sos grzybowy
1 kolekcji przepisów
25 przepisów

Wbrew opinii, że jest on trudny do zrobienia, bardzo łatwo go przygotować. Najlepiej użyć zarówno świeżych, jak i suszonych grzybów, ponieważ te mają intensywniejszy aromat. Pamiętajcie aby suszone grzyby namoczyć we wrzącej wodzie najlepiej dzień przed rozpoczęciem gotowania. Aby sprawić, żeby nasz sos grzybowy był bardziej kremowy wystarczy dodać mleka lub śmietany. Będzie to smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs jak i warzyw. Sos grzybowy idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, oraz makaronem.
Przepisy w kolekcji sos grzybowy

Sos z suszonych grzybów duszonych jest bardzo aromatyczny - zamyka on w sobie smak i zapach jesieni. Do jego przygotowania możemy użyć różnych grzybów suszonych - borowików, prawdziwków i innych. Sos z suszonych grzybów idealnie sprawdzi się na wigilię, a także na niedzielny obiad. Będzie pysznie smakować z kopytkami, mięsem czy makaronem. Jak zrobić sos z grzybów suszonych? Oto sprawdzony przepis!
Suszone grzyby duszone

Przepisy na kurki to nie tylko przetwory. Kurki duszone z koperkiem w śmietanie stworzą pyszny sos i taki przepis na kurki polecam! Sezonowo, prosto, pysznie. Kurki wyjdą idealne.
Kurki duszone z koperkiem w śmietance

Zapiekanka leśna z podgrzybkami z sosem a la alfredo to łatwe i szybke w przygotowaniu danie obiadowe dla miłośników grzybów.Spróbujcie zapiekanki leśnej z podgrzybkami na rodzinny obiad.
Zapiekanka leśna z podgrzybkami z sosem a la alfredo

Sandacz z sosem grzybowym

Kremowy sos grzybowy

Lubicie kotlety ziemniaczane? Dodajcie do nich włoską kapustę i sos pieczarkowy, będą jeszcze lepsze!
Kotlety ziemniaczane z włoską kapustą i sosem pieczarkowym

Biała kiełbaska z pieczarkami

Makaron z sosem pieczarkowym

Schabowe koperty z grzybami

Schab w sosie grzybowym z makaronem

Filet drobiowy faszerowany grzybami i Mozzarellą

Kładzione z sosem pieczarkowym

Pyszne lekkie danie
Kopytka w sosie pieczarkowym

Schabowy pod pierzynką

Soczysta pierś kurczaka z chrupiącą skórką podana z grzybami w śmietanie

Ziemniaczne serduszko z sosem i warzywami

Kopytka z pieczarkami duszonymi w winie

Sos pieczarkowy inny niż wszytskie

Kopytka z sosem grzybowym i mięsem
Kopytka z sosem grzybowym i mięsem
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »
Inne z kolekcji: Sosy
- chutney
- ćwikła
- dip
- dressing
- guacamole
- majonez
- pesto
- ragu
- salsa
- sos beszamelowy
- sos boloński
- sos chrzanowy
- sos czosnkowy
- sos do sałatki
- sos holenderski
- sos jogurtowy
- sos koperkowy
- sos meksykański
- sos mięsny
- sos miodowy
- sos musztardowy
- sos pomidorowy
- sos serowy
- sos słodko-kwaśny
- sos śmietanowy
- sos tatarski
- sos truskawkowy
- tzatziki
Artykuły powiązane
Wigilijne potrawy szefa kuchni - chef Robert Sowa i chef Tomasz Karolak z Restauracji N31
Chef Robert Sowa i chef Tomasz Karolak dzielą się z nami swoimi wskazówkami na wigilijne dania, a także smakami, które najbardziej kojarzą im się z tym wyjątkowym czasem świąt Bożego Narodzenia. Jak zrobić przepyszny sos grzybowy? W czym tkwi sekret czerwonego barszczu? Odpowiedzi na te i inne pytania poniżej.
Grzyby w kuchni, jabłka do ciast i... membrillo. Rozmawiamy o październikowym numerze "Moje Gotowanie"
Grzyby w kuchni - zarówno świeże, suszone, jak i mrożone - to moc pomysłów na dania obiadowe, przekąski i przetwory. Z kolei jabłka jesienią naturalnie kojarzą się z ciastami. Zresztą jabłecznik, tort jabłkowy czy muffiny jabłkowe to słodkości na każdy czas. Październikowy numer oprócz sezonowych klasyków odkrywa też mniej znane przysmaki jak membrillo. Zapraszamy na rozmowę redaktor prowadzącej mojegotowanie.pl Magdy Pomorskiej z redaktor prowadzącą magazyn "Moje Gotowanie" Katarzyną Błońską.
Grzyby jadalne – najpopularniejsze odmiany
Grzyby jadalne w kuchni polskiej mają szczególne miejsce. W lecie przygotowywane na bieżąco, po zbiorach zupy i sosy, a z myślą o świętach Bożego Narodzenia suszy się je i marynuje. Trudno wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną bez zupy grzybowej albo gołąbków z kaszą gryczaną i borowikami. Zanim to nastąpi zaopatrzeni w wiklinowy kosz, nożyk i atlas grzybów idziemy na grzybobranie. Przedstawiamy 10 najpopularniejszych gatunków i proponujemy, jakie przepisy na grzyby jadalne będą najlepsze.
Jak mrozić grzyby? - mrożenie grzybów krok po kroku
Mrożenie grzybów to dobry sposób na zagospodarowanie dużej ilości leśnych skarbów. Kiedy sezon grzybowy jest dobry, a nasze kosze pełne prawdziwków, podgrzybków, kurek i rydzów warto na bieżąco je przetwarzać. Część zjedzmy od razu, robiąc np. zupę grzybową, część zamarynujmy, ususzmy a pozostałe grzyby możemy zamrozić. Oto sprawdzone rady, jak mrozić grzyby.
Jestem spontanicznym grzybofilem – rozmowa z Zofią Leszczyńską – Niziołek
Sezon grzybowy w pełni i jak grzyby po deszczu pojawiają się kolejne książki dotyczące grzybobrania. O „Polowaniu na grzyby”, poradniku pełnym osobistych opowieści, porozmawialiśmy z Zofią Leszczyńską – Niziołek. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiedziała nam o agroturystyce, spontanicznym grzybobraniu i złotej zasadzie dotyczącej grzybów.