Risotto z grzybami z świetne danie na rodzinny obiad. Najlepiej risotto smakuje na bazie leśnych grzybów. Warto wiedzieć, że risotto z grzybami leśnymi doskonale smakuje w połączeniu ze świeżym tymiankiem. Przepis na risotto z grzybami świetnie smakuje na bazie kurek i borowików. Jednak domowe risotto z grzybami można też zrobić ze świeżymi pieczarkami. Podpowiadamy, jak zrobić idealne danie z ryżem.
fot. iStock
(średnia 4.5 z 164 głosów)
Risotto z grzybami – przepis: Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę należy posiekać w drobną kostkę i zeszklić na podgrzanym oleju. Następnie trzeba dodać oczyszczone i pokrojone na pół małe grzyby leśne. Grzyby trzeba przesmażyć aż do odparowania płynu. Potem trzeba dodać ryż do risotto (arborio) i przesmażyć aż stanie się szklisty. Następnie należy dolać białe wino.
Gdy alkohol odparuje trzeba powoli dolać bulion tak by przykrył ryż. Gdy ryż wchłonie płyn trzeba dolać kolejną partię bulionu aż do wyczerpania. Następnie należy zdjąć patelnię z kuchenki, dodać śmietankę i doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Risotto z grzybami należy przesmażyć przez 2 minuty do lekkiego odparowania. Risotto grzybowe podajemy na ciepło posypane hojną porcją parmezanu.
Komentarze