Mascarpone - przepisy

468 przepisów

Mascarpone to jedna z ikon kuchni włoskiej. Słodki serek o konsystencji gęstej śmietany stanowi nieodzowny składnik deseru tiramisu, kochanego przez wielu łasuchów. Wbrew pozorom, z serka mascarpone można przygotować nie tylko pyszne desery. Sprawdza się także jako dodatek do wytrawnych dań. Świetnie równoważy smaki i wprowadza nowoczesny, zaskakujący element smakowy. Stąd jego rosnąca popularność także w kuchniach Polaków. Co można zrobić z serka mascarpone i jak go wykorzystać

Mascarpone - przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 25 min.
Tiramisu owocowe

Spróbuj pysznego i lekkiego deseru.

karolina12-345

Tiramisu owocowe

Mascarpone: co to jest?

Mascarpone to serek pochodzący z kuchni włoskiej. Ma bardzo delikatny, słodki smak i wyróżnia się rzadką konsystencją, podobną do gęstej śmietany. Pierwotne zastosowanie serka mascarpone to dodatek do oryginalnego, włoskiego deseru tiramisu. Do czego mascarpone nadaje się najbardziej? Ze względu na swój delikatny i zarazem słodki charakter serek ten świetnie sprawdza się w deserach: to jego klasyczna rola w kuchni. Uwzględnia go także wiele przepisów na dania wytrawne.

Klasyczny mascarpone wytwarza się w Lombardii, przy użyciu czystej śmietanki. Dzięki temu jest kremowy i ma niezwykłą konsystencję. Jest przy tym także bardzo tłusty - zawartość tłuszczu może wynieść nawet 80%. Serek mascarpone do domowych deserów lub obiadów można też przygotować samodzielnie. Składnikiem bazowym jest śmietana kremówka, a dodatkiem odrobina soku z cytryny. Domowy wyrób jest zwykle wyraźnie tłustszy od sklepowych.

Mascarpone: co zrobić z serka mascarpone?

Mascarpone to niezwykły ser, który pozwala stworzyć mnóstwo ciekawych dań. Co z mascarpone oprócz tiramisu warto przygotować w domu? Sam serek, wprost z opakowania, sprawdzi się świetnie jako nadzienie do rurek waflowych, dodatek do lodów, a także deserów kawowych. Bardzo prostym sposobem na pyszny deser, który zniknie w mgnieniu oka są owoce z mascarpone. Wystarczy umyć i podzielić na cząstki winogrona, melony, truskawki, kiwi i inne ulubione owoce, a następnie podać w salaterce z dodatkiem serka (bez mieszania).

Idealne dla serka mascarpone przepisy na dania słone zawierają często łososia. Odrobina sera i wędzony łosoś lub kawior na grzance komponują się doskonale. Do czego mascarpone sprawdzi się równie dobrze? Wiele osób używa go do zagęszczania zup kremów ze słodkich, pieczonych warzyw korzeniowych. To dodatek, który wspomaga i wyzwala kreatywność w kuchni i procesie gotowania.

Mascarpone: desery

Mascarpone został stworzony do tiramisu. Do dziś większość osób używa go jako składnik deserów. W prostej wersji świetnie sprawdza się w roli dodatku. Warto chociaż raz przygotować klasyczne tiramisu z mascarpone, ale także ciekawe ciasteczka z mascarpone lub warstwową kawę. Na bazie włoskiego serka można też przygotować doskonały krem do ciasta, na przykład z dodatkiem bitej śmietany.

Słodki smak serka mascarpone broni się sam, dlatego stanowi on doskonały składnik prostych deserów. Mając go pod ręką, można na szybko wyczarować warstwowy deser w kubku - naprzemiennie pokruszone biszkopty, serek oraz truskawki w kawałkach. Bywa też składnikiem pysznych lodów, które każdy może przygotować w domu przy odrobinie cierpliwości. Doskonale komponuje się z różnego rodzaju musami owocowymi. Serka mascarpone warto szukać we włoskich przepisach i inspiracjach.

Mascarpone w daniach wytrawnych

Mascarpone, choć kojarzony głównie deserowo, sprawdza się także w wytrawnych daniach. Warto je przy tym pomysłowo skomponować. Najprostszą formą podania jest wspomniany już serek z łososiem lub kawiorem na grzance. Bardzo dobrze smakują też tosty z mascarpone, z dodatkiem malin lub truskawek lub w wersji jeszcze mniej słodkiej, z rukolą i kurczakiem bądź wędzonym tofu. Pieczenie mięsne dobrze komponują się z mascarpone i konfiturą z żurawiny.

Bardzo częstym zastosowaniem dla tego składnika jest zagęszczanie i dosładzanie kremów. Doskonała zupa z mascarpone to między innymi pomidorowa lub brokułowa. Sprawdzi się także w kremach z pieczonych buraków czy kukurydzy. W daniach obiadowych serek mascarpone pełni funkcję dodatku do wytrawnych tart i zapiekanek.

Artykuły powiązane

Ciasto szpinakowe
07.09.2020

Leśny mech - ciasto szpinakowe, które robi wrażenie

Leśny mech to jedno z nowych ciast, które zawsze robi wrażenie. "Szpinak do ciasta, ale jak to?" - to pytanie nierzadko pada, gdy ciasto szpinakowe pojawia się na stole. Wypiek barwiony jest liśćmi (najlepiej) świeżego szpinaku, a podany niczym prawdziwy leśny mech z owocami jagodowymi. Ciasto szpinakowe wbrew pozorom jest proste w przygotowaniu, a efekt zachwyci rodzinę i wszystkich gości. Jak zrobić ciasto leśny mech? Polecamy najlepsze przepisy na ciasto szpinakowe!

Sernik na zimno z malinami
30.07.2020

Sposób na sernik na zimno. Porady i przepisy nie tylko dla zaawansowanych

Sernik na zimno można podać klasycznie z truskawkami i galaretką, albo w postaci sernika na zimno z brzoskwiniami. Ważne, że sernik na zimno zawsze się udaje! Uwielbiamy desery bez pieczenia – szczególnie wiosną i latem, bo nie dość, że rozkosznie chłodzą, to jeszcze nie wymagają użycia piekarnika. Między innymi, z tego powodu 30 lipca w kalendarzu ustanowiono Międzynarodowy Dzień Sernika.

jak zrobić ciasto na naleśniki
18.03.2020

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Przepis prosty i szybki

Ciasto na naleśniki to kulinarna podstawa. Przepis jest tak prosty, a do tego szybki w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim naprawdę każdy. Chcemy jednak, by nasze naleśniki były puszyste i pyszne, dlatego podrzucamy wam kilka sprawdzonych porad. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Sprawdźcie, a później weźcie patelnię w dłoń i usmażcie mnóstwo złocistych krążków!

omlet
04.03.2020

Jak zrobić omlet? Przepisy na pyszne śniadanie

Zastanawialiście się kiedyś, jak zrobić omlet, by był puszysty i pyszny? Podpowiadamy! Omlet to w końcu nic skomplikowanego. Wystarczą jajka i ulubione dodatki i pyszne śniadanie gotowe. Przygotujmy omlet na dwa sposoby - jeden klasyczny i drugi, który przypomni wam smak kawałka ciasta.

eklery-fot.iStock-
25.02.2020

Eklery - jak zrobić? Zdradza Ania Starmach, jurorka programu MasterChef Junior

Eklery lubią zarówno dorośli i dzieci. Trudno oprzeć się kremowemu nadzieniu i chrypiącemu ciastku. Przygotowanie eklerów to nic trudnego. Wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad. Zebraliśmy porady, jak zrobić eklery. O tajnikach doskonałego eklera odpowiedziała nam Ania Starmach, jurorka MasterChef Junior 5.

kalafior
14.02.2020

Jak we włoskim domu – odwiedziliśmy warszawskie Chianti

Kuchnia włoska cały czas kojarzy nam się z pizzą i makaronem. Tymczasem Włochy kryją o wiele więcej przepysznych skarbów dla łasuchów. To kuchnia produktów najwyższej jakości, a co za tym po prostu bardzo smaczna. W ramach trwającego festiwalu Fine Dining Week odwiedziliśmy Chianti i była to prawdziwa włoska uczta.

menu-slider
30.12.2019

Menu na Sylwestra poleca szef kuchni

Jak wybrać menu na Sylwestra? Kanapeczki to tylko zagryzka - szef kuchni Sebastian Wilczek specjalnie dla mojegotowanie.pl wybrał przepisy na przekąski, słodkości i dania główne, które goście chętnie zjedzą w sylwestrową noc, ale przydadzą się też na poranek 1 stycznia. Co jak co, ale pasta z pieczonego bakłażana i dobry rosół z domowym makaronem to prawdziwy hity! Dokładne przepisy szefa poniżej.

Sernik wiedeński
16.02.2019

Sernik wiedeński – puszysta przyjemność

Sernik wiedeński jest niezwykle popularnym deserem. Przez swoją delikatność i puszystą strukturę smakuje wszystkim. Spróbujcie go w wersji z rodzynkami i polewą czekoladową – pycha! W cyklu Przyjemności na weekend przedstawiamy dziś sernik wiedeński, ciasto z marzeń każdego łasucha.