Dania z ryżem

2 kolekcji przepisów

1882 przepisów

Ryż to jeden z podstawowych kuchennych składników. Podobnie jak kasze i makarony, ryż zawsze znajduje się w naszej kuchni. Możemy w końcu przyrządzić z niego wiele różnych dań. Ryż doskonale pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Najprostszym daniem, które możemy przygotować z jego dodatkiem, jest po prostu ryż z warzywami. Warto jednak spróbować także takich dań jak papryka faszerowana ryżem, pierogów buraczanych z ryżem czy pulpecików z indyka z marchewkowym ryżem. Ryż wspaniale sprawdza się jako dodatek do dań, np. do curry czy zup i sosów, ale może stanowić główny składnik dania, tak jak w risotto. Ryż możemy wykorzystywać również do dań słodkich. Ryż z dodatkiem mleka kokosowego i mango to popularny azjatycki deser, z kolei ryż na mleku z jabłkami lub dżemem kojarzy nam się z dzieciństwem i daniami przygotowywanymi przez nasze babcie.

Dania z ryżem

Ryż – do risotto i sushi

Znamy wiele różnych rodzajów ryżu. Podstawowy podział obejmuje ryż biały i ryż brązowy. Dla naszego zdrowia lepszy będzie ryż brązowy, ryżowy odpowiednik makaronu pełnoziarnistego. Ryż najlepiej gotować bez plastikowych woreczków, w jakie najczęściej jest pakowany. Podczas gotowania z plastiku mogą bowiem wydzielać się szkodliwe substancje. Ryż możemy jednak także z powodzeniem kupować na wagę lub w większych opakowaniach.

W zależności od tego, jakie danie chcemy przygotować, będziemy korzystać z innego rodzaju ryżu. Specjalny ryż do sushi ma odpowiednią konsystencję po ugotowaniu i z dodatkami smakuje wspaniale. Innym rodzajem ryżu jest też ryż do risotto. Okrągłe ziarenka dobrze nasiąkają wywarem, są delikatne, ale nie zbyt miękkie. W daniach możemy eksperymentować i używać także np. ryżu czarnego. Popularnym rodzajem ryżu jest też ryż basmati czy ryż jaśminowy.

Artykuły powiązane

akcesoria do sushi
21.01.2020

Akcesoria do sushi - obiad w japońskim stylu

Sushi zwykle kojarzy nam się z wyjściem do eleganckiej restauracji, w której sushimasterzy na naszych oczach kręcą pyszne rolki. Tymczasem sushi możemy też z powodzeniem przygotować w domu. Niezbędne składniki znajdziemy już nie tylko w sklepach z produktami azjatyckimi, ale i popularnych marketach. Aby nasze sushi było jednak idealne, przydadzą nam się odpowiednie akcesoria. W cyklu Dobre rzeczy wybraliśmy niezbędniki dla wielbicieli sushi.

Jak ugotować ryż
04.01.2020

Jak ugotować ryż – praktyczny poradnik

Ryż jest drugim, po pszenicy, najchętniej uprawianym zbożem na świecie. Często gości również w polskiej kuchni, ponieważ stanowi wartościowy dodatek wielu potraw. Czy jednak wiemy, jak ugotować ryż? W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy kilka praktycznych wskazówek.

Jak wybrać i jak gotować ryż
11.03.2019

Ryż jaśminowy, basmati czy ryż parboiled – poradnik o ryżu

Stanowi podstawę wyżywienia dla co trzeciego mieszkańca naszej planety. Istnieje bardzo wiele odmian ryżu, m.in. jaśminowy, basmati czy  parabolided. Która zasługuje na szczególne zainteresowanie? Wyjaśniamy w naszym cyklu „Smak”.

Sushi maki
08.02.2019

Ryż do sushi to nie wszystko. Przepis na sushi w domu

Japońska kuchnia, a szczególnie sushi, to kolejny etap otwierania się Polaków na kuchnie i smaki z całego świata. Sushi chętnie zamawiamy w restauracjach, ale coraz częściej eksperymentujemy z tym daniem w domu. Najważniejszy w przepisie jest ryż do sushi - jak go prawidłowo przygotować i o jakich dodatkach nie można zapomnieć? Oto krótki poradnik, jak zrobić sushi w domu.

Mąka ryżowa - bez glutenu w kuchni
30.11.2018

Mąka ryżowa – hit bez glutenu, który zaskoczy cię w kuchni

Mąka ryżowa zdobyła serca osób na diecie bezglutenowej. Stanowi jeden z podstawowych produktów kuchni japońskiej, a od pewnego czasu bardzo popularna stała się w Polsce. Żeby dostarczyć swojemu organizmowi jak najwięcej prozdrowotnych właściwości, warto sięgnąć po mąkę ryżową pełnoziarnistą. Co jeszcze warto wiedzieć o tym produkcie? Zobacz nasz poradnik "mąka ryżowa w kuchni".

mleko_ryzowe_glowne
13.01.2016

Jak zrobić mleko ryżowe

Mleko ryżowe to doskonały zamiennik mleka krowiego. Ten napój roślinny jest prosty w przygotowaniu i bogaty w mnóstwo witamin i minerałów.