REKLAMA

Buraczki z chrzanem ćwikła

Ćwikła z chrzanem to doskonały dodatek do wielu dań. Buraczki to wyjątkowo wartościowe i zdrowe warzywa, które warto na stałe włączyć do swojej diety. Ten przepis na ćwikłę z chrzanem przywodzi wspomnienia pysznych buraczków przygotowywanych przez mamę lub babcię. Zobacz, jak zrobić domową ćwikłę z chrzanem i przygotuj pyszną surówkę do obiadu. 

dodany przez: Julita gotuje

Sałatki Surówki Przystawki ćwikła Przekąski

Czas przygotowania:
48godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.98 z 318 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jak zrobić ćwikłę z chrzanem? Zaczynamy od przygotowania buraczków. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Czerwone buraki myjemy w ciepłej wodzie, dokładnie szorujemy szczoteczką, układamy w garnku i zalewamy wodą. Buraki na ćwikłę gotujemy przez 60-90 minut.

  • 2.

    Korzenie chrzanu namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę. Ugotowane buraczki ścieramy na tarce o drobnych dziurkach. Brzan obieramy i również ścieramy na drobnych oczkach tarki. Cytryny zalewamy wrzątkiem, kroimy na połówki i wyciskamy sok w urządzeniu do wyciskania cytrusów, lub w dłoniach, pomagając sobie łyżeczką. 
     

  • 3.

    Starte buraczki i chrzan łączymy ze sobą w dużym rondlu (zostawiając troszkę, by można było później poprawić smak), dokładnie mieszamy. Ćwikłę z chrzanem doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i nakrywamy pokrywką. Buraczki z chrzanem odstawiamy na około 40 - 60 minut, aby wszystko się "przegryzło". Po tym czasie próbujemy, czy osiągnęliśmy odpowiednią moc, jeśli nie jesteśmy zadowoleni, bo ćwikła jest za słaba - dodajemy jeszcze odrobinę zostawionego startego chrzanu, cukier i sok z cytryny, jeśli jest za mocny, dodajemy pozostałe buraczki, mieszamy...degustujemy i rozkładamy w słoiczki.

Porady

  • Sok z cytryny możemy zastąpić również octem jabłkowym.
  • W przepisie na ćwikłę z chrzanem możemy wykorzystać zarówno chrzan ze słoiczka jak i świeży korzeń.
     

Notka redakcyjna

Przepis na ćwikłę do słoików

Ćwikła do słoików to sposób na to, by cieszyć się smakiem tych wyjątkowych warzyw jeszcze dłużej. Ćwikła na zimę pomoże naszemu organizmowi utrzymać odporność, a także posłuży nam jako dodatek do obiadu. Pasteryzowane buraczki z chrzanem idealnie pasują do mięs i wędlin. Są bardzo popularne podczas świąt jako dodatek do wielu potraw, ale doskonale sprawdzą się też jako uzupełnienie codziennego obiadu. Zobacz, jak zrobić pyszną i zdrową ćwikłę na zimę z octem! Będziemy potrzebowali około 1 kg buraków, 5 łyżek chrzanu, 2 łyżeczki cukru, 1,5 łyżeczki soli i 8 łyżek octu jabłkowego. Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie. Gdy już się ugotują i ostygną, obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce. Najlepiej wybrać najmniejsze oczka. Do buraków dodajmy chrzan, mieszamy i odstawiamy, aby całość się „przegryzła”. W tym czasie przystępujemy do przygotowania zalewy. Ocet, cukier i sól umieszczamy w jednym garnuszku. Całość gotujemy do momentu aż sól i cukier się rozpuszczą. Dokładnie mieszamy. Gdy zalewa nieco przestygnie, dodajemy ją do buraczków i chrzanu. Ponownie mieszamy pozwalając burakom puścić trochę soku. Gotową ćwikłę na zimę z octem przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni na 50 minut. Pasteryzowane buraczki z chrzanem przechowujemy w suchym i zaciemnionym miejscu. Ćwikła na zimę z octem to samo zdrowie zamknięte w słoiku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy