Sos cezar na bazie majonezu jest niesamowicie aksamitny i delikatny, a przy tym dość gęsty, ale nie na tyle, żeby nie rozprowadził się w daniach bez mieszania. To bardzo znany sos, najczęściej używany do sałatki cezar. Na szczęście robi się go bardzo prosto i szybko, wystarczy 10 minut. Sos cezar idealnie komponuje się z sałatami, zwłaszcza rzymską. Za jego wyjątkowy smak odpowiada sos worcestershire, który można zastąpić anchois. Polecamy też wzbogacić go o odrobinę parmezanu.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie czosnku: ząbek obieramy i przeciskamy przez praskę. Przekładamy go do miseczki, dodajemy sól i rozcieramy za pomocą łyżeczki.
Łączenie składników: do czosnku dokładamy majonez, musztardę, sok z cytryny, parmezan, sos worcestershire. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos cezar można podawać od razu.
Porady
- Sos cezar jest podstawowym dodatkiem do klasycznej sałatki cezar. Wystarczy połączyć sałatę rzymską, parmezan, grzanki z masłem czosnkowym, a całość skropić wcześniej przygotowanym sosem.
- Dodanie do sosu 1-2 fileciki anchois bardzo podniesie jego walory smakowe. Warto w tym przypadku zmniejszyć ilość soli lub całkowicie ją wyeliminować, gdyż rybki anchois są mocno słone.
- Sam sos cezar możemy wykorzystać także do grzanek czy tostów, a nawet jako dodatek do frytek.
- Świetnie sprawdzi się również w innych sałatkach. Doskonale komponuje się z jajkami i ugotowanym brokułem.
Komentarze