Sos tatarski to świetny dodatek do wielkanocnych potraw. Jego główne składniki to majonez, jogurt, marynowane pieczarki i ogórki kiszone. W zależności od indywidualnych upodobań, listę można rozszerzać o kapary, zielony groszek czy czosnek. Wyrazisty sos tatarski sprawdzi się zarówno do dań na zimno, jak i na ciepło. Z powodzeniem można go podać także na imprezie – jako dodatek do szybkich przekąsek.
Getty Image
(średnia 4.29 z 231 głosów)
Ogórki i marynowane pieczarki: kroimy w drobną kostkę.
Mieszanie składników: do miski przekładamy majonez, jogurt, śmietanę i musztardę. Dodajemy pokrojone w kostkę dodatki i drobno posiekany szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy.
Przyprawy: sos tatarski doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Porady
- Szczypiorek możemy zastąpić koperkiem.
- W sosie tatarskim równie dobrze sprawdzą się inne marynowane grzyby, takie jak maślaki, borowiki czy podgrzybki.
- Jeśli chcemy, aby sos był bardziej wyrazisty, możemy dodać kapary lub odrobinę tartego chrzanu – wystarczy 5 g.
- Gotowy sos należy przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku – w tej formie zachowa świeżość nawet do 7 dni.
- Do sosu najlepiej wykorzystać przygotowane samodzielnie ogórki kiszone, marynowane pieczarki lub inne grzybki w słoiku.
Sos tatarski lubi dodatek ostrych warzyw lub pikli. Możemy wkroić do niego także:
Nie bez powodu sos tatarski króluje na wielkanocnym stole. Idealnie komponuje się z jajkami ugotowanymi na twardo, a także z domowymi wędzonkami, pieczeniami czy pasztetem. Doskonale pasuje także do dań na ciepło – pieczonych mięs, a także do potraw wegetariańskich. Przykładowe kompozycje to:
Sos tatarski można podać także do imprezowych przekąsek, takich jak miniburgery, tortilla z tuńczykiem czy frytki z piekarnika.
Sos tatarski możemy przygotować także w wersji light, czyli bez majonezu. Poniżej lista sprawdzonych zamienników:
Możemy także sięgnąć po majonez light – o obniżonej zawartości tłuszczu.
Komentarze