Marynata do karkówki na grila

Prosta marynata do karkówki sprawi, że mięso będzie smakować doskonale! Kilka popularnych przypraw, czosnek, cebula i chwila cierpliwości, a marynata do karkówki zdziała kulinarny cud!

Dodany przez:

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 2.83 z 53 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 10 łyżek oliwy z oliwe
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • płaska łyżeczka soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlewamy oliwę. Dodajemy zioła oraz paprykę, sól.
  2. Mieszamy.
  3. Siekamy drobno cebulę i dodajemy do oliwy. Wciskamy czosnek.
  4. W marynacie zanurzamy i obtaczamy mięso. Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".

Wskazówki

Mięso najlepiej marynować dzień przed grillowaniem, ale jeśli masz na to tylko godzinę - dobre i to!

Komentarz redakcji

Prosta marynata do karkówki z grilla całkowicie odmienia smak mięsa, a przy tym jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mięso najlepiej grillować na aluminiowych tackach - dym ze spalających się składników marynaty i drobinek mięsa jest bardzo szkodliwy. Zioła, przyprawy, sok z cytryny, ocet winny - marynata do karkówki może być wzbogacona o kolejne składniki.
grill mięso sos cebula karkówka marynata zioła prowansalskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze