Przepisy z makaronem

12 kolekcji przepisów

2639 przepisów

Makaron to jeden z tych składników, które każdy ma w kuchni. Dobrze jest mieć w zanadrzu przynajmniej jedną paczkę - posłuży do szybkiego dania z sosem, wzbogaci zupę lub zapiekankę. Makaron przez długi czas kojarzył nam się z kuchnią włoską, ale nie jest do końca pewne czy pochodzi z Włoch czy może z Chin. W związku z rosnącą popularnością dań azjatyckich, zaczęliśmy poznawać inne jego odmiany, takie jak makaron ryżowy czy soba. Makaron w wersji tradycyjnej, włoskiej, to makaron z pszenicy durum. Do jego zrobienia potrzeba jedynie mąki i wody. Dlatego też z łatwością przygotujemy go w domu. Taki domowy makaron świetnie smakuje z rosołem czy prostym sosem pomidorowym. W sklepach znajdziemy już jednak tak dobre makarony, że nie musimy sami przygotowywać ich w domu. Oprócz różnych kształtów, dostępne są także makarony pełnoziarniste czy bezglutenowe.

Przepisy z makaronem

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 20 min.
Azjatycki makaron z konfitowaną kaczką

Azjatycki makaron z konfitowaną kaczką to kolejny przepis z wykorzystaniem konfitowanej piersi kaczki i nogi gęsi. Warto przygotować więcej na zapas, aby móc szybko przyrządzić taką azjatycką potrawę. 

mojegotowanie

Azjatycki makaron z konfitowaną kaczką

Makaron - różne rodzaje do różnych dań

Rodzajów makaronu jest co najmniej kilkanaście. Wystarczy zerknąć na sklepowe półki - uginają się pod ciężarem pękatych paczek. Do gęstych sosów najlepszy będzie makaron z rowkami, np. penne lub w ciekawym kształcie, np. fusilli - dzięki nierównościom sos lepiej przylega do makaronu. Cienki makaron pasuje z kolei do nieco rzadszych sosów i zup - w końcu rosół czy pomidorowa świetnie komponują się z makaronem nitki. Popularne do zup są również łazanki. Makaron możemy wykorzystać też do sałatek, postawmy wtedy po prostu na ulubiony rodzaj, np. kokardki. Możemy też przygotować zapiekanki makaronowe - są pyszne! Do dań azjatyckich, takich jak sajgonki czy zupa pho, sprawdzi się makaron ryżowy. Eksperymentujmy także z makaronem soba lub ramen - potrafią znacznie podnieść walory smakowe dania!

Artykuły powiązane

Makaron domowy
03.08.2019

Makaron domowy – pomysł na obiad i nie tylko

Makaron to jeden z najważniejszych produktów w naszej kuchni. Przyzwyczailiśmy się do makaronu ze sklepu – a przecież tagliatelle czy nitki można przygotować również samemu. Domowy makaron jest bardzo smaczny i zawsze świeży. Jego przygotowanie daje ogromną satysfakcję.

Bucatini bolognese
05.06.2019

Posypane, czyli dom makaronu

Makaron robią tu od zera i podają na świeżo. Podobnie focaccia i grissini wychodzą prosto z tutejszego pieca. Wygląda więc na to, że Posypane to świątynia glutenu – czy tak jest? Sprawdziliśmy.

Mąka i makaron durum
08.05.2019

Durum – mąka i makaron pod lupą

Durum to odmiana pszenicy charakteryzująca się twardością, dużą zawartością białka, intensywnie żółtym kolorem oraz właściwościami kulinarnymi – produkuje się z niej mąkę i makarony. Mąka i makaron durum często pojawia się w przepisach kuchni włoskiej - oto, co warto wiedzieć o tych produktach.

Makaron soba - makaron gryczany
25.03.2019

Makaron soba – makaron gryczany nie tylko na obiad

Makaron soba, tradycyjnie wytwarzany z mąki gryczanej, to bardzo popularny produkt w kuchni japońskiej. Można wykorzystywać go do przyrządzania zup, potraw mięsnych i warzywnych, a także sałatek. W cyklu "Smak" bierzemy pod lupę makaron soba i podpowiadamy, dlaczego warto mieć ten produkt w kuchni.

Włochy
23.03.2019

Makarony, pizza i wiele innych - 5 kont z włoską kuchnią na Instagramie, które powinieneś znać

Lubicie kuchnię włoską? My bardzo! Szczególną przyjemność sprawia nam oglądanie zdjęć włoskich miasteczek i obłędnych przysmaków na Instagramie. W cyklu Przyjemności na weekend wybraliśmy 5 kont wartych obserwowania - jeśli jesteście wielbicielami makaronów, słodkich canoli i chrupiącej pizzy to coś dla was!

Pesto z bazylii
16.07.2018

Pesto z bazylii i nie tylko - do makaronu jak znalazł!

Pesto z bazylii to doskonały pomysł na szybki sos do makaronu. Możemy je jednak zrobić nie tylko z bazylii, ale i z pietruszki czy liści rzodkiewki. Będzie tak samo pyszne! Zebraliśmy dla was najlepsze przepisy na pesto w ramach naszego cyklu "Smak".

Spaghetti alla carbonara
05.04.2018

Spaghetti carbonara – włoski sposób na makaronowy klasyk

Spaghetti carbonara to klasyk wśród włoskich specjałów. To rodzaj pasty, który zna każdy, kto lubi kuchnię słonecznej Italii. Oryginalny włoski przepis nie zawiera śmietany i błędem jest dodawanie tego składnika. Poznaj sekrety idealnej carbonary.

Krem paprykowo-pomidorowy
01.09.2017

Serowa posypka wieńczy danie – dodaj do zupy, zapiekanki, makaronu

To idealny dodatek do dań głównych - drobno starty czy w grubszych wiórkach, aromatyczny słodko-pikantny ser jest idealnym wykończeniem dania. Do czego warto go podać?