Tymianek – właściwości i zastosowanie

1214 przepisów

tymianek-fot.iStock-min (1)

Tymianek podkreśli smak wielu wytrawnych dań, a przy tym przysłuży się naszemu zdrowiu, zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Warto mieć w swojej kuchni tę ziołową przyprawę. Tymianek warto dodawać do zapiekanek, do dań z ziemniaków, do zup, do dań z fasoli i do pieczonych mięs. Zobaczcie zebrane przez nas przepisy z tymiankiem.

Tymianek - wartości odżywcze

Tymianek świeży w 100 g zawiera ok. 100 kalorii, 5 g białka, 25 g węglowodanów oraz 2 g tłuszczu. Zioło suszone w 100 g ma 275 kalorii, 9 g białka, 64 g węglowodanów oraz 7 g tłuszczu. Tymianek na tle innych przypraw wyróżnia się wysoką zawartością błonnika - w 100 g świeżych listków znajdziemy go 14 g, a w takiej samej porcji suszonych aż 27 g. Dzięki temu przyprawa ta korzystnie wpływa na procesy trawienne.

Tymianek dostarczy nam także wielu witamin: C, E, B i K. Ponadto stanowi źródło potasu, magnezu i fosforu. Zawiera dużą ilość olejków eterycznych, wśród których przeważa tymol, który jest przyczyną charakterystycznego aromatu niewielkich listków.

Roślina ta od wieków znana jest ze skutecznego działania antyseptycznego i przeciwzapalnego. Właściwości tymianku pomogą złagodzić bóle żołądka i wątroby oraz kłopoty jelitowe, a ponadto wspomogą pracę układu moczowego.

Do czego pasuje tymianek?

Tymianek pospolity, zwany również macierzanką pochodzi z południa Europy, gdzie jest wykorzystywany w kulinariach już od starożytności. Z tego względu doskonale komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej, a w szczególności francuskiej. Nadaje potrawom lekko pikantnego smaku i ziołowego aromatu.

Tymianek jako przyprawa pasuje do duszonych i pieczonych warzyw, zup, ryb oraz kilku rodzajów mięs, a w szczególności wołowiny, cielęciny, drobiu i jagnięciny. Sprawdzi się również na pizzy, serach oraz zapiekankach. Warto dodawać go do tłustych i ciężkostrawnych potraw, żeby uniknąć dolegliwości żołądkowych.

Przy ozdabianiu dań warto wykorzystać to, jak wygląda tymianek. Jego drobne zielone listki lub łodyżki będą świetną dekoracją i urozmaiceniem dla gotowej potrawy. Sprawdzą się jako posypka do sałatek, pieczeni czy gulaszy.

Tymianek możemy hodować w doniczce na parapecie bądź w ogródku, aby cieszyć się nim od wiosny do jesieni. Przed okresem zimowym warto uszczknąć go trochę do ususzenia.

Jak suszyć tymianek? Zebrane łodyżki należy związać w bukiet i powiesić w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, możemy wstawić zioła na kilka godzin do piekarnika. Do suszenia wybieramy najniższą możliwą temperaturę i uchylamy drzwiczki.

Czym zastąpić tymianek? Jeśli nie mamy w kuchni tego zioła, zamiast niego możemy wykorzystać mieszankę ziół prowansalskich. Dobrym zamiennikiem tymianku będzie także majeranek, a w daniach kuchni włoskiej - bazylia.

Przepisy z tymiankiem

Tymianek ma szerokie zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem można go używać nie tylko do potraw śródziemnomorskich. Równie dobrze sprawdzi się w tak uniwersalnym daniu jak kasza z warzywami. Tymianek wraz z natką pietruszki podkreśli smak brokułów, marchewki i papryki.

Kolejną propozycją wegetariańskiego dania z użyciem tymianku są pulpeciki z soczewicy. Dzięki dodatkowi ziół potrawa zasmakuje nawet tym osobom, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Pulpeciki z soczewicy to doskonały zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych.

Następnym bezmięsnym posiłkiem godnym spróbowania jest zapiekanka ziemniaczana z tymiankiem. Zioła wraz z makiem i mielonymi migdałami nadadzą ziemniakom wyjątkowego aromatu. Dzięki takim przyprawom danie stworzone ze zwyczajnego warzywa zyska niezwykły smak.

Jako lekką przekąskę warto schrupać frytki z cukinii w panierce. To idealna opcja dla osób dbających o zdrową dietę i odchudzających się. Dodatek ziół takich jak tymianek, bazylia i oregano sprawi, że warzywne frytki znajdą uznanie nawet wśród miłośników fastfoodów.

Podczas wakacji hitem będzie cevapcici z tymiankiem z grilla. To danie stworzone z mielonej jagnięciny wywodzi się z kuchni bałkańskiej, a więc nie może obyć się bez aromatycznych przypraw.

Wielbicielom kuchni polskiej z pewnością zasmakuje pasztet z dzika przyprawiony tymiankiem, majerankiem, imbirem oraz jałowcem.