Guacamole

Przepis na guacamole - to meksykańska pasta z awokado. Guacamole musi zawierać sporą ilość kolendry, kawałki pomidorów, sok z limonki, czosnek i chili do smaku. Guacamole serwujemy z nachosami

Dodany przez:

Guacamole

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.56 z 9 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 3 dojrzałe awokado (najlepszy wybór do guacamole)
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • limonka
  • sól
  • sos tabasco
  • sproszkowane chili
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści kolendry
  • łyżka posiekanego w kostkę pomidora

Przygotowanie

  1. Awokado obieramy, usuwamy pestki i miąższ rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, sok z limonki. Przyprawiamy solą i odrobiną sosu tabasco lub sproszkowaną chili. Przed podaniem do guacamole możemy dodać posiekaną kolendrę i pokrojone w małą kostkę pomidory. Podajemy z chipsami nachos.

Komentarz redakcji

Guacamole najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu - sok z limonki częściowo pozwala zachować jego ładny, zielony kolor, ale nie polecamy dłuższego przechowywania. Do domowego guacamole dobre będą dojrzałego awokado Haas - łatwo je obierzemy i rozgnieciemy lub zblendujemy. Guacamole możemy zrobić też w wersji łagodnej - pomijamy wtedy tabasco i chili.
warzywa sos dip meksykański guacamole
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy