Przepisy na ryby

24 kolekcji przepisów

670 przepisów

ryby Ryby coraz częściej goszczą na naszym stole. Zdaliśmy sobie sprawę, że stanowią bardzo smaczną alternatywę dla mięsa, typu wołowina czy kurczak. Ryby są bogate w wartości odżywcze, a przy tym odpowiednio przygotowane mogą stanowić prawdziwy przysmak. Nie potrzebują dużo – tak naprawdę w większości przypadków wystarczy ugotować je na parze lub upiec. Lubimy też jednak brytyjski smakołyk, czyli ryby z frytkami. Ryby pozostawiają duże pole do eksperymentów. Ryba zapiekana w sosie, makaron z dodatkiem ryby czy najprostsze tosty z łososiem są po prostu pyszne. Nawet osoby, które nie lubią ryb, dzięki naszym przepisom z pewnością się do nich przekonają. Sprawdźcie sami!
Ryby – przepisy nie tylko na śledzie i łososia
W większości przypadków, kiedy idziemy do restauracji, w menu spotkamy dwie ryby: śledzia i łososia. I chociaż są naprawdę smaczne, nasz repertuar nie powinien się do nich ograniczać. Śledzie najczęściej podajemy w formie sałatki śledziowej lub marynujemy je w occie czy konserwujemy w oleju. Łosoś z kolei to samograj – będzie świetny pieczony, gotowany czy smażony. Nie zapominajmy jednak o innych rybach. Takie ryby jak halibut, dorsz czy tuńczyk również świetnie się sprawdzą. Możemy również użyć małych słonych filecików anchois. Popularna makrela z kolei będzie smaczna zarówno wędzona, użyta np. do pasty rybnej, ale także smażona. Ryby to pyszny element dań!