Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem to doskonały dodatek do wielu dań. Przygotowywana jest z buraków, które są wyjątkowo wartościowe i zdrowe. W połączeniu z chrzanem, mającym właściwości lecznicze, to prawdziwa bomba witaminowa. Ten wspaniały dodatek do mięs i wędlin, ale może być również podawana jako surówka do obiadu, w wersji ciepłej, podsmażanej lub na zimno. To także nieodzowny towarzysz świątecznych stołów, pojawia się zarówno w Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc.

dodany przez: Julita gotuje

sałatki surówki przystawki ćwikła przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.99 z 320 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na zimno
  • na ciepło

Posiłek:

Ćwikła z chrzanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie buraków: najlepiej zrobić to dzień wcześniej przed planowanym robieniem ćwikły. Czerwone buraki myjemy w ciepłej wodzie, dokładnie szorujemy szczoteczką, układamy w garnku i zalewamy wodą. Buraki na ćwikłę gotujemy przez 60–90 minut.

     

  • 2.

    Przygotowanie chrzanu: korzenie chrzanu namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę. Chrzan obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Cytryny zalewamy wrzątkiem, kroimy na połówki i wyciskamy sok w urządzeniu do wyciskania cytrusów, lub w dłoniach, pomagając sobie łyżeczką.

     

  • 3.

    Przygotowanie buraków: ugotowane buraczki ścieramy na tarce o drobnych dziurkach. Łączymy je z chrzanem (zostawiając troszkę, by można było później poprawić smak), dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i przykrywamy naczynie. Odstawiamy na około 40–60 minut, żeby składniki się przegryzły. Po tym czasie próbujemy, czy osiągnęliśmy odpowiednią moc – w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę zostawionego startego chrzanu, cukier i sok z cytryny, jeśli jest za mocny, dodajemy pozostałe buraczki, mieszamy, degustujemy i rozkładamy w słoiczki.

Porady

  • Sok z cytryny możemy zastąpić również octem jabłkowym.
  • W przepisie na domową ćwikłę chrzan w korzeniu możemy zastąpić gotowym ze sklepu, jednak warto zwrócić uwagę na skład i wybierać produkty bez konserwantów i sztucznych barwników.
  • Przyspieszymy pracę, rozdrabniając buraczki malakserem.
  • Przy ścieraniu chrzanu trzeba uważać, bo wydziela bardzo intensywny, duszący aromat – warto otworzyć okno w kuchni.
  • Żeby utarty chrzan był łagodniejszy w smaku należy przełożyć go na sitko i przelać gorącą wodą.
  • Buraki na ćwikłę można też upiec, wtedy zachowają więcej zdrowych składników. Warto je jednak zawinąć w folię aluminiową, by nie wysuszyły się nadmiernie. Pieczemy je 60–90 minut w 200°C, w zależności od wielkości. Obieramy po wystudzeniu.

Notka redakcyjna

Przepis na ćwikłę do słoików

Tradycyjna ćwikła z chrzanem jest prosta w przygotowaniu, ale dość czasochłonna, dlatego warto przygotować ją wcześniej. To świetny sposób na oszczędzenie czasu podczas świątecznych przygotowań. Buraczki z chrzanem przygotowujemy według przepisu podanego wyżej. Po przełożeniu do słoików, mocno je zakręcamy i pasteryzujemy. Wygodnym sposobem jest pasteryzacja w piekarniku – nagrzewamy go do 110–120°C i „pieczemy” przez 50 minut.

 

Dlaczego warto jeść buraki?

Buraki, podobnie jak chrzan, mają właściwości lecznicze. Warto je jeść nie tylko w czasie świąt, ale także na co dzień. Wzmacniają układ odpornościowy, zapobiegają anemii i wspomagają leczenie białaczki. Wpływają na poprawę pracy serca i obniżają poziom cholesterolu (stąd to świetny dodatek do świątecznych potraw, obfitujących w tłuszcze), a także regulują ciśnienie krwi, dlatego polecane są przy nadciśnieniu. Ale uwaga, buraki mają wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinny ich jeść osoby chore na cukrzycę.
Buraki stanowią świetną bazę sałatek, zup i warzywnych kotletów. Mogą być też składnikiem wytrawnych tart, a nawet ciast. Można przygotowywać również sok z buraka (surowego), sam lub z dodatki, dobrze komponują się z jabłkiem. Urozmaiceniem codziennych obiadów będą frytki z buraka. Zaletą tego warzywa jest to, że można je piec (w skórze lub bez) i gotować (choć w czasie tego procesu tracą nieco swoich wartości, a także jeść na ciepło i na zimno. To idealne warzywo wielozadaniowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy