Marynata do karkówki w klasycznej wersji jest uniwersalna. Sprawdzi się w różnych sposobach obróbki mięsa – do grillowania, smażenia lub pieczenia. Jest słodko–pikantna, wyrazista i dobrze zbalansowana. Aby jednak wydobyć pełnię smaku, należy przygotować karkówkę w marynacie na co najmniej 12 godz. przed planowanym smażeniem lub grillowaniem.
Getty Image
(średnia 4.12 z 235 głosów)
Czosnek: obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę.
Baza na marynatę: w misce mieszamy ketchup, musztardę i olej.
Przyprawy: dodajemy sól, kolorowy pieprz, dwa rodzaje papryki i przygotowany wcześniej czosnek.
Marynata do karkówki jest gotowa: nacieramy nią mięso i odkładamy do lodówki na min 12 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa).
Porady
- Jeśli planujemy zrobić karkówkę na grillu lub patelni – kroimy ją w plastry o grubości ok. 1 cm.
- W przypadku karkówki z piekarnika – marynujemy mięso w całości.
- Do marynaty możemy dodać także świeże lub suszone zioła, np. oregano lub tymianek.
- Olej roślinny można zastąpić oliwą z oliwek.
- Jeśli chcemy, aby marynata do karkówki była bardziej słodka, możemy dodać 15 ml miodu.
- Marynowane mięso jest gotowe na grilla następnego dnia. Możemy je także usmażyć lub upiec w piekarniku.
Klasyczna marynata do karkówki ma słodko–ostry smak, który od razu kojarzy nam się z potrawami z grilla. Oczywiście sposobów na marynowanie mięsa jest o wiele więcej. Poniżej kilka wybranych propozycji:
Zamarynowane mięso po obróbce termicznej jest kruche i soczyste w środku. Możemy ją przygotować na trzy sposoby:
Marynata do karkówki sprawdzi się także do innych mięs z grilla oraz dań wegetariańskich. Możemy ją wykorzystać do przygotowania:
Komentarze