Przepisy na ryby

17 kolekcji przepisów

2163 przepisów

Ryby coraz częściej goszczą na naszym stole. Zdaliśmy sobie sprawę, że stanowią bardzo smaczną alternatywę dla mięsa, typu wołowina czy kurczak. Ryby są bogate w wartości odżywcze, a przy tym odpowiednio przygotowane mogą stanowić prawdziwy przysmak. Nie potrzebują dużo – tak naprawdę w większości przypadków wystarczy ugotować je na parze lub upiec. Lubimy też jednak brytyjski smakołyk, czyli ryby z frytkami. Ryby pozostawiają duże pole do eksperymentów. Ryba zapiekana w sosie, makaron z dodatkiem ryby czy najprostsze tosty z łososiem są po prostu pyszne. Nawet osoby, które nie lubią ryb, dzięki naszym przepisom z pewnością się do nich przekonają. Sprawdźcie sami!

Przepisy w kolekcji Przepisy na ryby

Czas przygotowania: 180 min.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Wigilijne danie

aga1979

Sałatka śledziowa

Ryby – przepisy nie tylko na śledzie i łososia
W większości przypadków, kiedy idziemy do restauracji, w menu spotkamy dwie ryby: śledzia i łososia. I chociaż są naprawdę smaczne, nasz repertuar nie powinien się do nich ograniczać. Śledzie najczęściej podajemy w formie sałatki śledziowej lub marynujemy je w occie czy konserwujemy w oleju. Łosoś z kolei to samograj – będzie świetny pieczony, gotowany czy smażony. Nie zapominajmy jednak o innych rybach. Takie ryby jak halibut, dorsz czy tuńczyk również świetnie się sprawdzą. Możemy również użyć małych słonych filecików anchois. Popularna makrela z kolei będzie smaczna zarówno wędzona, użyta np. do pasty rybnej, ale także smażona. Ryby to pyszny element dań!

Artykuły powiązane

Panierka
07.09.2019

Panierka - 7 pysznych sposobów na chrupiące mięsa, ryby i warzywa

Panierka odpowiada za to, co w jedzeniu lubimy najbardziej - chrupanie. Potrafi zwykły kawałek ryby czy przywiędnięte warzywo zamienić we wspaniały obiad czy pożywną przekąskę. W cyklu Przyjemności na weekend podpowiadamy, jak wiele różnych oblicz może mieć panierka i dlaczego czasami warto postawić na coś innego niż bułka tarta.

Witlinek w kuchni
12.08.2019

Witlinek – ryba warta uwagi w kuchni

Bywa nazywany „morskim kurczakiem”, ponieważ ma delikatne i lekko słodkawe w smaku mięso. Witlinek, bliski kuzyn dorsza, nie jest szczególnie popularny w Polsce. Może czas to zmienić? W cyklu Smak przedstawiamy zalety tej ryby.

Turbot
24.12.2018

Turbot – elegancka ryba, której warto posmakować

Choć wśród Polaków nie jest tak popularny jak dorsz czy śledź, turbot to ryba, której warto skosztować ze względu na bardzo delikatne, soczyste mięso. Turbot jest skarbnicą kwasów omega-3, cennych witamin i biopierwiastków. Najbardziej smakuje prosto z grilla albo z patelni, podany w towarzystwie lekkiego sosu i warzyw. W cyklu "Smak" podpowiadamy, co warto wiedzieć o tej rybie.

Ryba po grecku [video-kuchnia.pl]
13.02.2010

Ryba po grecku