Mięta - przepisy na dania

1 kolekcji przepisów

620 przepisów

Mięta to jedno z najbardziej popularnych ziół. Chyba każdy kiedyś miał okazję go spróbować. Myśląc o mięcie, czujemy aromat wybornego mojito i rozkoszny smak czekoladek after eight. To jeden z najwspanialszych zapachów wiosennej łąki, grządki lub straganu, od Marakeszu po Pcim. Mięta wspaniale odświeża i orzeźwia, sprawia, że nawet ciężkie dania nabierają lekkości. Sprawdza się też znakomicie w deserach. Lody czy koktajle z jej dodatkiem mają pyszny, świeży smak.

Przepisy z miętą

Mięta - właściwości

Działanie mięty jest dobrze znane naszym mamom i babciom. Dzięki zawartości olejku lotnego mięta (mentolu) ma działanie bakteriobójcze. Ułatwia trawienie tłustych mięs – słynny angielski sos miętowy do baraniny nie jest więc przypadkiem. W krajach anglosaskich stosowana do przyrządzania napojów i koktajli oraz likierów, jak intensywnie zielony Pippermint, który pije się z lodem, przez słomkę. W kuchniach włoskiej i francuskiej świeżym lub suszonym zielem posypuje się karczochy, szpinak, ziemniaki i pomidory. Nawet słynne chińskie spring rollsy zajada się ze znakomitym sosem i sporą ilością świeżej mięty. Świetnie komponuje się z innymi ziołami przyprawowymi, jak estragon, cząber czy szałwia.

Mięta – odmiany

Miętę pokochały kraje gorącego Południa i Bliskiego Wschodu, a szczególnie – Anglicy. Najpopularniejsza mięta pieprzowa odmiany miteham pochodzi właśnie z Anglii. Jest najmocniejsza, najbardziej orzeźwiająca i daje najsilniejsze poczucie chłodu. Jej liście i łodygi są ciemnozielone z odcieniem czerwono-fioletowym. Do celów kulinarnych listki zrywa się przez cały okres wegetacji, a do suszenia ziele ścina się tuż przed pojawieniem się pączków kwiatowych.

Ceniona kulinarnie jest mięta marokańska: bardzo aromatyczna, wytwarza jasnozielone liście o ząbkowanych krawędziach. Inne gatunki, jak np. mięta zielona i okrągłolistna, są delikatniejsze w smaku. Popularną odmianą jest też mięta cytrynowa, która ma charakterystyczny cytrynowy smak i zapach – nadaje się zwłaszcza do deserów i lemoniad z wykorzystaniem cytrusów.

Mięta domowa – jak dbać o miętę w doniczce?

Miętę z powodzeniem możemy wyhodować w doniczce lub zasiać w ogródku. To mało kapryśne zioło, które z pewnością pięknie nam wyrośnie. Podlewamy ją wedle potrzeb, kiedy ziemia zrobi się sucha – nie przelewamy rośliny, bo zgnije. Liście mięty powinny być gotowe do jedzenia po kilku tygodniach.

Jeśli nie chcecie czekać aż z nasionka wyrośnie roślina, możecie kupić już wyrośniętą miętę w doniczce. Znajdziecie ją w stałej ofercie większości marketów spożywczych.

Co zrobić z mięty?

Mięta świeża nadaje się do wykorzystania na wiele różnych sposobów. Przygotujemy z niej syropy czy napary, ale i możemy dodawać ją do wielu dań. Świetnie nadaje się do posypywania mięsa, ponieważ wspomaga trawienie. Możemy dodawać ją do sałatek, koktajli czy zup.

Mięta doskonale pasuje do deserów. Zwykle serwujemy ją z lodami, kremami czy musami, ale służy też jako dekoracja ciast. Prawdziwi fani mięty mogą nawet przygotować tort z kremem miętowym.

Mięta do picia

Picie mięty na stałe wpisało się już w naszą tradycję kulinarną. Właściwości mięty do picia są nie do przecenienia. Pijemy ją zwykle wtedy, kiedy cierpimy na dolegliwości żołądkowe. Mięta pomaga na przejedzenie, ale też na zatrucia, dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym. Napar z mięty koi i sprawia, że szybko poczujemy się lepiej. Miętowa herbatka pomaga także w walce z nawracającymi bólami głowy.

Jak zaparzyć miętę? Dwie łyżeczki mięty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Po tym czasie przelewamy do kubka i pijemy.

Jak suszyć miętę? Jak mrozić miętę?

Mięta, jak wszystkie zioła, nadaje się do suszenia. Możemy ususzyć ją w specjalnej suszarce do ziół, ale jeśli takiej nie mamy, też damy radę. Susząc miętę bez suszarki, nie obrywamy listków, ale suszymy całe gałązki. Gałązki wiążemy po kilka za pomocą sznurka. Wieszamy na dworze lub przy oknie, ważne, żeby w razie deszczu mięta nie zamokła. Suszenie w ten sposób powinno zająć kilka dni. Po ususzeniu miętę przechowujemy w zamykanych i szczelnych pojemnikach, żeby jej aromat nie wywietrzał.

Miętę można też zamrozić. Wystarczy, że dokładnie przepłuczemy listki, oberwiemy je z gałązek i umieścimy w foliowym woreczku. Możemy je też pokroić na mniejsze części, jeśli wiemy, że użyjemy ich na przykład do sałatki. Szczelnie zamknięty woreczek umieszczamy w zamrażarce.

Jak zrobić syrop z mięty?

Syrop z mięty jest świetny na zimę – pomaga w walce z zimowymi infekcjami. Jak go zrobić? Do 2 litrów zagotowanej wody wsypujemy 400 g cukru. Dodajemy sok z 1 cytryny i 2 szklanki listków mięty. Całość zostawiamy pod przykryciem na 24 godziny. Po tym czasie płyn przelewamy przez sito i zagotowujemy. Następnie przelewamy do wyparzonych słoików. Możemy zapasteryzować.

Co ciekawe, w aptekach lub sklepach zielarskich możemy spotkać się także z olejkiem miętowym. Pomaga między innymi na kaszel, sprawdzi się też w nieżytach górnych dróg oddechowych. Dodatkowo, olejek miętowy możemy wykorzystać do aromatyzowania naturalnych płynów do sprzątania.

Jak zrobić lemoniadę z miętą?

Lemoniada to napój, który wspaniale smakuje zwłaszcza wiosną i latem. Jest bardzo łatwy do zrobienia, a jedną z głównych ról odgrywa w nim właśnie mięta. Jak przygotować taką lemoniadę? Wystarczy, że do wysokiego dzbanka wlejecie wodę – może być gazowana lub niegazowana i dodacie do niej sok z cytryny. Jego ilość zależy od waszych upodobań smakowych. Do dzbanka wrzućcie też kilka plasterków cytryny. Lemoniadę możemy lekko posłodzić, dodać do niej kostki lodu i liście mięty. Listki mięty można wcześniej lekko rozetrzeć, by ich smak i aromat szybciej dostał się do lemoniady.

Artykuły powiązane

Bidon to nie tylko modny gadżet
10.08.2020

Bidon na wodę smakową i domowy izotonik - praktyczny gadżet nie tylko dla sportowców

Bidon to poręczny sposób, żeby w każdym momencie dnia mieć przy sobie porcję wody np. smakowej lub domową wersję izotoniku. Kupując bidon warto wziąć pod uwagę nie tylko ładny design, ale także zastosowanie. Oto 8 propozycji z polskich sklepów i porady, jak udoskonalić w kuchni napoje do bidonów.

Granita - sposób na orzeźwienie
30.06.2020

Granita - przepis na pyszną ochłodę

Granita kojarzy się z wakacjami i słodkim orzeźwieniem. I słusznie! Granita jako zmrożona konkurencja dla lodów będzie dobrym pomysłem na deser. Wersji jest całkiem sporo - dla fanów espresso sprawdzi się granita kawowa, a dla wielbicieli owocowych smaków granita brzoskwiniowa. Jak granitę w wersji dla całej rodziny i dla dorosłych? Podpowiadamy!

Ser halloumi
14.05.2020

Ser halloumi i kuchnia cypryjska dla każdego

Ser halloumi to sztandarowy produkt kuchni cypryjskiej. Jeśli szukamy oryginalnej przekąski grillowej, warto spróbować halloumi – sera wytwarzanego z mleka krowiego, owczego i koziego, wzbogaconego suszoną miętą. Kuchnia cypryjska oferuje jednak znacznie więcej smakołyków – sprawdźcie, jakich!

zioła
04.04.2020

Po co nam zioła w kuchni? Sprawdzamy!

Zioła mamy w swoich kuchennych szafkach zawsze. Używamy ich do doprawiania dań, a świeże wykorzystujemy niemal do wszystkiego. Zioła potrafią wzbogacić smak dań, ale dobrze działają też na nasze zdrowie – mogą wyciszać, wzmacniać odporność, a nawet pobudzać. Macie zioła w kuchni, ale nie wiecie, jak ich używać? Podpowiadamy!

iStock-ziola-napary-
01.04.2020

Zioła do zadań specjalnych. Praktyczny poradnik

W medycynie ludowej zioła zawsze cieszyły się powodzeniem i szacunkiem. Melisa na uspokojenie, mięta na niestrawność, fiołek trójbarwny na trądzik a owoce głogu na wzmocnienie i poprawę odporności. W mądrości naszych babć było wiele intuicji, którą popierają badania naukowe. Przyjrzeliśmy sprawdzonym ziołowym mieszankom do zadań specjalnych.

Lista zakupów
18.03.2020

Sylwia Majcher radzi, jak robić przemyślane zakupy. Lista zakupów spożywczych na 2 tygodnie

Zapasy jedzenia w domu powinny być przygotowane rozsądnie. Nadmiar makaronu, tuńczyka w puszce czy ryżu niepotrzebnie może wprowadzić zamieszanie w naszych kuchniach. Sylwia Majcher, ekspertka kulinarne i propagatorka zero waste, podpowiedziała nam, które produkty możemy bez problemu przechowywać w kuchni i spiżarni, a także wyjaśniła, jak różnicować posiłki z zapasów na dwa tygodnie lub dłużej.

przejedzenie-slider
04.01.2020

5 skutecznych sposobów na przejedzenie

Po rodzinnych spotkaniach z okazji świąt lub jubileuszy, podczas których stół zastawiony jest pysznymi daniami, żołądek bywa przeciążony. Nadprogramowy kawałek serniczka lub dokładka obiadu sprawia, że czujemy się gorzej. Na szczęście są skuteczne sposoby na przejedzenie, które ułatwią ten intensywny kulinarnie czas.

Kuchnia gruzińska
14.08.2019

Kuchnia gruzińska – od chaczapuri do chinkali

Niewiele zakątków świata może pochwalić się kuchnią o takim bogactwie smaków, zapachów i tradycji. Gruzińskimi specjałami zachwycą się zarówno miłośnicy potraw mięsnych, jak i wegetarianie. Jakimi potrawami kusi kuchnia gruzińska? O tym w cyklu Smaczne miejsca.

Pijalnia Ziół Daty Natury
27.02.2019

Przyjdź, odpocznij - Pijalnia Ziół Dary Natury [RECENZJA]

Natura uwodzi nas od zawsze, a teraz jest nam do niej jeszcze bliżej – także w środku miasta. Tuż obok warszawskiego Placu Zbawiciela powstała Pijalnia Ziół Dary Natury.

Samar Khanafer
29.11.2018

Kuchnia musi pachnieć przyprawami - wywiad z Samar Khanafer

W swoich przepisach czerpie z dwóch tradycji - polskiej i libańskiej. Jej sekretem są przyprawy, dozowane w odpowiednich ilościach potrafią zamienić banalne danie w przysmak. Samar Khanafer w cyklu "Człowiek od kuchni" opowiada nam o swojej nowej książce "Szafran, mięta i kardamon", podaje przepis na uniwersalną przyprawową mieszankę i zdradza, kto jest jej kulinarnym mistrzem.