Cielęcina - przepisy

171 przepisów

Cielęcina to prawdziwy rarytas wśród mięs. Jest łagodna i lekka, a przy tym bardzo zdrowa. Co można zrobić z cielęciny i jak najlepiej ją przyrządzić? Prezentujemy najlepsze przepisy oraz kulinarne triki, dzięki którym mięso będzie smakować wyśmienicie.

Przepisy na dania z cielęciną

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 45 min.
Sznycle cielęce z warzywami

Sznycle cielęce z warzywami, czyli Kalbschnitzel mit Feiner gemuse, to przepis z kuchni niemieckiej. W naszym przepisie idziemy o krok dalej, bo warzywami faszerujemy cielęcinę, a do nich dodatkowo polecamy grillowane pyszności lub gotowane na parze. Sznycle cielęce dzięki nadzieniu będą jeszcze smaczniejsze! Co ważne - możecie je przygotować zarówno na ruszcie, jak i na kuchence, ale w sznycle cielęce z grilla smakują wprost wyśmienicie, więc wszyscy fani grillowania powinni wypróbować taką wersję przepisu.

mojegotowanie

Sznycle cielęce z warzywami

Czas przygotowania: 80 min.
Bażant z nadzieniem

pyszny

barara

Bażant z nadzieniem

Cielęcina: jak przygotować?

Cielęcina pozyskiwana jest z młodych zwierząt, dzięki czemu charakteryzuje się delikatną strukturą i znikomą zawartością tłuszczu. Ponadto nie ma w niej twardych żyłek, tak nielubianych w mięsie wołowym. Dobra cielęcina odznacza się kolorem różowym bądź jasnoczerwonym i lśniącą, wilgotną powierzchnią. Ma także delikatnie kwaśny zapach, co jest skutkiem karmienia cieląt mlekiem.

Co zrobić z cielęciny? Wiele zależy od tego, jaką partię mięsa kupimy. Najdelikatniejszą i najchudszą częścią jest polędwica. Doskonale nadaje się na medaliony oraz steki, szczególnie te przygotowane na grillu. Udziec oraz żeberka najlepiej będzie upiec lub pokroić na sznycle.

Łopatka należy do najtwardszych partii, warto zatem ją zmiękczyć za pomocą duszenia. Pokrojona na mniejsze kawałki sprawdzi się jako podstawagulaszu. Mostek oraz żeberka są najbardziej otłuszczone, dlatego można z nich przygotować soczystą pieczeń.

Jak smażyć cielęcinę? Przed położeniem na patelnię nacieramy ją oliwą bądź olejem rzepakowym, żeby nie wyschła. Ważne, aby mięso miało temperaturę pokojową. Dzięki temu usmaży się nie tylko szybciej, ale też bardziej równomiernie. Cielęcinę solimy dopiero po obróbce cieplnej - w ten sposób zachowa miękkość.

Pomysły na potrawy z cielęciną

Cielęcina nie cieszy się tak wielką popularnością jak wołowina czy wieprzowina, lecz można przygotować z niej równie zróżnicowane dania.

Sos z cielęciny znajdzie zastosowanie w potrawach kuchni włoskiej, takich jak powszechnie lubiana lazania czy mniej popularna, lecz równie smaczna saltimbocca przygotowywana z dodatkiem białego wina.

Cielęcina na obiad sprawdzi się szczególnie w postaci kotletów. Godny spróbowania jest zwłaszcza sznycel wiedeński, czyli narodowe dania kuchni austriackiej. Przygotowuje się go ze smażonej cielęciny panierowanej w bułce tartej.

Dania z cielęciny idealne na specjalne okazje to m.in. vitello tonnato, pasztet oraz rolada z pistacjami. Na święta warto przygotować udziec cielęcy duszony.

Co pasuje do cielęciny?

Cielęcina najczęściej podawana jest z ziemniakami pieczonymi lub w formie purée. Jeśli serwujemy takie potrawy z cielęciny jaki eskalopki lub sznycle, możemy dodać do nich sałatkę ziemniaczaną. Mięso w sosie oraz duszone najsmaczniejsze będzie z dodatkiem bulionu warzywnego.

Jakie warzywa pasują do cielęciny? Wśród nich wymienić można przede wszystkim pomidory, cebulę, por, czosnek i cebulę. Potrawy z cielęciny idealnie komponują się także z musztardą oraz grzybami.

Jeśli do obiadu lub kolacji z cielęciną chcemy podać alkohol, najlepszym wyborem będzie czerwone lub różowe musujące wino. Do pieczeni pasują wina wytrawne.

Cielęcina: triki kulinarne

Cielęcina będzie jeszcze lepsza, gdy podczas jej przyrządzania zastosujemy kilka prostych trików. Z racji małej zawartości tłuszczu pieczona lub smażona polędwica cielęca może okazać się zbyt sucha. Unikniemy tego efektu, jeśli przed przygotowaniem owiniemy ją plastrami boczku lub słoniny. Jeśli planujemy stworzyć danie wymagające długiej obróbki cieplnej, najlepiej zamiast polędwicy wybrać mięso z warstewką tłuszczu.

Warto zwrócić uwagę także na odpowiedni sposób krojenia cielęciny. Jeśli potniemy ją w poprzek włókien mięśniowych, będzie łatwiejsza do pogryzienia.

Mięso cielęce smakuje najlepiej, gdy po przyrządzeniu pozwolimy mu "odpocząć" przez kilkanaście minut. Dzięki temu jego soki zgęstnieją i poprawią smak dania.

Pamiętajmy, że cielęcina nie wymaga dużej ilości przypraw ani soli. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, który łatwo można przytłoczyć innymi aromatami. Najlepiej używać do niej ziół: majeranku, szałwii, pieprzu, bazylii lub tymianku.

Smak cielęciny świetnie podkreśla masło. Dodajemy je w kawałku do mięsa w chwilę po jego upieczeniu bądź usmażeniu.