Marynata do karkówki

Obecnie w wielu sklepach można kupić gotową marynatę do karkówki, w płynie lub w postaci suchej mieszanki, którą rozrabiamy z dodatkiem oleju. Dostępne jest także już zamarynowane mięso. Te rozwiązania na pewno są proste i wygodne, jednak przygotowanie domowej marynaty wcale nie zajmuje specjalnie dużo czasu, a efekt może być znacznie lepszy. Co więcej mamy wtedy pewność, że nasza marynata nie zawiera sztucznych dodatków. Żeby przygotować idealną marynatę do karkówki, trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach. Podpowiadamy, jak zrobić pyszną marynatę. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sosy

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.12 z 235 głosów)


Marynata do karkówki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czosnek praska 1.

    Składniki marynaty do karkówki trzeba połączyć ze sobą w misce. Następnie trzeba dodać drobno posiekany, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Sól i pieprz 2.

    Marynatę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotową marynatę można użyć do karkówki. 

Porady

  • Nie istnieje jedna idealna marynata do karkówki. Możliwości jest bardzo wiele, a w zależności od wybranych składników, mięso może mieć za każdym razem inny smak i aromat. Podstawą w większości przepisów na marynatę do karkówki jest zazwyczaj tłuszcz - olej lub oliwa oraz przyprawy. Mogą to być zarówno świeże, jak i suszone zioła. Sprawdzi się słodka lub ostra papryka, czosnek , bazylia, oregano, majeranek lub tymianek. 
  • Z karkówką doskonale komponuje się miód, który często pojawia się w przepisach na marynaty do tego mięsa. Równie popularnymi dodatkami są musztarda i keczup. Na aromat, ale też miękkość mięsa doskonale wpłynie dodatek octu lub soku z cytryny, trzeba jednak pamiętać, żeby nie przesadzać z tymi dodatkami, ponieważ karkówka zbyt długo marynowana w taki sposób stanie się kwaśna, a jej struktura zacznie przypominać dżem. 
  • Marynata do karkówki na grilla, w zależności od indywidualnych preferencji, może być łagodna lub pikantna. Jeśli wolimy ostrzejsze smaki, wystarczy dodać do niej nieco chili w proszku, jalapeno lub suszone papryczki peperoncino. Mocniejszy smak można też uzyskać dobierając odpowiednio ostrą musztardę, np. rosyjską lub bardzo pikantny keczup. 

Zobacz także mocno musztardową marynatę do boczku.

Notka redakcyjna

Marynata do karkówki - jaki alkohol dodać?

Marynata do karkówki może być wzbogacona także o alkohol. Dodatek odpowiedniego trunku nie tylko doda mięsu aromatu, ale też sprawi, że będzie ono bardziej miękkie i kruche. Alkohol odparowuje podczas przyrządzania mięsa, nie należy się więc obawiać, że taka marynata zaszkodzi dzieciom lub będzie nieodpowiednia dla kierowców.

Idealnym wyborem do karkówki przeznaczonej na grilla będzie piwo. Badacze udowodnili, że zawarte w nim składniki w znacznym stopniu neutralizują rakotwórcze substancje powstające w czasie grillowania bezpośrednio na ruszcie. Do marynaty najlepiej sprawdzi się piwo ciemne. Pamiętajmy jednak o tym, że napój ten zazwyczaj zawiera sporo cukru, który może się karmelizować podczas grillowania. Dlatego jeśli dodajemy piwo do marynaty, zrezygnujmy już z innych słodkich dodatków jak np. miód czy brązowy cukier

Marynata do karkówki z piekarnika może być nieco bardziej wykwintna, niż w przypadku karkówki na grilla. Doskonale wzbogaci ją dodatek czerwonego wina. Tak upieczone mięso nadaje się na obiad lub kolację. Można je także podawać na zimno, jako przystawkę. Doskonale komponuje się z chrzanem lub żurawiną. Mniej popularnymi alkoholami, które też nadają się do marynaty są wiśniówka, miód pitny albo nawet smakowe wódki. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy