Przepisy na dania z jabłkami

2683 przepisów

Jabłka to owoce, którymi nasza kuchnia może się szczególnie pochwalić. Polskie jabłka są cenione nie tylko przez Polaków, to chyba najpopularniejszy owoc w naszym kraju. Nie bez powodu więc zajmuje też ważne miejsce w kuchni. Jabłka pojawiają się zarówno w deserach i ciastach, jak i daniach mięsnych czy rybnych. Jabłka są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Naukowcy mówią o ich wartościach odżywczych, twierdzą też, że regularne spożywanie jabłek wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie czy oddala ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jabłka świetnie smakują same, na surowo, najlepiej jedzone ze skórką, ponieważ to właśnie tuż pod nią kryje się najwięcej cennych dla naszego zdrowia mikroelementów. W naszym zestawieniu znajdziecie mnóstwo inspirujących przepisów z jabłkami w roli głównej. Korzystajcie z nich, bo wszystkie są pyszne.

Przepisy z jabłkami

Jabłka - jaka odmiana do czego?

Jabłka coraz częściej są opisywane nazwą konkretnej odmiany. Na małych naklejkach znajdujących się na owocach przeczytacie, jaką odmianę akurat trzymacie w ręku. W zależności od tego, co zamierzacie przygotować, możecie wybrać inne jabłka, dopasowane do potrawy. 

Do szarlotki lub jabłecznika najlepiej pasują papierówki. To jabłka o charakterystycznym kwaskowym smaku i zwartym miąższu. Dzięki zrobieniu ciasta z ich dodatkiem, wasza szarlotka będzie miała idealny słodko-kwaśny smak. Jonagold pasuje z kolei do sałatek, ale też smażenia czy pieczenia, np. z kaczką lub kurczakiem. Jabłka Szampiony będą za to świetne na soki i przeciery. Do jedzenia od razu nada się za to soczysty Cortland i łagodny Delikates.

Artykuły powiązane

jabłka
26.10.2020

Gdy sady i piwnice pełne, czyli 5 sposobów na wykorzystanie jabłek

Jabłka od zawsze były jednym z symboli jesieni. Na pozór ponura pora roku ma jednak swój ogromny plus, czyli zbiory. Począwszy na dyniach, orzechach laskowych, a skończywszy na bohaterach tego tekstu, czyli wcześniej wspomnianych jabłkach. Dlatego warto wiedzieć, jak wykorzystać jabłka na różne sposoby.

moje-gotowanie-pazdziernik-wideo
17.10.2020

Grzyby w kuchni, jabłka do ciast i... membrillo. Rozmawiamy o październikowym numerze "Moje Gotowanie"

Grzyby w kuchni - zarówno świeże, suszone, jak i mrożone - to moc pomysłów na dania obiadowe, przekąski i przetwory. Z kolei jabłka jesienią naturalnie kojarzą się z ciastami. Zresztą jabłecznik, tort jabłkowy czy muffiny jabłkowe to słodkości na każdy czas. Październikowy numer oprócz sezonowych klasyków odkrywa też mniej znane przysmaki jak membrillo. Zapraszamy na rozmowę redaktor prowadzącej mojegotowanie.pl Magdy Pomorskiej z redaktor prowadzącą magazyn "Moje Gotowanie" Katarzyną Błońską.

Szarlotka - prosty przepis
12.10.2020

Szarlotka sypana, królewska czy szarlotka z budyniem? Szarlotka na 7 sposobów

W cyklu "Smak" podpowiadamy, jak najsmaczniej wykorzystać sezonowe produkty. Czas na jabłka! Za nimi idzie najprostsza szarlotka sypana, zjawiskowa szarlotka z bezą, pyszna szarlotka z pianką... To tylko część z propozycji. Sprawdźcie przepisy w galerii na szarlotki, które zrobią furorę na stole!

Jabłka
28.09.2020

Gatunki jabłek, które warto znać

Polska jest od lat największym producentem jabłek w Europie, ale mieszkańcy naszego kraju wciąż jedzą zbyt mało tych owoców, choć liczba ich odmian przyprawia o zawrót głowy. Które gatunki jabłek zasługują na szczególne zainteresowanie?

przechowywanie żywności w lodówce
04.05.2020

Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.

Czarna rzepa
18.02.2020

Czarna rzepa nie tylko do surówki. Zapomniany produkt wraca

Duże czarne kule, które jesienią i zimą można spotkać na targowiskach, aż proszą się, żeby zabrać je ze sobą do domu. A warto, bo czarna rzepa to remedium na wiele dolegliwości i naturalny lek na schorzenia wątroby. Pasuje do surówek i sałatek wszelkiego rodzaju, choć czarną rzepę można podać też na ciepło. W cyklu "Smak" przybliżamy ten niedoceniany produkt w kuchni.

marmolada
30.09.2019

Marmolada z pigwy i jabłek

Zwykła marmolada z jabłek dzięki pigwie nabierze więcej smaku.

szarlotka
28.09.2019

Szarlotka na patyku

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby szarlotki. Tym razem robimy ją na patyku.

Pierogi z kaszanką
25.09.2019

Niedaleko pada jabłko od… Lobo Bistro

Gdybym miała wybrać jeden kulinarny symbol naszego kraju, istnieje duże prawdopodobieństwo, że postawiłabym na jabłko. Ciągle wydaje mi się ono jednak trochę niedoceniane, zwłaszcza w restauracjach. Tym bardziej cieszy, że powstało miejsce, które całą kartę oparło na daniach z jabłkiem – w cyklu Smaczne miejsca odwiedzamy Lobo Bistro.

Flavia Borawska
21.02.2019

Przytulam jedzeniem - wywiad z Flavią Borawską

Jako dziecko zajadała steki, a zamiast deseru pochłaniała kolejną porcję pierogów. W jej polsko-włoskim domu jedzenie było niezmiernie ważne. Szefowa kuchni restauracji Opasły Tom opowiada nam, jak miksuje smaki z różnych kultur i dlaczego nie marzy o gwiazdkach. W cyklu „Człowiek od kuchni” rozmawiamy z Flavią Borawską.