Tymianek – właściwości i zastosowanie

1588 przepisów

Tymianek podkreśli smak wielu wytrawnych dań, a przy tym przysłuży się naszemu zdrowiu, zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Warto mieć w swojej kuchni tę ziołową przyprawę. Tymianek warto dodawać do zapiekanek, do dań z ziemniaków, do zup, do dań z fasoli i do pieczonych mięs. Zobaczcie zebrane przez nas przepisy z tymiankiem.

Tymianek – właściwości i zastosowanie

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 40 min.
Szaszłyki z indyka

Szaszłyki z indyka to jedna z wielu wariacji na temat szaszłyków. Zazwyczaj robimy szaszłyki z kurczaka, ale inny drób także będzie smaczny! Szczególnie, że szaszłyki z indyka kalorii mają mniej i są bardziej dietetyczne. W przepisie na szaszłyki z indyka marynata odgrywa ważną rolę - zwłaszcza, kiedy robimy te pyszności na grillu. Sprawdź, jak zamarynować indyka na szaszłyki i z jakimi dodatkami podać to danie z rusztu. Uwaga - podany czas przygotowania nie zawiera czasu marynowania.

mojegotowanie

Szaszłyki z indyka

Tymianek - wartości odżywcze

Tymianek świeży w 100 g zawiera ok. 100 kalorii, 5 g białka, 25 g węglowodanów oraz 2 g tłuszczu. Zioło suszone w 100 g ma 275 kalorii, 9 g białka, 64 g węglowodanów oraz 7 g tłuszczu. Tymianek na tle innych przypraw wyróżnia się wysoką zawartością błonnika - w 100 g świeżych listków znajdziemy go 14 g, a w takiej samej porcji suszonych aż 27 g. Dzięki temu przyprawa ta korzystnie wpływa na procesy trawienne.

Tymianek dostarczy nam także wielu witamin: C, E, B i K. Ponadto stanowi źródło potasu, magnezu i fosforu. Zawiera dużą ilość olejków eterycznych, wśród których przeważa tymol, który jest przyczyną charakterystycznego aromatu niewielkich listków.

Roślina ta od wieków znana jest ze skutecznego działania antyseptycznego i przeciwzapalnego. Właściwości tymianku pomogą złagodzić bóle żołądka i wątroby oraz kłopoty jelitowe, a ponadto wspomogą pracę układu moczowego.

Do czego pasuje tymianek?

Tymianek pospolity, zwany również macierzanką pochodzi z południa Europy, gdzie jest wykorzystywany w kulinariach już od starożytności.Z tego względu doskonale komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej, a w szczególności francuskiej. Nadaje potrawom lekko pikantnego smaku i ziołowego aromatu.

Tymianek jako przyprawa pasuje do duszonych i pieczonych warzyw, zup, ryb oraz kilku rodzajów mięs, a w szczególności wołowiny, cielęciny, drobiu i jagnięciny. Sprawdzi się również na pizzy, serach oraz zapiekankach. Warto dodawać go do tłustych i ciężkostrawnych potraw, żeby uniknąć dolegliwości żołądkowych.

Przy ozdabianiu dań warto wykorzystać to, jak wygląda tymianek. Jego drobne zielone listki lub łodyżki będą świetną dekoracją i urozmaiceniem dla gotowej potrawy. Sprawdzą się jako posypka do sałatek, pieczeni czy gulaszy.

Tymianek możemy hodować w doniczce na parapecie bądź w ogródku, aby cieszyć się nim od wiosny do jesieni. Przed okresem zimowym warto uszczknąć go trochę do ususzenia.

Jak suszyć tymianek? Zebrane łodyżki należy związać w bukiet i powiesić w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, możemy wstawić zioła na kilka godzin do piekarnika. Do suszenia wybieramy najniższą możliwą temperaturę i uchylamy drzwiczki.

Czym zastąpić tymianek? Jeśli nie mamy w kuchni tego zioła, zamiast niego możemy wykorzystać mieszankę ziół prowansalskich. Dobrym zamiennikiem tymianku będzie także majeranek, a w daniach kuchni włoskiej - bazylia.

Przepisy z tymiankiem

Tymianek ma szerokie zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem można go używać nie tylko do potraw śródziemnomorskich. Równie dobrze sprawdzi się w tak uniwersalnym daniu jak kasza z warzywami. Tymianek wraz z natką pietruszki podkreśli smak brokułów, marchewki i papryki.

Kolejną propozycją wegetariańskiego dania z użyciem tymianku są pulpeciki z soczewicy. Dzięki dodatkowi ziół potrawa zasmakuje nawet tym osobom, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Pulpeciki z soczewicy to doskonały zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych.

Następnym bezmięsnym posiłkiem godnym spróbowania jest zapiekanka ziemniaczana z tymiankiem. Zioła wraz z makiem i mielonymi migdałami nadadzą ziemniakom wyjątkowego aromatu. Dzięki takim przyprawom danie stworzone ze zwyczajnego warzywa zyska niezwykły smak.

Jako lekką przekąskę warto schrupać frytki z cukinii w panierce. To idealna opcja dla osób dbających o zdrową dietę i odchudzających się. Dodatek ziół takich jak tymianek, bazylia i oregano sprawi, że warzywne frytki znajdą uznanie nawet wśród miłośników fastfoodów.

Podczas wakacji hitem będzie cevapcici z tymiankiem z grilla. To danie stworzone z mielonej jagnięciny wywodzi się z kuchni bałkańskiej, a więc nie może obyć się bez aromatycznych przypraw.

Wielbicielom kuchni polskiej z pewnością zasmakuje pasztet z dzika przyprawiony tymiankiem, majerankiem, imbirem oraz jałowcem.

Artykuły powiązane

Bidon to nie tylko modny gadżet
10.08.2020

Bidon na wodę smakową i domowy izotonik - praktyczny gadżet nie tylko dla sportowców

Bidon to poręczny sposób, żeby w każdym momencie dnia mieć przy sobie porcję wody np. smakowej lub domową wersję izotoniku. Kupując bidon warto wziąć pod uwagę nie tylko ładny design, ale także zastosowanie. Oto 8 propozycji z polskich sklepów i porady, jak udoskonalić w kuchni napoje do bidonów.

Szef Tomek Karolak i szef Robert Sowa
03.07.2020

Chef kuchni to nie zawód, to styl życia. Kwestionariusz kulinarny Tomek Karolak

W naszym cyklu kulinarnym "Człowiek od kuchni" Tomek Karolak, chef de cuisine w N31 Restaurant by Robert Sowa, odpowiada na nasze pytania o kulinarne inspiracje, smaki dzieciństwa i metodę przygotowywania potraw, którą najbardziej lubi. Uchyla też rąbka tajemnicy, co pojawi się w menu na wakacje 2020 w N31.

Pieczeń cielęca z młodymi warzywami
03.07.2020

Bób - najlepsze przepisy. Na surowo czy gotowany?

W dzieciństwie wcinaliśmy gotowany bób jako przekąskę. Dziś polecamy bardziej odważne podejście – dodajemy go do dań. Sałatka, zupa, a może pasta do kanapek?

Na zdrowie mamy. Oto 5 prezentów na Dzień Matki
18.05.2020

Na zdrowie mamy. Oto 5 prezentów na Dzień Matki

Mamy często żyją w stresie, są zmęczone i marzą o chwili dla siebie. Zapracowane matki dzielą swój czas pomiędzy pracę, dom i własne aktywności rozwijające zainteresowania. Poza tradycyjnym bukietem kwiatów, czekoladą i laurką, warto pomyśleć o prezencie dodającym zdrowia i urody. Zebraliśmy 5 propozycji prezentów, które ukoją ich skołatane nerwy.

Warzywa z grilla
29.04.2020

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?

zioła
04.04.2020

Po co nam zioła w kuchni? Sprawdzamy!

Zioła mamy w swoich kuchennych szafkach zawsze. Używamy ich do doprawiania dań, a świeże wykorzystujemy niemal do wszystkiego. Zioła potrafią wzbogacić smak dań, ale dobrze działają też na nasze zdrowie – mogą wyciszać, wzmacniać odporność, a nawet pobudzać. Macie zioła w kuchni, ale nie wiecie, jak ich używać? Podpowiadamy!

jak zrobić ciasto na naleśniki
18.03.2020

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Przepis prosty i szybki

Ciasto na naleśniki to kulinarna podstawa. Przepis jest tak prosty, a do tego szybki w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim naprawdę każdy. Chcemy jednak, by nasze naleśniki były puszyste i pyszne, dlatego podrzucamy wam kilka sprawdzonych porad. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Sprawdźcie, a później weźcie patelnię w dłoń i usmażcie mnóstwo złocistych krążków!

deko
24.12.2019

Jak zaczarować stół – stylistka jedzenia podpowiada proste triki

Pyszne jedzenie - na święta lub specjalne okazje - to pierwszy etap udanego spotkania przy stole. Niemniej ważna jest prezentacja i forma podania. Ania Zięciowska, autorska książki "Jak zaczarować stół", podpowiada sprawdzone triki, jak serwować jedzenie, aby pięknie wyglądało i było wdzięcznym obrazkiem do uwiecznienia na zdjęciach. Zdradza też kulisy pracy stylisty jedzenia przy fotografowaniu produktów do reklam.

Kuchnia gruzińska
14.08.2019

Kuchnia gruzińska – od chaczapuri do chinkali

Niewiele zakątków świata może pochwalić się kuchnią o takim bogactwie smaków, zapachów i tradycji. Gruzińskimi specjałami zachwycą się zarówno miłośnicy potraw mięsnych, jak i wegetarianie. Jakimi potrawami kusi kuchnia gruzińska? O tym w cyklu Smaczne miejsca.

Kuchnia chorwacka
29.05.2019

Kuchnia chorwacka – nie tylko na wakacje

Turysta odwiedzający ten kraj nad Adriatykiem na pewno nie zazna głodu. Kuchnia chorwacka obfituje w pyszne dania z mięsa, warzyw, ryb czy owoców morza. Ich dopełnieniem są znakomite wina. Co warto zamówić w restauracji, a później odtworzyć w domu? Kuchnia chorwacka w cyklu "Smaczne miejsca" nie ma przed nami tajemnic.