Chrzan wielkanocny

Chrzan wielkanocny to dodatek do wielu świątecznych dań. Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju pieczonych mięs, pasztetów, domowych wędlin i faszerowanych jajek. Jest kremowy, aksamitny i wyrazisty – jednym słowem fantastyczny. Chrzan wielkanocny nie tylko genialnie smakuje, ale ma też wiele właściwości prozdrowotnych. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory sosy

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 192 głosów)

Chrzan wielkanocny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jajka: gotujemy na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to zająć od 8 do 10 minut. Wyjmujemy je z wrzątku i przekładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy całkiem wystygną, obieramy je i przekrajamy na pół. Wyjmujemy żółtka i ucieramy je z masłem. Białka trzemy na tarce o małych oczkach. 

  • 2.

    Korzenie chrzanu: obieramy i usuwamy z nich wszelkie plamki. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 

  • 3.

    Ocet: podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier. Powstałą w ten sposób mieszaniną zalewamy starty chrzan. Odstawiamy do wystygnięcia. 

  • 4.

    Chrzan wielkanocny: żółtko utarte z masłem łączymy z chrzanem. Dodajemy utarte białka i śmietanę. Wszystkie składniki mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą do smaku. Przekładamy do czystych słoików i przechowujemy w lodówce. 

Porady

  • Jak zrobić chrzan wielkanocny, żeby nie uronić łez? Zanim zaczniemy trzeć korzeń, umieśćmy go w zimnej wodzie na godzinę. Możemy także przepuścić go przez maszynkę do mielenia mięsa lub wyciskarkę wolnoobrotową. Jest to szybszy i łatwiejszy sposób niż używanie zwykłej tarki. 
  • Chrzan zalany octem z cukrem można przechowywać w słoiczkach i wykorzystywać do różnych dań, takich jak zupa chrzanowa. Kiedy zaskoczy nas Wielkanoc, wystarczy dodać do niego jajka i śmietanę, żeby stworzyć świąteczny dodatek do mięs. 
  • Przepis na chrzan z jajkami możemy modyfikować w zależności od tego, jak ostry smak chcemy uzyskać. Jeśli wolimy łagodny chrzan, możemy dodać mniej cukru i więcej śmietany. 
  • Śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym, żeby chrzan wielkanocny mogły bez obaw spożywać osoby na diecie redukcyjnej. 
  • Chrzan z jajkiem możemy przed podaniem rozrobić z majonezem. Będzie wtedy bardziej kremowy i sycący.  

Notka redakcyjna

Z czym jeść chrzan wielkanocny? 

Chrzan wielkanocny z jajkiem sprawdzi się jako dodatek do wielu tradycyjnych wielkanocnych potraw. Możemy go podać jako akompaniament zarówno do gorących dań obiadowych, jak i tzw. zimnej płyty. Oto kilka przykładów: 

  • Klops z jajkiem – podaje się go na zimno i na ciepło, dlatego chrzan wielkanocny jest do niego idealnym, uniwersalnym dodatkiem.  
  • Domowe wędliny – np. baleron parzony, karkówka pieczona w rękawie lub schab. Chrzan podkręci także smak każdej domowej szynki gotowanej. 
  • Pasztet domowy pieczony – nieważne, czy przyrządzamy go z wieprzowiny, indyka, gęsi czy zająca. Sos chrzanowy z jajkiem pasuje do każdego rodzaju mięsa, a ponadto możemy go podać do pasztetu wegetariańskiego, np. z soczewicy lub fasoli. 
  • Ryby – zwłaszcza na zimno, czyli wędzone lub w galarecie. Chrzan na Wielkanoc możemy również zaserwować zamiast sosu tatarskiego do ryby smażonej w panierce. 
  • Domowa biała kiełbasa – najczęściej spotykamy ją w żurku lub barszczu białym, ale nierzadko spożywamy ją w formie drugiego dania lub przekąski. Jako dodatek cudownie sprawdzi się wtedy chrzan wielkanocny. Jest to świetna alternatywa dla zwykłej parówki z keczupem. 

Przepis na chrzan wielkanocny – czym się różni od innych? 

Ważnym składnikiem chrzanu wielkanocnego jest jajko i to odróżnia go od innych sosów na bazie tego aromatycznego korzenia. W naszym przepisie proponujemy ugotowanie jajek na twardo (mogą być też przyrządzone na półtwardo) i utarcie ich z masłem. Innym sposobem jest dodanie surowych jaj do wody zagotowanej z cukrem, octem i startym chrzanem. Taką mieszankę podgrzewa się, aż zgęstnieje, a następnie dodaje masło. 

Inne, podobne sosy, które sprawdzą się jako dodatek do kanapek lub mięs, to na przykład:  

  • ćwikła z chrzanem – nie tylko pięknie się prezentuje, ale jest także smaczna i pożywna, 
  • chrzan z żurawiną – świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, a w szczególności z indykiem, 
  • sos chrzanowy na zimno, czyli chrzan z majonezem i śmietaną lub jogurtem,  
  • chrzan wielkanocny z migdałami – dodatek posiekanych orzechów sprawia, że zimny sos przyjemnie chrupie i ma słodkawy smak.  

Czy chrzan jest zdrowy? 

Prozdrowotne właściwości chrzanu znane są już od wielu lat. To jeden z najpopularniejszych składników domowych syropów, naparów i nalewek. Ceni się go przede wszystkim ze względu na jego bakteriobójcze działanie. Dzięki niemu nie tylko wspomaga leczenie infekcji, ale można go także używać jako środka konserwującego w kuchni. Niegdyś nacierano nim mięsa, żeby przedłużyć ich przydatność do spożycia. Udowodniono również, że wspomaga trawienie i przemianę materii. Chrzan zawiera duże ilości witaminy C oraz witamin z grupy B, A, E, K i C. Stanowi także dobre źródło karotenu, wapnia, potasu i fosforu. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy