Chrzan: charakterystyka

554 przepisów

Chrzan - roślina znana od wieków, kiedyś wykorzystywana była głównie ze względu na swoje właściwości lecznicze. Od XV wieku korzeń chrzanu był popularny w kuchni duńskiej i niemieckiej, gdzie służył jako przyprawa sosu rybnego. Dziś trudno nam sobie wyobrazić wielkanocne menu, bez dodatku jakim jest chrzan. Właściwości i zastosowanie tej rośliny zostały niestety nieco zapomniane. Wiele osób sięga po niego wyłącznie raz do roku, ze względu na świąteczną tradycję. Warto jeść chrzan znacznie częściej, ponieważ ma on szereg pozytywnych dla naszego organizmu właściwości. Czasem wręcz nazywany bywa słowiańskim żeń-szeniem. Kiedyś chrzan stosowano jako środek przeciwdziałający psuciu się innych produktów spożywczych, np. obkładano nim mięsa. Korzeń chrzanu, a czasem też jego liście dodaje się do kiszenia ogórków. Młode liście chrzanu można wykorzystywać jako składnik sałatek, choć nie jest to zbyt popularne w kuchni polskiej. Jak zrobić chrzan w domu i do jakich potraw chrzan pasuje? Wszystkie informacje poniżej.

Chrzan: charakterystyka i przepisy

Chrzan: charakterystyka

Chrzan pospolity to roślina z rodziny kapustowatych. Rośnie w Europie, w umiarkowanej części Azji, a także w Ameryce Północnej i Nowej Zelandii. Jest rośliną uprawną, ale często można spotkać też dziki chrzan. Najczęściej rośnie w wilgotnych zaroślach, przy rowach czy przy drogach. Lubi słoneczne stanowiska oraz lekką i wilgotną glebę. Nie nadaje się do uprawy w pomieszczeniach. Duże, jajowate liście chrzanu o sercowatej nasadzie i długim ogonku mogą osiągać nawet do 150 cm. Jadalną częścią chrzanu jest jego korzeń. Ma on biało-żółtawy kolor, jest długi i mięsisty. Korzeń chrzanu wyróżnia się niezwykle silnym aromatem i ostrym smakiem.

Jak zrobić chrzan?

Jest wiele przepisów mówiących jak zrobić chrzan. Najprostszą wersją jest starty na tarce o małych oczkach korzeń chrzanu, który parzy się wrzątkiem, a następnie dodaje przyprawy typu pieprz i sól. Czasem recepturę tą wzbogaca się również o ocet jabłkowy lub winny albo sok z cytryny. Bardziej skomplikowanym sposobem na domowy chrzan jest przyrządzenie go na parze z dodatkiem jajek. W takiej wersji uzyskujemy lekki i puszysty krem chrzanowy. Jeszcze innym sposobem jest wymieszanie startego chrzanu z rozdrobnionymi, ugotowanymi na twardo jajkami oraz śmietaną, majonezem lub jogurtem naturalnym i przyprawami.

Chrzan: do jakich pasuje potraw?

Chrzan na zimno to doskonały dodatek do wędlin, pieczonych mięs lub ryb. Sos chrzanowy bardzo dobrze pasuje do jajek lub parówek, a starty korzeń chrzanu podkreśli smak żurku. Dodaje się go również do musztard, a wzbogacony tartym chrzanem twarożek, to idealny dodatek do kanapek, dla wszystkich, którzy lubią ostre i wyraziste smaki. Oprócz naszego chrzanu pospolitego istnieją jeszcze inne jego odmiany jak np. chrzan japoński nazywany wasabi, który jest jednym z istotnych dodatków do sushi.

Co można zrobić z chrzanu?

Z chrzanu można przyrządzić wiele pysznych dań, takich jak aromatyczna zupa chrzanowa, sos chrzanowy czy galaretka chrzanowa. Jest też składnikiem takich potraw jak sos tatarski lub ćwikła, w której chrzan tarty łączy się z buraczkami. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać chrzan. Starty chrzan sparzony wrzątkiem, można przechowywać w lodówce około tygodnia, jeśli jednak dodamy do niego ocet wytrzyma znacznie dłużej. Można go też zamrozić, ususzyć, a nieobrany korzeń można przez długi czas trzymać w piwnicy zasypany czystym piaskiem.

Chrzan: właściwości zdrowotne

Ciekawym zagadnieniem jest chrzan a zdrowie. Choć dla wielu osób najważniejsze są walory smakowe jakie daje chrzan, właściwości lecznicze tej rośliny są również nie do przecenienia. Chrzan zawiera silne substancje antybakteryjne, które działają jak naturalny antybiotyk. Jest doskonały w leczeniu przeziębień. Świeży, tarty chrzan na zatoki pozwala szybko je udrożnić, natomiast syrop z chrzanu ma działanie wykrztuśne i jest pomocny przy uciążliwym, mokrym kaszlu. Warto też wiedzieć na co pomagają liście chrzanu. Nie tylko mają one właściwości poprawiające metabolizm, ale też łagodzą bóle stawów. Zalecane jest picie maceratu z liści, a także okłady na bolące miejsca.

Artykuły powiązane

chrzan_pospolity
24.11.2008

Chrzan pospolity

Któż nie zna jej ostrego smaku?