Agrest - przepisy i właściwości

46 przepisów

Agrest pojawia się w sprzedaży w lecie, lecz zwykle nie cieszy się tak dużą popularnością jak inne sezonowe owoce. Warto jednak zwrócić na niego uwagę - jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy! Nadaje się do dań słodkich i do dań wytrawnych. W zależności od zastosowanych przypraw. Prezentujemy właściwości agrestu oraz kulinarne inspiracje i przepisy z jego wykorzystaniem.

Agrest - przepisy i właściwości

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 60 min.
Kompot z agrestu

Kompot z agrestu na zimę będzie jak znalazł!

msewka

Kompot z agrestu

Czas przygotowania: 40 min.
Kompot z agrestu

Pyszny!!!

sport.96

Kompot z agrestu

Agrest - wartości odżywcze

Agrest zalicza się do najmniej kalorycznych owoców - w 100 g ma zaledwie 44 kcal. W niewielkich owocach kryje się jednak bogactwo substancji odżywczych: potasu, magnezu, fosforu, cynku, wapnia oraz żelaza. Agrest m.in. pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wspomaga mięśnie i kości, wzmacnia stawy oraz zapewnia dobrą kondycję skóry. Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz witamin C, A i E podwyższa odporność, redukuje stres, poprawia koncentrację oraz dba o nasz wzrok. 

Na prawidłowe widzenie wpływa również zawarta w agreście luteina. Najwięcej jest jej w owocach o czerwonej skórce. Agrest dostarcza także kwasu foliowego, dlatego jest szczególnie polecany dla kobiet w ciąży. Dodatkowo regularne spożywanie tego owocu ułatwia zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Agrest to skarbnica pektyn oraz kwasów owocowych, które łagodzą zaparcia i wzdęcia. W owocu znajdziemy także przeciwutleniacze.

Jak jeść agrest?

Agrest może przypaść do gustu zarówno osobom ceniącym kwaśne, jak i słodkie owoce. Jak to możliwe? Wszystko zależy od jego stopnia dojrzałości. W jeszcze twardym, zielonym agreście dominują kwaśne nuty. Długo wiszące na krzakach, niemal przejrzałe owoce są natomiast tak słodkie, że niekiedy przyciągają szukające nektaru pszczoły. Smak zależy także od odmiany krzewu. Zwykle najsłodsze są drobne, ciemne owoce.

Agrest pod względem botanicznym jest gatunkiem porzeczki. Jego owoce można więc jeść w całości, podobnie jak w przypadku czarnych lub czerwonych porzeczek. Nie każdemu odpowiada jednak szorstka i twarda skórka, którą cechuje się zwłaszcza agrest zielony. W takim przypadku najlepiej wybrać delikatniejszą odmianę czerwoną lub porzeczkoagrest, czyli hybrydę agrestu i porzeczki czarnej. Można także zjeść sam miąższ. Owocu nie trzeba obierać - gdy jest dojrzały, wystarczy nadgryźć lub przekłuć zewnętrzną warstwę i wycisnąć ze środka półpłynną zawartość. Dojrzałość agrestu najlepiej sprawdzić poprzez dotyk. Kiedy staje się miękki, jest gotowy do jedzenia.

Twardą fakturę skórki owocu skutecznie neutralizuje obróbka termiczna, dlatego agrest doskonale nadaje się do wypieków oraz kompotów. Sprawdza się również w konfiturach oraz jako baza do win i nalewek.

Przepisy z agrestem

Agrest rzadko króluje w kuchni, ale warto to zmienić! Dzięki niepozornym owocom przyrządzimy oryginalne i pyszne potrawy.

Czy agrest pasuje do obiadu? Oczywiście! Dowodem na to jest zielony gulasz z agrestem. Potrawa idealnie sprawdzi się latem - możemy przygotować ją ze świeżych, sezonowych warzyw. Zamiast mięsa dodajemy do niej niewielkie klopsiki na bazie pieczywa i jajka. Smak dania podkreśli odrobina białego wina.

Wakacyjna sałatka z agrestem i jeżynami wyróżnia się kontrastowym połączeniem kolorów i nietuzinkowym smakiem. Dzięki sezonowym owocom oraz warzywom sprawdzi się jako lekka przekąska lub drugie śniadanie. Najlepiej smakuje z własnoręcznie zrobionym sosem czosnkowym i marynowaną czerwoną kapustą.

Sezon na agrest trwa krótko, dlatego owoce warto zamrozić lub zachować na zimę w formie przetworów. Podczas chłodnych dni lato przypomni nam kompot z agrestu - napój rodem z dawnej, babcinej kuchni.

Różowe naleśniki z serem i agrestem to propozycja na słodkie śniadanie, które przypadnie do gustu zwłaszcza najmłodszym. Nietypowy kolor placuszków osiągniemy dzięki dodaniu do masy budyniu malinowego. Jeżeli chcemy zredukować zawartość tłuszczu w daniu, do smażenia używamy patelni teflonowej.

Artykuły powiązane

Agrest
02.07.2020

Agrest – owoce lata

Jeden z owocowych symboli lata, choć w ostatnim czasie trochę w Polsce zapomniany i niedoceniany. Agrest jest produktem nie tylko smacznym, ale również bardzo zdrowym, bogatym w błonnik, witaminy i cenne składniki mineralne. Jak podać agrest i kto szczególnie powinien skusić się na ten owoc? Podpowiadamy w cyklu "Smak".

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

Moje Gotowanie Lipiec 2019
27.06.2019

"Moje Gotowanie" na lipiec 2019. Co jest w numerze?

Czas na lipcowe przepisy i nowy numer "Moje Gotowanie". Lato, lody, zielone strączki i porady, jak dobrze się wysypiać. Królem sezonu zostały kwiaty cukinii, a grillowe trendy 2019 podpowiada Robert Sowa. Co jeszcze w numerze? Cały spis treści poniżej.

Michał Sobieszuk
03.03.2019

Podróżować, żeby jeść - wywiad z Michałem Sobieszukiem z Eat Polska

Schabowy, pierogi i żurek – te dania w pierwszej kolejności przychodzą na myśl turystom, którzy odwiedzają Polskę. Na wycieczkach kulinarnych organizowanych przez Michała Sobieszuka dowiadują się jednak, że polska kuchnia to o wiele, wiele więcej. W cyklu Przy wspólnym stole rozmawiamy o kulinarnych podróżach, pytamy o polskie produkty, które mogą zachwycić świat i rozprawiamy się ze stereotypami.

Tęcza na talerzu
16.05.2018

Tęcza na talerzu – co mówi kolor jedzenia o właściwościach produktu

Wybieraj naturalne, kolorowe składniki i przygotowuj z nich dania, które są piękne, pyszne i zdrowe. Sarah Orme, specjalne dla magazynu „To Twój Moment”, przygotowała zestawienie smakołyków, które mają nieoceniony wpływ na nasz organizm.

agrest
23.06.2008

Pamiętaj o agreście

To małe, owalne lub okrągłe owocki z grubą skórką w kolorze zielonym, żółtym lub czerwonoczarnym. Mogą być pokryte włoskami. Miąższ mają bardzo mięsisty, soczysty, lekko cierpki.

dieta_optymalna_dr_kwasniewskiego1
05.05.2008

Dieta optymalna dr. Kwaśniewskiego

3 kg w 14 dni nie wymaga liczenia kalorii ani ograniczania porcji. W jadłospisie przeważają potrawy bogate w tłuszcz (bigos, kiełbasa, kotlety schabowe, golonka). Niewiele jest natomiast węglowodanów.