, zapiekanki ziemniaczanej albo dodatek do ciasta drożdżowego. Dzięki temu ciasto będzie dłużej świeże. Jednak ziemniaki z poprzedniego dnia można przygotować w prostszy sposób. Wystarczy pokroić je w plastry i obsmażyć na maśle lub oliwie. Takie ziemniaki warto podawać z kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym.
Czym przyprawić ziemniaki?
Ziemniaki doskonale smakują przyprawione solą, pieprzem, czosnkiem, słodka papryką lub chilli. Dla osób lubiących łagodne smaki z powodzeniem będą stosowane zioła prowansalskiej, tymianek, oregano, bazylia, natka pietruszki, cząber, rozmaryn, majeranek, gałka muszkatołowa a nawet kurkuma.
Artykuły powiązane
Placki ziemniaczane – praktyczne wskazówki, dzięki którym zawsze będą idealne
Jak zrobić placki ziemniaczane? Dyskusja na ten temat nierzadko wywołuje burzę – z jednej strony mamy tych, którzy jedzą placki ziemniaczane na słodko z cukrem czy kwaśną śmietaną, z drugiej strony zaś są osoby, dla których placki ziemniaczane z sosem węgierskim czy gulaszem to jedyny słuszny sposób podania. Są jednak zasadnicze pytania, na które odpowiedzi pozostają jednoznaczne, niezależnie od preferowanych dodatków.
Najlepsze patenty na ziemniaki – sprytne triki Joanny Jakubiuk
Ziemniaki goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Pod bardzo różnymi postaciami – placki, kopytka, frytki, puree. Wiele z tych dań uznajemy za klasyki kuchni polskiej. Czas je trochę odświeżyć i urozmaicić. O pomoc poprosiliśmy więc specjalistkę, Joannę Jakubiuk, autorkę książki „Ziemniak”. Z jednej strony doradza nam kuchenne eksperymenty, z drugiej podaje sprawdzone sposoby, aby tradycyjne dania smakowały jeszcze lepiej.
Odczarujmy ziemniaka! – wywiad z Joanną Jakubiuk
Ziemniak to jedno z najbardziej niedocenianych w Polsce warzyw. W końcu jemy go prawie codziennie – jako puree, kopytka czy frytki. Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni i kulinarna aktywistka, przekonuje jednak, że ta mało urodziwa bulwa powinna stać się naszym dobrem narodowym. W cyklu Przy wspólnym stole rozmawiamy o ziemniaczanej mapie Polski, kolekcjonowaniu wałków do ciasta i najlepszych podlaskich daniach.
Pyry z gzikiem, plyndze, parzybroda i inne tradycyjne dania z Wielkopolski
Kuchnia wielkopolska w pierwszym skojarzeniu to przede wszystkim pyry, czyli ziemniaki w różnych odsłonach. Na tym jednak dania z Wielkopolski się nie kończą. Sprawdźcie, jak jadana jest parzybroda, czarna polewka czy szneki. Wszystko to okiem Poznaniaka - w5smakaChef Piotra Gąsiorowskiego.
Pięć produktów na zdrowe serce. Te składniki masz w spiżarni!
Zdrowa dieta to podstawa dobrego samopoczucia i budowania odporności. Warto zwracać uwagę na to, co spożywamy w szczególności jesienią i zimą. Wedle przysłowia serce jak dzwon jest synonimem zdrowia. 27 września obchodzimy Światowy Dzień Serca, który został ustanowiony przez Światową Federację Serca z udziałem UNICEF-u i UNESCO. W Polsce świętujemy wraz z Polskim Towarzystwem Kardiologicznym od 2002 roku. Podpowiadamy, jakich 5 składników z domowej spiżarni warto stosować, aby mieć zdrowe serce.
Krasna Chata – tradycyjne smaki Lubelszczyzny
Ziemia krasnostawska wielu ludziom może kojarzyć się z mlekiem, nabiałem i tradycją uprawy chmielu. Na trasie między Krasnymstawem a Zamościem można natrafić na lokal o wdzięcznej nazwie Krasna Chata. Restauracja została stworzona z myślą promowania regionu poprzez domową kuchnię i potrawy regionalne. W cyklu „Smaczne miejsce” przybliżymy, co warto nabyć w restauracji Krasna Chata.
Jak oszukują nas restauracje na wakacjach? Sprawdź, co możesz z tym zrobić!
Wakacje to nie tylko plażowanie, chodzenie po górach czy kąpiele w jeziorze. To również jedzenie. A z tym bywa różnie. Chyba nie ma osoby, która chociaż raz nie rozczarowałaby się jedzeniem w restauracji w wakacyjnym kurorcie. Co zrobić, gdy kelner postawi przed nami talerz z nieświeżą rybą? Jak reagować na ewidentnie zawyżone ceny? Sprawdziliśmy, co my, jako konsumenci możemy zrobić.
Proziaki, pierogi kresowe i przemyskie gołąbki z ziemniakami. Odwiedzamy Cuda Wianki!
Proziaki to jeden z kulinarnych symboli Podkarpacia. Powiat przemyski i Przemyśl oferuje jednak jeszcze więcej przysmaków, po które warto przejechać pół Polski. Odwiedzamy restaurację Cuda Wianki tuż przy rynku. Jak podają tam proziaki? Jak smakują pierogi kresowe? I czy przemyskie gołąbki z ziemniakami smakują tak jak u mojej babci nad Sanem? Zapraszam na recenzję restauracji Cuda Wianki.
Obieraczka do warzyw julienne. Krótki przegląd dostępnych urządzeń
Obieraczka do warzyw typu julienne i inne podobne obieraczki to akcesoria, które można znaleźć w prawie każdej kuchni. Dzięki niej uzyskacie cienkie plastry ogórka lub marchewki. Od czasu do czasu nazwa julienne zastępowana jest sformułowaniem „na zapałkę”. W zależności od rodzaju obieraczki julienne, nawet spaghetti z cukinii będzie osiągalne do zrobienia. Różnorodność formy, kolorów, ostrości ostrza sprawia, że jeden gadżet będzie towarzyszem wielu eksperymentów kulinarnych. W cyklu Dobre rzeczy polecamy obieraczki do warzyw typu julienne.
MasterChef na Dzień Dziecka. Spytaliśmy uczestników o ulubione dania!
Każdy z nas lubi wracać do smaków dzieciństwa. Dań, które sprawiają, że czujemy się komfortowo i bezpiecznie. Z okazji Dnia Dziecka zapytaliśmy uczestników programu MasterChef Junior i MasterChef o to, jak zaczęła się ich przygoda z gotowaniem i co najbardziej lubią jeść. Sprawdźcie, co nam zdradzili – ich odpowiedzi nieraz was zaskoczą!
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »