Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym są łatwe do zrobienia i zawsze wychodzą dobrze. Wysmażone na złoty kolor są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Do tego polane śmietanowym sosem grzybowym i posypane natką pietruszki wyglądają nad wyraz apetycznie. Z poniższego przepisu zrobicie 10 placków ziemniaczanych średniej wielkości. Są doskonałe dla wegetarian, ale nie tylko.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

placki ziemniaczane

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 195 głosów)

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: ziemniaki obieramy je i myjemy, a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Ścieramy także 1 cebulę i czosnek. Odlewamy nadmiar wody.

  • 2.

    Przygotowanie ciasta na placki: do ziemniaków dodajemy 50 g mąki, jajka, sól i pieprz. Masę mieszamy łyżką do momentu aż wszystkie składniki się połączą.

  • 3.

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, łyżką nakładamy placki. Rozpłaszczamy je delikatnie, aby były cienkie. Gdy zarumienią się z jednej strony, obracamy na drugą i również smażymy na złoty kolor. Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  • 4.

    Sos pieczarkowy: obieramy drugą cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Pieczarki myjemy lub obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy na małej mocy, aby ją zeszklić. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  • 5.

    Dodanie bulionu i śmietany: wlewamy wywar, a w osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z 10 g mąki pszennej. Hartujemy, czyli dodajemy go gorącego płynu z patelni i mieszamy. Następnie wlewamy do sosu i również mieszamy, aż całość połączy się i zgęstnieje.

  • 6.

    Podawanie: placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym najlepiej smakują ułożone na talerzu jeden na drugim i poprzekładane kremowym sosem. Na koniec posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Jeżeli lubicie grubsze placki ziemniaczane, dodajcie więcej mąki, aby uzyskać gęstszą konsystencję ciasta. Możecie także zetrzeć ziemniaki na większych oczkach. Należy pamiętać jednak o tym, że takie placki smażą się chwilę dłużej.
  • Aby sprawdzić, czy olej na patelni jest już rozgrzany do odpowiedniej temperatury, skropcie go dosłownie odrobiną wody. Jeśli zaskwierczy, możecie smażyć placki.
  • Przy smażeniu należy uzbroić się w cierpliwość. Nie można zbyt wcześniej przewracać placków, bo mogą się rozpaść.
  • Zamiast kwaśnej śmietany możecie dodać kremówkę – 30 lub 36%. Zrobione w ten sposób placki ziemniaczane w sosie pieczarkowym będą bardziej słodkie i aksamitne w smaku, ale również bardziej kaloryczne.

Notka redakcyjna

Przyprawy i dodatki do placków ziemniaczanych z sosem pieczarkowym

  • Sok z cytryny – można na koniec, już po dodaniu śmietany, lekko skropić sos pieczarkowy odrobiną soku z cytryny. Delikatnie podkręci aromatyczność dania.
  • Koperek – idealnie pasuje do pieczarek. Można go dodać na patelnię razem z pieczarkami.
  • Kolendra – świeża, zielona kolendra jest pachnącą alternatywą dla natki pietruszki.
  • Gałka muszkatołowa – jej lekko orzechowy aromat idealnie współgra z sosami śmietanowymi i beszamelem. Z przyprawą są pyszne nie tylko placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, ale pasuje także do placków z cukinii, pieczeni, duszonego schabu, kopytek lub makaronów.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym – z jaką surówką je podać?

Z daniem dobrze komponują się świeże, zimne surówki, takie jak:

Odpowiednie będą też ciepłe dodatki, np. duszone buraczki lub modra kapusta. Dobrym pomysłem na lato są placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym podane w towarzystwie zielonej sałaty z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, czerwoną cebulą i sosem winegret.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy