Dania z ryżem

2 kolekcji przepisów

1881 przepisów

Ryż to jeden z podstawowych kuchennych składników. Podobnie jak kasze i makarony, ryż zawsze znajduje się w naszej kuchni. Możemy w końcu przyrządzić z niego wiele różnych dań. Ryż doskonale pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Najprostszym daniem, które możemy przygotować z jego dodatkiem, jest po prostu ryż z warzywami. Warto jednak spróbować także takich dań jak papryka faszerowana ryżem, pierogów buraczanych z ryżem czy pulpecików z indyka z marchewkowym ryżem. Ryż wspaniale sprawdza się jako dodatek do dań, np. do curry czy zup i sosów, ale może stanowić główny składnik dania, tak jak w risotto. Ryż możemy wykorzystywać również do dań słodkich. Ryż z dodatkiem mleka kokosowego i mango to popularny azjatycki deser, z kolei ryż na mleku z jabłkami lub dżemem kojarzy nam się z dzieciństwem i daniami przygotowywanymi przez nasze babcie.

Dania z ryżem

Ryż – do risotto i sushi

Znamy wiele różnych rodzajów ryżu. Podstawowy podział obejmuje ryż biały i ryż brązowy. Dla naszego zdrowia lepszy będzie ryż brązowy, ryżowy odpowiednik makaronu pełnoziarnistego. Ryż najlepiej gotować bez plastikowych woreczków, w jakie najczęściej jest pakowany. Podczas gotowania z plastiku mogą bowiem wydzielać się szkodliwe substancje. Ryż możemy jednak także z powodzeniem kupować na wagę lub w większych opakowaniach.

W zależności od tego, jakie danie chcemy przygotować, będziemy korzystać z innego rodzaju ryżu. Specjalny ryż do sushi ma odpowiednią konsystencję po ugotowaniu i z dodatkami smakuje wspaniale. Innym rodzajem ryżu jest też ryż do risotto. Okrągłe ziarenka dobrze nasiąkają wywarem, są delikatne, ale nie zbyt miękkie. W daniach możemy eksperymentować i używać także np. ryżu czarnego. Popularnym rodzajem ryżu jest też ryż basmati czy ryż jaśminowy.

Artykuły powiązane

dania-gotowe-min
28.05.2020

Prawdy i mity na temat dań gotowych - czy warto jeść "gotowce"?

Dania gotowe ze słoika czy torebki niejednokrotnie potrafią uratować nam obiad lub zapewnić pożywny lunch. Zwykle jednak zastanawiamy się, czy aby na pewno są dobrym wyborem? Czy są zdrowe? I jak często możemy je jeść? Postanowiliśmy rozwiać wasze wątpliwości – w cyklu Smak sprawdzamy, co jest prawdą, a co mitem, jeśli chodzi o dania gotowe.

Inspirowane jedzeniem . Oto 5 naturalnych składników w kosmetykach
05.05.2020

Inspirowane jedzeniem. Oto 5 naturalnych składników w kosmetykach

Nie samym jedzeniem żyje nasza redakcja, choć ciekawi nas ono wyjątkowo, więc poszukujemy kulinarnych inspiracji w różnych dziedzinach. Bardzo cieszy fakt, że docierają one także do naszych łazienek w postaci wysokiej jakości kosmetyków. Oto zestawienie 5 produktów, które pachną jak smakołyki lub zawierają jadalne składniki.

Dzieci w kuchni - zorganizuj im zabawę!
05.05.2020

Kuchenny plac zabaw - pomysły na wspólne gotowanie z dziećmi

Wolny dzień, spędzony w domu to dla rodzica konieczność zorganizowania czasu swoim pociechom. Kiedy jesteśmy zmuszeni zrezygnować ze spacerów i zabaw na świeżym powietrzu, możemy zorganizować plac zabaw we własnej kuchni. Jak połączyć przyjemne z pożytecznym i bawiąc się rozwijać umiejętności dziecka? Podczas wspólnego gotowania!

Jak wybrać i jak gotować ryż
24.04.2020

Ryż jaśminowy, basmati czy ryż parboiled – poradnik o ryżu

Stanowi podstawę wyżywienia dla co trzeciego mieszkańca naszej planety. Istnieje bardzo wiele odmian ryżu, m.in. jaśminowy, basmati czy  parabolided. Która zasługuje na szczególne zainteresowanie? Wyjaśniamy w naszym cyklu „Smak”.

mleko_ryzowe_glowne
21.04.2020

Jak zrobić mleko ryżowe

Mleko ryżowe to doskonały zamiennik mleka krowiego. Ten napój roślinny jest prosty w przygotowaniu i bogaty w mnóstwo witamin i minerałów.

Jak gotować w parowarze? Parowar na zdrowie
17.04.2020

Jak gotować w parowarze? Parowar na zdrowie

Gdy na wiosnę pojawiają się pierwsze warzywa sezonowe, wiele osób zastanawia się, w jaki sposób je ugotować. Jedną z lepszych metod jest gotowanie na parze. W ten sposób zostają zachowane wartości odżywcze i witaminy. Przyjrzeliśmy się, w jaki sposób działa parowar i jak gotować w parowarze.

Jak ugotować ryż
25.03.2020

Jak ugotować ryż? – praktyczny poradnik

Ryż jest drugim, po pszenicy, najchętniej uprawianym zbożem na świecie. Często gości również w polskiej kuchni, ponieważ stanowi wartościowy dodatek wielu potraw. Czy jednak wiemy, jak ugotować ryż? W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy kilka praktycznych wskazówek.

Kobiety w gastronomii
08.03.2020

Kobiety od kuchni. Kobiece osobowości znane w gastronomii

Większość osób słysząc o kobietach w kuchni, myśli o kucharkach ze szkolnych stołówek. Można wspominać również domowy obiad serwowany przez mamy lub babcie. W restauracjach i programach telewizyjnych coraz częściej widzimy silne kobiece osobowości zajmujące się profesjonalną kuchnią restauracyjną. Zapytaliśmy kilka kobiet o ich przygodę z gastronomią i o wyzwaniach, z jakimi mierzą się, na co dzień.

mg ramen 3 (1)
28.02.2020

Ramen - smaki Japonii w domowym zaciszu [RECENZJA KSIĄŻKI]

Ramen na dobre opanował wyobraźnię smakoszy na całym świecie. Danie z makaronem na bazie intensywnego bulionu, pokrojonych wodorostów, ugotowanego na półmiękko jajka, charakterystycznych dodatków oraz świeżego pokrojonego szczypiorku przenosi do Kraju Kwitnącej Wiśni. Przygotowanie ramenu to jednak zadanie do wykonania we własnej kuchni. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie prezentujemy książkę „Ramen w domu” Briana MacDuckstona.

akcesoria do sushi
21.01.2020

Akcesoria do sushi - obiad w japońskim stylu

Sushi zwykle kojarzy nam się z wyjściem do eleganckiej restauracji, w której sushimasterzy na naszych oczach kręcą pyszne rolki. Tymczasem sushi możemy też z powodzeniem przygotować w domu. Niezbędne składniki znajdziemy już nie tylko w sklepach z produktami azjatyckimi, ale i popularnych marketach. Aby nasze sushi było jednak idealne, przydadzą nam się odpowiednie akcesoria. W cyklu Dobre rzeczy wybraliśmy niezbędniki dla wielbicieli sushi.