Pesto z papryki to treściwy, gęsty i pełen aromatu sos, który doskonale pasuje do makaronu lub świeżej kromki chleba. Podany na talerzu przyciąga wzrok piękną, mocno czerwoną barwą. Zmieszany ze startym parmezanem, smakuje znakomicie. Pesto z papryki pieczonej sprawdzi się jako propozycja na szybki obiad oraz ciepłą kolację. Podane na zimno może służyć jako dip do przekąsek chrupanych w trakcie filmowego seansu.
Getty/iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Papryki: myjemy je, usuwamy gniazda nasienne, smarujemy w środku oliwą i kładziemy na blachę. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Jeśli papryka wyda się nam mało miękka, dopiekamy jeszcze 5-10 minut. Zdejmujemy z niej skórkę (by łatwiej zeszła, możemy naciąć ją nożem) i wrzucamy do kielicha robota kuchennego.
Blendowanie: nerkowce, natkę pietruszki, oliwę z oliwek oraz papryki miksujemy na gładko (nie musimy tego robić w robocie kuchennym, możemy wykorzystać do tego blender). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy: z makaronem typu tagliatelle lub innym, najlepiej ugotowanym al dente oraz posypujemy startym parmezanem.
Komentarze