Mascarpone - przepisy
343 przepisów

Mascarpone to jedna z ikon kuchni włoskiej. Słodki serek o konsystencji gęstej śmietany stanowi nieodzowny składnik deseru tiramisu, kochanego przez wielu łasuchów. Wbrew pozorom, z serka mascarpone można przygotować nie tylko pyszne desery. Sprawdza się także jako dodatek do wytrawnych dań. Świetnie równoważy smaki i wprowadza nowoczesny, zaskakujący element smakowy. Stąd jego rosnąca popularność także w kuchniach Polaków. Co można zrobić z serka mascarpone i jak go wykorzystać
Mascarpone - przepisy

Czekolada, kawa, domowe biszkopty i śmietanowy krem z mascarpone - to warstwy na smakowity tort tiramisu. Warto przygotować go na rodzinne spotkanie, imieniny lub urodziny. Aksamitne ciasto tiramisu rozpływa się w ustach!
Tort tiramisu

Sos z suszonych grzybów duszonych jest bardzo aromatyczny - zamyka on w sobie smak i zapach jesieni. Do jego przygotowania możemy użyć różnych grzybów suszonych - borowików, prawdziwków i innych. Sos z suszonych grzybów idealnie sprawdzi się na wigilię, a także na niedzielny obiad. Będzie pysznie smakować z kopytkami, mięsem czy makaronem. Jak zrobić sos z grzybów suszonych? Oto sprawdzony przepis!
Suszone grzyby duszone

Owoce z mascarpone i cynamonem to bardzo słodki deser na świąteczny czas. Tak przygotowane owoce to idealny pomysł na podbicie smaku ciast. Zamiast mascarpone można użyć jogurtu greckiego. Owoce z mascarpone i cynamonem to także świetny sposób na zużycie owoców z kompotu z suszu.
Owoce z mascarpone i cynamonem

Tarta z malinami to prosty, przepyszny i elegancki deser. Przepis na tartę malinową to zaledwie kilka składników, a efekt jest spektakularny. Jak zrobić tartę z malinami? Z czego przygotować krem? Ile piec kruchy spód? Zobaczcie wszystkie tajniki idealnej tarty z malinami.
Tarta malinowa

Cake pops to kulki z ciasta na patyku. Takie lizaki z ciasta to świetny pomysł na słodką przekąskę dla dzieci, a przy okazji idealne rozwiązanie na kreatywne wykorzystanie ścinków z ciasta. Przepis na cake pops jest prosty i nie wymaga pieczenia, więc może być przygotowany nawet przez najmłodszych kucharzy.
Cake pops czyli ciasto na patyku

Tort bezowy jest wspaniałą propozycją na efektowny deser. Wielu osobom tort bezowy kojarzy się z bardzo wymagającym, trudnym do zrobienia i czasochłonnym ciastem. W gruncie rzeczy jednak, aby przygotować wspaniały tort bezowy nie potrzeba wielkiej cukierniczej wprawy – wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie. Chrupiąca beza, aksamitny krem i orzeźwiające owoce – perfekcyjne ciasto gotowe!
Tort bezowy

Sernik na zimno z borówkami to łatwy i lekki deser na gorące dni. Sok z cytryny nadaje orzeźwiający smak. Spróbuj sernika na zimno z borówkami na rodzinne spotkania.
Sernik na zimno z borówkami

Omlet biszkoptowy z jagodami to nawiązanie do omletu grzybek. Smak dzieciństwa to omlet biszkoptowy z jagodami. Często przygotowywany na maśle przez nasze mamy i babcie.
Omlet biszkoptowy z jagodami

Tiramisu w pucharkach to prosty i przepyszny deser we włoskim stylu. Warto pamiętać, że tiramisu w pucharku to smakołyk, który łatwo podzielić wśród gości. Nie ma problemów z krojeniem, wystarczy przygotować ilość deseru przewidując liczbę osób. Deser tiramisu w pucharkach to świetna propozycja na wyjątkowe okazje. Oto łatwy przepis na tiramisu w pucharkach.
Tiramisu w pucharkach

Tartaletki z truskawkami to pyszny, letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców! Układamy je w formie eleganckich piramidek, dzięki czemu tartaletki sprawdzą się na świętowanie urodzin, imienin lub inne spotkania rodzinne. Mogą być też podane na garden party w sezonie! Tartaletki z truskawkami w tym przepisie zaskoczą Was migdałowym ciastem - to zasługa zmielonych orzechów w kruchym cieście. Sprawdźcie. Możecie też wykorzystać przepis na klasyczne kruche ciasto, jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść migdałów. W takiej wersji tartaletki z truskawkami to przepis idealny dla debiutantów w domowym cukiernictwie!
Tartaletki z truskawkami

Spróbuj pysznego i lekkiego deseru.
Tiramisu owocowe

Pavlova z truskawkami i mascarpone to perfekcyjny deser na lato. Wbrew pozorom beza pavlova nie jest taka trudna do przygotowania - postępowanie zgodnie z krokami przygotowania to gwarancja sukcesu, a pavlova z truskawkami zrobi wrażenie na wszystkich przy stole! Może być podana zarówno na podwieczorek w weekend, jak i specjalną okazję - tort pavlova z truskawkami zniknie do ostatniego okruszka. Sprawdźcie przepis, jak powstaje pavlova w wersji letniej.
Pavlova z truskawkami

Babeczki wypełnione kremem karmelowym, udekorowane bitą śmietaną i prażonymi płatkami migdałów
Kultowe babeczki śmietankowo-karmelowe

Krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów to łatwa słodko-pikantna zupa na jesienny obiad. Krem może zastąpić sos podawany z tacos albo kukurydzianymi chipsami.
Krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów

Poezja smaku, idealne dla dziecka bez dodatku likieru jak i dla dorosłych z likierem.
Naleśniki kokosowe z likierem jajecznym

Prosta tarta z owocami i mascarpone zawsze cieszy się popularnością na deser. Najlepiej wykorzystać sezonowe owoce, które pysznie smakują z masą mascarpone.
Tarta z owocami i mascarpone - przepis

Mazurek na wytrawnie? Oczywiście, że tak! Zamiast kanapek, na śniadanie wielkanocne warto zaserwować mazurek serowy na chlebowym spodzie. To taka podkręcona wersja kanapki. Mazurek wspaniale wygląda na świątecznym stole i jest naprawdę pyszny. Nasz przepis potraktujcie jako punkt wyjścia - eksperymentujcie z dodatkami!
Mazurek serowy na chlebowym spodzie
Inne z kolekcji: Sery
Mascarpone: co to jest?
Mascarpone to serek pochodzący z kuchni włoskiej. Ma bardzo delikatny, słodki smak i wyróżnia się rzadką konsystencją, podobną do gęstej śmietany. Pierwotne zastosowanie serka mascarpone to dodatek do oryginalnego, włoskiego deseru tiramisu. Do czego mascarpone nadaje się najbardziej? Ze względu na swój delikatny i zarazem słodki charakter serek ten świetnie sprawdza się w deserach: to jego klasyczna rola w kuchni. Uwzględnia go także wiele przepisów na dania wytrawne.
Klasyczny mascarpone wytwarza się w Lombardii, przy użyciu czystej śmietanki. Dzięki temu jest kremowy i ma niezwykłą konsystencję. Jest przy tym także bardzo tłusty - zawartość tłuszczu może wynieść nawet 80%. Serek mascarpone do domowych deserów lub obiadów można też przygotować samodzielnie. Składnikiem bazowym jest śmietana kremówka, a dodatkiem odrobina soku z cytryny. Domowy wyrób jest zwykle wyraźnie tłustszy od sklepowych.
Mascarpone: co zrobić z serka mascarpone?
Mascarpone to niezwykły ser, który pozwala stworzyć mnóstwo ciekawych dań. Co z mascarpone oprócz tiramisu warto przygotować w domu? Sam serek, wprost z opakowania, sprawdzi się świetnie jako nadzienie do rurek waflowych, dodatek do lodów, a także deserów kawowych. Bardzo prostym sposobem na pyszny deser, który zniknie w mgnieniu oka są owoce z mascarpone. Wystarczy umyć i podzielić na cząstki winogrona, melony, truskawki, kiwi i inne ulubione owoce, a następnie podać w salaterce z dodatkiem serka (bez mieszania).
Idealne dla serka mascarpone przepisy na dania słone zawierają często łososia. Odrobina sera i wędzony łosoś lub kawior na grzance komponują się doskonale. Do czego mascarpone sprawdzi się równie dobrze? Wiele osób używa go do zagęszczania zup kremów ze słodkich, pieczonych warzyw korzeniowych. To dodatek, który wspomaga i wyzwala kreatywność w kuchni i procesie gotowania.
Mascarpone: desery
Mascarpone został stworzony do tiramisu. Do dziś większość osób używa go jako składnik deserów. W prostej wersji świetnie sprawdza się w roli dodatku. Warto chociaż raz przygotować klasyczne tiramisu z mascarpone, ale także ciekawe ciasteczka z mascarpone lub warstwową kawę. Na bazie włoskiego serka można też przygotować doskonały krem do ciasta, na przykład z dodatkiem bitej śmietany.
Słodki smak serka mascarpone broni się sam, dlatego stanowi on doskonały składnik prostych deserów. Mając go pod ręką, można na szybko wyczarować warstwowy deser w kubku - naprzemiennie pokruszone biszkopty, serek oraz truskawki w kawałkach. Bywa też składnikiem pysznych lodów, które każdy może przygotować w domu przy odrobinie cierpliwości. Doskonale komponuje się z różnego rodzaju musami owocowymi. Serka mascarpone warto szukać we włoskich przepisach i inspiracjach.
Mascarpone w daniach wytrawnych
Mascarpone, choć kojarzony głównie deserowo, sprawdza się także w wytrawnych daniach. Warto je przy tym pomysłowo skomponować. Najprostszą formą podania jest wspomniany już serek z łososiem lub kawiorem na grzance. Bardzo dobrze smakują też tosty z mascarpone, z dodatkiem malin lub truskawek lub w wersji jeszcze mniej słodkiej, z rukolą i kurczakiem bądź wędzonym tofu. Pieczenie mięsne dobrze komponują się z mascarpone i konfiturą z żurawiny.
Bardzo częstym zastosowaniem dla tego składnika jest zagęszczanie i dosładzanie kremów. Doskonała zupa z mascarpone to między innymi pomidorowa lub brokułowa. Sprawdzi się także w kremach z pieczonych buraków czy kukurydzy. W daniach obiadowych serek mascarpone pełni funkcję dodatku do wytrawnych tart i zapiekanek.
Artykuły powiązane
Sernik wiedeński – puszysta przyjemność
Sernik wiedeński jest niezwykle popularnym deserem. Przez swoją delikatność i puszystą strukturę smakuje wszystkim. Spróbujcie go w wersji z rodzynkami i polewą czekoladową – pycha! W cyklu Przyjemności na weekend przedstawiamy dziś sernik wiedeński, ciasto z marzeń każdego łasucha.
Leśny mech - ciasto szpinakowe, które robi wrażenie
Leśny mech to jedno z nowych ciast, które zawsze robi wrażenie. "Szpinak do ciasta, ale jak to?" - to pytanie nierzadko pada, gdy ciasto szpinakowe pojawia się na stole. Wypiek barwiony jest liśćmi (najlepiej) świeżego szpinaku, a podany niczym prawdziwy leśny mech z owocami jagodowymi. Ciasto szpinakowe wbrew pozorom jest proste w przygotowaniu, a efekt zachwyci rodzinę i wszystkich gości. Jak zrobić ciasto leśny mech? Polecamy najlepsze przepisy na ciasto szpinakowe!
Sposób na sernik na zimno. Porady i przepisy nie tylko dla zaawansowanych
Sernik na zimno można podać klasycznie z truskawkami i galaretką, albo w postaci sernika na zimno z brzoskwiniami. Ważne, że sernik na zimno zawsze się udaje! Uwielbiamy desery bez pieczenia – szczególnie wiosną i latem, bo nie dość, że rozkosznie chłodzą, to jeszcze nie wymagają użycia piekarnika. Między innymi, z tego powodu 30 lipca w kalendarzu ustanowiono Międzynarodowy Dzień Sernika.
Jak zrobić ciasto na naleśniki? Przepis prosty i szybki
Ciasto na naleśniki to kulinarna podstawa. Przepis jest tak prosty, a do tego szybki w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim naprawdę każdy. Chcemy jednak, by nasze naleśniki były puszyste i pyszne, dlatego podrzucamy wam kilka sprawdzonych porad. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Sprawdźcie, a później weźcie patelnię w dłoń i usmażcie mnóstwo złocistych krążków!
Jak zrobić omlet? Przepisy na pyszne śniadanie
Zastanawialiście się kiedyś, jak zrobić omlet, by był puszysty i pyszny? Podpowiadamy! Omlet to w końcu nic skomplikowanego. Wystarczą jajka i ulubione dodatki i pyszne śniadanie gotowe. Przygotujmy omlet na dwa sposoby - jeden klasyczny i drugi, który przypomni wam smak kawałka ciasta.
Eklery - jak zrobić? Zdradza Ania Starmach, jurorka programu MasterChef Junior
Eklery lubią zarówno dorośli i dzieci. Trudno oprzeć się kremowemu nadzieniu i chrypiącemu ciastku. Przygotowanie eklerów to nic trudnego. Wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad. Zebraliśmy porady, jak zrobić eklery. O tajnikach doskonałego eklera odpowiedziała nam Ania Starmach, jurorka MasterChef Junior 5.
Jak we włoskim domu – odwiedziliśmy warszawskie Chianti
Kuchnia włoska cały czas kojarzy nam się z pizzą i makaronem. Tymczasem Włochy kryją o wiele więcej przepysznych skarbów dla łasuchów. To kuchnia produktów najwyższej jakości, a co za tym po prostu bardzo smaczna. W ramach trwającego festiwalu Fine Dining Week odwiedziliśmy Chianti i była to prawdziwa włoska uczta.
Menu na Sylwestra poleca szef kuchni
Jak wybrać menu na Sylwestra? Kanapeczki to tylko zagryzka - szef kuchni Sebastian Wilczek specjalnie dla mojegotowanie.pl wybrał przepisy na przekąski, słodkości i dania główne, które goście chętnie zjedzą w sylwestrową noc, ale przydadzą się też na poranek 1 stycznia. Co jak co, ale pasta z pieczonego bakłażana i dobry rosół z domowym makaronem to prawdziwy hity! Dokładne przepisy szefa poniżej.
Mascarpone
Ten włoski serek jest wcieleniem (jeśli można tak powiedzieć) słowa aksamit: tak jak on jest mięsisty, zmysłowy i gładki. powstają z niego wyłącznie najlepsze rzeczy, ze słynnym deserem tiramisu na czele. ale warto odkryć także jego wytrawne oblicze, ponieważ jak mało który składnik dobrze „dogaduje” się z bardzo ostrymi czy kwaśnymi dodatkami.