Chrzan wielkanocny to podstawa wielu świątecznych dań. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs, faszerowanych jajek czy zup. Kremowy, aksamitny i wyrazisty – jednym słowem fantastyczny. Nie tylko genialnie smakuje, ale i ma wiele właściwości prozdrowotnych.
StockFood
(średnia 4.52 z 192 głosów)
Przygotowanie składników: Cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok. Przelewamy go przez sitko. Chrzan obieramy, usuwamy z niego wszelkie plamki i trzemy go na tarce o drobnych oczkach.
Chrzan wielkanocny: Chrzan skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy sól, cukier i śmietanę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aż do połączenia. Nakładamy wielkanocny chrzan do czystych słoików i przekładamy do lodówki.
Porady
- Jeżeli planujecie podać chrzan wielkanocny dzieciom lub nie przepadacie za jego intensywnym aromatem, możecie po starciu przelać go wrzątkiem. Będzie on wówczas o wiele delikatniejszy w smaku.
- By uzyskać bardziej aksamitną konsystencję tradycyjnego chrzanu wielkanocnego, należy dodać do niego 2 łyżki majonezu.
- Chrzan na Wielkanoc można podawać jako dodatek do wielu dań – pasztetu pieczonego, faszerowanych jajek, kiełbasy białej, klopsa z jajkiem, szynki gotowanej, czy też żurku lub barszczu białego.
- By zapobiec szczypaniu i łzawieniu oczu, podczas ścierania chrzanu, należy umieścić jego korzeń w misce z zimną wodą na około godzinę.
- By biały chrzan wielkanocny nie ściemniał, należy dodać do niego odrobinę soku z cytryny lub octu.
- Wielkanocny chrzan można też przygotować przy pomocy blendera lub rozdrabniacza elektrycznego. Wówczas nabierze on bardziej kremowej konsystencji.
- Chrzan na święta można zrobić z wyprzedzeniem. Przechowywany w lodówce zachowuje świeżość przez ponad tydzień.
Sposobów na to, jak zrobić chrzan na święta jest całe mnóstwo. Podstawowe składniki każdego przepisu to surowy korzeń chrzanu, sok z cytryn lub ocet, sól i cukier. Dla uzyskania bardziej aksamitnej konsystencji można dodać do niego śmietanę, majonez, jogurt lub mieszankę powyższych.
W wersji wielkanocnej, warto dodać do niego również ugotowane na twardo, rozgniecione widelcem jajka. Polecamy spróbować też domowych ćwikieł z chrzanem. Do ich przyrządzenia potrzebne są: buraki ćwikłowe, świeży chrzan, kieliszek wytrawnego wina, ocet, sól i cukier. Na świątecznym stole zaserwować można również chrzan gotowany lub smaczne masło chrzanowe. Ciekawie smakuje też chrzan z płatkami migdałów.
Prozdrowotne właściwości chrzanu znane są już od wielu lat. To jeden z najpopularniejszych składników domowych syropów, naparów i nalewek. Ceni się go przede wszystkim ze względu na jego bakterio i pleśniobójcze działanie. Udowodniono również, że skutecznie ułatwia trawienie. Dodatkowo działa on leczniczo przy infekcjach dróg moczowych.
Chrzan zawiera też duże ilości witaminy C oraz witamin z grupy B, A, E, K i C. Stanowi także dobre źródło karotenu, wapnia, potasu oraz fosforu.
Komentarze