Chrzan wielkanocny to dodatek do wielu świątecznych dań. Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju pieczonych mięs, pasztetów, domowych wędlin i faszerowanych jajek. Jest kremowy, aksamitny i wyrazisty – jednym słowem fantastyczny. Chrzan wielkanocny nie tylko genialnie smakuje, ale ma też wiele właściwości prozdrowotnych.
StockFood
Jajka: gotujemy na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to zająć od 8 do 10 minut. Wyjmujemy je z wrzątku i przekładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy całkiem wystygną, obieramy je i przekrajamy na pół. Wyjmujemy żółtka i ucieramy je z masłem. Białka trzemy na tarce o małych oczkach.
Korzenie chrzanu: obieramy i usuwamy z nich wszelkie plamki. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Ocet: podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier. Powstałą w ten sposób mieszaniną zalewamy starty chrzan. Odstawiamy do wystygnięcia.
Chrzan wielkanocny: żółtko utarte z masłem łączymy z chrzanem. Dodajemy utarte białka i śmietanę. Wszystkie składniki mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą do smaku. Przekładamy do czystych słoików i przechowujemy w lodówce.
Porady
- Jak zrobić chrzan wielkanocny, żeby nie uronić łez? Zanim zaczniemy trzeć korzeń, umieśćmy go w zimnej wodzie na godzinę. Możemy także przepuścić go przez maszynkę do mielenia mięsa lub wyciskarkę wolnoobrotową. Jest to szybszy i łatwiejszy sposób niż używanie zwykłej tarki.
- Chrzan zalany octem z cukrem można przechowywać w słoiczkach i wykorzystywać do różnych dań, takich jak zupa chrzanowa. Kiedy zaskoczy nas Wielkanoc, wystarczy dodać do niego jajka i śmietanę, żeby stworzyć świąteczny dodatek do mięs.
- Przepis na chrzan z jajkami możemy modyfikować w zależności od tego, jak ostry smak chcemy uzyskać. Jeśli wolimy łagodny chrzan, możemy dodać mniej cukru i więcej śmietany.
- Śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym, żeby chrzan wielkanocny mogły bez obaw spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
- Chrzan z jajkiem możemy przed podaniem rozrobić z majonezem. Będzie wtedy bardziej kremowy i sycący.
Chrzan wielkanocny z jajkiem sprawdzi się jako dodatek do wielu tradycyjnych wielkanocnych potraw. Możemy go podać jako akompaniament zarówno do gorących dań obiadowych, jak i tzw. zimnej płyty. Oto kilka przykładów:
Ważnym składnikiem chrzanu wielkanocnego jest jajko i to odróżnia go od innych sosów na bazie tego aromatycznego korzenia. W naszym przepisie proponujemy ugotowanie jajek na twardo (mogą być też przyrządzone na półtwardo) i utarcie ich z masłem. Innym sposobem jest dodanie surowych jaj do wody zagotowanej z cukrem, octem i startym chrzanem. Taką mieszankę podgrzewa się, aż zgęstnieje, a następnie dodaje masło.
Inne, podobne sosy, które sprawdzą się jako dodatek do kanapek lub mięs, to na przykład:
Prozdrowotne właściwości chrzanu znane są już od wielu lat. To jeden z najpopularniejszych składników domowych syropów, naparów i nalewek. Ceni się go przede wszystkim ze względu na jego bakteriobójcze działanie. Dzięki niemu nie tylko wspomaga leczenie infekcji, ale można go także używać jako środka konserwującego w kuchni. Niegdyś nacierano nim mięsa, żeby przedłużyć ich przydatność do spożycia. Udowodniono również, że wspomaga trawienie i przemianę materii. Chrzan zawiera duże ilości witaminy C oraz witamin z grupy B, A, E, K i C. Stanowi także dobre źródło karotenu, wapnia, potasu i fosforu.
Komentarze