Guacamole

Guacamole to meksykańska pasta z awokado. Powinno zawierać sporą ilość kolendry, kawałki pomidorów, sok z limonki, czosnek i chili do smaku. Ta zielona pasta to nieodłączny element kuchni meksykańskiej. Dobre guacamole jest delikatne i pyszne. Pasuje do wielu różnych dań - przekąsek, dań mięsnych czy warzywnych. Guacamole najczęściej serwujemy z nachosami.

SosyguacamolePrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 208 głosów)

Kroki wykonania:

  • guacamole 11.Awokado obieramy, usuwamy pestki i miąższ rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, sok z limonki.
  • guacamole 32.Przyprawiamy solą i odrobiną sosu tabasco lub sproszkowaną chili. Przed podaniem do guacamole możemy dodać posiekaną kolendrę i pokrojone w małą kostkę pomidory.
  • guacamole 23.Podajemy z chipsami nachos. Smacznego!

Porady

Guacamole będzie najlepsze, jeśli użyjemy do niego dojrzałego awokado. Jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe? Wystarczy oderwać malutką końcówkę, która znajduje się na awokado. Jeśli pod spodem jest ono zielone oznacza to, że jest niedojrzałe, brązowe - przejrzałe, natomiast kolor żółty oznacza w pełni dojrzały owoc. Możemy również kupić awokado do guacamole wcześniej i poczekać aż dojrzeje. Do guacamole dodajemy tylko podstawowe składniki - jego smak jest najlepszy, kiedy dobrze wyczuwalne jest awokado i sok z limonki. 

Notka redakcyjna

Guacamole najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu - sok z limonki częściowo pozwala zachować jego ładny, zielony kolor, ale nie polecamy dłuższego przechowywania. Do domowego guacamole dobre będzie dojrzałego awokado Haas - łatwo je obierzemy i rozgnieciemy lub zblendujemy. Guacamole możemy zrobić też w wersji łagodnej - pomijamy wtedy tabasco i chili. Taki sos najlepszy jest z nachosami, chodzi o to, żeby czymś chrupkim przełamać miękkość i delikatność guacamole

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy