REKLAMA

Chrzan wielkanocny

Chrzan wielkanocny to podstawa wielu świątecznych dań. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs, faszerowanych jajek czy zup. Kremowy, aksamitny i wyrazisty – jednym słowem fantastyczny. Nie tylko genialnie smakuje, ale i ma wiele właściwości prozdrowotnych. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 192 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok. Przelewamy go przez sitko. Chrzan obieramy, usuwamy z niego wszelkie plamki i trzemy go na tarce o drobnych oczkach.

  • 2.

    Chrzan wielkanocny: Chrzan skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy sól, cukier i śmietanę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aż do połączenia. Nakładamy wielkanocny chrzan do czystych słoików i przekładamy do lodówki.

Porady

  • Jeżeli planujecie podać chrzan wielkanocny dzieciom lub nie przepadacie za jego intensywnym aromatem, możecie po starciu przelać go wrzątkiem. Będzie on wówczas o wiele delikatniejszy w smaku.
  • By uzyskać bardziej aksamitną konsystencję tradycyjnego chrzanu wielkanocnego, należy dodać do niego 2 łyżki majonezu. 
  • Chrzan na Wielkanoc można podawać jako dodatek do wielu dań – pasztetu pieczonego, faszerowanych jajek, kiełbasy białej, klopsa z jajkiem, szynki gotowanej, czy też żurku lub barszczu białego.
  • By zapobiec szczypaniu i łzawieniu oczu, podczas ścierania chrzanu, należy umieścić jego korzeń w misce z zimną wodą na około godzinę. 
  • By biały chrzan wielkanocny nie ściemniał, należy dodać do niego odrobinę soku z cytryny lub octu. 
  • Wielkanocny chrzan można też przygotować przy pomocy blendera lub rozdrabniacza elektrycznego. Wówczas nabierze on bardziej kremowej konsystencji. 
  • Chrzan na święta można zrobić z wyprzedzeniem. Przechowywany w lodówce zachowuje świeżość przez ponad tydzień. 

Notka redakcyjna

Przepis na chrzan wielkanocny

Sposobów na to, jak zrobić chrzan na święta jest całe mnóstwo. Podstawowe składniki każdego przepisu to surowy korzeń chrzanu, sok z cytryn lub ocet, sól i cukier. Dla uzyskania bardziej aksamitnej konsystencji można dodać do niego śmietanę, majonez, jogurt lub mieszankę powyższych. 

W wersji wielkanocnej, warto dodać do niego również ugotowane na twardo, rozgniecione widelcem jajka. Polecamy spróbować też domowych ćwikieł z chrzanem. Do ich przyrządzenia potrzebne są: buraki ćwikłowe, świeży chrzan, kieliszek wytrawnego wina, ocet, sól i cukier. Na świątecznym stole zaserwować można również chrzan gotowany lub smaczne masło chrzanowe. Ciekawie smakuje też chrzan z płatkami migdałów.

Czy chrzan jest zdrowy?

Prozdrowotne właściwości chrzanu znane są już od wielu lat. To jeden z najpopularniejszych składników domowych syropów, naparów i nalewek. Ceni się go przede wszystkim ze względu na jego bakterio i pleśniobójcze działanie. Udowodniono również, że skutecznie ułatwia trawienie. Dodatkowo działa on leczniczo przy infekcjach dróg moczowych.

Chrzan zawiera też duże ilości witaminy C oraz witamin z grupy B, A, E, K i C. Stanowi także dobre źródło karotenu, wapnia, potasu oraz fosforu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy