Masło orzechowe - przepisy na dania

33 przepisów

masło orzechowe

Masło orzechowe to jedna z najpyszniejszych rzeczy na świecie. Delikatny smak orzechów świetnie pasuje do różnych dań, ale możemy też jeść masło orzechowe samo. Masło orzechowe produkowane jest z orzeszków ziemnych, które są mielone aż do uzyskania jednolitej masy. W sklepach znajdziemy masło orzechowe w wersji gładkiej - to po prostu aksamitny orzechowy krem - lub w wersji chrupiącej - takie masło będzie miało w sobie kawałki orzechów. Kupując masło orzechowe w sklepie, zwróćmy uwagę, czy nie zawiera niepożądanych dodatków, takich jak sól czy cukier. Niech składa się w 100% z orzeszków ziemnych - wtedy właśnie będzie najlepsze. Masło orzechowe ma w kuchni wiele zastosowań, zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. W naszym zestawieniu znajdziecie mnóstwo pysznych potraw, w których masło orzechowe gra pierwsze skrzypce. Sprawdźcie sami!

Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Masło orzechowe to produkt, który zwykle kupujemy w sklepie. Ekonomiczniej i zdrowiej jest jednak przygotować je samemu w domu. Nie jest to w końcu nic skomplikowanego, kilka chwil i gotowe. Do zrobienie masła będziemy potrzebować orzeszki ziemne. Możemy sami wyłuskać je z łupinek lub kupić już obrane. Zwróćmy uwagę, by orzeszki nie były solone ani nie zawierały innych dodatków, np. karmelu - masło orzechowe powinno mieć w miarę neutralny smak. Przed przygotowaniem masła, orzeszki warto podprażyć (lub kupić już uprażone) na suchej patelni. Potrząsamy nią cały czas, aby orzeszki się nie przypaliły.

Masło orzechowe mielemy w dobrym blenderze. Sprawdźcie w instrukcji urządzenia, czy na pewno poradzi sobie z orzechami - musi mieć do tego zadania naprawdę mocne ostrze. Do orzeszków możemy dodać szczyptę soli, mielemy je do momentu aż utworzą mniej lub bardziej gładką masę. Masło orzechowe można dodawać do deserów, np. sernika lub dań słonych - świetnie sprawdzi się jako sos do sajgonek czy we wszelkich daniach azjatyckich.