Ziemniaki - przepisy i właściwości

3 kolekcji przepisów

3886 przepisów

Ziemniaki w Polsce znane są od ponad 300 lat. Chyba żadne warzywo nie doczekało się tylu nazw literackich, gwarowych czy regionalnych – dość wspomnieć pyrki, pyry, grule. Ziemniaki są zdrowe, nadal dość tanie i łatwe do przyrządzenia. Za najsmaczniejsze odmiany ziemniaków uważa się: Milę, Bryzę, Marynę, Aster, Irysa i Irgę. Przeciętny Polak zjada rocznie 100 kg ziemniaków. Oto przepisy na ziemniaki na różne sposoby.

Ziemniaki - przepisy i właściwości

Nazwa ziemniaki utrwaliła się dopiero w XX wieku. Do XIX wieku, nawet w książkach, występowały kartofle. Słowo to – wbrew naszym negatywnym skojarzeniom z językiem niemieckim – wywodzi się z Włoch: od tartufo, czyli trufli. Nic dziwnego, gdyż stare odmiany ziemniaków były uderzająco do nich podobne, no i rosły pod ziemią. U źródeł słowa ziemniak stoi francuskie pomme de terre – jabłko ziemne. Na świecie, statystycznie, człowiek zjada 33 kg ziemniaków rocznie, a przeciętny Polak – prawie 100 kg.

Właściwości ziemniaka

Ziemniaki same w sobie nie tuczą, zawierają bowiem śladowe ilości tłuszczu – w 100 g znajduje się go 0,1 g. Ponadto ziemniaki zawierają dużo potasu, a ten reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, wpływa korzystnie na pracę mięśni i układu nerwowego. Zawarty w ziemniakach błonnik ułatwia trawienie, chroni serce oraz dodaje energii. Ziemniaki zawierają też magnez, który koi nerwy oraz usprawnia krążenie. Ponadto fosfor znajdujący się w ziemniakach wpływa korzystnie na zdrowie kości i zębów oraz na układ nerwowy. Można się zastanawiać, ile kalorii ma ziemniak? Warto pamiętać, że 100 g ugotowanych ziemniaków dostarczy nam ok. 75 kcal. Sporo osób zadaje sobie pytanie, czy ziemniaki tuczą? Niestety, w połączeniu np. z sosem wartość ta rośnie nawet trzykrotnie.

Jak ugotować ziemniaki?

Najpierw trzeba wybrać rodzaj ziemniaka. W sklepach dostępny jest typ sałatkowy, typ uniwersalny oraz typ mączysty. Typ A nadaje się do sałatek, zapiekanek lub do zagęszczania zup. Po ugotowaniu nie rozpada się. Drugi typ nadaje się do purée ziemniaczanego. Trzecia wersja to natomiast rodzaj potrzebny do klusek, kopytek lub gnocchi.

Ile trzeba gotować ziemniaki?

W garnku należy zagotować tyle wody, aby przykrywała ziemniaki. Następnie gotujemy ziemniaki do miękkości, zwykle około 20-25 minut. Ziemniaki najczęściej gotowane są na średnim ogniu. Nie można dopuścić, aby woda kipiała. Podczas gotowania ziemniaków warto użyć pokrywki, aby przyspieszyć proces gotowania, a jednocześnie nie mieć nadmiaru pary w kuchni.

Ile soli do ziemniaków?

Wodę powinno się posolić przed włożeniem do niej ziemniaków. Średnio na dwa litry wody użyjemy ok 1,5 łyżeczki soli. Dzięki soleniu podczas gotowania, ziemniaki będą odpowiednio doprawione. Wtedy nie trzeba dosalać ziemniaków przed podaniem.

Podczas gotowania ziemniaków najlepiej korzystać z minutnika. Jeżeli wciąż nie jesteśmy pewni, czy ziemniaki na pewno się już ugotowały, sprawdźmy je przy pomocy widelca. Możemy też wyciągnąć ziemniaka z wody i go po prostu spróbować.

Co zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia?

Ziemniaki z obiadu warto wykorzystać ponownie jako składnik zupy – krem, zapiekanki ziemniaczanej albo dodatek do ciasta drożdżowego. Dzięki temu ciasto będzie dłużej świeże. Jednak ziemniaki z poprzedniego dnia można przygotować w prostszy sposób. Wystarczy pokroić je w plastry i obsmażyć na maśle lub oliwie. Takie ziemniaki warto podawać z kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym.

Czym przyprawić ziemniaki?

Ziemniaki doskonale smakują przyprawione solą, pieprzem, czosnkiem, słodka papryką lub chilli. Dla osób lubiących łagodne smaki z powodzeniem będą stosowane zioła prowansalskiej, tymianek, oregano, bazylia, natka pietruszki, cząber, rozmaryn, majeranek, gałka muszkatołowa a nawet kurkuma.

Artykuły powiązane

Krasna Chata
07.08.2020

Krasna Chata – tradycyjne smaki Lubelszczyzny

Ziemia krasnostawska wielu ludziom może kojarzyć się z mlekiem, nabiałem i tradycją uprawy chmielu. Na trasie między Krasnymstawem a Zamościem można natrafić na lokal o wdzięcznej nazwie Krasna Chata. Restauracja została stworzona z myślą promowania regionu poprzez domową kuchnię i potrawy regionalne. W cyklu „Smaczne miejsce” przybliżymy, co warto nabyć w restauracji Krasna Chata.

jak-osuzkuja-nas-restauracje
23.07.2020

Jak oszukują nas restauracje na wakacjach? Sprawdź, co możesz z tym zrobić!

Wakacje to nie tylko plażowanie, chodzenie po górach czy kąpiele w jeziorze. To również jedzenie. A z tym bywa różnie. Chyba nie ma osoby, która chociaż raz nie rozczarowałaby się jedzeniem w restauracji w wakacyjnym kurorcie. Co zrobić, gdy kelner postawi przed nami talerz z nieświeżą rybą? Jak reagować na ewidentnie zawyżone ceny? Sprawdziliśmy, co my, jako konsumenci możemy zrobić.

ziemniaki 12
12.07.2020

Odczarujmy ziemniaka! – wywiad z Joanną Jakubiuk

Ziemniak to jedno z najbardziej niedocenianych w Polsce warzyw. W końcu jemy go prawie codziennie – jako puree, kopytka czy frytki. Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni i kulinarna aktywistka, przekonuje jednak, że ta mało urodziwa bulwa powinna stać się naszym dobrem narodowym. W cyklu Przy wspólnym stole rozmawiamy o ziemniaczanej mapie Polski, kolekcjonowaniu wałków do ciasta i najlepszych podlaskich daniach.

Proziaki - Cuda wianki
11.07.2020

Proziaki, pierogi kresowe i przemyskie gołąbki z ziemniakami. Odwiedzamy Cuda Wianki!

Proziaki to jeden z kulinarnych symboli Podkarpacia. Powiat przemyski i Przemyśl oferuje jednak jeszcze więcej przysmaków, po które warto przejechać pół Polski. Odwiedzamy restaurację Cuda Wianki tuż przy rynku. Jak podają tam proziaki? Jak smakują pierogi kresowe? I czy przemyskie gołąbki z ziemniakami smakują tak jak u mojej babci nad Sanem? Zapraszam na recenzję restauracji Cuda Wianki.

Obieraczka julienne
29.06.2020

Obieraczka do warzyw julienne. Krótki przegląd dostępnych urządzeń

Obieraczka do warzyw typu julienne i inne podobne obieraczki to akcesoria, które można znaleźć w prawie każdej kuchni. Dzięki niej uzyskacie cienkie plastry ogórka lub marchewki. Od czasu do czasu nazwa julienne zastępowana jest sformułowaniem „na zapałkę”. W zależności od rodzaju obieraczki julienne, nawet spaghetti z cukinii będzie osiągalne do zrobienia. Różnorodność formy, kolorów, ostrości ostrza sprawia, że jeden gadżet będzie towarzyszem wielu eksperymentów kulinarnych. W cyklu Dobre rzeczy polecamy obieraczki do warzyw typu julienne.

dzien-dziecka-min
01.06.2020

MasterChef na Dzień Dziecka. Spytaliśmy uczestników o ulubione dania!

Każdy z nas lubi wracać do smaków dzieciństwa. Dań, które sprawiają, że czujemy się komfortowo i bezpiecznie. Z okazji Dnia Dziecka zapytaliśmy uczestników programu MasterChef Junior i MasterChef o to, jak zaczęła się ich przygoda z gotowaniem i co najbardziej lubią jeść. Sprawdźcie, co nam zdradzili – ich odpowiedzi nieraz was zaskoczą!

przechowywanie żywności w lodówce
04.05.2020

Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.

jak ugotować ziemniaki
07.03.2020

Jak ugotować ziemniaki? Będą pyszne!

Jak ugotować ziemniaki? To pytanie wydaje się banalne, ale wcale takie nie jest. Zwykle bowiem rzeczy, które wydają się najprostsze, najłatwiej zepsuć. Gotowanie ziemniaków jest łatwe, ale warto znać zasady, dzięki którym ziemniaki zawsze będą ugotowane w punkt. W naszym poradniku podpowiadamy między innymi, w jakiej wodzie je gotować i czy dodawać do niej soli.

ziemniaki 13
10.02.2020

Najlepsze patenty na ziemniaki – sprytne triki Joanny Jakubiuk

Ziemniaki goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Pod bardzo różnymi postaciami – placki, kopytka, frytki, puree. Wiele z tych dań uznajemy za klasyki kuchni polskiej. Czas je trochę odświeżyć i urozmaicić. O pomoc poprosiliśmy więc specjalistkę, Joannę Jakubiuk, autorkę książki „Ziemniak”. Z jednej strony doradza nam kuchenne eksperymenty, z drugiej podaje sprawdzone sposoby, aby tradycyjne dania smakowały jeszcze lepiej.

Bartek Kieżun
06.10.2019

Kraj komfortowego jedzenia – Bartek Kieżun opowiada o Portugalii

Sprawił, że na nowo odkryliśmy Włochy, a teraz każe nam zakochać się w Portugalii. Między jednym a drugim pasteis de nata rozmawiamy o kuchni pachnącej kolendrą i kuminem w związku z jego nową książką, „Portugalia do zjedzenia”. W cyklu Przy wspólnym stole, Bartek Kieżun opowiada o miłości do oceanu, zdradza, dokąd wyjechać z Lizbony oraz dlaczego warto zjeść kaszankę z ananasem.