Marynata do karkówki na grila

Prosta marynata do karkówki sprawi, że mięso będzie smakować doskonale! Kilka popularnych przypraw, czosnek, cebula i chwila cierpliwości, a marynata do karkówki zdziała kulinarny cud!

Sosy

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.12 z 235 głosów)

Składniki:

  • 10 łyżek oliwy z oliwe
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • płaska łyżeczka soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do naczynia wlewamy oliwę. Dodajemy zioła oraz paprykę, sól.
  • Mieszamy.
  • Siekamy drobno cebulę i dodajemy do oliwy. Wciskamy czosnek.
  • W marynacie zanurzamy i obtaczamy mięso. Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".

Porady

Mięso najlepiej marynować dzień przed grillowaniem, ale jeśli masz na to tylko godzinę - dobre i to!

Notka redakcyjna

Prosta marynata do karkówki z grilla całkowicie odmienia smak mięsa, a przy tym jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mięso najlepiej grillować na aluminiowych tackach - dym ze spalających się składników marynaty i drobinek mięsa jest bardzo szkodliwy. Zioła, przyprawy, sok z cytryny, ocet winny - marynata do karkówki może być wzbogacona o kolejne składniki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy