REKLAMA

Mascarpone - przepisy

132 przepisów

iStock-deser-z-mascarpone

Mascarpone to jedna z ikon kuchni włoskiej. Słodki serek o konsystencji gęstej śmietany stanowi nieodzowny składnik deseru tiramisu, kochanego przez wielu łasuchów. Wbrew pozorom, z serka mascarpone można przygotować nie tylko pyszne desery. Sprawdza się także jako dodatek do wytrawnych dań. Świetnie równoważy smaki i wprowadza nowoczesny, zaskakujący element smakowy. Stąd jego rosnąca popularność także w kuchniach Polaków. Co można zrobić z serka mascarpone i jak go wykorzystać

Mascarpone: co to jest?

Mascarpone to serek pochodzący z kuchni włoskiej. Ma bardzo delikatny, słodki smak i wyróżnia się rzadką konsystencją, podobną do gęstej śmietany. Pierwotne zastosowanie serka mascarpone to dodatek do oryginalnego, włoskiego deseru tiramisu. Do czego mascarpone nadaje się najbardziej? Ze względu na swój delikatny i zarazem słodki charakter serek ten świetnie sprawdza się w deserach: to jego klasyczna rola w kuchni. Uwzględnia go także wiele przepisów na dania wytrawne.

Klasyczny mascarpone wytwarza się w Lombardii, przy użyciu czystej śmietanki. Dzięki temu jest kremowy i ma niezwykłą konsystencję. Jest przy tym także bardzo tłusty - zawartość tłuszczu może wynieść nawet 80%. Serek mascarpone do domowych deserów lub obiadów można też przygotować samodzielnie. Składnikiem bazowym jest śmietana kremówka, a dodatkiem odrobina soku z cytryny. Domowy wyrób jest zwykle wyraźnie tłustszy od sklepowych.

Mascarpone: co zrobić z serka mascarpone?

Mascarpone to niezwykły ser, który pozwala stworzyć mnóstwo ciekawych dań. Co z mascarpone oprócz tiramisu warto przygotować w domu? Sam serek, wprost z opakowania, sprawdzi się świetnie jako nadzienie do rurek waflowych, dodatek do lodów, a także deserów kawowych. Bardzo prostym sposobem na pyszny deser, który zniknie w mgnieniu oka są owoce z mascarpone. Wystarczy umyć i podzielić na cząstki winogrona, melony, truskawki, kiwi i inne ulubione owoce, a następnie podać w salaterce z dodatkiem serka (bez mieszania).

Idealne dla serka mascarpone przepisy na dania słone zawierają często łososia. Odrobina sera i wędzony łosoś lub kawior na grzance komponują się doskonale. Do czego mascarpone sprawdzi się równie dobrze? Wiele osób używa go do zagęszczania zup kremów ze słodkich, pieczonych warzyw korzeniowych. To dodatek, który wspomaga i wyzwala kreatywność w kuchni i procesie gotowania.

Mascarpone: desery

Mascarpone został stworzony do tiramisu. Do dziś większość osób używa go jako składnik deserów. W prostej wersji świetnie sprawdza się w roli dodatku. Warto chociaż raz przygotować klasyczne tiramisu z mascarpone, ale także ciekawe ciasteczka z mascarpone lub warstwową kawę. Na bazie włoskiego serka można też przygotować doskonały krem do ciasta, na przykład z dodatkiem bitej śmietany.

Słodki smak serka mascarpone broni się sam, dlatego stanowi on doskonały składnik prostych deserów. Mając go pod ręką, można na szybko wyczarować warstwowy deser w kubku - naprzemiennie pokruszone biszkopty, serek oraz truskawki w kawałkach. Bywa też składnikiem pysznych lodów, które każdy może przygotować w domu przy odrobinie cierpliwości. Doskonale komponuje się z różnego rodzaju musami owocowymi. Serka mascarpone warto szukać we włoskich przepisach i inspiracjach.

Mascarpone w daniach wytrawnych

Mascarpone, choć kojarzony głównie deserowo, sprawdza się także w wytrawnych daniach. Warto je przy tym pomysłowo skomponować. Najprostszą formą podania jest wspomniany już serek z łososiem lub kawiorem na grzance. Bardzo dobrze smakują też tosty z mascarpone, z dodatkiem malin lub truskawek lub w wersji jeszcze mniej słodkiej, z rukolą i kurczakiem bądź wędzonym tofu. Pieczenie mięsne dobrze komponują się z mascarpone i konfiturą z żurawiny.

Bardzo częstym zastosowaniem dla tego składnika jest zagęszczanie i dosładzanie kremów. Doskonała zupa z mascarpone to między innymi pomidorowa lub brokułowa. Sprawdzi się także w kremach z pieczonych buraków czy kukurydzy. W daniach obiadowych serek mascarpone pełni funkcję dodatku do wytrawnych tart i zapiekanek.