Przepisy na dania z jabłkami

1 kolekcji przepisów

910 przepisów

jabłka

Jabłka to owoce, którymi nasza kuchnia może się szczególnie pochwalić. Polskie jabłka są cenione nie tylko przez Polaków, to chyba najpopularniejszy owoc w naszym kraju. Nie bez powodu więc zajmuje też ważne miejsce w kuchni. Jabłka pojawiają się zarówno w deserach i ciastach, jak i daniach mięsnych czy rybnych. Jabłka są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Naukowcy mówią o ich wartościach odżywczych, twierdzą też, że regularne spożywanie jabłek wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie czy oddala ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jabłka świetnie smakują same, na surowo, najlepiej jedzone ze skórką, ponieważ to właśnie tuż pod nią kryje się najwięcej cennych dla naszego zdrowia mikroelementów. W naszym zestawieniu znajdziecie mnóstwo inspirujących przepisów z jabłkami w roli głównej. Korzystajcie z nich, bo wszystkie są pyszne.

Jabłka - jaka odmiana do czego?

Jabłka coraz częściej są opisywane nazwą konkretnej odmiany. Na małych naklejkach znajdujących się na owocach przeczytacie, jaką odmianę akurat trzymacie w ręku. W zależności od tego, co zamierzacie przygotować, możecie wybrać inne jabłka, dopasowane do potrawy. 

Do szarlotki lub jabłecznika najlepiej pasują papierówki. To jabłka o charakterystycznym kwaskowym smaku i zwartym miąższu. Dzięki zrobieniu ciasta z ich dodatkiem, wasza szarlotka będzie miała idealny słodko-kwaśny smak. Jonagold pasuje z kolei do sałatek, ale też smażenia czy pieczenia, np. z kaczką lub kurczakiem. Jabłka Szampiony będą za to świetne na soki i przeciery. Do jedzenia od razu nada się za to soczysty Cortland i łagodny Delikates.