Guacamole

Guacamole to dosłownie sos z awokado, czyli meksykańska salsa na bazie kremowego miąższu. Tak oto, dzięki dodatkowi kwaśnego soku z limonki, odrobiny soli i chrupiących dodatków, niepozorny owoc zamienia się w mieszankę pełną smaku, aromatu i kolorów. Dzięki ręcznemu utarciu składników i różnorodności tekstur, cechuje się również wspaniałą konsystencją. Dip może stanowić samodzielną przekąskę na imprezę lub bazę wyjściową do innych przepisów. Podpowiadamy jak wybrać dojrzałe awokado i odkryć cały jego potencjał, nie tylko w wersji wytrawnej.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sosy guacamole przekąski Przekąski na zimno

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 208 głosów)

Guacamole - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • guacamole 1 1.

    Awokado: przygotowanie guacamole rozpoczynamy od wydrążenia miąższu z owocu. W tym celu przekrajamy je na pół, usuwamy pestkę i za pomocą łyżeczki, wyjmujemy miąższ ze skórki. Umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem.

  • guacamole 3 2.

    Przyprawianie: cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, przeciskamy czosnek. Następnie wyciskamy sok z limonki, dodajemy sól, odrobinę sosu tabasco lub sproszkowane chili – do smaku. Całość mieszamy.

  • guacamole 2 3.

    Podanie guacamole: myjemy kolendrę, siekamy, posypujemy wcześniej przygotowaną pastę. Dodatkowo można dodać pomidory pokrojone w małą kostkę. Serwujemy z chipsami nachos. Smacznego!

Porady

  • Guacamole świetnie sprawdzi się jako składnik tacos. Jeżeli planujesz przyjęcie dla przyjaciół, przygotuj kukurydziane tortille, talerz guacamole, smażone mięso lub jego zamienniki, świeże zioła i podaj wszystkie składniki osobno. W ten sposób zaoszczędzisz czas, będziesz mieć pewność, że tacos będą świeże, a gościom umożliwisz tworzenie własnych kombinacji.
  • Nie wszyscy mogą pozwolić sobie na ostre dodatki. W przepisie na guacamole najważniejsze składniki to tłusty miąższ z awokado, sok z limonki (lub cytryny), sól i pieprz. W razie potrzeby cebulkę, papryczkę chilli i tabasco możemy pominąć. W zamian nada się odrobina suszonego czosnku, który jest delikatniejszy od świeżej wersji.
  • Awokado Hass cechuje się twardą skórką. Po wydrążeniu miąższu pozostajemy z gotową „miseczką”, w której możemy zaserwować gotowe guacamole.
  • Przepis na guacamole można modyfikować. Polecamy wariację z lokalnym twistem, czyli przepis na guacamole z kiszonym ogórkiem.

Notka redakcyjna

Jak zrobić guacamole?

Guacamole to prosta salsa na bazie dojrzałego, kremowego awokado. Oryginalna receptura zawiera wszystko, co potrzebne jest, żeby przemienić pozornie mdły owoc w idealnie zrównoważoną bombę smaków. Miąższ awokado rozcieramy widelcem lub w moździerzu. Opcjonalnie możemy użyć blendera. Ważne jest jednak żeby nie miksować go na jednolity krem, a pulsacyjnie rozdrobnić miąższ. Cały urok guacamole tkwi w nieregularnych, małych, kremowych cząstkach.

Kolejnym, bardzo istotnym krokiem jest zakwaszenie pasty. W tym celu sięgamy po sok z limonki, który w razie potrzeby można zamienić na sok z cytryny. Ostatnim krokiem jest doprawienie salsy i połączenie jej z chrupiącą cebulką. Na wierzchu możemy ułożyć dodatki takie jak dojrzałe, aromatyczne pomidorki i obowiązkowo, dużą ilość kolendry lub opcjonalnie, natkę pietruszki.


Jak wybrać dojrzałe awokado?

Podstawą udanego guacamole jest dojrzałe awokado o kremowym miąższu. Skąd możemy mieć pewność co kryje się pod chropowatą skórką? Istnieje kilka sposób na wybór najlepszych okazów. Jeżeli potrzebujemy dojrzałego, najlepiej sięgnąć po odmianę Hass, która cechuje się twardą skórką i kremowym miąższem. Aby upewnić się, że owoc nie jest przeleżały, możemy odchylić szypułkę, zaglądając pod spód. Jeżeli kolor dziurki będzie żółty, oznacza to, że wybraliśmy idealny egzemplarz. Kolor brązowy oznacza natomiast, że awokado jest już prawdopodobnie zepsute, a zielone – jeszcze niedojrzałe.

Jeżeli nie planujemy przygotowywać guacamole od razu, najlepiej przy okazji zakupów, sięgnąć po najczęściej spotykaną odmianę Fuerta i wybrać jeszcze twarde okazy, bez plamek. Po powrocie do domu, wystarczy pozostawić je na kuchennym blacie przez kilka dni. Gdy tylko awokado zmięknie, najlepiej wykorzystać je od razu. Chwilę dłużej przetrwa w lodówce.


Nie tylko guacamole – pomysły na awokado

Przepis na guacamole doskonale pokazuje jak z pozornie neutralnego składnika, przy pomocy odpowiedniej techniki i dodatków wydobyć cały jego potencjał. Guacamole to jednak nie jedyny sposób na wykorzystanie tego owocu. Rozgniecione awokado z dodatkiem soku z cytryny i odrobiny soli jest świetną bazą do wszelkiego rodzaju grzanek, kanapek i wrapów. Jednym z popularnych pomysłów jest przepis na tost z awokado i wędzonym łososiem lub z jajkiem w koszulce. Inną inspirację może stanowić awokado zapieczone z jajkiem. Pod wpływem temperatury, miąższ staje się jeszcze bardziej kremowy. Doskonale smakuje z połączeniem świeżej sałatki z pomidorów i kolendry. Dzięki swojej strukturze, awokado stanowi również doskonałą, naturalnie kremową podstawę roślinnych deserów. Na jego bazie możemy przygotować krem czekoladowy lub wegańskie lody czekoladowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy