Sos tatarski

Sos tatarski to świetny dodatek do wielkanocnych potraw. Jego główne składniki to majonez, jogurt, marynowane pieczarki i ogórki kiszone. W zależności od indywidualnych upodobań, listę można rozszerzać o kapary, zielony groszek czy czosnek. Wyrazisty sos tatarski sprawdzi się zarówno do dań na zimno, jak i na ciepło. Z powodzeniem można go podać także na imprezie – jako dodatek do szybkich przekąsek.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sosy sos tatarski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.29 z 231 głosów)

Sos tatarski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ogórki i marynowane pieczarki: kroimy w drobną kostkę.

  • 2.

    Mieszanie składników: do miski przekładamy majonez, jogurt, śmietanę i musztardę. Dodajemy pokrojone w kostkę dodatki i drobno posiekany szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy.

  • 3.

    Przyprawy: sos tatarski doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Porady

  • Szczypiorek możemy zastąpić koperkiem.
  • W sosie tatarskim równie dobrze sprawdzą się inne marynowane grzyby, takie jak maślaki, borowiki czy podgrzybki.
  • Jeśli chcemy, aby sos był bardziej wyrazisty, możemy dodać kapary lub odrobinę tartego chrzanu – wystarczy 5 g.
  • Gotowy sos należy przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku – w tej formie zachowa świeżość nawet do 7 dni.
  • Do sosu najlepiej wykorzystać przygotowane samodzielnie ogórki kiszone, marynowane pieczarki lub inne grzybki w słoiku.

Notka redakcyjna

Sos tatarski – warianty

Sos tatarski lubi dodatek ostrych warzyw lub pikli. Możemy wkroić do niego także:

  • ogórki konserwowe – zamiast kiszonych,
  • groszek konserwowy – w takiej formie sos będzie bardziej sycący,
  • kapary – aby uzyskać bardziej wyrazisty, słony smak,
  • czosnek – wystarczy jeden przeciśnięty przez praskę czosnek, który wzbogaci smak sosu, ale nie zdominuje całego dodatku.

Do jakich dań podać sos tatarski?

Nie bez powodu sos tatarski króluje na wielkanocnym stole. Idealnie komponuje się z jajkami ugotowanymi na twardo, a także z domowymi wędzonkami, pieczeniami czy pasztetem. Doskonale pasuje także do dań na ciepło – pieczonych mięs, a także do potraw wegetariańskich. Przykładowe kompozycje to:

Sos tatarski można podać także do imprezowych przekąsek, takich jak miniburgery, tortilla z tuńczykiem czy frytki z piekarnika.

Sos tatarski bez majonezu

Sos tatarski możemy przygotować także w wersji light, czyli bez majonezu. Poniżej lista sprawdzonych zamienników:

  • jogurt i jajka na twardo – z ugotowanych jajek oddzielamy żółtka i rozcieramy je z jogurtem na gęsty krem. Następnie dodajemy musztardę i pozostałe składniki na sos tatarski (bez majonezu i śmietany),
  • śmietana 12% i serek śmietankowy – wymieszane ze sobą sprawią, że sos będzie odpowiednio kremowy i gęsty.

Możemy także sięgnąć po majonez light – o obniżonej zawartości tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy