Przepisy z porem

1929 przepisów

Por to warzywo pochodzące z Azji Mniejszej. W Europie rozpowszechniło się dzięki podbojom Grecji, Rzymu i podróżom do Egiptu. W Polsce uprawa pora rozpowszechniła się w średniowieczu. Na stałe wchodząc w skład włoszczyzny. Por jest ceniony za ostry, orzeźwiający smak, który doskonale sprawdza się w surówkach, sałatkach i zupach. Najczęściej przygotowuję się surówkę z porem i jabłkiem z sosem majonezowym. Ta przystawka to sztandarowy przykład przekąski serwowanej na imprezie w gronie rodziny i znajomych. Zobaczcie, co można zrobić z pora.

Przepisy z porem

Jak pokroić pora do sałatki?

Do sałatki należy wykorzystywać jedynie białą część pora. Wybierając warzywo, decydujmy się na to o jak najdłuższej jasnej części. Jednak zielonych partii nie wyrzucajmy. Przydadzą się do ugotowania aromatycznej domowej zupy. Najpierw należy odciąć z pora dolną część korzenia, która łączy ze sobą białe warstwy. Odcinamy zwiędłe warstwy, a odkrawając zielone końce należy zostawić parę centymetrów przy białej łodydze. Następnie należy oberwać zewnętrzne zielone liście i pokazać jasnozielony lub biały środek pora. Kolejnym etapem jest umycie warzywa. W zależności, do czego zastosujesz por, od tego zależy sposób umycia. Jeżeli potrzebujesz go na sałatkę, to możesz najpierw pokroić na plastry lub piórka i potem umyć. Przygotowując na przykład gratin, gdzie potrzebne są połówki pora, konieczne jest umycie pomiędzy warstwami. Należy systematycznie przesuwać palcami, aby bieżąca woda dokładnie wypłukała ziemię.

Umyty por można pokroić w piórka. Wystarczy dwie lub trzy warstwy białej części pora, złożyć na pół. Następnie należy ostrym nożem pokroić cienko na podłużne paski. Gdy por jest potrzeby do rosołu wystarczy przekroić go na pół. Zamiast pora do rosołu można dodawać samą cebulę. Jeżeli potrzebujemy pora na później, to warto go zamrozić. Umyte i osuszone warzywo, można pokroić w plasterki lub piórka. Następnie przełożyć do wielorazowego woreczka foliowego przeznaczonego do mrożenia. Tak przygotowany por może być stosowany do sosów i zup.

Jak zmiękczyć pora do sałatki?

Aby por do sałatki był miękki należy sparzyć. Wtedy będzie mniej palący w smaku i mniej gorzki. Wraz z jabłkiem będzie tworzył dobre połączenie smaków: słodkiego, kwaśnego i ostrego.

Chcąc zrobić surówkę z pora i jabłka należy wybrać por o długiej zielonej części i słodko-kwaśne jabłko. Następnie dwie łyżki majonezu wymieszać z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego. Jeśli chcecie lżejszą wersję, to wystarczy użyć jogurtu typu greckiego. Doprawiamy pieprzem. Surówka z pora i jabłka będzie urozmaicona, gdy dodamy do niej orzechy włoskie lub rodzynki.

Jak zrobić zupę z pora?

Najprostsza zupa z pora wymaga dodania jabłek, dwóch ziemniaków, marchewki, łyżki masła, około szklanki soku jabłkowego, soli, pieprzu, szczypiorku i natki pietruszki do podania. Pora należy pokroić w plasterki i dusić przez 5 minut na maśle. Należy mieszać, aby por się nie przypalił. Następnie trzeba, pokrojone w kostkę, pozostałe składniki dorzucić do pora. Kolejno dolewamy pół litra wody i przyprawiamy do smaku. Następnie trzeba dusić warzywa pod przykryciem, przez dwadzieścia minut. Gdy będą miękkie, całość należy zmiksować, dolać sok jabłkowy. Podgrzać i serwować posypane pokrojonymi ziołami. W kuchni francuskiej znana jest zupa vichyssoise, która powstaje na bazie pora, ziemniaków, cebuli i kurczaka. Zupa-krem z pora może być podawana na ciepło lub jako chłodnik. Podczas gotowania dolewa się odrobinę białego wina.

Por-właściwości

W tradycji ludowej okłady z pora stosowano do szybszego gojenia ran oraz do łagodniejszego przeżywania artretyzmu. Por ma przypisywane właściwości bakteriobójcze oraz dzięki rozszerzaniu naczyń krwionośnych zmniejsza odczuwanie np.: bólów głowy. Por i jego właściwości lecznicze związane są dużą zawartością witamin. W szczególności witaminy C, A, E i K. Por zawiera także witaminy z grupy B. Por jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, sód i cynk. Por często polecany dla osób chcących wzmocnić organizm, podwyższyć poziom odporności. Niski poziom indeksu glikemicznego sprawia, że por polecany jest dla osób zmagających się z cukrzycą. Warto dodać, że właściwości pora wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi. Przy tym por ma niewiele kalorii. Szacuje się, że około 60 kcal na 100 g. Por nie jest polecany dla małych dzieci, dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Zauważa się, że por może wzmagać wzdęcia i zgagę. A u małych dzieci powodować bóle brzucha.

Dla osób mających zwierzęta domowe cenną wiadomością będzie, że warzywa czosnkowate są szkodliwe dla psów i kotów. Stąd por nie jest zalecany do spożycia przez psy i koty. Szczególnie psy są narażone na niedokrwistość. Warzywa czosnkowe takie jak por, cebula i szczypiorek wpływają szkodliwie na erytrocyty. Uważa się, że por przez zawarte w nim związki siarki negatywnie wpływa na zdrowie psów i kotów. Takie działanie ma zarówno por surowy i po obróbce termicznej. Najczęstszymi objawami chorobowymi wśród psów po spożyciu pora jest brak apetytu, duszność, wymioty i ogólna apatia. Wszystko to sprawia, że psy nie mogą jeść pora.

Artykuły powiązane

Roszponka
08.10.2020

Roszponka – zielone źródło smaku

Roszponka ma charakterystyczny orzechowy posmak i świetnie komponuje się z różnymi gatunkami sałat oraz wyrazistymi dodatkami, choćby szynką parmeńską czy serami pleśniowymi. Czy to wystarczy, żeby roszponka częściej pojawiała się w naszym menu? Podpowiadamy wszystkie zalety zielonych liści roszponki w kuchni.

Boczniaki na śniadanie
18.05.2020

Boczniaki – grzyby, których warto spróbować

Boczniaki wchodzą do polskich kuchni! I choć nie mają tak intensywnego smaku i aromatu jak grzyby leśne, na pewno zasługują na zainteresowanie. Boczniaki charakteryzują się dużymi wartościami odżywczymi i można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów, m.in. jako zamiennik mięsa. Podpowiadamy kilka przepisów na boczniaki i wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu.

Rachel Khoo
12.09.2019

Rachel Khoo – urocza kuchnia w klimacie retro

Rachel Khoo to nietuzinkowa postać w świecie kulinarnym. Urodziła się 28 sierpnia 1980 roku. Brytyjka o wielokulturowym pochodzeniu. Jej mama pochodzi z Austrii, a tata z rodziny malezyjsko-chińskiej. Stąd pojawiła się u niej pasja do podróży i umiejętność komunikowania się w wielu językach. W cyklu „Człowiek od kuchni” poznajcie miłośniczkę stylu retro - Rachel Khoo.

Parnikówka - bułeczki Bao
27.03.2019

Pierożki na parze i bułeczki bao. Parnikówka zaprasza

Jeżeli los zaprowadzi Was do podwarszawskiej miejscowości Zalesie Górne, zaplanujcie obiad w lokalu Parnikówka. Pierożki na parze, bułeczki bao, orientalne zupy z miso na czele, a także wegetariańskie curry weekendowe to część menu, które zapewni smakowite doznania. W cyklu "Smaczne miejsca" opisujemy nasze wrażenia z odwiedzin Parnikówki.

wegetarianskipasztet_glowne
13.11.2015

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet można przygotować z warzyw, kaszy lub innych roślinnych produktów. To prosta w przygotowania potrawa, która nie musi się wiele różnić od oryginału.