Dania z pomidorami

4 kolekcji przepisów

5327 przepisów

Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Kiedy tylko na dworze robi się na tyle ciepło, żeby mogły dojrzeć pierwsze pomidory, zaczynamy obmyślać menu oparte na tych pysznych owocach. Elastyczna skórka i pyszny soczysty miąższ dają nam mnóstwo możliwości w kuchni! W naszej galerii znajdziecie mnóstwo fantastycznych przepisów na dania z pomidorami w roli głównej. Są tu i receptury na klasyczną zupę pomidorową i sos pomidorowy, ale też na eksperymenty kulinarne, takie jak ciekawe zapiekanki czy pomidorowe burgery. Dania z pomidorami są pyszne!

Dania z pomidorami

Pomidor – wartości odżywcze

Wartości odżywcze pomidora sprawiają, że jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy. Pomidor jest dobrym źródłem witaminy C i kwasu foliowego, a także potasu i błonnika. Cennym składnikiem pomidorów jest likopen, czyli substancja silnie przeciwutleniająca.

Co ciekawe, pomidor jest jednym z nielicznych produktów w naszych kuchniach, który nie traci właściwości pod wpływem obróbki cieplnej. Wręcz przeciwnie! Pod wpływem temperatury pomidor staje się jeszcze bardziej wartościowy! Pod wpływem temperatury w pomidorach wydziela się dużo więcej likopenu i potasu – jeśli więc chcemy jak najlepiej wykorzystać potencjał pomidorów, powinniśmy jeść je w ciepłych daniach.

Pomidory są też uznawane za afrodyzjaki. Ile kalorii ma pomidor? Pomidor jest niskokalorycznym warzywem, w dużej mierze składa się z wody. Standardowy, średniej wielkości pomidor o wadze plus minus 300 gram, będzie miał ok. 30 kalorii. Dlatego nawet będąc na diecie, możemy śmiało jeść pomidory i pić sok pomidorowy. Jak zrobić sok z pomidora? Można wycisnąć go w sokowirówce lub zmielić pomidory w blenderze i przefiltrować przez sito. Jeśli chcemy sok przechować w butelkach dłużej niż jeden dzień powinniśmy go zagotować z solą, a następnie butelki zapasteryzować.

Pomidor – owoc czy warzywo?

Pomidory budzą kontrowersje, jeśli chodzi o określanie ich jako owoce lub warzywa. Według botaników pomidora powinniśmy raczej zaliczać do owoców. Wynika to z faktu, że pomidory powstają z kwiatów, natomiast przyjęło się, że warzywa powstają z części roślin, na przykład korzenia. Jednak dla większości ludzi pomidory będą warzywami i tak też potocznie je określamy. Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że pomidory mają niską zawartość cukru i w kuchni są używane głównie do słonych dań, często w towarzystwie innych warzyw. Pomidor to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych – z tej samej rodziny pochodzą też na przykład ziemniaki.

Skąd pochodzą pomidory? Pomidory wbrew pozorom nie były znane w Europie od zawsze. Kojarzą nam się głównie z kuchnią włoską, ale pochodzą z Ameryki Południowej. Możemy dzisiaj cieszyć się ich smakiem, dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, ponieważ do Europy przywędrowały po odkryciu Ameryki w 1492 roku. Początkowo były uznawane za rośliny ozdobne, z czasem zaczęły być używane także w kuchni. Pomidory można uprawiać w przydomowym ogródku, a nawet wykorzystać do tego celu balkon. Ważne, żeby doniczki były odpowiednio duże, a roślinki miały podpórki. Domowa uprawa pomidorów ma szanse powodzenia, gdy nasz balkon przez większą część dnia w ciepłych miesiącach będzie nasłoneczniony.

Jak przechowywać pomidory?

Pamiętajcie, że podobnie jak w przypadku innych warzyw, także pomidory warto kupować u sprawdzonych sprzedawców. Wybierajmy egzemplarze z ładną, nienaruszoną i gładką skórką. Pomidory, które są uszkodzone, na przykład pękły, zużyjmy jako pierwsze. W uszkodzeniach skórki może bowiem tworzyć się pleśń. Nawet jeśli pleśń zajęła niewielką część pomidora, musimy wyrzucić go w całości – pleśń oznacza, że w całym warzywie wytworzyły się już toksyczne dla naszego organizmu substancje. Dlaczego pomidory pękają? Dzieje się to głównie pod wpływem temperatury, kiedy owoce są już tak dojrzałe, że skórka ustępuje pod naporem miąższu. Zdarza się też tak, że niechcący upuścimy lub uderzymy pomidora – wtedy również może pęknąć.

Pomidory najlepiej przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Lodówka pozbawia je aromatu i smaku. Pomidorów nie przechowujemy dłużej niż 4-5 dni i regularnie sprawdzamy, czy się nie psują. Bardzo dojrzałe sztuki możemy włożyć do lodówki, ale polecamy raczej zjeść je od razu lub przetworzyć.

Pomidory najczęściej jemy bez skórki. Nie każdemu ona smakuje, a do zup, przetworów czy sałatek, pomidory bez skórki nam się przydadzą. Skórkę z pomidora zdejmiemy w szybki sposób przy użyciu wrzątku. Wystarczy dokładnie sparzyć pomidora. Jak sparzyć pomidora? Możemy wbić w niego widelec i trzymając nad zlewem polać wrzątkiem lub zalać go wrzątkiem i chwilę w nim pomoczyć, by skórka schodziła z niego z łatwością.

Pomidor – zdrowe przetwory

Co zrobić z dużą ilością pomidorów? Pomidor to warzywo, które świetnie nadaje się do robienia przetworów. Zamknijmy smak lata i słońca w słoikach i przygotujmy pyszne zapasy na zimę. Warto zrobić przynajmniej kilka słoiczków przecieru pomidorowego i koncentratu, a także kilka butelek passaty. Przydadzą się do gotowania w zimie.

Jeszcze inną opcją jest przygotowanie suszonych pomidorów. Jak suszyć pomidory? Są dwie najpopularniejsze i jednocześnie najskuteczniejsze metody. Po pierwsze, pomidory możemy suszyć po prostu na słońcu. To idealne rozwiązanie, jeśli na przykład mamy do dyspozycji taras lub ogród. Na balkonie też damy radę, ale ważne, żeby przez większą część dnia był on dobrze nasłoneczniony. Pomidory suszymy rozłożone na desce lub blaszce. Pomidory możecie też wysuszyć w piekarniku. To świetna opcja zwłaszcza dla tych osób, które nie mają możliwości suszyć pomidorów na świeżym powietrzu. Pomidory suszymy w piekarniku włączonym na termoobieg na temperaturę ok. 100 stopni. Najlepiej suszyć owoce przy lekko uchylonych drzwiczkach. Inną metodą jest suszenie pomidorów w specjalnej suszarce do warzyw i owoców. Urządzenie zrobi wszystko za nas. Suszone pomidory przechowujemy w bawełnianym woreczku w suchym miejscu lub wkładamy do słoików i zalewamy oliwą.

Co zrobić z pomidorów? – proste pomysły

Chyba najczęściej przygotowywaną potrawą z pomidorów jest zupa pomidorowa. Prosta do zrobienia i pyszna smakuje wszystkim pokoleniom. Z pomidorów zrobimy też wspaniałe sosy do makaronu czy pizzy, a także ketchup. Możemy je również zapiekać, nadadzą się do kanapek i sałatek – te ostatnie zjedzmy zanim pomidory puszczą sok. W zależności od tego, do czego chcemy użyć pomidorów, możemy wykorzystać inne ich odmiany. Pyszne w smaku i bardzo aromatyczne są pomidory malinowe, z kolei tzw. bawole serca są duże i mięsiste. Do sałatek sprawdzą się pomidorki koktajlowe. Warto też wykorzystywać w kuchni zielone pomidory – to po prostu niedojrzałe pomidory, które jednak można jeść bez ryzyka dla zdrowia. Takie pomidory mają wyjątkowo delikatny smak. W sklepach znajdziecie też pomidory czekoladowe. Są słodsze i mają nieco intensywniejszy smak.

Do przyrządzania zup, zapiekanek czy sosów używamy zwykle świeżych pomidorów. Zwłaszcza w środku i pod koniec lata ich smak jest tak wspaniały, że błędem byłoby go nie wykorzystać. Ochota na dania z pomidorami nachodzi nas jednak również wtedy, kiedy świeże egzemplarze nie są tak łatwo dostępne.

Możemy wtedy skorzystać z domowych przetworów – passaty, koncentratu czy przecieru pomidorowego. Dobrą opcją jest również używanie pomidorów w puszce lub kartonie. W sklepach znajdziemy zarówno te mocno rozdrobnione, jak i takie w większych kawałkach. Możecie też spotkać się z pomidorami pelati. Oznacza to tylko tyle, że zostały obrane. Do wielu dań będą też pasować pomidory suszone w zalewie lub bez. Ich charakterystyczny smak nie przypomina jednak świeżych.

Artykuły powiązane

przechowywanie żywności w lodówce
04.05.2020

Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.

Witaminy na wiosnę i lato. Oto warzywa do samodzielnej uprawy
15.04.2020

Witaminy na wiosnę i lato. Oto warzywa do samodzielnej uprawy

Wraz z pierwszymi promieniami słońca chcemy mieć większy kontakt z naturą. W czasach epidemii przyjemność wychodzenia na zewnątrz jest mocno ograniczona. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten czas przeznaczyć na uprawę owoców, warzyw i kwiatów jadalnych. Oto nasze propozycje na proste rośliny, które dostarczą niezbędnych witamin.

Gotowanie
21.03.2020

8 kroków do tego, by gotować lepiej

Jeśli w tym trudnym okresie, w którym wszyscy się znaleźliśmy, brakuje Wam restauracyjnych dań i stanęliście przed koniecznością gotowania, a żaden z Was Gordon Ramsay, nie martwcie się! Poniżej podam Wam osiem zasad dobrej kuchni, które pomogą każdemu lepiej gotować.

afrodyzjak
01.02.2020

Afrodyzjaki w kuchni – czy rzeczywiście działają?

Afrodyzjakiem może dziś być niemal wszystko. Kiedyś odgrywały zdecydowanie większą rolę, współcześnie są traktowane z pobłażaniem, jako niegroźna ciekawostka. Tymczasem niektóre z nich naprawdę działają! Sprawdźcie, jakie potrawy i napoje są słusznie uznawane za afrodyzjaki, a które kojarzą się z nimi bezzasadnie.

Karol Okrasa
05.01.2020

Karol Okrasa: "Po prostu jestem sobą"

Medytuje podczas krojenia cebuli, stresy wyjeżdża na rowerze i czasem zżera go ambicja. W wywiadzie dla magazynu "Gala" Karol Okrasa mówi, że o jego karierze decydowały przypadki, ale dziś nie wyobraża sobie innego życia.

grzesiek-zawierucha
12.12.2019

Grzesiek Zawierucha w kuchni – MasterChef o kulinarnych inspiracjach

Grzegorz Zawierucha zdobył tytuł MasterChefa w 8. edycji programu i z pewnością namiesza na polskiej scenie gastro. Talent do gotowania, kreatywność i pozytywne nastawienie do świata to tylko kilka cech, którymi Zawierucha oczarował jurorów programu i widzów. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” Grzesiek Zawierucha opowiada o swoich ulubionych daniach z dzieciństwa, zdradza sposób na proste i najsmaczniejsze krewetki, a także uchyla rąbka tajemnicy, co znajdziemy w książce „Zawierucha w kuchni”.

Laura Osęka
10.10.2019

Laura Osęka o sezonowości, książkach kulinarnych i kuchni roślinnej

Laura Osęka, psychodietetyk i autorka książek kulinarnych, od lat jest semiwegetarianką i wyznawczynią sezonowości na talerzu, misce i formie. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiedziała o początkach swojej przygody z gotowaniem, zaletach sezonowości na co dzień i swoich kulinarnych guru.

Rafi Fisher
26.09.2019

Doktor od kiszonek – Rafi Fisher opowiada o przetworach

Jakiś czas temu w warszawskiej restauracji Shipudei Berek powstało Muzeum Fermentacji – półki zastawione są słojami podpisanymi jego nazwiskiem. O kiszonkach mógłby opowiadać godzinami. To tym bardziej ciekawe, że z zawodu jest… dentystą. W cyklu Człowiek od kuchni rozmawiamy z doktorem Rafi Fisherem.

Faszerowane pomidory
07.08.2019

Pomidory faszerowane cukinią

Pomidory faszerowane cukinią to proste, sezonowe danie - do podania od razu lub podpieczenia w piekarniku. Faszerowane pomidory z dodatkiem cukinii, ricotty i aromatycznych ziół smakują doskonale!

Dominika Wójciak
11.07.2019

Dominika Wójciak – kwestionariusz kulinarny

Dominika Wójciak – autorka książek kulinarnych, ekspertka od warzyw wszelakich i zwyciężczyni trzeciej edycji programu „MasterChef Polska”. W kuchni nie boi się eksperymentować, a swoimi pomysłami inspiruje innych do niesztampowego gotowania. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada m.in. o ulubionych daniach z dzieciństwa autorstwa babci i mamy, zagadkowym produkcie Yuba i ulubionym gadżecie w kuchni.