REKLAMA

Chutney - przepisy i zastosowanie

1 przepis

chutney-jablkowy-z-czarna-porzeczka-i-dymka-min (1)

Chutney to sos w sam raz dla wielbicieli indyjskiej kuchni. W smaku jest pikantny oraz niezwykle aromatyczny. Chutney stanowi rozgrzewający dodatek, coś pomiędzy sosem i konfiturą, który pasuje do pieczonego mięsa, ryb i warzyw oraz jako przyprawa do sosów i duszenia. Mamy przepis na chutney, który stanie się hitem podczas rodzinnych posiłków i spotkań w gronie znajomych.

Chutney - przepisy i zastosowanie

Z podanych w przepisie proporcji nie wyjdzie go dużo, za to chutney jest niezwykle esencjonalny. Pierwsze nuty, jakie wyczuwa się na języku po spróbowaniu, są przyjemnie słodkawe, a późniejsza pikantność nie jest gwałtownie paląca, tylko mile rozgrzewająca. Zapach, szczególnie po podgrzaniu, uwodzi!

Sos chutney - do czego?

Chutney świetnie dopełnia pieczone mięsa (zwłaszcza wieprzową polędwiczkę i karkówkę, piersi kaczki, udźce indyka), smażone i grillowane kiełbaski, smażone w panierce ryby słodkowodne oraz warzywa z blachy, na czele z ziemniakami, kalafiorem, marchewką i ciecierzycą, przyprawionymi sosem sojowym, papryką i kuminem. Chutney nadaje się jako wykończenie oryginalnych hot-dogów, do których zamiast zwykłych bułek bierzemy kawałki płaskiego chlebka (naan albo gruzińskiego), w opieczony wkładamy gorącą parówkę, kawałki słodkich ogórkowych pikli i czerwonej cebuli; całość można zalać dobrym słodkim keczupem. Duża zawartość czosnku czyni z niego skuteczne (i smaczne!) „lekarstwo” na różne zimowe infekcje.

Chutney imbirowy

Aby przygotować chutney imbirowy, należy wziąć: 15-cm obranego kawałka świeżego imbiru, 8 posiekanych ząbków czosnku, łyżkę ziaren kolendry, łyżkę ziaren gorczycy, 3 suszone papryczki chili, 1/4 łyżeczki kurkumy, sól, 4 łyżki cukru muscovado, łyżkę pasty z tamaryndowca, pół łyżeczki ziaren kuminu, 1/4 łyżeczki kozieradki. Następnie imbir trzeba pokroić na 5 jednakowych kawałków: 3 części trzeba posiekać, 2 zetrzeć. Potem na rozgrzany olej na patelni, należy wrzucić cały imbir i czosnek, mieszać i smażyć kilka minut. Potem dolewamy trochę wody i zostawiamy, aby składniki się dusiły. Następnie nasiona kolendry, gorczycy i 2 papryczki chili należy prażyć na suchej patelni, aż będą intensywnie pachnieć. Składniki trzeba przerzucić do moździerza i ucierać na proszek. Zawartość trzeba dodać do imbiru wraz z kurkumą, pastą, szczyptą soli, cukrem i 60 ml wody. Na czystej patelni należy rozgrzać olej sezamowy, wrzucić nasiona kuminu i kozieradki oraz ostatnią pokruszoną papryczkę Składniki na chutney powinny się smażyć aż będą mocno pachnieć. Następnie trzeba mieszać z masą imbirową i dusić kilka minut. Chutney imbirowy jest gotowy.

Chutney z marchewki

Chutney imbirowy można wykorzystać jako składnik do kolejnych sosów. Należy zetrzeć 1 kg marchewki i 50 dag słodkiej cebuli. Następnie wymieszać z 50 dag cukru, łyżką soli oraz ok. 300 ml soku z jabłek oraz dołożyć 2 kawałki kory cynamonu. Następnie całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 1 godz. Jeszcze gorący chutney możemy zmiksować blenderem. Kolejnym krokiem jest przyprawienie wcześniej przygotowanym chutneyem imbirowym. Sos ponownie trzeba zagotować i gorący przełożyć do słoików.

Chutney z gruszki

Na początku 1 kg twardych zimowych gruszek należy obrać i pokroić w kostkę. Gruszki trzeba dusić na średnim ogniu na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Kiedy owoce zmiękną, należy dorzucić garść małych rodzynek. Następnie należy dolać ok. 100 ml wody albo soku z pomarańczy oraz dodać kilka ziaren pieprzu. Całość trzeba dusić ok. 30 min. Chutney z gruszki powinno się przyprawić do smaku naszym chutneyem imbirowym. Powstały sos należy zagotować, na gorąco przełożyć do słoików. Chutney z gruszki jest świetny do serów, zwłaszcza białych i łagodnych pleśniowych.