Przepisy na ryby

22 kolekcji przepisów

2195 przepisów

Ryby coraz częściej goszczą na naszym stole. Zdaliśmy sobie sprawę, że stanowią bardzo smaczną alternatywę dla mięsa, typu wołowina czy kurczak. Ryby są bogate w wartości odżywcze, a przy tym odpowiednio przygotowane mogą stanowić prawdziwy przysmak. Nie potrzebują dużo – tak naprawdę w większości przypadków wystarczy ugotować je na parze lub upiec. Lubimy też jednak brytyjski smakołyk, czyli ryby z frytkami. Ryby pozostawiają duże pole do eksperymentów. Ryba zapiekana w sosie, makaron z dodatkiem ryby czy najprostsze tosty z łososiem są po prostu pyszne. Nawet osoby, które nie lubią ryb, dzięki naszym przepisom z pewnością się do nich przekonają. Sprawdźcie sami!

Przepisy w kolekcji Przepisy na ryby

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 40 min.
Jagouleh z łososiem

Jagouleh z łososiem to sycący pomysł na szybki obiad na bazie kaszy jaglanej. Przepis nawiązuje do marokańskiej sałatki tabbouleh. Dania przygotowywanego na bazie kaszy bulgur lub kuskus. Posiłek idealnie nada się jako przekąska w ramach lunchu do pracy. Spróbujcie naszego przepisu na jagouleh z łososiem. 

mojegotowanie

Jagouleh z łososiem

Ryby – przepisy nie tylko na śledzie i łososia
W większości przypadków, kiedy idziemy do restauracji, w menu spotkamy dwie ryby: śledzia i łososia. I chociaż są naprawdę smaczne, nasz repertuar nie powinien się do nich ograniczać. Śledzie najczęściej podajemy w formie sałatki śledziowej lub marynujemy je w occie czy konserwujemy w oleju. Łosoś z kolei to samograj – będzie świetny pieczony, gotowany czy smażony. Nie zapominajmy jednak o innych rybach. Takie ryby jak halibut, dorsz czy tuńczyk również świetnie się sprawdzą. Możemy również użyć małych słonych filecików anchois. Popularna makrela z kolei będzie smaczna zarówno wędzona, użyta np. do pasty rybnej, ale także smażona. Ryby to pyszny element dań!

Artykuły powiązane

Szaszłyki cielęce ze szparagami i szynką
30.07.2020

Najlepsze szaszłyki na grilla - proste przepisy na dania i świetne sosy

Nie tylko kiełbasa i karkówka królują na ruszcie - zrób szaszłyki na grilla i oczaruj gości. Nie poprzestawaj na przetykaniu kawałków kurczaka papryką i cebulą - nasze przepisy pozwolą ci łatwo zrobić coś pyszniejszego i ciekawszego. Przy okazji serwujemy kilka sosów do dań z grilla - na przykład pyszny sos miętowy! Szaszłyk z grilla to nieodłączna część letnich imprez pod chmurką.

jak-osuzkuja-nas-restauracje
23.07.2020

Jak oszukują nas restauracje na wakacjach? Sprawdź, co możesz z tym zrobić!

Wakacje to nie tylko plażowanie, chodzenie po górach czy kąpiele w jeziorze. To również jedzenie. A z tym bywa różnie. Chyba nie ma osoby, która chociaż raz nie rozczarowałaby się jedzeniem w restauracji w wakacyjnym kurorcie. Co zrobić, gdy kelner postawi przed nami talerz z nieświeżą rybą? Jak reagować na ewidentnie zawyżone ceny? Sprawdziliśmy, co my, jako konsumenci możemy zrobić.

Beza wg przepisu Katarzyny Nowakowskiej autorski książki "Skandal"
03.06.2020

Beza z truskawkami i pstrąg pieczony z cytrynami i rozmarynem. Autorka "Skandalu" poleca swoje przepisy

Najnowsza książka Katarzyny Nowakowskiej "Skandal" to wciągająca historia z licznymi zwrotami akcji - a sama autorka dobrze wie, że angażujące zajęcie to... pieczenie i gotowanie w kuchni! Specjalnie dla nas K.N. Haner przygotowała bezę z truskawkami i pstrąga pieczonego z cytrynami oraz rozmarynem. Sprawdźcie te przepisy i rąbek tajemnicy o książce "Skandal".

Restauracje po Kuchennych Rewolucjach. Restauracja Syrenka w Ustce
30.05.2020

Restauracje po Kuchennych Rewolucjach. Oto Restauracja Syrenka w Ustce

Kuchenne Rewolucje goszczą na antenie TVN od 10 lat. W tym czasie Magda Gessler pomogła setkom restauratorów, zmieniając ich życie na lepsze. Od tego czasu goście stale odwiedzają ich lokale, a dania wymyślone przez restauratorkę są stałym elementem menu. Mapa Kuchennych Rewolucji ciągnie się od wschodu do zachodu Polski. W cyklu Smaczne Miejsca przyjrzeliśmy się kilku z nich. Tym razem przybliżamy restaurację Syrenka w Ustce.

jaksmazyc-slider
27.05.2020

Jak usmażyć rybę? Praktyczny poradnik gotowania

Dobrze usmażona ryba to zdrowy rarytas dla całej rodziny. Czasem można jednak nieświadomie popełnić prosty błąd, który spowoduje, że ryba z patelni zrobi się sucha albo zacznie się rozpadać. Czy da się tego uniknąć? Oczywiście. Poznaj nasze rady w cyklu Poradnik Gotowania, jak usmażyć rybę.

przechowywanie żywności w lodówce
04.05.2020

Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.

Witlinek w kuchni
20.04.2020

Witlinek – ryba warta uwagi w kuchni

Bywa nazywany „morskim kurczakiem”, ponieważ ma delikatne i lekko słodkawe w smaku mięso. Witlinek, bliski kuzyn dorsza, nie jest szczególnie popularny w Polsce. Może czas to zmienić? W cyklu Smak przedstawiamy zalety tej ryby.

paluszki-rybne-slider
18.01.2020

Paluszki rybne – rybny specjał w panierce

Dzieci je uwielbiają. Wśród dorosłych cieszą się nie mniejszą popularnością. Paluszki rybne są smaczną i szybką propozycją na obiad. Pamiętajmy jednak, by wybierać paluszki z jak największą zawartością mięsa ryb i krótką listą składników. Można też zrobić je w domu. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jak zrobić domowe paluszki rybne z prostego przepisu!

Panierka
07.09.2019

Panierka - 7 pysznych sposobów na chrupiące mięsa, ryby i warzywa

Panierka odpowiada za to, co w jedzeniu lubimy najbardziej - chrupanie. Potrafi zwykły kawałek ryby czy przywiędnięte warzywo zamienić we wspaniały obiad czy pożywną przekąskę. W cyklu Przyjemności na weekend podpowiadamy, jak wiele różnych oblicz może mieć panierka i dlaczego czasami warto postawić na coś innego niż bułka tarta.

Anchois
02.09.2019

Anchois – właściwości i przepisy na rybny przysmak

Nadadzą smaku każdej potrawie. Doskonale komponują się z makaronem, pizzą i rozmaitymi sałatkami. Warto dodawać je do sosów czy past kanapkowych. Fileciki anchois mają również sporo wartości odżywczych. Sekrety anchois przedstawiamy w cyklu Smak.