Przepisy na ryby

24 kolekcji przepisów

1823 przepisów

Ryby coraz częściej goszczą na naszym stole. Zdaliśmy sobie sprawę, że stanowią bardzo smaczną alternatywę dla mięsa, typu wołowina czy kurczak. Ryby są bogate w wartości odżywcze, a przy tym odpowiednio przygotowane mogą stanowić prawdziwy przysmak. Nie potrzebują dużo – tak naprawdę w większości przypadków wystarczy ugotować je na parze lub upiec. Lubimy też jednak brytyjski smakołyk, czyli ryby z frytkami. Ryby pozostawiają duże pole do eksperymentów. Ryba zapiekana w sosie, makaron z dodatkiem ryby czy najprostsze tosty z łososiem są po prostu pyszne. Nawet osoby, które nie lubią ryb, dzięki naszym przepisom z pewnością się do nich przekonają. Sprawdźcie sami!

Przepisy w kolekcji Przepisy na ryby

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 40 min.
Jagouleh z łososiem

Jagouleh z łososiem to sycący pomysł na szybki obiad na bazie kaszy jaglanej. Przepis nawiązuje do marokańskiej sałatki tabbouleh. Dania przygotowywanego na bazie kaszy bulgur lub kuskus. Posiłek idealnie nada się jako przekąska w ramach lunchu do pracy. Spróbujcie naszego przepisu na jagouleh z łososiem. 

mojegotowanie

Jagouleh z łososiem

Ryby – przepisy nie tylko na śledzie i łososia
W większości przypadków, kiedy idziemy do restauracji, w menu spotkamy dwie ryby: śledzia i łososia. I chociaż są naprawdę smaczne, nasz repertuar nie powinien się do nich ograniczać. Śledzie najczęściej podajemy w formie sałatki śledziowej lub marynujemy je w occie czy konserwujemy w oleju. Łosoś z kolei to samograj – będzie świetny pieczony, gotowany czy smażony. Nie zapominajmy jednak o innych rybach. Takie ryby jak halibut, dorsz czy tuńczyk również świetnie się sprawdzą. Możemy również użyć małych słonych filecików anchois. Popularna makrela z kolei będzie smaczna zarówno wędzona, użyta np. do pasty rybnej, ale także smażona. Ryby to pyszny element dań!

Artykuły powiązane

Witlinek w kuchni
22.01.2021

Witlinek – ryba warta uwagi w kuchni

Bywa nazywany „morskim kurczakiem”, ponieważ ma delikatne i lekko słodkawe w smaku mięso. Witlinek, bliski kuzyn dorsza, nie jest szczególnie popularny w Polsce. Może czas to zmienić? W cyklu Smak przedstawiamy zalety tej ryby.

karp
22.12.2020

Świąteczny karp na 10 sposobów - nie tylko smażony!

Jedni go kochają, inni unikają - oto wigilijny karp! Wzbudza kontrowersje głównie za sprawą silnego zapachu określanego jako "mulisty". Jest kilka sposobów, aby się go pozbyć - moczenie w mleku lub okłady z plastrów cebuli naprawdę działają, a nagrodą za włożony trud jest pyszne mięso tej ryby.

Śledzie
22.12.2020

Bez śledzia na Wigilię? Wybieraj świadomie ryby nie tylko na święta

Śledzie w oleju czy ryba po grecku - to tradycyjne dania na wigilijny stół, w których ryby odkrywają kluczową role. Tymczasem problem nadmiernych połowów i nieodpowiedniego zarządzania rybołówstwem może na zawsze wykreślić z naszego menu wiele gatunków ryb. To czy dzikie ryby pozostaną obecne na świątecznym stole także w przyszłości zależy od odpowiedzialnych decyzji producentów, sieci handlowych, rządów, ale także nas wszystkich! Poniżej szczegóły.

Szef Piotr Trendak i karp w galarecie
20.12.2020

Wigilijne potrawy szefa kuchni - Piotr Trendak z restauracji Aioli

Kontynuujemy cykl wigilijne potrawy szefa kuchni. Tym razem o świątecznych rybach, perfekcyjnym serniku i nocnym przygotowaniu wigilijnych potraw opowiada nam szef Piotr Trendak z restauracji Aioli.

jaksmazyc-slider
17.12.2020

Jak usmażyć rybę? Praktyczny poradnik gotowania

Dobrze usmażona ryba to zdrowy rarytas dla całej rodziny. Czasem można jednak nieświadomie popełnić prosty błąd, który spowoduje, że ryba z patelni zrobi się sucha albo zacznie się rozpadać. Czy da się tego uniknąć? Oczywiście. Poznaj nasze rady w cyklu Poradnik Gotowania, jak usmażyć rybę.

Kuchnia japońska a weganizm
16.12.2020

Kuchnia japońska a weganizm - można się zaskoczyć!

Kuchnia japońska większości kojarzy się z sushi i surową rybą, a także esencjonalnymi bulionami. Czy w takim razie bliżej jest jej, czy dalej do weganizmu? To i inne pytanie zadajemy ekspertce, Alicji Than z restauracji Izumi oraz Matcha Bistro & Bar.

Ryba na wigilię
10.12.2020

Ryba na wigilię - co zamiast karpia podać na świąteczny stół

Przedświąteczne przygotowania to nie tylko ubieranie choinki czy wybór prezentów. Planujemy i szykujemy dania na swój wigilijny stół. Ryba na wigilię musi być obowiązkowo! Standardowo przygotowujemy karpia. Pomysłów na przygotowanie ryb jest mnóstwo, dlatego warto wyjść ze świątecznej monotonii i poznać nowe pomysły na danie wigilijne. Jaka ryba na wigilię? Tego dowiecie się za chwilę!

moje-gotowanie-grudzien-2020
10.12.2020

Grudniowe "Moje Gotowanie". Przepisy na śledzie, pomysły na ciasta i inne pyszności

Król sezonu śledź, aromatyczne pieczenie na świąteczny obiad oraz makowce i tort zimowy na deser. Redaktor prowadząca magazyn "Moje Gotowanie" Katarzyna Błońska rozmawia z MagdąPomorską redaktor prowadzącą serwis mojegotowanie.pl o przepisach i tekstach z grudniowego numeru.

Karp nie tylko na Wigilię
03.12.2020

Tradycyjny karp – co trzeba wiedzieć o tej rybie?

Karp zajmuje ważne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej, choć zazwyczaj jest spożywany tylko w okresie Bożego Narodzenia. Jak większość ryb posiada dużą wartość odżywczą. W kuchni można wykorzystać go na wiele sposobów, co udowadniamy w cyklu "Przy wspólnym stole".

Nóż do filetowania ryby i pomarańczy pozwoli przygotować takie danie
06.11.2020

Wygodnie i funkcjonalnie - jak wybrać nóż do filetowania, obierania i inne niezbędne noże w kuchni

Nóż do filetowania czy nóż do obierania to jedne z elementów kuchni, których nie może zabraknąć w zbiorze kucharza. Niezależnie od tego, czy pracujecie w branży gastronomicznej, czy szykujecie posiłki jedynie dla rodziny i znajomych, warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Oto praktyczny poradnik, jak dobierać noże do naszej kuchni, aby filetowanie ryby, obieranie cytrusów i inne kuchenne zadania były prawdziwą przyjemnością.