Pyszne risotto z grzybami

Nie ma jak risotto z grzybami! Pyszne i wspaniałe.

Dodany przez:

Pyszne risotto z grzybami

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 150 g grzybów
  • 200 g ryżu
  • suszone grzyby kilka szt.
  • 1 litr bulionu
  • cebula - ½ główki
  • czosnek - 1 ząbek
  • 5 łyżek masła
  • białe wino - 80 ml
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 5 łyżek tartego sera parmezan
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • sól (najlepiej morska)

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy risotto z grzybami:
  2. Moczymy suszone grzyby przez kilka godzin w szklance zimnej wody. Do tej wody dolewamy litr bulionu i gotujemy.
  3. Cebulę i czosnek drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzane na patelni 2 łyżki masła. Dusimy do miękkości nie rumieniąc, przez około 5 minut.
  4. Grzyby czyścimy i plasterkujemy. Dodajemy do cebuli i dusimy, aż zmiekną.
  5. Na patelnię z masłem i cebulą wsypujemy ryż, dodajemy namoczone suszone grzyby, mieszamy i smażymy krótko na średnim ogniu. Dolewamy wino i odparowujemy.
  6. Następnie wlewamy ł bulion i gotujemy risotto na małym ogniu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
  7. Wlewamy po jednej łyżce wazowej bulionu, czekając, aż poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotujemy tak przez około 15 minut.
  8. Gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku, risotto jest gotowe.
  9. Zobacz risotto z grzybami!
  10. http://www.wszelkieprzepisy.pl/risotto-z-grzybami
  11. Smacznego!
Grzyby obiad risotto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze