Buraczki z chrzanem = ćwikła

Najpierw jak pamiętam robili to moi pradziadkowie, dziadkowie, mój tato, a teraz robię ja.

SałatkiPrzystawkićwikłaPrzekąski

Czas przygotowania:
2880 min.
Ocena:

(średnia 4.01 z 309 głosów)

Składniki:

  • buraki ćwikłowe 1,5 kg
  • chrzan 40 - 60 dag
  • cukier
  • sól
  • cytryny 0,8 - 1 kg

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dzień wcześniej gotujemy buraczki czerwone, (najlepiej podłużne nie okrągłe, bo nie mają twardych włókien w środku) - jednakowej wielkości.
  • Myjemy je w ciepłej wodzie, szorujemy dokładnie szczoteczką, układamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy ok 60 - 90 minut.
  • Korzenie chrzanu namaczamy w zimnej wodzie na ok. 1 godzinę.
  • Buraczki ścieramy na tarce o drobnych otworkach.
  • Chrzan obieramy i również ścieramy na drobnych oczkach tarki (najlepiej robić to gdzieś blisko ognia - ja wykorzystuję piec w kotłowni u rodziców - wtedy nie piecze i nie wyciska z oczu łez).
  • Cytryny zalewamy wrzątkiem, kroimy na połówki i wyciskamy sok w urządzeniu do wyciskania cytrusów, lub po prostu wyciskamy w dłoniach, pomagając sobie łyżeczką.
  • Starte buraczki i chrzan łączymy ze sobą w dużym rondlu (zostawiając troszkę, by można było później poprawić smak), dokładnie mieszamy, dodajemy sól do smaku, cukier oraz sok z cytryny.
  • Jeszcze raz dokładnie wszystkie składniki mieszamy.
  • Nakrywamy pokrywką i odstawiamy na około 40 - 60 minut, aby wszystko się "przegryzło".
  • Po tym czasie próbujemy, czy osiągnęliśmy odpowiednią moc, jeśli nie jesteśmy zadowoleni bo jest za słaby - dodajemy jeszcze odrobinę zostawionego startego chrzanu, cukier i sok z cytryny, jeśli jest za mocny, dodajemy pozostałe buraczki, mieszamy...degustujemy i rozkładamy w słoiczki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy