Masło orzechowe - przepisy na dania

92 przepisów

Masło orzechowe to jedna z najpyszniejszych rzeczy na świecie. Delikatny smak orzechów świetnie pasuje do różnych dań, ale możemy też jeść masło orzechowe samo. Masło orzechowe produkowane jest z orzeszków ziemnych, które są mielone aż do uzyskania jednolitej masy. W sklepach znajdziemy masło orzechowe w wersji gładkiej - to po prostu aksamitny orzechowy krem - lub w wersji chrupiącej - takie masło będzie miało w sobie kawałki orzechów. Kupując masło orzechowe w sklepie, zwróćmy uwagę, czy nie zawiera niepożądanych dodatków, takich jak sól czy cukier. Niech składa się w 100% z orzeszków ziemnych - wtedy właśnie będzie najlepsze. Masło orzechowe ma w kuchni wiele zastosowań, zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. W naszym zestawieniu znajdziecie mnóstwo pysznych potraw, w których masło orzechowe gra pierwsze skrzypce. Sprawdźcie sami!

Przepisy w kolekcji Masło orzechowe - przepisy na dania

Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Masło orzechowe to produkt, który zwykle kupujemy w sklepie. Ekonomiczniej i zdrowiej jest jednak przygotować je samemu w domu. Nie jest to w końcu nic skomplikowanego, kilka chwil i gotowe. Do zrobienie masła będziemy potrzebować orzeszki ziemne. Możemy sami wyłuskać je z łupinek lub kupić już obrane. Zwróćmy uwagę, by orzeszki nie były solone ani nie zawierały innych dodatków, np. karmelu - masło orzechowe powinno mieć w miarę neutralny smak. Przed przygotowaniem masła, orzeszki warto podprażyć (lub kupić już uprażone) na suchej patelni. Potrząsamy nią cały czas, aby orzeszki się nie przypaliły.

Masło orzechowe mielemy w dobrym blenderze. Sprawdźcie w instrukcji urządzenia, czy na pewno poradzi sobie z orzechami - musi mieć do tego zadania naprawdę mocne ostrze. Do orzeszków możemy dodać szczyptę soli, mielemy je do momentu aż utworzą mniej lub bardziej gładką masę. Masło orzechowe można dodawać do deserów, np. sernika lub dań słonych - świetnie sprawdzi się jako sos do sajgonek czy we wszelkich daniach azjatyckich.

Artykuły powiązane

Orzech laskowy
28.08.2020

Orzech laskowy – nie tylko do deserów

To drugie, po migdałach, najpopularniejsze orzechy na świecie. Orzech laskowy świetnie sprawdzi się w deserach, sałatkach czy sosach, ale możemy przygotować również smaczny i wartościowy napój będący alternatywą dla mleka. W galerii sprawdzone przepisy, a poniżej kilka faktów, czym wyróżnia się orzech laskowy.

weganon
18.08.2020

Wegańskie ciasta i regionalne specjały – Weganon i jego sposób na weganizm

Weganon, czyli Paweł Ochman, to bloger i mistrz kuchni wegańskiej. Jego wegańskie przepisy na słodkości, a także apetyczne zdjęcia regionalnych dań polskiej kuchni bez odzwierzęcych produktów, wzbudzają apetyt na roślinne potrawy nawet u fanów mięsa i jajek. W cyklu „Przy wspólnym stole” Weganon opowiada o roli weganizmu w polskiej kuchni, swoich sprawdzonych wegańskich zamiennikach i regionalnych specjałach z kół gospodyń wiejskich, które od ponad stu lat są w 100 procentach wegańskie.

Sernik na zimno z malinami
30.07.2020

Sposób na sernik na zimno. Porady i przepisy nie tylko dla zaawansowanych

Sernik na zimno można podać klasycznie z truskawkami i galaretką, albo w postaci sernika na zimno z brzoskwiniami. Ważne, że sernik na zimno zawsze się udaje! Uwielbiamy desery bez pieczenia – szczególnie wiosną i latem, bo nie dość, że rozkosznie chłodzą, to jeszcze nie wymagają użycia piekarnika. Między innymi, z tego powodu 30 lipca w kalendarzu ustanowiono Międzynarodowy Dzień Sernika.

Śniadanie do łóżka - gadżety
16.07.2020

Śniadanie do łóżka - przygotuj krok po kroku

Śniadanie do łóżka, to dla wielu osób najlepszy sposób na celebrację posiłku uznawanego za najważniejszy w ciągu dnia. Taka forma podania, z odpowiednim przepisem na pyszności i aranżacją, na pewno zaskarbi nam przychylność zaskoczonej osoby. W cyklu "Dobrze rzeczy" przedstawiamy akcesoria niezbędne do tego, aby śniadanie do łóżka udało się perfekcyjnie.

Blender kielichowy – szklany czy plastikowy?
13.07.2020

Blender kielichowy w kuchni - pomocnik nie tylko do koktajli

Blender kielichowy to małe AGD, które coraz częściej można spotkać w polskich kuchniach. O ile blender ręczny łatwo schowamy do szuflady, o tyle to blender kielichowy rozprawi się bezbłędnie z większą porcją owoców, warzyw, a także nabiałem czy składnikami zupy. W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jak wybrać idealny blender kielichowy.

Masło orzechowe
05.03.2018

Czy mleko kokosowe i masło orzechowe rzeczywiście znikną ze sklepów?

Tych nazw z pewnością nie zobaczymy już na sklepowych półkach. Zgodnie z najnowszymi zarządzeniami unijnymi, produkty roślinne nie mogą nazywać się tak samo jak te odzwierzęce.