sos grzybowy

1 kolekcji przepisów

25 przepisów

Wbrew opinii, że jest on trudny do zrobienia, bardzo łatwo go przygotować. Najlepiej użyć zarówno świeżych, jak i suszonych grzybów, ponieważ te mają intensywniejszy aromat.  Pamiętajcie aby suszone grzyby namoczyć we wrzącej wodzie najlepiej dzień przed rozpoczęciem gotowania. Aby sprawić, żeby nasz sos grzybowy był bardziej kremowy wystarczy dodać mleka lub śmietany. Będzie to smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs jak i warzyw. Sos grzybowy idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, oraz makaronem. 

Przepisy w kolekcji sos grzybowy

Artykuły powiązane

chef-sowa-karolak
22.12.2020

Wigilijne potrawy szefa kuchni - chef Robert Sowa i chef Tomasz Karolak z Restauracji N31

Chef Robert Sowa i chef Tomasz Karolak dzielą się z nami swoimi wskazówkami na wigilijne dania, a także smakami, które najbardziej kojarzą im się z tym wyjątkowym czasem świąt Bożego Narodzenia. Jak zrobić przepyszny sos grzybowy? W czym tkwi sekret czerwonego barszczu? Odpowiedzi na te i inne pytania poniżej.

moje-gotowanie-pazdziernik-wideo
17.10.2020

Grzyby w kuchni, jabłka do ciast i... membrillo. Rozmawiamy o październikowym numerze "Moje Gotowanie"

Grzyby w kuchni - zarówno świeże, suszone, jak i mrożone - to moc pomysłów na dania obiadowe, przekąski i przetwory. Z kolei jabłka jesienią naturalnie kojarzą się z ciastami. Zresztą jabłecznik, tort jabłkowy czy muffiny jabłkowe to słodkości na każdy czas. Październikowy numer oprócz sezonowych klasyków odkrywa też mniej znane przysmaki jak membrillo. Zapraszamy na rozmowę redaktor prowadzącej mojegotowanie.pl Magdy Pomorskiej z redaktor prowadzącą magazyn "Moje Gotowanie" Katarzyną Błońską.

Grzyby jadalne - najpopularniejsze odmiany
13.10.2020

Grzyby jadalne – najpopularniejsze odmiany

Grzyby jadalne w kuchni polskiej mają szczególne miejsce. W lecie przygotowywane na bieżąco, po zbiorach zupy i sosy, a z myślą o świętach Bożego Narodzenia suszy się je i marynuje. Trudno wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną bez zupy grzybowej albo gołąbków z kaszą gryczaną i borowikami. Zanim to nastąpi zaopatrzeni w wiklinowy kosz, nożyk i atlas grzybów idziemy na grzybobranie. Przedstawiamy 10 najpopularniejszych gatunków i proponujemy, jakie przepisy na grzyby jadalne będą najlepsze.

Jak mrozić grzyby?
13.07.2020

Jak mrozić grzyby? - mrożenie grzybów krok po kroku

Mrożenie grzybów to dobry sposób na zagospodarowanie dużej ilości leśnych skarbów. Kiedy sezon grzybowy jest dobry, a nasze kosze pełne prawdziwków, podgrzybków, kurek i rydzów warto na bieżąco je przetwarzać. Część zjedzmy od razu, robiąc np. zupę grzybową, część zamarynujmy, ususzmy a pozostałe grzyby możemy zamrozić. Oto sprawdzone rady, jak mrozić grzyby.

Polowanie na grzyby, Zofia Leszczyńska - Niziołek
22.09.2019

Jestem spontanicznym grzybofilem – rozmowa z Zofią Leszczyńską – Niziołek

Sezon grzybowy w pełni i jak grzyby po deszczu pojawiają się kolejne książki dotyczące grzybobrania. O „Polowaniu na grzyby”, poradniku pełnym osobistych opowieści, porozmawialiśmy z Zofią Leszczyńską – Niziołek. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiedziała nam o agroturystyce, spontanicznym grzybobraniu i złotej zasadzie dotyczącej grzybów.

Sos Grzybowy-1
27.10.2017

Sos grzybowy

Dobry do pieczeni.