ziemniaki

2 kolekcji przepisów

3880 przepisów

Przepisy w kolekcji ziemniaki

Artykuły powiązane

jak ugotować ziemniaki
07.03.2020

Jak ugotować ziemniaki? Będą pyszne!

Jak ugotować ziemniaki? To pytanie wydaje się banalne, ale wcale takie nie jest. Zwykle bowiem rzeczy, które wydają się najprostsze, najłatwiej zepsuć. Gotowanie ziemniaków jest łatwe, ale warto znać zasady, dzięki którym ziemniaki zawsze będą ugotowane w punkt. W naszym poradniku podpowiadamy między innymi, w jakiej wodzie je gotować i czy dodawać do niej soli.

ziemniaki 13
10.02.2020

Najlepsze patenty na ziemniaki – sprytne triki Joanny Jakubiuk

Ziemniaki goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Pod bardzo różnymi postaciami – placki, kopytka, frytki, puree. Wiele z tych dań uznajemy za klasyki kuchni polskiej. Czas je trochę odświeżyć i urozmaicić. O pomoc poprosiliśmy więc specjalistkę, Joannę Jakubiuk, autorkę książki „Ziemniak”. Z jednej strony doradza nam kuchenne eksperymenty, z drugiej podaje sprawdzone sposoby, aby tradycyjne dania smakowały jeszcze lepiej.

ziemniaki 12
26.01.2020

Odczarujmy ziemniaka! – wywiad z Joanną Jakubiuk

Ziemniak to jedno z najbardziej niedocenianych w Polsce warzyw. W końcu jemy go prawie codziennie – jako puree, kopytka czy frytki. Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni i kulinarna aktywistka, przekonuje jednak, że ta mało urodziwa bulwa powinna stać się naszym dobrem narodowym. W cyklu Przy wspólnym stole rozmawiamy o ziemniaczanej mapie Polski, kolekcjonowaniu wałków do ciasta i najlepszych podlaskich daniach.

Bartek Kieżun
06.10.2019

Kraj komfortowego jedzenia – Bartek Kieżun opowiada o Portugalii

Sprawił, że na nowo odkryliśmy Włochy, a teraz każe nam zakochać się w Portugalii. Między jednym a drugim pasteis de nata rozmawiamy o kuchni pachnącej kolendrą i kuminem w związku z jego nową książką, „Portugalia do zjedzenia”. W cyklu Przy wspólnym stole, Bartek Kieżun opowiada o miłości do oceanu, zdradza, dokąd wyjechać z Lizbony oraz dlaczego warto zjeść kaszankę z ananasem.

Obieraczka julienne
17.09.2019

Obieraczka julienne. Krótki przegląd dostępnych urządzeń

Obieraczka typu julienne i inne podobne obieraczki to akcesoria, które można znaleźć w prawie każdej kuchni. Dzięki niej uzyskacie cienkie plastry ogórka lub marchewki. Od czasu do czasu nazwa julienne zastępowana jest sformułowaniem „na zapałkę”. W zależności od rodzaju obieraczki julienne, nawet spaghetti z cukinii będzie osiągalne do zrobienia. Różnorodność formy, kolorów, ostrości ostrza sprawia, że jeden gadżet będzie towarzyszem wielu eksperymentów kulinarnych. W cyklu Dobre rzeczy polecamy obieraczki do warzyw typu julienne.

Ziołowy zakątek
21.06.2018

Ziołowy zakątek - odwiedź Podlasie i pyszne miejsce pachnące ziołami

Ziołowy Zakątek kusi już samą nazwą. Regionalna kuchnia, zwierzaki różnej maści i Podlaski Ogród Botaniczny to tylko część z atrakcji, które czekają na zwiedzających. Zdradzamy, czego oprócz babki ziemniaczanej i pysznych serów można skosztować w Korycinach na Podlasiu. To gratka nie tylko dla fanów turystyki kulinarnej.