Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym są łatwe do zrobienia i zawsze wychodzą dobrze. Wysmażone na złoty kolor są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Do tego polane śmietanowym sosem grzybowym i posypane natką pietruszki wyglądają nad wyraz apetycznie. Z poniższego przepisu zrobicie 10 placków ziemniaczanych średniej wielkości. Są doskonałe dla wegetarian, ale nie tylko.
iStock
(średnia 4.48 z 195 głosów)
Przygotowanie: ziemniaki obieramy je i myjemy, a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Ścieramy także 1 cebulę i czosnek. Odlewamy nadmiar wody.
Przygotowanie ciasta na placki: do ziemniaków dodajemy 50 g mąki, jajka, sól i pieprz. Masę mieszamy łyżką do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, łyżką nakładamy placki. Rozpłaszczamy je delikatnie, aby były cienkie. Gdy zarumienią się z jednej strony, obracamy na drugą i również smażymy na złoty kolor. Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Sos pieczarkowy: obieramy drugą cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Pieczarki myjemy lub obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy na małej mocy, aby ją zeszklić. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dodanie bulionu i śmietany: wlewamy wywar, a w osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z 10 g mąki pszennej. Hartujemy, czyli dodajemy go gorącego płynu z patelni i mieszamy. Następnie wlewamy do sosu i również mieszamy, aż całość połączy się i zgęstnieje.
Podawanie: placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym najlepiej smakują ułożone na talerzu jeden na drugim i poprzekładane kremowym sosem. Na koniec posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Jeżeli lubicie grubsze placki ziemniaczane, dodajcie więcej mąki, aby uzyskać gęstszą konsystencję ciasta. Możecie także zetrzeć ziemniaki na większych oczkach. Należy pamiętać jednak o tym, że takie placki smażą się chwilę dłużej.
- Aby sprawdzić, czy olej na patelni jest już rozgrzany do odpowiedniej temperatury, skropcie go dosłownie odrobiną wody. Jeśli zaskwierczy, możecie smażyć placki.
- Przy smażeniu należy uzbroić się w cierpliwość. Nie można zbyt wcześniej przewracać placków, bo mogą się rozpaść.
- Zamiast kwaśnej śmietany możecie dodać kremówkę – 30 lub 36%. Zrobione w ten sposób placki ziemniaczane w sosie pieczarkowym będą bardziej słodkie i aksamitne w smaku, ale również bardziej kaloryczne.
Z daniem dobrze komponują się świeże, zimne surówki, takie jak:
Odpowiednie będą też ciepłe dodatki, np. duszone buraczki lub modra kapusta. Dobrym pomysłem na lato są placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym podane w towarzystwie zielonej sałaty z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, czerwoną cebulą i sosem winegret.
Komentarze