Adobe Stock
4.5 (164)
Risotto z grzybami leśnymi to sycący, jesienny obiad zainspirowany kuchnią włoską. Do zrobienia tego rozgrzewającego dania najlepiej wykorzystać świeże borowiki, podgrzybki, koźlarze, maślaki lub rydze. Poza sezonem można się posiłkować suszonymi lub mrożonymi zapasami. Potrawa zachwyca kremowym ryżem z dodatkiem parmezanu i aromatycznym śmietanowym sosem. Niech przepis na risotto z grzybami na stałe zagości w Waszym jesiennym menu.
grzyby leśne 600 g
ryż do risotto 350 g
oliwa z oliwek 40 ml
cebula 150 g
bulion warzywny 500 ml
białe wytrawne wino 100 ml
śmietanka 100 ml
parmezan 50 g
masło 60 g
czosnek 3 ząbki
natka pietruszki 25 g
sok z cytryny 30 ml
sól 6 g
pieprz 3 g
Przygotowanie: grzyby leśne (na przykład borowiki, podgrzybki i koźlarze) dokładnie oczyszczamy, opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy. Kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy na małych oczkach tarki. Natkę pietruszki obrywamy z łodygi, myjemy i drobno szatkujemy. Podgrzewamy bulion warzywny lub wodę.
Sos grzybowy: na głębokiej patelni rozgrzewamy połowę przewidzianej w przepisie oliwy i 2 łyżki masła. Wrzucamy przygotowane grzyby na tłuszcz razem z czosnkiem. Smażymy je przez około 20 minut. W tym czasie odparuje z nich nadmiar wody i lekko się zarumienią. Dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy grzyby solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlewamy śmietanę kremówkę. Mieszamy. Podgrzewamy sos, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy go do momentu, kiedy będziemy gotowi, żeby wykończyć risotto grzybowe.
Baza do risotto: w garnku lub na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy pozostałą oliwę i 2 łyżki masła. Szklimy cebulę (może być to również szalotka, która jest łagodniejsza w smaku i ma lekko czosnkowy aromat). Wrzucamy suchy ryż do risotto (arborio lub carnaroli). Podsmażamy go przez kilka minut, aż ziarenka pokryją się tłuszczem i zaczną sprawiać wrażenie przezroczystych. Dodajemy białe wino i pozwalamy mu odparować. Solimy. Wlewamy około ¼ podgrzanego bulionu. Mieszamy ryż i czekamy, aż wchłonie cały płyn. Czynność tę powtarzamy, aż ziarenka zmiękną, ale ich środek pozostanie sprężysty. Potraw to około 20 minut.
Risotto z grzybami leśnymi: ugotowany ryż mieszamy z pozostałym masłem, startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy nasza baza jest gotowa, łączymy ją z przygotowanym wcześniej sosem grzybowym. Sprawdzamy, czy danie nie potrzebuje więcej soli. Serwujemy od razu, żeby ryż pozostał al dente. Możemy udekorować je natką pietruszki, rozmarynem lub tymiankiem oraz cienkimi płatkami parmezanu.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.