Risotto z grzybami

Risotto z grzybami z świetne danie na rodzinny obiad. Najlepiej risotto smakuje na bazie leśnych grzybów. Warto wiedzieć, że risotto z grzybami leśnymi doskonale smakuje w połączeniu ze świeżym tymiankiem. Przepis na risotto z grzybami świetnie smakuje na bazie kurek i borowików. Jednak domowe risotto z grzybami można też zrobić ze świeżymi pieczarkami. Podpowiadamy, jak zrobić idealne danie z ryżem. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania główne risotto

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 164 głosów)

Risotto z grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Risotto - patelnia 1.

    Risotto z grzybami – przepis: Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę należy posiekać w drobną kostkę i zeszklić na podgrzanym oleju. Następnie trzeba dodać oczyszczone i pokrojone na pół małe grzyby leśne. Grzyby trzeba przesmażyć aż do odparowania płynu. Potem trzeba dodać ryż do risotto (arborio) i przesmażyć aż stanie się szklisty. Następnie należy dolać białe wino. 

  • bulion 2.

    Gdy alkohol odparuje trzeba powoli dolać bulion tak by przykrył ryż. Gdy ryż wchłonie płyn trzeba dolać kolejną partię bulionu aż do wyczerpania. Następnie należy zdjąć patelnię z kuchenki, dodać śmietankę i doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Risotto z grzybami należy przesmażyć przez 2 minuty do lekkiego odparowania. Risotto grzybowe podajemy na ciepło posypane hojną porcją parmezanu.


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy